Top

Ιός: Tα εμβόλια Pfizer και BioNTech προστατεύουν από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;

Στο κόκκινο παραμένουν η Ουκρανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Parallaxi
ιός-tα-εμβόλια-pfizer-και-biontech-προστατεύουν-από-650324
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα περίπου 91% στην πρόληψη της νόσου, επικαλούμενες ανανεωμένα στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εμβολιασθεί εδώ και έξι μήνες.

Το εμβόλιο έχει επίσης 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσησης μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή B1351 του ιού, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σχετικά μικρός και ανέρχεται σε 800.

Αν και η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται σε 91,3% και είναι χαμηλότερη από την αρχικά ανακοινωθείσα 95% τον Νοέμβριο έπειτα από κλινική δοκιμή επί 44.000 ατόμων, έκτοτε σειρά παραλλαγών του ιού έχει κυριαρχήσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο γενικός διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι τα ανανεωμένα αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν στοιχεία για περισσότερα των 12.000 άτομα πλήρως εμβολιασμένα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες φέρνουν τις δύο εταιρείες σε θέση να αιτηθούν πλήρους αδείας από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την αμερικανική FDA.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε 421 θανάτους από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, έναν αριθμό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Χθες Τετάρτη οι αρχές είχαν ανακοινώσει 407 θανάτους σε ένα 24ωρο από την COVID-19 και ο Στεπάνοφ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε σήμερα ότι 17.569 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε και ένας αριθμός ρεκόρ 5.160 νέων νοσηλειών. Χθες οι αρχές είχαν ανακοινώσει 11.226 νέα κρούσματα του κορονοϊού, πολύ λιγότερα από το ρεκόρ των 18.132 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε ένα 24ωρο την περασμένη εβδομάδα.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, η οποία εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα νέα κρούσματα, θα επιβληθεί αυστηρό λοκντάουν από τις 5 Απριλίου, κατά το οποίο θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, θα κλείσουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Στο Κίεβο έχουν ήδη απαγορευτεί οι δημόσιες εκδηλώσεις, έχουν κλείσει τα καφέ και τα εστιατόρια σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα του κορονοϊού.

Αυστηρό λοκντάουν έχει επιβληθεί επίσης σε πολλές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 1.691.737 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 33.246 θάνατοι από την COVID-19.

Πολωνία

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, 35.251, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί συνολικά 2.356.970 κρούσματα κορονοϊού και 53.665 θάνατοι.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί οι Πολωνοί έσπευδαν να εγγραφούν για να εμβολιαστούν κατά της covid-19, αφού η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη διάρκεια της νύκτας άνοιξε την διαδικτυακή εφαρμογή για όλους τους ενήλικες άνω των 40 ετών, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Πολωνοί έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της covid-19, όμως ο σύμβουλος του Πολωνού προέδρου που είναι αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, δήλωσε ότι λόγω του χαμηλού ποσοστού των πιο ηλικιωμένων πολιτών που εγγράφονταν για να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει την πρόσβαση στα εμβόλια.

“Προς το παρόν έχουμε ανοικτή την πλατφόρμα εγγραφής για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών”, δήλωσε ο Μίχαλ Ντβόρτσικ στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.

“Τις τελευταίες δύο ημέρες η εγγραφή των ατόμων άνω των 60 ετών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, οπότε αποφασίσαμε να αρχίσουμε την εγγραφή ανθρώπων που είχαν δηλώσει έτοιμοι να εμβολιαστούν τον Ιανουάριο”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενήλικες 40 με 60 ετών που είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν έλαβαν στη διάρκεια της νύκτας ενημέρωση για να εγγραφούν στο σύστημα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ ο Ντβόρτσικ επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εγγραφές όσων είναι 40 με 59 ετών θα ανασταλούν για λίγες ώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τεχνικό λάθος.

Τσεχία

Η παραδοσιακή τσέχικη παμπ του Γιάκουμπ Ρζίτσικα ‘Deminka’, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Εθνικό Μουσείο και σε κοντινή απόσταση από δεκάδες ξενοδοχεία, είναι μαγνήτης για τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Πράγα για το καθολικό Πάσχα.

Ωστόσο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι καρέκλες είναι ακουμπισμένες ανάποδα πάνω στα τραπέζια, τα ποτήρια της μπύρας έχουν στοιβαχθεί στο μπαρ και οι κάνουλες της μπύρας Pilsner παραμένουν στεγνές ενόψει του σαββατοκύριακου, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν από τα πλέον κερδοφόρα της χρονιάς.

«Το Πάσχα είναι συνήθως το πρώτο σαββατοκύριακο στην Πράγα όπου ξεκινά να υπάρχει πραγματικά κίνηση, και απλά μετά συνεχίζεται», δήλωσε ο Ρζίτσικα, που εκτιμά ότι οι τουρίστες είναι αυτοί που φέρνουν περίπου το 60% των εσόδων της πάμπ του, που ιδρύθηκε το 1882. «Δεν κοιτάμε πλέον αυτή τη χρονιά. Ελπίζουμε ότι το 2022 θα είναι η χρονιά μηδέν».

Η τοποθεσία της Πράγας στην καρδιά της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το παραμυθένιο κέντρο, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική, έχουν καταστήσει την πρωτεύουσα της Τσεχίας δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις όπως είναι οι αργίες του Πάσχα.

Η Πράγα υποδέχθηκε πάνω από 9 εκατ. τουρίστες το 2019, και ήταν τέταρτη στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων με τους περισσότερους επισκέπτες μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, σύμφωνα με το Euromonitor International.

‘Αυτό τους καταστρέφει’

Η οικονομία της πόλης εξαρτάται επίσης από αυτούς που ξοδεύουν χρήματα στα εστιατόρια, τις παμπ και τα ξενοδοχεία της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ζντένεκ Χριμπ, στην Πράγα αντιστοιχεί το 60% των τουριστικών εσόδων της Τσεχίας.

«Βλέπουμε τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της Πράγας και στους επιχειρηματίες που προσφέρουν υπηρεσίες στον κλάδο αυτό», δήλωσε ο Χριμπ στο Reuters, προσθέτοντας ότι 270.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα κατά τις πασχαλινές διακοπές του 2019 αλλά σχεδόν μηδέν φέτος. «Αυτό τους καταστρέφει».

Με ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κλειστά σύνορα σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λένε ότι μόνο οι εμβολιαστικές εκστρατείες θα δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να ταξιδέψει και πάλι ελεύθερα.

Στο πεντάστερο ξενοδοχείο President στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η διευθύντρια Βερόνικα Φατζίκοβα δήλωσε ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου το ξενοδοχείο, που είναι κλειστό από τον Οκτώβριο, κανονικά θα ήταν σχεδόν γεμάτο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο για τις αργίες του Πάσχα.

Ενώ το προσωπικό έχει εκμεταλλευθεί την περίοδο αυτή για να κάνει ορισμένες εργασίες ανακαίνισης στο ξενοδοχείο, η Φατζίκοβα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επανέναρξη της λειτουργίας έως ότου επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες.

«Όλα τα ξενοδοχεία στην Πράγα είναι συνήθως ‘sold out’ και οι τιμές είναι υψηλές για το Πάσχα», είπε η ίδια από ένα απόκοσμα ήσυχο και άδειο ξενοδοχείο.

«Μετά τη χαμηλή περίοδο, καλωσορίζεις την άνοιξη που έρχεται και τις δουλειές που αυξάνονται. Τώρα, θέλουμε απλά να επιβιώσουμε».

Σουηδία

Μια έλλειψη στις δόσεις των εμβολίων σημαίνει ότι η Σουηδία θα χορηγήσει σε όλους τους ενήλικες πολίτες της την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 μέχρι τις 15 Αυγούστου, αργότερα δηλαδή από τον αρχικό της προγραμματισμό που προέβλεπε το τέλος Ιουνίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

“Όπως δείχνει σήμερα η προοπτική των παραδόσεων των εμβολίων, κάθε πολίτης άνω των 18 ετών θα μπορεί να εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου η Μαρί Μόρελ, η επικεφαλής του τμήματος υγειονομικής φροντίδας της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών Αρχών και Περιοχών.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε έλλειψη εμβολίων και στις αλλαγές της σύστασης για τη χρήση των εμβολίων.

ΠΟΥ: «Απαράδεκτα» αργοί οι ρυθμοί εμβολιασμού στην Ευρώπη

Βρετανία

Οι άνθρωποι στη Βρετανία βλέπουν πλέον θετικά το χειρισμό της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση και οι εταιρίες είναι επίσης περισσότερο αισιόδοξες, σύμφωνα με τρεις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Kantar Public ανακοίνωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία υποστήριξαν την αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απ’ όσους ήταν επικριτικοί, για πρώτη φορά από το Μάιο του προηγούμενου χρόνου.

Η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας για το μήνα Μάρτιο, έδειξε ότι ποσοστό 48% των συμμετεχόντων σκέφτονταν ότι η διαχείριση του ξεσπάσματος της COVID-19 από την κυβέρνηση ήταν πολύ ή αρκετά καλή, καταγράφοντας αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από το Φεβρουάριο, με αυτούς που πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ήταν προβληματική να παραμένει στο 46%.

Η Βρετανία είχε το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά προχώρησε πιο γρήγορα στη διανομή εμβολίων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλύτερη σε 12 μήνες -32% σε σύγκριση με το 23% το Φεβρουάριο- ενώ το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε πως η πανδημία έπληξε τα εισοδήματά τους, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο από το 35% το Φεβρουάριο και το 42% τον Ιανουάριο.

Τα εμπορικά επιμελητήρια στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ποσοστό 55% των εταιριών-μελών τους, αναμένουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατά τους επόμενους 12 μήνες – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό σε ένα έτος- παρά το γεγονός ότι οι άμεσες επιχειρηματικές συνθήκες είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τα επίπεδά τους πριν από την πανδημία, καθώς η χώρα άρχισε το 2021 σε καθεστώς lockdown.

«Η καταγεγραμμένη βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη αφήνει να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη συρρίκνωση του οικονομικού αποτελέσματος το πρώτο τρίμηνο θα είναι το ναδίρ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021», δήλωσε ο Σούρεν Θίρου επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του BBC.

«Ωστόσο η οικονομική τρομοκρατία από την COVID-19 ίσως να σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι δραματικά ανισομερής μεταξύ διαφορετικών τομέων, περιοχών και ομάδων ανθρώπων».

Άλλη δημοσκόπηση μεταξύ εργοδοτών έδειξε κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των διευθυντών των επιχειρήσεων για την οικονομία, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το 2019. Η αύξηση του σχετικού ποσοστού ήταν μεγαλύτερη κατά εννέα μονάδες, στο +14.

Οι επενδύσεις, αλλά και οι προθέσεις προσλήψεων για τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο (Τhe Institute of Directors – IoD).

Στη δημοσκόπηση της Kantar έλαβαν μέρος 1.102 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-29 Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση του BBC βασίστηκε στις απαντήσεις που συλλέχθηκαν από 6.103 επιχειρήσεις, κατά το χρονικό διάστημα 15 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου.

Στη δημοσκόπηση του IOD έλαβαν μέρος 703 επιχειρήσεις, κατά την περίοδο 12-29 Μαρτίου.

Ρωσία

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα περιέγραψε σήμερα τη δύσκολη ζωή στην Πιόνγκγιάνγκ, με τους “πρωτόγνωρους” περιορισμούς, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Περιγράφοντας ένα νέο κύμα αναχωρήσεων ξένων διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα, η ρωσική πρεσβεία αποκαλύπτει μέσω ανάρτησής της στο Facebook ότι “κατανοεί όσους φεύγουν”.

“Όλος ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τους πρωτόγνωρους λόγω της αυστηρότητας τους περιορισμούς, τη σοβαρή έλλειψη βασικών προϊόντων, κυρίως φαρμάκων, την αδυναμία να λάβει θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες έχουν κλείσει τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες, η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει ότι παραμένει ανοικτή “παρ’ όλο που δεν είναι εύκολο, παρά τα πραγματικά πολλα προβλήματα και το γεγονός ότι πολλές οικογένειες (…) αναγκάστηκαν να φύγουν”.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2020 να κλείσει τα σύνορα της χώρας ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη γειτονική Κίνα.

Οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς και από το εξωτερικό ανεστάλησαν, ο ανεφοδιασμός της χώρας σταμάτησε, ενώ το έργο των διπλωματών αλλά και των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει δυσκολέψει πάρα πολύ.

Σε ένα βίντεο, που έγινε viral, και το οποίο ανήρτησε στα τέλη Φεβρουαρίου η ρωσική πρεσβεία παρουσιάζονταν αυτές οι δυσκολίες. Σε αυτό φαίνονταν οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Κορέα με ένα βαγονέτο που το έσπρωχνε ένας από αυτούς καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των τρένων μετά την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών λόγω της covid-19.

Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, διατηρεί σημαντική διπλωματική παρουσία στη χώρα, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έδωσε σήμερα διευκρινίσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί το τρίτο κύμα της Covid-19, πριν από την ψηφοφορία που αναμένεται να σημαδευτεί από τη μαζική αποχή της αντιπολίτευσης.

Η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο θα απαγορεύεται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, εκ των οποίων μία με δύο εβδομάδες με μαθήματα εξ αποστάσεως και δύο εβδομάδες διακοπές σε όλη την επικράτεια, διευκρίνισε πως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτρέπονται για λόγους ανωτέρας βίας όπως “εκείνους που συνδέονται με οικογενειακούς λόγους, για παράδειγμα για συνοδεία ή αναζήτηση παιδιών που μένουν με έναν γονιό, παππού ή γιαγιά ή συγγενή”.

Τα διαγωνίσματα στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επόμενων εβδομάδων “θα διατηρηθούν” και οι συνθήκες οργάνωσής τους “θα προσαρμοσθούν”. Αντίθετα, οι εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως θα “μετατεθούν όσο είναι δυνατό” για “τον Μάιο”.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει τις “οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα τα παιδιά των οποίων δεν θα πηγαίνουν στα κυλικεία ή δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δωρεάν [σχολικά] γεύματα”, υποσχέθηκε ο Ζαν Καστέξ, με τον τρόπο που θα γίνει αυτό να διευκρινίζεται “τις επόμενες ημέρες”.

Την ομιλία του πρωθυπουργού “για την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης και τα απαραίτητα μέτρα απόκρισης” θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η δεξιά (LR) όπως και η αριστερή (LFI PS, PCF) αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας υποβάθμιση του κοινοβουλίου που καλείται να αποφανθεί επί μέτρων τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα είναι “απαραίτητα προκειμένου να μας επιτρέψουν να περάσουμε έναν κάβο, ελπίζουμε τον τελευταίο, στην προοπτική της μαζικής ανάπτυξης των εμβολιασμών και μιας επιστροφής στην κανονική ζωή”, επιχειρηματολόγησε ο Ζαν Καστέξ.

“Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την ιατρική εξουσία, λαμβάνουμε υπόψη στον μέγιστο βαθμό τις απόψεις, τις αναλύσεις, τα μοντέλα και τις προβλέψεις των εδικών, τις επιστημονικές και ιατρικές συστάσεις”, υπογράμμισε επίσης καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα όταν επιστήμονες και η δεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση την καλούσαν να λάβει.

Ο Ζαν Καστέξ καταδίκασε “ανεπιφύλακτα” όσους δεν τηρούν “τους υγιεινομικούς κανόνες”, αναφερόμενος κυρίως σε όσους συμμετείχαν σε πρόσφατες “εορταστικές συγκεντρώσεις” ή σε όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας, που θα πρέπει να διώκονται “συστηματικά” από τις εισαγγελίες.

Σχεδόν 95.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία από Covid αφότου ξεκίνησε η πανδημία πριν από έναν και πλέον χρόνο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που παρακολούθησαν 30,8 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τη Médiamétrie, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες βράδυ νέα αυστηρά μέτρα κατά της επιδημίας της Covid-19: κλείσιμο των σχολείων για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, επέκταση των περιορισμών σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία, περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να φτάσει στην κορύφωσή του σε 7 με 10 ημέρες, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας σε 7 με 10 ημέρες”, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στο τέλος του μήνα.

“Μετά θα χρειαστούμε δύο επιπλέον εβδομάδες για να φτάσουμε στην κορύφωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό ενδέχεται να συμβεί στο τέλος Απριλίου”, εξήγησε ο Βεράν.

Χθες ο Μακρόν επέβαλε τρίτο εθνικό lockdown στη Γαλλία, ενώ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για τρεις εβδομάδες στην προσπάθειά του να ανασχέσει την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας που κινδυνεύει να φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία της χώρας.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων στη Γαλλία έχει διπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο, σε σχεδόν 40.000 κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε τους 5.000 αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τον μέγιστο αριθμό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown διάρκειας έξι εβδομάδων.

Γερμανία

Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων, ταχύτερους ρυθμούς στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα και υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό στα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, ζήτησε σήμερα η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI).

Ο επιστημονικός διευθυντής της DIVI Κρίστιαν Καραγιαννίδης δήλωσε ότι περίπου 1.000 νέοι ασθενείς έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ από τα μέσα Μαρτίου.

Χθες, 3.680 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ στη Γερμανία, όπως προκύπτει από στοιχεία της DIVI.

“Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα φθάσουμε στο όριο των δυνατοτήτων μας σε λιγότερο από ένα μήνα. Δεν υπερβάλλουμε. Οι προειδοποιήσεις μας πηγάζουν από στοιχεία”, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχεται αυστηρή κριτική επειδή απέτυχε να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων στη Γερμανία και επειδή κατηγόρησε τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων για την όλο και πιο χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σήμερα κατά 24.300 κι έφθασε στα 2,833 εκατομμύρια –η μεγαλύτερη αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της covid-19 αυξήθηκε κατά 201 και έφθασε στα 76.543.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μέτρο στις αποφάσεις της για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε σε 134 από 132 που ήταν χθες και από 113 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Ο Καραγιαννίδης έκανε έκκληση για ένα αυστηρό λοκντάουν διάρκειας δύο εβδομάδων, για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία δύο φορές την εβδομάδα και για ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ δήλωσε στο δίκτυο ARD ότι θα εξέταζε την επιβολή υποχρεωτικών τεστ για καθηγητές και μαθητές επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για εθελοντικούς εμβολιασμούς όπως αναμενόταν.

Οι πρωθυπουργοί δύο κρατιδίων στη νότια Γερμανία, που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, κάλεσαν χθες τους ηγέτες της υπόλοιπης χώρας να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά μέτρα λοκντάουν για να περιορίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Στη Βραζιλία διαλέγουν πια ποιοι θα πεθάνουν- Η Τουρκία σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων

Αυστρία

Μετά από διαβουλεύσεις, η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σήμερα σε σύσταση για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεχίζει να αξιολογεί τις θρομβώσεις σε σχέση με εμβολιασμούς, ωστόσο από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν προκύπτει ακόμη μια ομοιογενής εικόνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα δεδομένα συλλέγονται και αναλύονται συνεχώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, και τη Βρετανίας και την εβδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών (4 Απριλίου) όλα τα διεθνή δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τότε θα πρέπει να εξεταστούν σε μια συνάντηση του EMA, οπότε αναμένεται μια τοποθέτηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca.

Η AstraZeneca, χαιρετίζοντας την αυστριακή απόφαση, τονίζει ότι “η ασφάλεια των ασθενών παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, η απόφαση της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνάδει με τα συμπεράσματα των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)”.

„Τα οφέλη του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”, επισημαίνει η Σάρα Ουόλτερς, η διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Αυστρία.

Μετά τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κορονοϊού της AstraZeneca στη Γερμανία, ο EMA δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει συγκεκριμένους ηλικιακούς κινδύνους λόγω του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μια εξέταση δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία ή φύλο για θρόμβους αίματος μετά από εμβολιασμό με AszraZeneca, ανακοίνωσε χθες ο EMA στο ‘Αμστερνταμ, ωστόσο οι εξετάσεις θα συνεχιστούν.

Μετά από σύσταση της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών, η Γερμανία είχε περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εξαιτίας των περιπτώσεων θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές τι συμβαίνει σε άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία αποφάσισε προχθές, Τρίτη, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιείται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε άτομα κάτω των 60 ετών, η Αυστρία είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα επιμείνει χωρίς αλλαγές στο σχέδιο εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, εάν είχε ακολουθηθεί η γερμανική σύσταση, η ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια.

Φυσικά είναι „πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάσταση της δραματικότητας της νόσου στην οποία βρισκόμαστε”, καθώς, επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών στην Αυστρία, ανέφερε η Βίντερμαν-Σμιντ.

Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης „που πιθανόν σχετίζονται με τον εμβολιασμό”, όπου τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να βρεθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

„Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια, και αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, „δεν θα μπορούσαμε να φροντίσουμε επαρκώς προς το παρόν την ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών”, παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε σχέση με την συζητούμενη εδώ και καιρό ενδεχόμενη προμήθεια από την Αυστρία του ρωσικού εμβολίου “Sputnik”, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες, Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, ότι „βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα και μία παραγγελία του εμβολίου μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”.

„Εάν παραγγείλουμε το ” Sputnik “, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου”, παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του Υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ παρέλαβε σήμερα 811.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, την πρώτη παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX, έπειτα από μια εβδομάδα καθυστέρηση που προκλήθηκε από τους περιορισμούς στις προμήθειες.

Η χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού τον περασμένο μήνα, στοχεύει να εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX.

Με την σημερινή παραλαβή των εμβολίων της AstraZeneca το Βιετνάμ θα έχει μέχρι στιγμής παραλάβει περίπου 930.000 δόσεις, αλλά η χώρα προσπαθεί να προμηθευτεί εμβόλια από διαφορετικές πηγές περιλαμβανομένων των Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, της κινεζικής Sinovac και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σε συνάντηση του υπουργού Υγείας Νγκουγέν Θαν Λονγκ στην ρωσική πρεσβεία στο Ανόι χθες Τετάρτη, η τελευταία προσφέρθηκε να βοηθήσει το Βιετνάμ να παρασκευάσει το εμβόλιο Sputnik στο έδαφός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Λονγκ, το Βιετνάμ αναμένεται να εγκρίνει εντός εβδομάδων το κινεζικό εμβόλιο αφού η Sinovac καταθέσει προηγουμένως τα απαραίτητα έγγραφα.

Το Βιετνάμ είναι μεταξύ των λιγοστών χωρών στην Ασία που χρησιμοποιούν το κινεζικό εμβόλιο.

Η χώρα έχει δεχτεί επαίνους για την διαχείριση της πανδημίας μέσω της διενέργειας μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης και της επιβολής αυστηρής καραντίνας, που έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε μόλις 2.603 και των θανάτων σε 35. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Η σημερινή παρτίδα, που θα αποτελείται από 1,37 εκατομμύρια δόσεις, αναμενόταν να αποσταλεί στις 25 Μαρτίου αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των ελλείψεων στις προμήθειες, σύμφωνα με την UNICEF, που είναι υπεύθυνη για την παράδοση εμβολίων μέσω του COVAX στο Βιεντάμ.

Το πρώτο εγχώριας παρασκευής εμβόλιο κατά της COVID-19 στο Βιετνάμ, το Nanocovax, αναμένεται να ξεκινήσει να χορηγείται το 2022.

Τέσσερις βιετναμέζικες εταιρείες εμπλέκονται στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού και δύο από αυτές βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Ισραήλ

Το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των εφήβων 12 έως 15 ετών τον Μάιο, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα υγείας, μετά την ανακοίνωση των Pfizer-BioNTech σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και με αποτελεσματικότητα 100%.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βασίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία mRNA και ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στον δυτικό κόσμο στα τέλη του 2020.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσαν άδεια για την χορήγησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Εκτοτε, έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ενήλικες σε 65 χώρες. Μελέτη επί πραγματικών δεδομένων στο Ισραήλ έδειξε αποτελεσματικότητα 94% σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Χθες, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 100% στους εφήβους 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκαν σε 2.260 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες «έδειξαν αποτελεσματικότητα 100% και την ανάπτυξη ισχυρών αντισωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωσή των δύο εταιρειών, οι οποίες προσεχώς θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους.

Ο διευθυντής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα στα άτομα 12-15 ετών «είναι πολύ ενθαρρυντικά δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες σε ό,τι αφορά την μετάδοση της βρετανικής παραλλαγής του ιού».

«Περιμένουμε την έγκριση της αμερικανικής FDA», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο ισραηλινός συντονιστής για την αντιμετώπιση της επιδημίας Νάχμαν Ας. «Στην συνέχεια θα συζητηθεί από την δική μας ομάδα εμβολιασμού…θα πάρει ακόμη μερικές εβδομάδες, ανάμεσα στον ένα και τους δύο μήνες».

Τα παιδιά είναι λιγότερα εκτεθειμένα σε σοβαρή προσβολή από τον ιό, ενώ τα άτομα κάτω των 10 ετών τον μεταδίδουν λιγότερο, κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν.

Ωστόσο, «παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων παιδιών, ορισμένων χωρίς συμπτώματα που υποφέρουν από επιπλοκές μέχρι του σημείου να χάνουν τις αισθήσεις τους», δήλωσε ο διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας Χέζι Λεβί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού. Θεωρεί ότι ο εμβολιασμός της ηλικιακής κατηγορίας 12-15 ετών θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Pfizer/BioNTech ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές στα παιδιά, αρχικά στην κατηγορία 5 έως 11 ετών. Την επόμενη εβδομάδα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο πλαίσιο έρευνας που θα καλύψει επίσης τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 72.330 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την 11η Οκτωβρίου, με το σύνολο των περιπτώσεων να ξεπερνά τα 12,22 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 459 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 162.927 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτός είναι ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός παγκοσμίως, μετά από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και του Μεξικού.

Η Ινδία καταγράφει έξαρση της πανδημίας τον Μάρτιο, με το πλουσιότερο ομόσπονδο κράτος της, τη Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Μουμπάι, να επιβεβαιώνει μακράν τα περισσότερα.

Η χώρα συνεχίζει την εκστρατεία ανοσοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν χορηγηθεί ως εδώ 64 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, και σήμερα ανακοίνωσε ότι ανοίγει την πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 45 ετών.

Παρότι οι ινδικές αρχές έχουν χορηγήσει υψηλό αριθμό δόσεων και έχουν προχωρήσει στην εξαγωγή σχεδόν ισάριθμων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται διότι κατά κεφαλήν, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό πολλών άλλων χωρών.

Καζακστάν

Γιατροί στο Καζακστάν διέγνωσαν 1.873 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 246.854, ανακοίνωσε η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να χειριστεί την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 17 ασθενών με την COVID-19 αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στην κεντρασιατική χώρα στους 3.046 νεκρούς.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται από τις 1.100 ως τις 1.873. Στη χώρα των 18,8 εκατομμυρίων κατοίκων ο δείκτης πολλαπλασιασμού (R0) έχει φθάσει το 1,2.

Στο Καζακστάν η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης άρχισε την 1η Φεβρουαρίου με το ρωσικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, το Sputnik V.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα