Κορονοϊός: Νέα στοιχεία για την προέλευση του αναζητά ο ΠΟΥ
Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Εμπειρογνώμονες που εξετάζουν την προέλευση του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, θα συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
“Θα υπάρξουν συμπληρωματικές αξιολογήσεις, αυτό αναμένουμε”, είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Την περασμένη Τρίτη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, ο Τέντρος κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορονοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Ζήτησε επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορονοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται “εξαιρετικά απίθανη”.
Γερμανία: Δραματική έκκληση της Μέρκελ να τηρηθούν τα μέτρα το Πάσχα
Έκκληση για τήρηση των μέτρων περιορισμού και κατά τις ημέρες του Πάσχα απηύθυνε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη για την Δυτική Εκκλησία, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας της χώρας.
“Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, να την σταματήσουμε και κατόπιν να την αναστρέψουμε. Αυτό είναι το θέμα και για το φετινό Πάσχα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εκείνοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν. Και δεν δίνουν πια τη μάχη να κρατήσουν στη ζωή μόνο ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες και νέους”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πασχαλινό μήνυμά της προς της προς τους πολίτες. “Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους, αλλά να τους βοηθήσουμε με τη στάση μας.
Μαζί θα νικήσουμε τον ιό”, πρόσθεσε και έκανε λόγο για “ένα ακόμη Πάσχα με περιορισμούς”, σε στενό κύκλο, με περιορισμένες επαφές, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.
Γερμανία: Προσεκτικό άνοιγμα μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο, εισηγείται το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»
Μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, υποδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία και την εκτιμώμενη πορεία των εμβολιασμών όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».
Σύμφωνα ωστόσο με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας. «Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε την Τετάρτη.
Υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας. «Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας», δήλωσε στη Rheinische Post.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με covid-19. «Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.
Γερμανία: Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Μεγάλη Παρασκευή
Συνήθως οι δημοτικοί άρχοντες προσπαθούν να αποφύγουν ένα τόσο δραστικό μέτρο. Αλλά την Τετάρτη ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, Πέτερ Τσέντσερ, έκρινε ότι δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν περισσότερα από 500 νέα κρούσματα την ημέρα. Από την Παρασκευή 2 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία) οι κάτοικοι του Αμβούργου θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δύο στις τρεις παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων εντοπίζονται στο συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας.
Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις και δυσάρεστους ιστορικούς συνειρμούς, καθώς θυμίζει σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας. Οι αρχές του Αμβούργου επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχει και μεταπολεμικό «προηγούμενο» που χρονολογείται από το 1962, όταν ο τότε δήμαρχος της πόλης και μετέπειτα καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ είχε επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς για την εποχή πλημμύρες στο «μεγάλο λιμάνι» της Βόρειας Γερμανίας. Πάντως οι αρχές υπόσχονται ότι η αστυνομία θα δείξει κάποια επιείκεια, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. «Αν καθυστερήσετε λίγο στα ψώνια και οι αστυνομικοί σας δουν φορτωμένο με σακούλες στις εννέα και δέκα το βράδυ, δεν πρόκειται να επέμβουν», διαβεβαιώνει εκπρόσωπος του δημάρχου.
Ήπια απαγόρευση στο Βερολίνο
Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά με πιο ήπια μορφή, επιβάλλει από τη Μεγάλη Παρασκευή και η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου. Για απαγόρευση-λάιτ κάνει λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων. Επιπλέον, από την Τρίτη του Πάσχα επιβάλλονται πιο αυστηροί περιορισμοί για κοινωνικές συναντήσεις σε σπίτια, από τους οποίους εξαιρούνται μόνο τα παιδιά έως 14 ετών. «Έχουμε δει εικόνες με εκατό και διακόσια άτομα σε ένα πάρκινγκ ή άλλους εξωτερικούς χώρους να διασκεδάζουν, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», λέει ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, αιτιολογώντας την απόφαση. Και όλα αυτά, επισημαίνει, τη στιγμή που «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί ισχύει από την Παρασκευή και στην πόλη του Ανοβέρου. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κύριος στόχος των περιοριστικών μέτρων είναι να αποφευχθούν οι συναντήσεις νεαρών σε εξωτερικούς χώρους. Στο ίδιο μέτρο καταφεύγει η πόλη Χάλε της Ανατολικής Γερμανίας από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 240 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες. Απαγόρευση της κυκλοφορίας για περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων εξαγγέλλει και η τοπική κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί αποφάσεις για συγκεκριμένες πόλεις. Από τις 31 Μαρτίου απαγορεύεται η κυκλοφορία μεταξύ εννέα το βράδυ και πέντε το πρωί και στη λουτρόπολη του Μπάντεν-Μπάντεν, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για «σημαντικούς λόγους», όπως επείγουσες επαγγελματικές δραστηριότητες, επισκέψεις συγγενών, συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές κλπ.
Ανεπαρκή τα επιστημονικά στοιχεία
Σύμφωνα πάντως με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα κατά πόσον ωφελεί μία αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία πλήρης απαγόρευση μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού κατά 13%. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μία λιγότερη αυστηρή απαγόρευση, όπως αυτή που εφαρμόζεται στο Βερολίνο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά …26%! «Πολλές φορές υπερτιμάται η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης», λέει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βρέμης Αντρέας Μπόβενσουλτε στην εφημερίδα Die Welt. Πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, κατά την άποψή του, θα ήταν να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τακτικά τεστ για τους συνεργάτες τους, που δεν μπορούν να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι.
Η Χιλή κλείνει τα σύνορά της όλο τον Απρίλιο
Η Χιλή θα κλείσει τα σύνορά της τον μήνα Απρίλιο λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
“Τα σύνορα της χώρας θα είναι κλειστά καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα Απριλίου”, δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών Κατρίν Μαρτορέλ. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται τη στιγμή που ο αριθμός των νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ (7.830, 193 θάνατοι).
Η Χιλή, με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1.003.406) και μετρά 23.328 θανάτους από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στις 3 Μαρτίου του 2020.
Την ίδια ώρα, η χώρα συνεχίζει τους μαζικούς εμβολιασμούς και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαλάρωση του πληθυσμού μπροστά στην ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά το καλοκαίρι και πολυάριθμες άλλες δραστηριότητες, όπως και η παρουσία των βρετανικών και βραζιλιάνικων στελεχών στη χώρα, εξηγεί αυτήν την άνευ προηγουμένου αύξηση των μολύνσεων.
Από την πλευρά της, η Βολιβία ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της με τη Βραζιλία από αύριο Παρασκευή για τουλάχιστον μία εβδομάδα, επιχειρώντας να φρενάρει την κυκλοφορία του βραζιλιάνικου στελέχους.
Η Βολιβία, που έχει 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, μετρά 272.411 κρούσματα Covid-19 και 12.257 θανάτους.
Βρετανία: Το 1/3 των ασθενών με Covid ξαναμπήκε στο νοσοκομείο εντός 4 μηνών
Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με κορονοϊό στη Βρετανία που είχαν νοσηλευτεί, χρειάστηκε να ξανακάνουν εισαγωγή για περαιτέρω θεραπεία εντός τεσσάρων μηνών από το εξιτήριο που είχαν λάβει και ένας στους οκτώ ασθενείς πέθανε την ίδια περίοδο, σύμφωνα με γιατρούς.
Ο εντυπωσιακά μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της νόσου ώθησε τους γιατρούς να ζητήσουν συνεχείς εξετάσεις και παρακολούθηση πρώην ασθενών με κορονοϊό προκειμένου να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια βλάβης στα όργανα και άλλες επιπλοκές που προκαλούνται από τον ιό.
Ενώ ο Covid είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο ιός μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά.
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 48.000 ατόμων που είχαν δεχθεί νοσοκομειακή περίθαλψη για Covid και είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο έως τις 31 Αυγούστου 2020, με αρχεία από μια ομάδα ατόμων που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό.
Τα αρχεία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των ποσοστών επανεισδοχής, των θανάτων και των διαγνώσεων για μια σειρά αναπνευστικών, καρδιακών, νεφρικών, ηπατικών και μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης.
Έπειτα από μέσο χρόνο παρακολούθησης 140 ημερών, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με Covid που είχαν βγει από το νοσοκομείο, μπήκαν εκ νέου σε νοσηλευτικό ίδρυμα και περίπου ένας στους οκτώ πέθανε, ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.
«Είναι μια ανησυχία και πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά», δήλωσε η Δρ Amitava Banerjee, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής της Υγείας στο University College του Λονδίνου. «Δείχνουμε εδώ ότι αυτό απέχει πολύ από μια καλοήθη ασθένεια», δήλωσε και τόνισε ότι είναι αναγκαία η παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό για αρκετό καιρό.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα ο Guardian, οι νέες διαγνώσεις αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων και διαβήτη αυξήθηκαν στους πρώην ασθενείς με Covid σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, καθώς και τα προβλήματα με τη λειτουργία πολλαπλών οργάνων. Το ποσοστό δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων μετά το εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερο μεταξύ ασθενών κάτω των 70 ετών σε σύγκριση με εκείνους άνω των 70 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επίσης, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε εθνικές μειονότητες.
Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι ενώ υπάρχουσες καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αναπνευστικές ασθένειες θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid, η ίδια η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει τέτοια ιατρικά προβλήματα.
Κορονοϊός: Στο Βέλγιο βρήκαν τη λύση για ασφαλείς μικρές συναθροίσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ