Κορονοϊός: Για ποια επαγγέλματα απαιτούνται δύο rapid test την εβδομάδα
Μόσιαλος: Εξαιρετικά υψηλή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε και εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα και στο πώς θα γίνονται στο εξής τα τεστ για τον κορωνοϊό, υπάρχουν δύο κατηγορίες. Το πρώτο -ευρύ- μέτρο αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει τη «διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη».
Αμέσως μετά, παρατίθενται οι κλάδοι στους οποίους απαιτούνται πλέον δυο διαγνωστικά test την εβδομάδα από τους ανεμβολίαστους.
Οι εν λόγω κλάδοι – επαγγέλματα είναι οι εξής:
- Εστίαση
- Τουριστικές Επιχειρήσεις
- Μεταφορές
- Τηλεοπτικές παραγωγές
- Κινηματογραφικές παραγωγές
- Θεατρικές παραγωγές
- Μουσικές παραγωγές
- Χορευτικές παραγωγές
- Εκπαιδευτικοί
- Πανεπιστημιακοί
Να σημειωθεί ότι ως χώροι εστίασης λογίζονται εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων. Για τους παραπάνω 10 κλάδους – χώρους εργασίας θα γίνονται, ομοίως, δεκτά μόνο rapid ή μοριακά (PCR) τεστ, τα οποία θα διενεργούνται με δαπάνη των εργαζομένων.
Τα test στα σχολεία και φροντιστήρια
Υπενθυμίζεται ότι δυο self tests θα κάνουν οι μαθητές που είναι κάτω των 12 ετών και δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης και οι άνω των 12 ετών που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) ισχύει η υποχρέωση διενέργεια rapid ή PCR test, με δική τους δαπάνη, δυο φορές την εβδομάδα
Ομοίως, για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, οι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου θα κάνουν δυο test την εβδομάδα. Για τους μαθητές θα γίνονται self test, ενώ οι εκπαιδευτικοί rapid test ή μοριακό τεστ, με δική τους δαπάνη.
Διαζευγμένοι γονείς: Ποιος αποφασίζει για τον εμβολιασμό ή όχι του παιδιού;
Μόσιαλος: Εξαιρετικά υψηλή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου ο εμβολιασμός με τέσσερα διαφορετικά σκευάσματα είχε πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, αναλύει σε ανάρτηση του ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Aναλυτικά η ανάρτηση:
«Αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών: στοιχεία από την Ιταλία
Η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει έναντι του κορωνοϊού τα εμβόλια της Pfizer (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων), της AstraZeneca (με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων),της Moderna (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων) και της Johnson & Johnson.
Τα εμβόλια και στην Ιταλία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ακόμη και στην περίπτωση λοίμωξης των εμβολιασμένων με την παραλλαγή Δέλτα.
Να αναφέρω εδώ πως και στην Ιταλία η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του κορωνοϊού.
Παραθέτω μερικά ενδεικτικά δεδομένα όπως ανακοινώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου από το εθνικό ινστιτούτο υγείας (Istituto Superiore di Sanità (ISS).
Συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών
• προστασία κατά της νοσηλείας: 93% • προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ: 96% • προστασία κατά του θανάτου: 96%
Τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων από τόσες διαφορετικές χώρες, δείχνουν την ίδια τάση.
Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τον ιό που έχει σταματήσει τη ζωή στον πλανήτη.
Ας προσπαθήσουμε όλοι να πείσουμε τους τελευταίους εναπομείναντες γνωστούς και φίλους μας να εμβολιαστούν».
Εμβολιαστικά κέντρα κατεβάζουν ρολά εξαιτίας της μικρής προσέλευσης
Με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα με αποτέλεσμα μεγάλα εμβολιαστκά κέντρα να κατεβάζουν ρολά.
Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση Ελευθερία στη χώρα, με μόλις 29.065 εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται χθες. Τούτων δοθέντων η διατήρηση των mega εμβολιαστικών κέντρων κρίθηκε ασύμφορη και έτσι στο τέλος Σεπτεμβρίου αρκετά θα κατεβάσουν ρολά.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών καθώς έχει εμβολιαστεί το 56.6% του πληθυσμού, τη στιγμή που η Πορτογαλία ξεπέρασε σήμερα το 80%, το Βέλγιο το αντίστοιχο ποστοστό ανέρχεται στο 72% και στην Ιταλία 64,5%. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιες χώρες σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη.
Αναστάτωση προκάλεσαν σε εκατοντάδες πολιτες τα sms που έλαβαν για να λάβουν την αναμνηστική δόση χωρίς οι ίδιοι να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Λόγω παλαιότερων συνταγογραφήσεων τους με φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλμένοι το σύστημα τους ενέταξε αυτόματα, σε αυτή την κατηγορία. Έτσι αν δεν ανήκουν στις ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση θα πρέπει απλά να αγνοήσουν την ειδοποίηση.
Εισαγγελέας για τα πλαστά πιστοποιητικά στην Καβάλα
Την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός από τα κρούσματα πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.
Στην Καβάλα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για δύο γιατρούς που βρέθηκαν με μηδενικα αντισωματικα ενώ κατέθεσαν πιστοποιητικά. Η μια γυναικολόγος που φέρεται να εμβολιάστηκε στη Βουλγαρία.
«Έχουμε κάνει τεστ αντισωμάτων. Ο ένας ο γιατρός μας έχει μηδενικά αντισώματα και η κυρία γιατρός μας, η οποία έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από γειτονική χώρα μηδενικά αντισώματα. Έχω ενημερώσει ήδη τον εισαγγελέα Καβάλας» σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης.
Κάτω των 17 ετών ένα στα τρία κρούσματα
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ 1 στα 3 νέα κρούσματα αφορά σε ανήλικους. Οι χαρούμενες φωνές των μαθητών στα ανοιχτά σχολεία δεν καθησυχάζουν γονείς κι εκπαιδευτικούς.
Τα τελευταία στοιχεία του εοδυ εντεινουν την αγωνία, καθώς 1 στα 3 κρούσματα κορωνοϊού αφορά ανήλικους, 805 χθες και 567 σήμερα είναι οι μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών.
«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορωνοϊό» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Τα συνολικά κρούσματα έφθασαν σήμερα τα 2.422, οι διασωληνωμένοι ειναι 364, ενώ έχασαν την μάχη με τον covid άλλοι 37 συνάνθρωποί μας.
Πηγή: Kathimerini.gr, Tovima.gr, Mega
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ