Κορονοϊός: Για αρχές Απριλίου οδεύει το άνοιγμα λιανεμπορίου

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
κορονοϊός-για-αρχές-απριλίου-οδεύει-τ-622748
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Καταστήματα: Ανοιγμα 5 Απριλίου εξετάζει η επιτροπή – Τα δεδομένα για Πάσχα

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τις 5 Απριλίου, παρά τα κρούσματα κορονοϊού και παρά τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να ανοίξουν κανονικά από τις 5 Απριλίου τα μικρά καταστήματα, καθώς όπως υποστηρίζουν στα μικρά καταστήματα τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού και δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Αυτό που εξετάζουν, όμως, είναι να βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να μπορούν να ξέρουν εάν οι πολίτες έχουν κάνει self test.

Αλλωστε, μέχρι τις Αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η δωρεάν διανομή των self test στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι, οι μικρές επιχειρήσεις θα ανοίξουν κανονικά στις 5 Απριλίου με sms στο 13032 που θα έχει διάρκεια 3 ωρών. Δηλαδή, ο κάθε πολίτης που θα θέλει να πάει να κάνει τα ψώνια του, θα στέλνει μήνυμα στον κωδικό 13032 από την ώρα που θα βγαίνει από το σπίτι του και θα πρέπει να έχει γυρίσει από τις αγορές του σε διάστημα τριών ωρών.

Σε καραντίνα η ογκολογική του «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη

Σε καθεστώς συναγερμού έχει τεθεί το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων covid-19 σε ασθενείς και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τον καθιερωμένο έλεγχο που γίνεται σε άτομα τα οποία πρόκειται να χειρουργηθούν, ασθενής που εξετάστηκε για νέο κορονοϊό, πριν την εισαγωγή του σε χειρουργείο της ογκολογικής κλινικής βρέθηκε θετικός. Σημειώνεται ότι τα πρώτα δύο τεστ είχαν βγει αρνητικά, ωστόσο το τρίτο, τα αποτελέσματα του οποίου βγήκαν ενώ είχε γίνει ήδη εισαγωγή, αποδείχτηκε θετικό.

Άμεσα άρχισαν έλεγχοι σε ασθενείς και προσωπικό και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε 25 μοριακά τεστ βρέθηκαν άλλα πέντε θετικά, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα τόσο τα κρούσματα όσο και οι ασθενείς και οι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Οι αναλυτικές οδηγίες για την χρήση των self tests

Από σήμερα κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο οι ηλικίες 70 – 74

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 70 – 74 ετών, κατά του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69 ετών και στα μέσα Μαΐου, θα πάρουν σειρά οι εκπαιδευτικοί.

Στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στις 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Υπό το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου που επιμένει, με το τρίτο κύμα και την έξαρση των λοιμώξεων, στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο να έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας, εφόσον επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 1.537.104 εμβολιασμοί (1.035.664 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 501.440 εμβολιασμοί 2ης δόσης).

Η διαδικασία για τα ραντεβού

  • Με γραπτό μήνυμα (SMS), εφόσον ο αιτών έχει εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχος εμβολιασμού.
  • Απευθείας από τον αιτούντα με την είσοδό του στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Κατόπιν προσέλευσης του ιδίου ή άλλου προσώπου για λογαριασμό του στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης του ιδίου ή άλλων προσώπων για λογαριασμό του στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Ο αιτών μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Δύο κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στις φυλακές Χανίων

Δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στις φυλακές της Αγυιάς στα Χανιά.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν κρατούμενο κι έναν σωφρονιστικό υπάλληλο οι οποίοι βρήκαν θετικοί στα τεστ που υποβλήθηκαν στα μέσα της βδομάδας.

Ο υπάλληλος είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, ενώ ο κρατούμενος έχει μπει σε καραντίνα. Σε προληπτική καραντίνα μπήκαν επίσης και τρεις συγκρατούμενοί του οι οποίοι βρίσκονταν στο ίδιο κελί.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των φυλακών, εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και απολύμανση όλων των χώρων των φυλακών.

Εννέα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Διαβατών

Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Άρειο Πάγο

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της αναφοράς που κατέθεσε η Ομοσπονδία και αφορά την κατάσταση νοσηλείας των ασθενών.

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε προ τριών ημερών η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την κατάσταση νοσηλείας των ασθενών. Το κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γ.γ. της Ομοσπονδίας, Παν. Παπανικολάου, περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στη διερεύνηση των στοιχείων.

Όπως έγραψε το efsyn.gr, στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».

Αποκάλυψη Γώγου: Έχουμε συζητήσει για άνοιγμα της εστίασης

Η εξέλιξη της πανδημίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Η συνάντηση-σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο

Η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της ήταν, μεταξύ άλλων, το θέμα που συζητήθηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Βροχή» προστίμων και παραβάσεων την 25η Μαρτίου

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (51.779) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.106) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (732) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(561) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(97) στην Αττική, (97) στη Θεσσαλονίκη, (72) στην Ήπειρο, (48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (43) στην Κεντρική Μακεδονία, (37) στο Βόρειο Αιγαίο, (34) στη Δυτική Ελλάδα, (34) στην Κρήτη, (23) στην Πελοπόννησο, (22) στα Ιόνια Νησιά, (18) στη Δυτική Μακεδονία, (15) στη Θεσσαλία, (14) στη Στερεά Ελλάδα και (7) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (156.424) ομοειδείς παραβάσεις.

(141) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (133) πρόστιμα των 300 ευρώ και (8) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(25) στην Αττική, (20) στην Κεντρική Μακεδονία, (15) στο Βόρειο Αιγαίο, (13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (11) στην Ήπειρο, (10) στη Θεσσαλονίκη, (10) στη Στερεά Ελλάδα, (9) στη Δυτική Μακεδονία, (7) στα Ιόνια Νησιά, (6) στη Δυτική Ελλάδα, (5) στην Κρήτη, (5) στο Νότιο Αιγαίο, (3) στην Πελοπόννησο και (2) στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.831) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.923) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.908) των (150) ευρώ.

(30) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 9 πελάτες παραβίαση περιορισμού κίνησης, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 πελάτες παραβίαση περιορισμού κίνησης,

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 συμμετέχοντες.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.345) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.633) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: efsyn.gr, news247.gr, altsantiri.gr

Τζανάκης: Κάτω από 2.000 κρούσματα μετά τις 15 Απρίλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα