Top

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» και ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι προβληματίζουν τους ειδικούς - Ποια σενάρια εξετάζονται.

Parallaxi
κορονοϊός-κλειδώνουν-και-ανακοινώ-771757
Parallaxi

Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί και στην Ελλάδα. 

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν, κατά πάσα πιθανότητα τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως προανήγγειλε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τα νέα μέτρα θα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν υφίσταται.

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους. Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Τέλος τα δωρεάν self test

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

Τι δήλωσε ο Οικονόμου

Για τα νέα μέτρα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και στη συνέχεια έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί». «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Με ανάλογο τρόπο με τις επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

«Το εμβόλιο για την COVID-19 είναι το μοναδικό και πιο σημαντικό εργαλείο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για παιδιά 6-12 ετών», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο δρ Θεοκλής Ζαούτης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Εκβασης Νοσημάτων (CLEO) και επίτιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά εμβολιασμού στον νεότερο πληθυσμό ανέρχονται στο 39,4% για τους 18-24, 11,1% για τους 15-17 και στο 3% για τους 12-14. Καίτοι τελευταίοι στην προτεραιοποίηση των εμβολίων, η περιορισμένη ακόμα συμμετοχή τους στο τείχος ανοσίας ενδεχομένως λόγω των διακοπών προβληματίζει. Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», εκτιμά ο κ. Ζαούτης, «έχει σπρώξει το όριο εμβολιασμού που χρειάζεται για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% και πιθανώς πλησίον του 90%».

Ο καθηγητής αναφέρει ότι το τείχος ανοσίας είναι η εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η θωράκιση της οποίας θα ενισχυθεί με επιπλέον υγειονομικά πρωτόκολλα που θα θεσπιστούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και άλλους σχετικούς φορείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες διεθνών οργανισμών και τα συνεχώς ανανεούμενα επιστημονικά δεδομένα.

«Η μάσκα είναι το πιο απλό και ανώδυνο μέτρο σε σύγκριση με μέτρα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως η εκ περιτροπής διδασκαλία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνει τον εμβολιασμό και τη μάσκα ως πρωταρχικά εργαλεία για τη διασφάλιση μείωσης μεταδοτικότητας», εξηγεί ο δρ Ζαούτης, προσθέτοντας το testing σε ασυμπτωματικά παιδιά ως επιπλέον εργαλείο στη συνολική στρατηγική για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τι δεν ενδέχεται να εφαρμοστεί; Ο καθηγητής απορρίπτει ως αναποτελεσματικές για τη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς μεθόδους όπως οι αποστάσεις των δύο μέτρων, η καθημερινή θερμομέτρηση και η χρήση διαχωριστικών πλέξιγκλας, για τα οποία εξηγεί: «Οι αποστάσεις των δύο μέτρων μπορούν να μειώσουν τη διασπορά, αλλά είναι δύσκολη η εφαρμογή τους στην εκπαίδευση. Επιπλέον προσφέρουν ελάχιστα αν οι μαθητές φορούν μάσκα και οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι.

Το CDC προτείνει απόσταση ενός μέτρου, μόνο εάν υπάρχει η δυνατότητα. Επειτα, με τη θερμομέτρηση διαφεύγουν τα ασυμπτωματικά περιστατικά, συνηθέστερα μεταξύ των παιδιών, ενώ τα διαχωριστικά πλέξιγκλας δεν μειώνουν την αερογενή διασπορά του ιού και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσουν την ελεύθερη ροή αέρα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε προ ημερών ότι η προσέλευση στην εργασία θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης COVID-19 (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα με επιβάρυνση των ίδιων.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διερωτήθηκε την Κυριακή αν «μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΙ είπε: «Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και στην προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο. Η κόρη μου είναι 17 χρόνων και έχει κάνει το εμβόλιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους. Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί; Υπάρχει το συλλογικό».

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα