Top

Κορονοϊός – Γερμανία: Μόνο εμβολιασμένοι σε εσωτερικούς χώρους

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
κορονοϊός-γερμανία-μόνο-εμβολιασμέ-781074
Parallaxi
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο

Γερμανία: Μόνο εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες σε εσωτερικούς χώρους

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, θα υποβάλλεται υποχρεωτικά σε τεστ προκειμένου να έχει πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και δραστηριότητες, εφόσον τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ξεπερνούν τα 35, αποφάσισαν μεταξύ άλλων ομοσπονδία και κρατίδια, ενόψει του φθινοπώρου και του ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με την BILD, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων, οι οποίοι συνεδριάζουν ήδη εδώ και τρεις ώρες με αντικείμενο τα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, έχουν συμφωνήσει ότι, εφόσον ο δείκτης των κρουσμάτων ξεπερνά το 35, η είσοδος σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, χώρους αθλητισμού, εστίασης και εκδηλώσεων, θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες και σε όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η Διάσκεψη έχει ήδη αποφασίσει ότι από τις 11 Οκτωβρίου καταργείται και η διάθεση δωρεάν τεστ. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, για τις εγκύους και για τους ανηλίκους.

Σήμερα ο δείκτης – σημείο αναφοράς για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γερμανία, βρίσκεται στο 23, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν 17,9.

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της παραλλαγής “Δέλτα” και τόνισε την ανάγκη ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί άμεσα, προκειμένου να μην χρειαστεί να ληφθούν αργότερα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Πορτογαλία: Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των εφήβων άνω των 12 ετών

Οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας συνέστησαν σήμερα τον «γενικό» εμβολιασμό κατά της covid-19 όλων των παιδιών και των εφήβων άνω των 12 ετών, κάτι που επιθυμούσε η κυβέρνηση της χώρας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

«Η Γενική Διεύθυνση Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό όλων των εφήβων 12 με 15 ετών», ανέφερε η υπεύθυνη της υπηρεσίας Γκράσα Φρέιτας, επισημαίνοντας ότι η εμβολιαστική εκστρατεία θα πρέπει να ξεκινήσει από τους εφήβους άνω των 16 ετών και όσα παιδιά 12 με 15 ετών πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να εμβολιάσει κατά της covid-19 τους εφήβους 12 με 17 ετών προκειμένου η επόμενη σχολική χρονιά να κυλήσει «χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διακοπής», όμως είχε προσθέσει ότι αναμένει «την τελική απόφαση» των υγειονομικών αρχών.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πέτυχε τον στόχο της να έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 στο 70% του πληθυσμού της, που ανέρχεται περίπου σε 10 εκατομμύρια.

Μεταξύ των ατόμων άνω των 16 ετών το 82% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 75% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πορτογαλικό υπουργείο Υγείας.

Κύπρος: Tρεις θανάτους και 573 νέα κρούσματα 

Tρεις θανάτους και 573 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,92%) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. 263 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 87 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 87,55% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 107.001, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων σε 447.

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει εμβόλια στις χώρες που δεν διαθέτουν, αντί να χορηγήσει ενισχυτική δόση στους ήδη εμβολιασμένους, προτρέπει ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ 

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της covid-19 δεν είναι ακόμη αναγκαίες και τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν σε χώρες που δεν διαθέτουν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, ερχόμενος σε αντίθεση με την άποψη του Βρετανού υπουργού Υγείας.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι η απόφαση για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη για αύξηση των θανάτων ή της σοβαρής νόσησης μεταξύ των εμβολιασμένων κατά της covid-19.

“Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να πανικοβαλλόμαστε. Δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα με αύξηση της σοβαρής νόσησης”, επεσήμανε ο Πόλαρντ στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης βουλευτών.

“Αν υπάρξει μείωση στην προστασία, αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σταδιακά και θα συμβεί κάποια στιγμή που θα το εντοπίσουμε και θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία σχεδιάζει ήδη ένα πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής, τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, με τον υπουργό Υγείας Σαζίντ Τζάβιντ να δηλώνει ότι εκτιμά πως αυτό θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν αναμονή της τελικής σύστασης των ειδικών.

Η AstraZeneca, η οποία ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά της covid-19 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσει αν χρειάζεται μια ενισχυτική δόση προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία από την covid-19.

Αντίθετα η Pfizer έχει επισημάνει ότι εκτιμά πως θα χρειαστεί μια τρίτη, επαναληπτική δόση για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία.

Η Βρετανία έχει χορηγήσει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 στα τρία τέταρτα των ενηλίκων της χώρας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις χώρες που σχεδιάζουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης να καθυστερήσουν μέχρις ότου περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν εμβολιαστεί.

Ο Πόλαρντ σημείωσε ότι τα αποθέματα των εμβολίων θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε άλλες χώρες.

“Οι δόσεις που είναι διαθέσιμες και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών ή τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων θα ήταν καλύτερο να δοθούν σε ανθρώπους που θα πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες αντί για το πολύ απίθανο σενάριο της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης των προγραμμάτων σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα