Κορονοϊός: Nέα στελέχη και τρίτο κύμα συμβάλουν στην απομάκρυνση της αποκλιμάκωσης
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 11.024 νέα κρούσματα και 462 θανάτους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 11.024 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.757 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.301.159.
Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 462 θάνατοι, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 88.285 θάνατοι.
Η κατάσταση με την Covid-19 στη Γαλλία θα μπορούσε να βελτιωθεί σε 4-6 εβδομάδες, δηλώνει ο υπουργός Υγείας
Η κατάσταση με την COVID-19 στη Γαλλία θα μπορούσε να βελτιωθεί τις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες καθώς εμβολιάζονται περισσότεροι πολίτες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Ο Βεράν δήλωσε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει ένα νέο εθνικό lockdown, αν και η κυβέρνηση θα διατηρήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της.
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει προς το παρόν την περιοχή του Παρισιού από το μέτρο του lockdown τα σαββατοκύριακα και δεσμεύθηκε να επιταχύνει την κυκλοφορία των εμβολίων σε πάνω από 20 περιοχές υψηλού κινδύνου σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει την πίεση στα νοσοκομεία και να αποτρέψει την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να διατηρήσει ανοικτή την οικονομία για όσο είναι δυνατόν, ακόμα κι αν αυξάνονται σε όλη τη χώρα τα ποσοστά μόλυνσης με COVID-19, ενώ η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της για πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ.
Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι περίπου το 60% των κρουσμάτων COVID-19 στη Γαλλία σχετίζονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία, ενώ ο Βεράν δήλωσε σήμερα ότι περίπου το 6% των περιστατικών συνδέεται με τα παραλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία κατέγραψε χθες 25.279 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 3,84 εκατ., καθώς και 293 θανάτους, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τους 87.835.
Τεράστια ανησυχία για το βραζιλιάνικο στέλεχος – Είναι ακόμη πιο μεταδοτικό
Ινδία: Πάνω από 16.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 113 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.838 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν τους 11.173.761.
Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 113 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 157.548 νεκρούς ως εδώ.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 176.319.
Η δεύτερη, μαζική φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στην ασιατική χώρα ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.
Γερμανία: 264 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 10.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.580 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.482.522, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Άλλοι 264 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 71.504 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αυστηροποίηση των μέτρων σε πολλές χώρες-Αυξήσεις κρουσμάτων διαρκώς
Μολδαβία-κορονοϊός: Η Μολδαβία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε εμβόλια κατά της COVID-19 μέσω του μηχανισμού COVAX
Η Μολδαβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε εμβόλια κατά της COVID-19 από τον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου.
Η πρώτη παρτίδα 14.400 δόσεων εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μέσω του COVAX έφθασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη χώρα, πρόσθεσε η Σάντου σε μήνυμά της στο Twitter.
Η Μολδαβία και η γειτονική της Ουκρανία, δύο από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, έχουν μείνει πίσω από την υπόλοιπη ήπειρο στον αγώνα για εμβόλια και καλωσορίζουν τις δωρεές φιλικών κυβερνήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα το Κισινάου έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της COVID-19, η οποία απεστάλη στην Μολδαβία από τη Ρουμανία.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα δωρίσει 200.000 δόσεις εμβολίων στην Μολδαβία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εκλογή της φιλοδυτικής Σάντου.
Η προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 έχει προκαλέσει εσωτερική πολιτική διαμάχη στη Μολδαβία καθώς ο πρώην πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν κατηγόρησε την Σάντου ότι προσπαθεί να αποκλείσει την είσοδο στη χώρα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Το γραφείο της Σάντου το διέψευσε αυτό.
Η Μολδαβία είχε καταγράψει 191.197 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.049 θανάτους από την COVID-19 ως τις 4 Μαρτίου.
Κίνα-Ιός: Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά σε απάντηση για την προέλευση της COVID-19, παρά την έρευνα του Π.Ο.Υ, δηλώνει ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν ανοικτή επιστολή ζητώντας νέα έρευνα
Παρά την υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Κίνα μιας ομάδας διεθνών ειδικών τον Ιανουάριο, η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να γνωρίζει την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες ανοικτής επιστολής που καλεί να διεξαχθεί μια νέα έρευνα για την πανδημία.
«Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου ήμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφκσι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Αυστραλία), και ένας από τους 26 ειδικούς από όλον τον κόσμο που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, η οποία δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.
Τον Ιανουάριο, ομάδα επιστημόνων που επελέγησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου ταυτοποιήθηκε ο κορονοϊός, σε αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση της COVID-19.
Όμως η αποστολή βρέθηκε υπό τα πυρά της κριτικής, με τους επικριτές να κατηγορούν τον WHO ότι στηρίχθηκε υπερβολικά σε πολιτικά υποκινούμενη κινεζική επιτόπια έρευνα και δεδομένα.
Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν επίσης ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί κρίσιμης σημασίας δεδομένα που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες προτού αναγνωριστεί για πρώτη φορά.
Η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του WHO «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.
«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα θραύσμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές», ανέφερε ο Πετρόφσκι.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με το τέλος της επίσκεψης του WHO στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν.
Όμως ο Πετρόφσκι είπε πως «δεν έχει νόημα» να αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα και πως σκοπός της ανοικτής επιστολής είναι να «γίνει γνώση σε όλο τον κόσμο πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή του ιού και [πως] πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε».
«Χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και το να αποκλείουμε ορισμένους δρόμους που θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη», είπε.
Ελβετία-κορονοϊός: Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν το μεσημέρι για να σηματοδοτήσουν την συμπλήρωση ενός έτους από τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στη χώρα
Οι καμπάνες των εκκλησιών στην Ελβετία χτύπησαν σήμερα το μεσημέρι και ο κόσμος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επιδημίας του νέου κορονοϊού με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στη χώρα από την COVID-19.
Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση την Κυριακή, Ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν είχε ανακοινώσει την εκδήλωση αυτή μνήμης που θα γινόταν σήμερα και είχε καλέσει τους πολίτες να τιμήσουν τους περισσότερους από 9.300 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την COVID-19.
Στον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ στη Λωζάνη, τη γαλλόφωνη αυτή πόλη στο δυτικό τμήμα της Ελβετίας, ο φύλακας Ρενάτο Χόισλερ σήμανε την καμπάνα “La Clemence” του 16ου αιώνα.
Ο Χόισλερ δήλωσε στο Reuters ότι τον Απρίλιο, καθώς η επιδημία εξαπλωνόταν, είχε ξανανέβει τα 153 πέτρινα σκαλιά του καμπαναριού για να χτυπήσει την καμπάνα το βράδυ, με σκοπό να εμψυχώσει τους κατοίκους να δείξουν θάρρος και αλληλεγγύη.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ