Κορονοϊός: Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί – Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στις ΗΠΑ

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-πάνω-από-4-εκατ-οι-νεκροί-η-μ-746354
Parallaxi

corona

Πάνω από 4 εκ. τα θύματα παγκοσμίως – Προειδοποιήσεις Π.Ο.Υ. για τη χαλάρωση των μέτρων

Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι “χωρίς αμφιβολία” μεγαλύτερος.

“Μόλις ξεπεράσαμε το τραγικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από την Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερο του συνολικού απολογισμού”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν προέτρεψε σήμερα τις χώρες να είναι πάρα πολύ προσεκτικές όταν ξανανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τους περιορισμούς της Covid-19 έτσι ώστε “να μην χάσουν τα κέρδη που έκαναν” λόγω μιας πρόωρης άρσης των μέτρων.

Ο ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις χώρες που σκοπεύουν ή αρχίζουν να εμβολιάζουν παιδιά 12 έως 15 ετών να το ξανασκεφτούν και αντ΄αυτού να δωρίσουν δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

– Η άρση της καραντίνας και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι “τοξικό μίγμα” –

Ο Ράιαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών, είναι ένα “τοξικό μίγμα”.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή είναι ώρα για να επιδείξουμε εξαιρετική προσοχή αλλά πρόσθεσε ότι κάθε χώρα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις σε σχέση με ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβει κατά της Covid-19 και την άρση των περιορισμών.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στις ΗΠΑ

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι ήδη η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση δεδομένων που καταρτίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού υγείας, η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού έγινε κυρίαρχη στη χώρα μέσα στις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 3 Ιουλίου, με το 51,7% των κρουσμάτων να συνδέονται με την παραλλαγή αυτή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που συνδέονται με την παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, και ήταν η κυρίαρχη στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, μειώθηκε στο 28,7%.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος του SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες, μεταδίδεται ευκολότερα συγκριτικά με πρωτύτερα στελέχη του ιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες μορφές ασθένειας, ειδικά στους νέους. Έχει πλέον εντοπιστεί σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, να το κάνουν για να προστατευθούν από την ευρέως διαδεδομένη, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή.

Μέχρι στιγμής, τα αρχικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό έναντι της παραλλαγής Δέλτα, με τη συγκέντρωση αντισωμάτων εξουδετέρωσης να είναι σχετικά μειωμένη.

Βρετανία: Πάνω από 30.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο

Η ανοδική πορεία του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίζεται στην Βρετανία, με τις αρχές να ανακοινώσουν ότι επιβεβαίωσαν τις τελευταίες 24 ώρες 32.548 μολύνσεις της νόσου, στην πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο που ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 30.000.

Αυτή η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης καταγράφεται καθώς η βρετανική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να άρει αργότερα αυτό τον μήνα σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν επίσης 33 επιπλέον θάνατοι.

Ρωσία: Αύξηση της νοσηρότητας κατά 17% την τελευταία εβδομάδα

Η κατάσταση με την Covid-19 στην Ρωσία παραμένει τεταμένη καθώς ο δείκτης νοσηρότητας αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

“Η επιδημιολογική κατάσταση την Ρωσία παραμένει αρκετά τεταμένη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκαν 162,4 χιλιάδες κρούσματα. Ο δείκτης νοσηρότητας είναι 110,7 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες, δηλαδή κατά 17% περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα”, δήλωσε η Γκόλικοβα, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη νοσηρότητα εξακολουθεί να παρατηρείται στα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία του πιο ενεργού πληθυσμού και συγκεκριμένα στις ηλικίες 19-49 ετών.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε 82 περιοχές της Ρωσίας, ωστόσο στην Μόσχα χάρη στα περιοριστικά μέτρα και τους ρυθμούς εμβολιασμού παρατηρείται μια μικρή μείωση στην προσαύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα επισήμανε ότι το 79,5% των κλινών που διατίθενται για ασθενείς με Covid-19, δηλαδή περισσότερες από 216.000 κλίνες, χρησιμοποιούνται για την νοσηλεία τους.

Βέλγιο: Στο 80% το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

To 80% έφτασε το ποσοστό των ενηλίκων στο Βέλγιο που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

“Οκτώ στους 10 ενηλίκους έχουν λάβει την πρώτη δόση” ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τονίζοντας ότι “η ιστορία δεν σταματά εκεί”.

Προσέθεσε ότι “οι Υπουργοί Υγείας έδωσαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των νέων από 12 ετών” κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα.

“Δεν θα προστατευθείτε μόνο εσείς. Είναι επίσης οι φίλοι σας, οι γονείς σας, οι παππούδες” υπογράμμισε ο Αλεξάντρερ Ντε Κρόο και επισήμανε ότι η καλύτερη προστασία είναι το εμβόλιο.

Βιετνάμ: Σε καραντίνα δύο εβδομάδων από την Παρασκευή η πόλη Χο Τσι Μινχ

Σε καραντίνα δύο εβδομάδων μπαίνουν από την Παρασκευή τα 9 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.

Περίπου 8.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη ενώ μέχρι πρόσφατα, πριν ξεσπάσει αυτό το νέο κύμα, καταγράφονταν λιγότερα από 3.000 σε όλη τη χώρα.

Αν και το επίκεντρο του νέου κύματος είναι η πόλη Χο Τσι Μινχ, έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες, κυρίως στις βιομηχανικές περιοχές Μπακ Νιν και Μπακ Τζιάνγκ, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις εταιρείες Samsung και Foxconn. Ο δήμαρχος Νγκουγιέν Τανχ Φονγκ είπε ότι η πόλη “δυσκολεύεται να ελέγξει” την πανδημία” και για αυτό είναι “αποφασισμένη να σκληρύνει” τα μέτρα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βου Ντουκ Νταμ είχε καλέσει τις αρχές της πόλης “να δεχτούν να κάνουν θυσίες”.

Οι κάτοικοι δεν θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα.

Τουλάχιστον 10 πόλεις έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Χο Τσι Μινχ, την πρώην Σαϊγκόν. Οι κάτοικοι συνωστίζονταν σήμερα στα εμπορικά καταστήματα, όμως τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές χονδρικής έχουν ήδη κλείσει.

Στη φυλακή της πόλης, την Τσι Χόα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 κρούσματα, μεταξύ κρατουμένων και φυλάκων.

Στην αρχή της πανδημίας το Βιετνάμ υπήρξε υπόδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Στη συνέχεια όμως δυσκολεύτηκε να αποκτήσει εμβόλια και να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα λιγότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, σε μια χώρα με πληθυσμό 100 εκατομμύρια.

Το Βιετνάμ ελπίζει ότι θα επιτύχει τη συλλογική ανοσία μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022. Αναπτύσσει δικά του εμβόλια και έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό. Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στο Βιετνάμ δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Moderna.

Τα τρία χρώματα του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Ινδονησία: Θύμα του κορονοϊού η επικεφαλής επιστήμονας των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sinovac

H επικεφαλής επιστήμονας των κλινικών δοκιμών του κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Ινδονησία πέθανε σήμερα, και ο θάνατός της φέρεται να οφείλεται στην Covid-19, σύμφωνα με ινδονησιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος της Νοβίλια Στζαφρί Μπαχτιάρ έρχεται καθώς οι αριθμοί των νέων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ινδονησία, μία από τις χώρες όπου το εμβόλιο Sinovac χορηγείται ευρέως.

Η ειδησεογραφική υπηρεσία Kumparan ανέφερε ότι η Νοβίλια πέθανε από κορονοϊό. Το μέσο ενημέρωσης Sindonews, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας BioFarma, μετέδωσε ότι η επιστήμονας θάφτηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα Covid-19.

Ο υπουργός κρατικών επιχειρήσεων Έρικ Θοχίρ σε ανάρτησή του στο Instagram θρήνησε για το “πελώριο κενό” που αφήνει η Νονίλια στη BioFarma, η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο. Δεν ανέφερε την αιτία θανάτου της.

“Ήταν επικεφαλής επιστήμονας και επικεφαλής δεκάδων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από τη BioFarma, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 σε συνεργασία με την Sinovac”, είπε.

“Αυτό έχει παραχθεί και χορηγηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να απαλλαγούμε από την πανδημία Covid-19”.

Η BioFarma δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το θάνατο της Νοβίλια, η οποία ήταν λίγο πάνω από 50 ετών.

Οι μολύνσεις και οι θάνατοι υγειονομικών στην Ινδονησία που έχουν λάβει το εμβόλιο Sinovac έχουν προσθέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα δεδομένων Lapor COVID-19, 131 υγειονομικοί, εμβολιασμένοι ως επί το πλείστον με το εμβόλιο Sinovac, έχουν πεθάνει από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων 50 τον Ιούλιο.

Η Ινδονησία ανέφερε σήμερα ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερους από 1.000 ημερήσιους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο και επιβεβαίωσε 34.379 μολύνσεις. Το τελευταίο κύμα λοιμώξεων τροφοδοτείται από την παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Κύπρος: 952 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας  

Άλλα 952 (ποσοστό θετικότητας: 2,16%) νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο παραμένει 380. Εξάλλου 93 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 44.045 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Με βάση και τα σημερινά αποτελέσματα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 80.588.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα