Top

Κορονοϊός: Όλα τα νέα για την κατάσταση του ιού στη χώρα μας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στη χώρα μας

Parallaxi
κορονοϊός-όλα-τα-νέα-για-την-κατάσταση-652337
Parallaxi

corona

Τρεις ηλικιωμένοι κατέληξαν στη Θεσσαλονίκη

Τρεις ακόμη ηλικιωμένοι ασθενείς κατέληξαν από κορωνοϊό στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 308.
Πρόκειται για έναν 90χρονο και έναν 71χρονο που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ και μια 87χρονη που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Όλοι τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Μέχρι τώρα αντιστοιχεί μία μάσκα σε κάθε παιδί»

Στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε για το θέμα της διανομής των μασκών στα σχολεία ενόψει του ανοίγματος και τόνισε ότι παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαν για να καλύψουν την επικράτεια, τα κατάφεραν και οι μάσκες πήγαν σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές καταγγελίες από κωμοπόλεις και χωριά που δεν τις έχουν λάβει ακόμη.

«Η απόφαση για τις μάσκες στα σχολεία ελήφθη τέλη Αυγούστου. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Διανεμήθηκαν μάσκες σε όλους τους Δήμους. Δεν υπάρχει νομός στον οποίον δεν έχουν φτάσει μάσκες. 1.600.000 μάσκες έχουν μοιραστεί. Μέχρι τώρα αντιστοιχεί μία μάσκα σε κάθε παιδί. Μέσα στην εβδομάδα θα διανεμηθούν και οι υπόλοιπες. Έχουμε πάρει δείγματα από όλες τις παραγγελίες (σ.σ.: για ακατάλληλες μάσκες) και θα υπάρχει και συνέχεια στη χορήγηση των μασκών στις σχολικές μονάδες» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σύψας: Η μάσκα θα φορεθεί στα σχολεία για όλο το φετινό σχολικό έτος

Κικίλιας: «Αν χρειαστούν οριζόντια μέτρα σε δήμους θα τα λάβουμε»

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν καλεσμένος στο Open TV και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Κικίλιας μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, για το τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος, για το πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας, αλλά και για το πότε θα έρθει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πότε ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Έχουμε δημιουργήσει task force» είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα ή όχι (σ.σ.: στα σχολεία), ο υπεύθυνος θα επικοινωνεί με την περιφερειακή εκπαίδευση και μετά με την task force Η υγεία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημά μας».

Ο υπουργός εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού αναφέροντας ότι «η χώρα μας είναι 124η σε κρούσματα και 111η σε θανάτους Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Είναι ομαδική η προσπάθεια. Δεν λείπει το οργανωμένο κράτος από την προσπάθεια. Είναι μία πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας». Για το αν θα γίνονται τεστ στους εκπαιδευτικούς επεσήμανε: «Υπάρχει αλγόριθμος. Προτεραιότητα στα τεστ δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς. Ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία για να εφαρμόζει τοπικά μέτρα. Αν χρειαστούν οριζόντια μέτρα σε Δήμους, θα το κάνουμε. Εμπιστευτήκαμε και σεβαστήκαμε τους ειδικούς. Πρώτος εγώ και η οικογένειά μου τηρούμε τα μέτρα. Προφανώς και θα φορούσα μάσκα» είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Με τη μάσκα παίζουμε άμυνα απέναντι στον ιό».
Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε: «Δεν θα είμαστε μία ζωή κλεισμένοι στα σπίτια μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παγκοσμίως γίνονται 170 προσπάθειες και βρίσκονται στην 3η φάση. 600.000 δόσεις θα παραλάβουμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου. Δεν πιεζόμαστε με τις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή. Μέσα στην πανδημία ενισχύθηκε το σύστημα υγείας».

Κλείνοντας είπε: «Στις 29/09 ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης».

Γονιός – αρνητής μάσκας στη Θεσσαλονίκη: Ας μην πάει σχολείο το παιδί μου για έναν χρόνο

Εντάσεις και προβλήματα παρουσιάστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας, αφού κάποιοι γονείς αρνούνται να φορέσουν στα παιδιά μάσκες. Στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας 4 παιδιά έμειναν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν τα παιδιά να φορέσουν μάσκα.

Είπαν, μάλιστα ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική, καθημερινά, διότι δεν πιστεύουν όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι. Επίσης, ένας πατέρας από τη Θεσσαλονίκη, είπε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ότι «αν χρειαστεί το παιδί μου δεν θα παρακολουθήσει μαθήματα για έναν χρόνο».

Και στην Κρήτη, υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο εξαιτίας του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Κάποιοι γονείς ισχυρίζονται ότι τα παιδιά έχουν αναπνευστικά προβλήματα και γι’ αυτό δε μπορούν να φορούν μάσκα. Άλλοι, αρνούνται εντελώς να τα στείλουν σχολείο λέγοντας ότι δεν θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι για όσο χρειαστεί.

Κοροναϊός: Μειώνονται τα αντισώματα των ιαθέντων με την πάροδο του χρόνου;

Παγώνη: Έγκλημα να στέλνουν τα παιδιά χωρίς μάσκα στο σχολείο

Σε αυστηρό ύφος απάντησε στους γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι πρόκειται για έγκλημα και πως η μάσκα είναι η ασφάλεια των παιδιών. «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Η μάσκα είναι η ασφάλεια των παιδιών των οικογενειών τους και των γύρω τους. Οποιοσδήποτε ανάβει γονέας την ευθύνη να στείλει το παιδί του χωρίς μάσκα είναι έγκλημα», ανέφερε. Αναφερόμενους στους αρνητές μάσκας, είπε πως οι προσωπικές απόψεις αν και σεβαστές δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική άποψη.

Πρόσθεσε ότι οι μελέτες, με την τελευταία να δημοσιεύεται πριν από τρεις μόλις ημέρες καθώς και το αμερικανικό CBC, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς πως με τη χρήση μάσκας δεν γίνεται η ανταλλαγή των αερίων.

«Τα μόρια του οξυγόνου και του διοξειδίου από της οπές της μάσκας περνάνε, γιατί έχουνε πολύ μικρή διάμετρο. Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να φοβούνται οι γονείς για τις μάσκες. Το μόνο που πρέπει να φοβούνται είναι το παιδί να μη βγάζει τη μάσκα. Να βγάζει τη μάσκα μέσα στο σχολείο και εκεί θα πρέπει να υπάρχει ο δάσκαλος για να τα επιτηρεί, για να μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία σωστά και να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων», τόνισε η κ. Παγώνη.

Κλειστά σήμερα τα καταστήματα εστίασης στον Έβρο – Τα αιτήματα του κλάδου

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα καταστήματα εστίασης στον Έβρο, από τις 6.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ στις 11.30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του κλάδου, μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στο κέντρο της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων, αναφέρεται ότι η εν λόγω κινητοποίηση αποφασίστηκε «για ν’ αναδείξουμε τα προβλήματα, το πόσο απαραίτητοι είμαστε, να διαμαρτυρηθούμε και ν’ απαιτήσουμε…». Τονίζεται ότι «ο κλάδος της εστίασης είναι απαραίτητη δομή» για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και οικογένειες ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και για τις τοπικές κοινωνίες. Σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις, το Σωματείο τις προσδιορίζει ως εξής:

-‘Αμεση κατάργηση ωραρίου
-Κατάργηση αναλογίας ένα άτομο ανά δύο τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους και ένα άτομο ανά 2,2 τετραγωνικά για εσωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των αποστάσεων ανά τραπέζι και όλοι οι πελάτες να είναι καθήμενοι
-Επιδότηση κάθε επιχείρησης με το 5% του τζίρου της, με ανώτερο ποσό τις 20.000 ευρώ
-Μειωμένο ενοίκιο 40% έως και τον Μάιο του 2021
-Έκπτωση 40% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, έως τον Μάιο του 2021 -Αναστολές εργαζομένων έως τον Μάιο του 2021

-Μείωση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα σο 6%, στα αλκοολούχα ποτά στο 13%. Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Έβρου δηλώνει τη στήριξή του στο «διεκδικητικό πλαίσιο που έχει θέσει το Σωματείο… και τη διαμαρτυρία των επιχειρήσεων και εργαζομένων του κλάδου…», θεωρώντας, όπως αναφέρει, την Εστίαση ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τον κλάδο «που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται, σημαντικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει τη χώρα μας, να καθίσει σ’ ένα τραπέζι διαλόγου με τους εκπροσώπους του κλάδου και να βρεθεί η χρυσή τομή πριν είναι πολύ αργά…».

Εθελοντές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναζητά το υπουργείο Υγείας

Σε καραντίνα πάνω από 10 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και μαίες, στο νοσοκομείο Ρόδου

Πάνω από δέκα άτομα, γιατροί, μαίες και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρόδου είναι από χθες Κυριακή σε καραντίνα, επειδή ήρθαν σε επαφή με μια έγκυο γυναίκα από τη Σομαλία που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει και έκανε το τεστ για κοροναϊό, όμως την έπιασαν οι πόνοι το πρωί του Σαββάτου πριν να βγει το αποτέλεσμα. Την μετέφεραν στην αίθουσα τοκετού όπου παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, το παιδί δυστυχώς γεννήθηκε νεκρό.

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι η γυναίκα είναι θετική στον κοροναϊό. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, πέντε γιατροί, αναισθησιολόγοι, γυναικολόγοι και παιδίατρος, μαίες, νοσηλευτές και καθαρίστρια. Το περιστατικό αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου, αφού θα έχει στη διάθεση του μόνο δυο αναισθησιολόγους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Λέσβος: 14 κρούσματα κοροναϊού στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ

Συνολικά 14 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, αμέσως τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Συνολικά από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 550 άτομα. Πάντως χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «νέα Μόρια».

Πέτσας: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη

Με εντολή Μητσοτάκη ετοιμάζεται κατάλογος με μέτρα για την Αττική -Θα ανακοινωθεί αύριο

Κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Αττική καταρτίζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος υπενθυμίζει σε όσους δεν πιστεύουν στον κοροναϊό το νέο lockdown του Ισραήλ

Με το Ισραήλ να είναι η πρώτη χώρα που ξαναμπαίνει σε καραντίνα για τρείς εβδομάδες (από την ερχόμενη Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι 11/10) μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν στη χώρα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με μια ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει το γεγονός του νέου lockdown.

Ανακοινώθηκαν σήμερα 1997 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν 39479 ενεργές περιπτώσεις ασθενών. 1056 νοσηλεύονται, οι 519 είναι σοβαρά ενώ οι 144 είναι διασωληνωμένοι.

«Είχα προειδοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου ότι η αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ είναι ανησυχητική». «Στη χώρα μας μερικοί πιστεύουν ακόμη ότι ο ιός έχει εξασθενήσει, ότι η νόσος είναι εποχική και ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ένα ψέμα», σχολιάζει ο επιστήμονας.

Αναφέρεται σε ένα ενδεχόμενο πείραμα, «Να χωρίζαμε τη χώρα σε δυο περιοχές. Και στη μια να ζούσαν μόνο όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοιός και όσοι πιστεύουν ότι έχει εξασθενήσει. Αλλά θα έπρεπε να μείνουν εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσοι θα επέλεγαν αυτή την επιλογή». «Αλλά αυτό δεν γίνεται. Όχι μόνο γιατί είναι πρακτικά αδύνατο. Δεν είναι και το επιθυμητό. Όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Και θα το κάνουμε αυτό και για όσους δεν θέλουν να κάνουν τίποτα», τονίζει στην ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο. Η ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου:

Σε άλλη ανάρτηση του αναφέρει, τι μάθαμε έπειτα από 9 μήνες παρατήρησης και αξιολόγησης συμπεριφορών και επιστημονικής έρευνας και τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σχέδιο για τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα, τις φυλακές και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, για να αποφύγουμε την αυξημένη διασπορά της νόσου στους χώρους αυτούς. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντανακλαστικές κινήσεις και αποσπασματικές δράσεις», τονίζει.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=189559659247241&id=100045796247437

Πηγές: skai.gr, ethnos.gr, iefimerida.gr, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα