Top

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-παγκόσμια-ανησυχία-για-το-π-765146
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα ομάδα Ινδών επιστημών.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό κατά 50% σε σχέση με το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες του SARS-CoV-2 Genetics Consortium και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι “προηγούμενη μόλυνση (…) και μερικός εμβολιασμός δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, όπως συνέβη στο Νέο Δελχί, και χρειάζεται ισχυρή υγειονομική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί”.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως οι περιοχές της υπαίθρου εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού, δεύτερου κύματος.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία για να αποφύγει νέες εξάρσεις της επιδημίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης και πλέον έχει ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής εμβολίων για να ενισχύσει τα αποθέματα της Ινδίας, την ώρα που εγχώριες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για την επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και εβδομάδες.

Κάποια κρατίδια, όπως το Γκουτζαράτ και το Νέο Δελχί, χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Στο Γκουτζαράτ οι αρχές επιτρέπουν από σήμερα στα καταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Με τα κρατίδια να επιδεικνύουν σύνεση στο άνοιγμα, η οικονομική ανάκαμψη από αυτό το κύμα της επιδημίας θα είναι πιο σταδιακή σε σχέση με πέρυσι”, σχολίασε ο Ντάρεν Ο, οικονομολόγος στο Capital Economics της Σιγκαπούρης.

“Όμως η βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία σημαίνει ότι ένα γρήγορο άνοιγμα θα αυξήσει την απειλή εμφάνισης νέων κυμάτων της επιδημίας, πιθανόν με πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη”, πρόσθεσε.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 132.364 νέα κρούσματα κορωνοϊού για το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 2.714, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Συνολικά στη χώρα 28,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 340.702, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

«Το παραλλαγμένο στέλεχος είναι το Δέλτα που είναι διαβόητο στην Ινδία και εντοπίζεται όλο και περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα παραλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί σημαντική ανησυχία» δήλωσε ο Μπρετ Σάτον, αρχίατρος στη Βικτόρια, σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

Ο ίδιος είπε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος δεν συνδέεται με κάποια αλληλουχία περιστατικών μόλυνσης στην Αυστραλία από την καραντίνα των ξενοδοχείων ή οπουδήποτε αλλού.

Μέχρι τώρα, δύο περιστατικά μόλυνσης στη Βικτόρια έχουν εντοπιστεί με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι πιθανόν το στέλεχος του κορονοϊού που προκάλεσε το τελευταίο καταστροφικό κύμα της εξάπλωσης της COVID-19 στην Ινδία.

«Προκαλεί ανησυχία γιατί δεν συνδέεται με άλλα περιστατικά μολύνσεων, αλλά εξετάζουμε όλες τις αρχικές επαφές (…) και εξετάζουμε το πού μπορεί να έγινε η μόλυνση», εξήγησε ο Σάτον.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εντοπίστηκε σε δύο μέλη μιας οικογένειας που ταξίδεψαν στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ είναι πιθανόν να είχαν ήδη μολυνθεί. Τα ίδια μέλη της οικογένειας επισκέφτηκαν αρκετές δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες στα νότια της ίδιας πολιτείας.

Νωρίτερα, η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας ανέφερε σήμερα μία μικρή αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκαν τοπικά.

Η πρωτεύουσα της, η Μελβούρνη, βρίσκεται ήδη στην παράταση ενός λοκντάουν, που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση του τελευταίου ξεσπάσματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι αρχές της ίδιας πολιτείας αποφάσισαν την Τετάρτη, την παράταση του λοκντάουν στη Μελβούρνη για μία ακόμη εβδομάδα μέχρι τη 10η Ιουνίου, αλλά προχώρησαν σε άρση μερικών περιορισμών σε άλλες περιοχές της πολιτείας.

Οι υγειονομικές αρχές στη Μαλαισία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων λόγω covid-19 και σοβαρών κρουσμάτων της νόσου μεταξύ παιδιών, μετά τη γενικότερη άνοδο των μολύνσεων που παρατηρείται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας όπου έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μουχιντίν Γιάσιν επέβαλε lockdown δύο εβδομάδων από την 1η ως τις 14 Ιουνίου, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω covid-19 έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα αυτό της επιδημίας ενδέχεται να συνδέεται με τα παραλλαγμένα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού.

Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους στη Μαλαισία καταγράφηκαν τρεις θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών λόγω της covid-19, όσοι δηλαδή είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2020, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Νουρ Χίσαμ Αμπντουλάχ.

Συνολικά 27 παιδιά, ανάμεσά τους και 19 κάτω των 5 ετών, έχουν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο αφού μολύνθηκαν από κορονοϊό, αύξηση σε σχέση με τα οκτώ κρούσματα πέρυσι.

“Το υπουργείο Υγείας ελπίζει όλες οι πλευρές, κυρίως οι γονείς και οι κηδεμόνες, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία όσων έχουν μικρή ανοσία, όπως τα νήπια και τα παιδιά, στην covid-19”, τόνισε ο Νουρ Χίσαμ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσα παιδιά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό ή αν οι αρχές σχεδιάζουν να αυξήσουν τα τεστ μεταξύ των ανηλίκων.

Τον προηγούμενο μήνα η Σιγκαπούρη είχε προειδοποιήσει επίσης ότι τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, όπως αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Άντχαμ Μπάμπα δήλωσε ότι συνολικά 82.341 παιδιά έχουν μολυνθεί από covid-19 από πέρυσι τον Ιανουάριο ως τις 30 Μαΐου φέτος.

Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 595.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 3.096 θάνατοι. Πρόκειται για την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα στην περιοχή σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, μετά την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Το Σάββατο καταγράφηκε στη Μαλαισία αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 9.020, και την Τετάρτη ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θανάτων, 126.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι “δεν είναι απίθανο” οι θάνατοι από covid-19 να φτάσουν τους 26.000 ως τον Σεπτέμβριο, όπως προέβλεψε το Institute of Health Metrics and Evaluation.

Εξάλλου οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι έδωσαν υπό όρους άδεια στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 που παράγεται από την Siam Bioscience Co στην Ταϊλάνδη.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι δόσεις του εμβολίου αυτού που θα λάβει η Μαλαισία θα τη βοηθήσουν να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Κλινική κατάθλιψη και στρες έφερε ο κορoνοϊός στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης

Το Βέλγιο έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 52,1% του ενήλικου πληθυσμού (4.800.457 άτομα) και τη δεύτερη δόση έχει λάβει το 24,7% (3.270.506 άτομα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano).

Την εβδομάδα μεταξύ 25-31 Μαίου, το Βέλγιο κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων 1.875 (μειωμένο κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς). Διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 47.000 τεστ ημερησίως και το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 4,4%. Μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid, ήταν κατά μέσο όρο 78,1 (-24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Νοσηλεύονται 1.063 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 364 βρίσκονται στην εντατική.

Το ίδιο διάστημα ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από covid, ήταν 13,4 (-24,2%).

Από την αρχή της πανδημίας, το Βέλγιο έχει καταγράψει 24.995 θανάτους από κορονοϊό.

«Η εξέλιξη παραμένει ευνοϊκή. Σε λίγες μέρες, θα περάσουμε τον πήχη των 75 εισαγωγών σε νοσοκομεία την ημέρα, ενώ η κατάσταση στις εντατικές βελτιώνεται», αναφέρει ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος Ίβ Βαν Λάετεμ, σημειώνοντας ότι εμβολιασμός έπαιξε θεμελιώδη ρόλο, καθώς και η συμπεριφορά του πληθυσμού. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «έχουμε μπροστά μας μερικές δυνητικά προβληματικές εβδομάδες ενώ ο εμβολιασμός προχωρά».

Το Βέλγιο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στο εξωτερικό και να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην εστίαση, τον πολιτισμό και την άθληση.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να εμβολιάσει τους εφήβους 12-17 ετών κατά της COVID-19 πριν από την επιστροφή τους στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.

«Η ιδέα που έχουμε είναι να προτείνουμε στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (η οποία επικυρώνει τις αποφάσεις σε θέματα υγείας) να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τους εφήβους μας 12 ως 17 ετών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, περίπου δύο εβδομάδες πριν», ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε στα τέλη Μαΐου την χρήση για αυτούς που είναι ηλικίας 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, το οποίο είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για χορήγηση στους εφήβους στους κόλπους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ, η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αυτοί που είναι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τις 15 Ιουνίου.

Η Ιταλία από την πλευρά της άνοιξε χθες, Πέμπτη, την πλατφόρμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 12 ετών και άνω, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει στις 7 Ιουνίου τον εμβολιασμό για τους ανήλικους άνω των 12 ετών.

Η Ισπανία, η οποία είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την πανδημία του νέου κοροναϊού καθώς θρηνεί περίπου 80.000 νεκρούς, προβλέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα, η χώρα αυτή των σχεδόν 47 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιάσει πλήρως κατά της COVID-19 το 21% του πληθυσμού της (σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους), ενώ το 39,5% έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Οι Ευρωπαίοι που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα μπορούν από τις 9 Ιουνίου να εισέρχονται στη Γαλλία χωρίς να πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μεταφορών, όμως σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, απόδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή αντιγόνου) θα εξακολουθήσει να απαιτείται από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ανακοινώνουμε ότι από τις 9 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι που είναι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έρχονται στη Γαλλία χωρίς τεστ PCR», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

Επίσης σε έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση αναφέρεται πως απόδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή αντιγόνου) θα εξακολουθήσει να απαιτείται κυρίως από όσους φθάνουν στη Γαλλία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Από τις 9 Ιουνίου, οι ροές των ταξιδιωτών ανάμεσα στη Γαλλία και τις ξένες χώρες θα ανοίξουν και πάλι με τρόπους που κυμαίνονται ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση των χωρών, που είναι ταξινομημένες κατά χρώμα (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο), και με τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική του εκ νέου ανοίγματος των συνόρων».

Μια νέα εστία της covid-19 εξαπλώνεται κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία, προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο κρουσμάτων του κορονοϊού από την 1η Φεβρουαρίου και το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε σε κατάρρευση των υγειονομικών υπηρεσιών και του προγράμματος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες, στη Μιανμάρ καταγράφηκαν 122 νέα κρούσματα covid-19 για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ένας χαμηλός αριθμός σε σχέση με αυτόν που καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ασίας, αλλά ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στο κρατίδιο Τσιν, στα σύνορα με την Ινδία, εγείροντας ανησυχίες ότι το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται τώρα στη Μιανμάρ.

“Τρεις ακόμη άνθρωποι πέθαναν χθες. Πολλοί τρόμαξαν”, δήλωσε ο Λανγκ Καν Κάι της οργάνωσης αρωγής Ζomi Care and Development από την πόλη Τονζάνγκ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ινδία. “Οι άνθρωποι βγαίνουν έξω σπανίως”.

Οι γιατροί ανησυχούν ότι λίγα από τα κρούσματα εντοπίζονται. Το ποσοστό θετικότητας ήταν πάνω από 8% την Πέμπτη, το υψηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν είχε κορυφωθεί το προηγούμενο κύμα της επιδημίας covid-19 στη χώρα.

Το πρόγραμμα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό κατέρρευσε καθώς πολλοί υγειονομικοί συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Τις τελευταίες επτά ημέρες έγιναν στη Μιανμάρ κατά μέσο όρο 1.400 τεστ ημερησίως, σε σύγκριση με περισσότερα από 17.000 την εβδομάδα πριν το πραξικόπημα.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.052 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 8 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει τους 985 νεκρούς επί συνόλου 145.567 μολύνσεων μέχρι εδώ.

Τα 1.011 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, διευκρίνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρωτεύουσα Αβάνα, το επίκεντρο της επιδημίας, κατέγραψε 421 μολύνσεις, ενώ ο δείκτης επίπτωσης υποχώρησε στα 373,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, παραμένοντας πάντως ο υψηλότερος στη χώρα.

Για να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει τη νήσο από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας άρχισε τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Η εκστρατεία επεκτάθηκε πέρα από την πρωτεύουσα, στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου 2,2 εκατ. πολίτες ως αυτό το στάδιο.

Η ΕΕ υπέβαλε πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επιδιώκοντας τη δέσμευση των μελών του Οργανισμού για ένα πολυμερές σχέδιο δράσης για το εμπόριο σχετικά με την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και θεραπειών COVID-19 και για την εξασφάλιση καθολικής και δίκαιης πρόσβασης. Με αυτήν την πρόταση, η ΕΕ υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην απάντηση για την πανδημία της COVID-19 και καλεί τα μέλη του ΠΟΕ να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει δείξει ενεργά την αλληλεγγύη στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τις εξαγωγές περίπου του μισού ποσού της συνολικής ποσότητας εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη» και προσέθεσε: «Ο άμεσος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να μοιράζουμε εμβόλια ευρύτερα και ταχύτερα. Και συνεχίζουμε να ενισχύουμε την παραγωγή».

«Η ΕΕ προτείνει συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε προσιτές τιμές» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «πέρα από την τρέχουσα κρίση, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η παγκόσμια ετοιμότητα για μελλοντικές πανδημίες: διαφοροποίηση της παρασκευής, ώστε να μην συγκεντρώνεται μόνο σε λίγες χώρες και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της υποδομής υγειονομικής περίθαλψης στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε επειγόντως σε προτάσεις που επιταχύνουν τη δίκαιη διανομή εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως. Από αυτή την άποψη, μια ισχυρή πολυμερής ανταπόκριση στο εμπόριο θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στον αγώνα κατά του COVID-19».

Περισσότερα για την πρόταση της ΕΕ

Η ΕΕ καλεί τις κυβερνήσεις:

* Να βεβαιωθούν ότι τα εμβόλια, οι θεραπείες και τα συστατικά του COVID-19 μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα.

* Να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να επεκτείνουν την παραγωγή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εμβολίων τα λαμβάνουν σε προσιτή τιμή, και

* Να διευκολύνουν τη χρήση υποχρεωτικών αδειών στο πλαίσιο της υφιστάμενης Συμφωνίας του ΠΟΕ σχετικά με τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (TRIPS). Η Συμφωνία TRIPS παρέχει ήδη αυτήν την ευελιξία, η οποία είναι ένα νόμιμο εργαλείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα όπου χρειάζεται.

Το πρώτο στοιχείο, έχει ως στόχο να περιορίσει τη χρήση των περιορισμών στις εξαγωγές και να διατηρήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού ανοιχτές. Οι χώρες που παράγουν εμβόλια πρέπει να είναι έτοιμες να εξάγουν ένα δίκαιο μερίδιο της εγχώριας παραγωγής τους. Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αλληλένδετες και δεν πρέπει να διακόπτονται. Επιπλέον, η ΕΕ θεωρεί ότι οι προμήθειες στη διευκόλυνση COVAX δεν πρέπει ποτέ να περιορίζονται και κανένα μέτρο δεν πρέπει να περιορίζει το εμπόριο εισροών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή εμβολίων και θεραπειών COVID-19.

Το δεύτερο κομμάτι, καλεί τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν έντονα και να υποστηρίξουν τους παρασκευαστές και τους προγραμματιστές εμβολίων για να επεκτείνουν την παραγωγή και να διασφαλίσουν την προσιτή προσφορά εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συμφωνίες αδειοδότησης, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, κλιμακωτή τιμολόγηση συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δημιουργία συμβολαίων και νέες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΕΕ αναμένει από όλους τους παραγωγούς και τους προγραμματιστές εμβολίων να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αυξάνουν τον εφοδιασμό σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση εταιρειών όπως η BioNTech και η Pfizer, η Johnson & Johnson και η Moderna, οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος χωρίς κέρδος και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος σε χαμηλότερα επίπεδα κόστος.

Το τρίτο μέρος, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, ορίζει ότι οι εθελοντικές άδειες είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διευκόλυνση της επέκτασης της παραγωγής και της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης. Σε περίπτωση αποτυχίας της εθελοντικής συνεργασίας, οι υποχρεωτικές άδειες, με τις οποίες μια κυβέρνηση χορηγεί στοχοθετημένη άδεια που επιτρέπει σε έναν πρόθυμο παραγωγό να κάνει ένα εμβόλιο χωρίς τη συγκατάθεση ενός κατόχου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, είναι ένα νόμιμο εργαλείο στο πλαίσιο μιας πανδημίας. Η ΕΕ θεωρεί ότι όλα τα μέλη του ΠΟΕ πρέπει να είναι έτοιμα:

* Να συμφωνήσουν ότι η πανδημία COVID-19 αποτελεί εξαιρετική περίσταση της εθνικής έκτακτης ανάγκης και ότι η απαίτηση για διαπραγμάτευση με τον κάτοχο των δικαιωμάτων μπορεί να παραιτηθεί νόμιμα όπου απαιτείται.

* Να υποστηρίξει τους κατασκευαστές που είναι έτοιμοι να παράγουν εμβόλια ή/και θεραπείες σε προσιτές τιμές με υποχρεωτική άδεια, έτσι ώστε το επίπεδο των αποδοχών που καταβάλλει ο κατασκευαστής στον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας να αντικατοπτρίζει τέτοιες προσιτές τιμές.

* Να συμφωνήσουν ότι η υποχρεωτική άδεια θα μπορούσε να καλύπτει τυχόν εξαγωγές που προορίζονται για χώρες που δεν διαθέτουν παραγωγική ικανότητα, και μέσω του COVAX.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα