Κορονοϊός: Καμπανάκι από ΠΟΥ για το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-καμπανάκι-από-που-για-το-ινδ-758366
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η κρίση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται, καθώς ο μέσος όρος των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση έφθασε σε ιστορικό υψηλό το τελευταίο 7ήμερο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει ταυτοποιηθεί στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας εγείρει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 329.942 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπέκυψαν ακόμη 3.876 ασθενείς με την COVID-19, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 249.992 νεκρούς επί συνόλου 22,99 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία, που επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η Ινδία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του μέσου όρου των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση: στη χώρα αυτή καταγράφεται ο ένας στους τρεις θανάτους που οφείλονται στη νόσο στην υφήλιο, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 390.995, επίπεδο άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι κατατάσσεται σε αυτά που εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες σε εξέλιξη εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο στέλνουν φιάλες οξυγόνου και άλλο ιατρικό υλικό για να συμπαρασταθούν στην Ινδία εν μέσω της κρίσης. Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση, αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις υλικού απόλυτα απαραίτητου για να σωθούν ζωές.

Ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κρατικό νοσοκομείο χθες βράδυ στην Τιρουπάτι, πόλη στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (νότια), διότι καθυστέρησε να φθάσει δεξαμενοφόρο φορτηγό που θα παρέδιδε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους ασθενείς.

«Υπήρχαν προβλήματα με την πίεση του οξυγόνου λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας. Όλα τέλειωσαν σε πέντε λεπτά», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ο Μ. Χαριναραγιάν, διαβεβαιώνοντας πως το νοσοκομείο SVR Ruia έχει πλέον επαρκή ποσότητα ιατρικού οξυγόνου.

Δεκαέξι μέλη του διδακτικού προσωπικού και αρκετοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι που ζούσαν στην πανεπιστημιούπολη του μουσουλμανικού πανεπιστημίου Aligarh, από τα πλέον περίβλεπτα της Ινδίας, υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαίτησε οι γιατροί να επαγρυπνούν για ενδείξεις της επιλεγόμενης μουκορμύκωσης, σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, δυνητικά θανάσιμης, σε ασθενείς με την COVID-19.

Η ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος, το επιλεγόμενο «μαύρισμα» της μύτης – εμφάνιση μαύρης νεκρωτικής εσχάρας ή έλκους – διπλωπία ή θολή όραση, πόνους στο θώρακα, δυσχέρεια στην αναπνοή, και ακόμα βήχα με αιμόπτυση, πλήττει ιδίως διαβητικούς. Ο διαβήτης, με τη σειρά του, επιδεινώνεται από στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων μορφών της COVID-19.

Γιατροί στη χώρα αναγκάζονται να προειδοποιούν εναντίον της πρακτικής της χρήσης περιττωμάτων αγελάδων για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό από θρησκόληπτους ινδουιστές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική απόδειξη πως τα περιττώματα του ιερού για τους ινδουιστές ζώου προσφέρουν πράγματι αποτελεσματική προστασία έναντι της COVID-19, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να εξαπλώσουν άλλες ασθένειες.

Στο ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατ, στη δυτική Ινδία, πιστοί πάνε σε χώρους όπου ζουν αγελάδες μια φορά την εβδομάδα και καλύπτουν τα σώματά τους με τα περιττώματα τους, ελπίζοντας πως έτσι θα αποκτήσουν ανοσία, ή θα αναρρώσουν από την COVID-19.

«Δεν υπάρχει κανένα ατράνταχτο επιστημονικό δεδομένο που να υποδεικνύουν ότι τα περιττώματα ή τα ούρα των αγελάδων ενισχύουν πράγματι την ανοσία έναντι της COVID-19, αυτό βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια δοξασία» των ινδουιστών, ξεκαθάρισε ο Δρ. Τζ. Α. Τζαγιαλάλ, πρόεδρος του εθνικού ιατρικού συλλόγου της Ινδίας.

Η παραγωγή του iPhone 12 της Apple σε εργοστάσιο της Foxconn στο ομόσπονδο κράτος Ταμίλ Ναντού (νότια) έχει επιβραδυνθεί κατά 50% και πλέον διότι εργάτες που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται, είπαν δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά στο Ρόιτερς.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωθεί πολλούς ειδικούς να ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό lockdown και τις τοπικές κυβερνήσεις αρκετών ομόσπονδων κρατών να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που έχουν αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

Γιατροί στην Ινδία προειδοποιούν κατά της πρακτικής στην οποία καταφεύγουν πολίτες να χρησιμοποιούν την κοπριά από αγελάδες ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά της και ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει χάος στην Ινδία με 22,66 εκατομμύρια κρούσματα και 246.116 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί πιθανόν να είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι και οι πολίτες σε όλη τη χώρα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο ή φάρμακα με αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν λόγω της έλλειψης αυτών.

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας κάποιοι πιστοί πηγαίνουν μια φορά την εβδομάδα σε χώρους όπου βρίσκονται αγελάδες για να καλύψουν το σώμα τους με την κοπριά και τα ούρα των ζώων με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχύσουν την ανοσία τους απέναντι στον ιό ή θα ιαθούν από την covid σε περίπτωση που έχουν νοσήσει.

Ο ινδουισμός θεωρεί την αγελάδα ιερό σύμβολο της ζωής και της Γης και επί αιώνες οι ινδουιστές χρησιμοποιούσαν την κοπριά των ζώων για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και για το τελετουργικό της προσευχής τους θεωρώντας ότι έχει θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

“Βλέπουμε…ακόμη και γιατρούς να έρχονται εδώ. Θεωρούν ότι αυτή η θεραπεία βελτιώνει την ανοσία και ότι μπορούν μετά να πάνε άφοβα να φροντίσουν τους ασθενείς τους”, λέει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκαουτάμ Μανιλάλ Μπορίσα, ένας υπεύθυνος φαρμακευτικής εταιρείας που υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική τον βοήθησε να αναρρώσει από την COVID-19 τον περασμένο χρόνο.

Έκτοτε επισκέπτεται τακτικά το Shree Swaminarayan Gurukul Vishwavidya Pratishthanam, ένα σχολείο που διοικείται από ινδουιστές μοναχούς και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο κεντρικό παράρτημα της Ινδίας της εταιρείας Zydus Cadila, η οποία αναπτύσσει το δικό της φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Καθώς οι συμμετέχοντες περιμένουν το μείγμα κοπριάς και ούρων του ζώου να στεγνώσει πάνω στα σώματά τους αγκαλιάζουν τις αγελάδες που βρίσκονται εκεί και κάνουν γιόγκα για να ενισχύσουν το ενεργειακό τους επίπεδο.

Στη συνέχεια ξεπλένονται με γάλα ή με ξινόγαλο.

Γιατροί και επιστήμονες στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει κατά της πρακτικής εναλλακτικών θεραπειών ενάντια στην COVID-19, λέγοντας ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και να προκαλέσουν επιπλοκές σε άλλα προβλήματα υγείας.

“Δεν υπάρχουν ασφαλείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η κοπριά ή τα ούρα των αγελάδων μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία κατά της COVID-19, αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα πίστης”, λέει ο δρ Τζ.Α Τζεϊαλάλ, πρόεδρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου της χώρας.

“Ενέχει επίσης κινδύνους για την υγεία το να αλείφεσαι ή να καταναλώνεις αυτά τα προϊόντα–άλλες ασθένειες μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στους ανθρώπους”, επισημαίνει ο ίδιος.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η πρακτική αυτή κινδυνεύει να προκαλέσει εξάπλωση του κορονοϊού καθώς περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ανθρώπων σε ομάδες.

Ο Μαντχουτσαράν Ντας, ο οποίος είναι ένας άλλος υπεύθυνος σε χώρο φύλαξης αγελάδων στο Αχμενταμπάντ, είπε ότι οι υπεύθυνοι μειώνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων.

Η Βρετανία επιδιώκει μια εποικοδομητική δέσμευση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για τα εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από πιέσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων να υποστηριχθούν οι προτάσεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή του στην εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19 σε μια καθαρή αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ.

Η Βρετανία δεν συντάχθηκε με τη θέση των ΗΠΑ αλλά τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, και ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως από μόνη της μια εξαίρεση των δικαιωμάτων IP δεν θα αρκούσε για να βοηθηθεί η κατάσταση.

“Ασχολούμαστε με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΠΟΕ εποικοδομητικά με το θέμα της εξαίρεσης από τη [συμφωνία] TRIPS [για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας], αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου να διευρυνθεί η παραγωγή και η διανομή σε παγκόσμιο επίπεδο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters.

“Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για μια εξαίρεση θα απαιτήσουν ομόφωνη υποστήριξη, η οποία θα μπορούσε να πάρει αρκετό χρόνο. Άρα ενόσω ασχολούμαστε εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τα IP, πρέπει να συνεχίσουμε με τη δράση τώρα περιλαμβανομένης της εθελοντικής αδειοδότησης συμφωνιών για εμβόλια”.

Η Βρετανία υποσχέθηκε να δωρίσει πλεονάσματα εμβολίων σε άλλες χώρες όταν μπορέσει να το κάνει, αλλά λέει πως προς το παρόν δεν έχει επιπλέον εμβόλια να δώσει.

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βρετανία, περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού. Η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 517 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καλώντας τον να υποστηρίξει την κίνηση του Μπάιντεν, ενώ σήμερα διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπέσουν με την ετήσια γενική συνέλευση της AstraZeneca η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Αυστραλία έθεσε σήμερα ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες που το επιθυμούν έως τα τέλη του 2021, ελπίζοντας ότι θα επισπευστεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, ο αργός ρυθμός της οποίας απειλεί την σχετικά ομαλή έως τώρα διαχείριση της πανδημίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση επιθυμεί τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά έως το 2022 και όλοι οι ενήλικες “που επιθυμούν να κάνουν εμβόλιο” να έχουν λάβει δύο δόσεις έως το τέλος του έτους.

Η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας εξαρτάται από την “αποτελεσματική καταστολή του ιού”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ.

Η Αυστραλία κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19 με το απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και να επιβάλει τοπικά μέτρα περιορισμού. Είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου όπου η καθημερινότητα είναι σχετικά ομαλή και όπου δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Ωστόσο πολλοί λίγοι Αυστραλοί έχουν εμβολιαστεί και αρκετές εστίες του ιού έχουν εμφανιστεί σε σχέση με κέντρα καραντίνας, γεγονός που δημιουργεί φόβους για εκτροχιασμό της στρατηγικής της χώρας.

Έως σήμερα, η Αυστραλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατ. δόσεις εμβολίων, ενώ χρειάζονται περίπου 50 εκατ. για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, με τη χώρα να υστερεί σε σχέση με άλλα πλούσια κράτη και τους στόχους για τον εμβολιασμό.

Ύστερα από μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη διανομή εμβολίων και τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, η κυβέρνηση είναι πλέον σε συζητήσεις για την επί τόπου παραγωγή εμβολίων με την τεχνολογία mRNA.

Στη Λατινική Αμερική ο ιός επιμένει σφοδρά

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να δεχθεί την εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου της με την AstraZeneca μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με τα συμπεφωνημένα, υπό τον όρο ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Αυτά δήλωσε σήμερα δικηγόρος που εκπροσωπεί την ΕΕ ενώπιον βελγικού δικαστηρίου κατά την έναρξη διαδικασίας δεύτερης αγωγής της Κομισιόν κατά της εταιρείας για την καθυστέρηση στις παραδόσεις της προς την ΕΕ.

Η αγωγή έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ακολουθεί την κατάθεση μιας πρώτης αγωγής τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδιώξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην εταιρεία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους 1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της AstraZeneca.

Ο συνήγορος της AstraZeneca διαμαρτυρήθηκε για την εκκίνηση από την Κομισιόν και δεύτερης αγωγής με το δεδομένο ότι μόλις έχει εκκινήσει η πρώτη.

Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει παρά 50 εκατομμύρια.

Ο συνήγορος της ΕΕ δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο ότι η Ενωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο συνήγορος της AstraZeneca δήλωσε στον δικαστή ότι η εταιρεία «ελπίζει» να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Δύο πρώτα κρούσματα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εντοπίστηκαν στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το στέλεχος αυτό, γνωστό ως Β.1.617, ως στέλεχος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με κάποιες προκαταρκτικές μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Το στέλεχος αυτό του κορονοϊού εντοπίστηκε σε δύο Φιλιππινέζους ναύτες που επέστρεψαν στη χώρα τους τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, δήλωσε ο Αλεθέα ντε Γκουζμάν, διευθυντής της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

“Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς ποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα, καθώς και να ελέγχουμε την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουμε ήδη καταγράψει”, εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι οι ναύτες τέθηκαν σε απομόνωση μόλις επέστρεψαν στις Φιλιππίνες και είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός τους ταξιδιωτών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτό τον μήνα τα πρώτα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Β.1.617.

Επίσης στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, αλλά και το τοπικό στέλεχος Ρ.3.

Με 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από covid-19 και 18.562 θανάτους οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και νεκρών, στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ινδονησία.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 511 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 1.879 νεκρούς επί συνόλου 128.283 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,46%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από τα 463 της προηγουμένης, αν και όχι τόσο όσο αναμενόταν, με δεδομένο ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ. Ο μέσος όρος των μολύνσεων που καταγράφονται ημερησίως την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στα 573.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα την 26η Φεβρουαρίου, έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου τους σε 3.692.566 ανθρώπους. Εξ αυτών, 584.013 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα