Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα στο Bέλγιο – Σχεδόν 24.000 νέα κρούσματα στη Ρωσία

Δείτε αναλυτικά τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Parallaxi
κυριαρχεί-η-μετάλλαξη-δέλτα-στο-bέλγιο-707533
Parallaxi

corona 2

Δείτε αναλυτικά τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού

Bέλγιο: Η παραλλαγή “Δέλτα” του κορονοϊού κυριαρχεί στη χώρα

H παραλλαγή “Δέλτα” φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για τη μάχη κατά του κορονοϊού Ίβ Βαν Λαντέμ, η συγκεκριμένη παραλλαγή αντιπροσωπεύει το 50,2% των κρουσμάτων, ενώ η παραλλαγή “Άλφα” (που μέχρι πρότινος ονομαζόταν βρετανική) αντιπροσωπεύει το 43% των θετικών περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα από 27 Ιουνίου μέχρι και 3 Iουλίου 2021 ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο ανήλθε στα 545, αυξημένος κατά 66% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Το τελευταίο εικοσιτατράωρο καταγράφηκαν 742 νέα κρούσματα.

Ρωσία: Καταγράφηκαν 23.962 νέα κρούσματα και 725 θάνατοι

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 23.962 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 5.621 στη Μόσχα, με τα οποία ο επίσημος εθνικός απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 5.682.634.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 725 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο με τους οποίος ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα ανήλθε σε 140.041.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία πάντως, η οποία κάνει ξεχωριστή καταμέτρηση, ανέφερε ότι η Ρωσία κατέγραψε περίπου 270.000 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο 2021.

Σαρώνει στην Πορτογαλία η μετάλλαξη Δέλτα – Στα ύψη ξανά τα κρούσματα στη Βρετανία

Ινδονησία: Η έξαρση της επιδημίας οδηγεί στη διεύρυνση των περιορισμών στο σύνολο της χώρας

Η Ινδονησία διεύρυνε σήμερα το σύνολο των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ στη χώρα, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι στο μέτωπο της επιδημίας τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα.

Μολονότι δραστικοί περιορισμοί βρίσκονται ήδη σε ισχύ στις νήσους Ιάβα και Μπαλί, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τις ζώνες, θα εφαρμοστούν σε δεκάδες πόλεις της Σουμάτρας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ως την Δυτική Παπούα, στο ανατολικό τμήμα.

“Τα κρούσματα βρίσκονται σε αύξηση σε άλλες περιοχές και οφείλουμε να προσέχουμε για να μην γίνουν ευάλωτα τα νοσοκομεία”, δήλωσε ο υπουργός Ερλάνγκα Χαρτάρτο, διευκρινίζοντας ότι οι περιορισμοί θα βρίσκονται σε ισχύ ως τις 20 Ιουλίου.

Το σύστημα υγείας της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου έχει κατακλυστεί από συρροή ασθενών.

Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 31.189 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμός ρεκόρ, και 728 νέους θανάτους από την COVID-19. Η θνησιμότητα αυτή είναι επτά φορές υψηλότερη από αυτήν που ήταν πριν από λιγότερο από έναν μήνα.

Οι ζώνες που αφορούν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα καταγράφουν πολύ λιγότερα κρούσματα από ό,τι η Ιάβα, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Ωστόσο σε αυτές τις περιοχές, οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες και μια έκρηξη κρουσμάτων θα κλόνιζε πολύ πιο γρήγορα το σύνολο του συστήματος, προειδοποίησε ο Χαρτάρτο.

“Οι δομές σε αυτές τις περιοχές είναι περιορισμένες και ήδη υπερφορτωμένες”, σημείωσε.

Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως την υποχρέωση για το προσωπικό σε μη βασικούς τομείς να εργάζεται από το σπίτι, όπως και τον περιορισμό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και των εστιατορίων.

Τεμένη και εκκλησίες θα κλείσουν επίσης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες.

Ε.Ε.: Περίπου το 47% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως εμβολιασμένο – Δεν αναμένει την επιβολή νέων περιορισμών στην Ευρώπη εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Τζεντιλόνι

Περίπου στο 47% ανέρχεται το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ που έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος με ανάρτησή της στο Twitter, το 63,3% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Επίσης, έχουν διανεμηθεί 476 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 386 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι δεν αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιβάλουν νέους περιορισμούς εξαιτίας της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα, δήλωσε ο ίδιος σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν βλέπω τώρα στον ορίζοντα νέους περιορισμούς να επιβάλονται στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη μετάδοση της παραλλαγής, η οποία προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κορονοϊός: Καθημερινά ρεκόρ άνω των 36.000 κρουσμάτων στην Αφρική

Αυστρία: «Καλές πιθανότητες» για κανονικό φθινόπωρο και χειμώνα «βλέπει» ο γνωστός Αυστριακός λοιμωξιολόγος Γκιούντερ Βάις

“Καλές πιθανότητες” για de facto φυσιολογικό φθινόπωρο και χειμώνα “βλέπει” ο γνωστός Αυστριακός λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής για την Εσωτερική Ιατρική του Ίνσμπρουκ Γκίντερ Βάις σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Με τους εμβολιασμούς κανείς έχει „το ατού στο χέρι ότι αυτό θα λειτουργήσει με μεγάλη πιθανότητα”, αναφέρει, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα προληπτικούς αναμνηστικούς εμβολιασμούς από τον Οκτώβριο για τους ηλικιωμένους και τους χρόνια άρρωστους, των οποίων ο πρώτος εμβολιασμός ήταν πριν από έξι έως εννέα μήνες.

Η δυνατότητα επανεμβολιασμού για αυτή την ομάδα ήδη από το φθινόπωρο „δεν βλάπτει, αλλά έχει πολλά οφέλη”, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι προστατεύονται καλύτερα από σοβαρές ασθένειες κατά την περίοδο του ψύχους – ακόμη και αν ένας τρίτος εμβολιασμός θα μπορούσε να είναι απαραίτητος μόνο μερικούς μήνες αργότερα, επισημαίνει.

„ Όμως η προστασία εμβολιασμού είναι μικρότερη, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία και όσο χειρότερα λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα” και συνεπώς ο ίδιος θα διατηρούσε τη δυνατότητα πρόσβασης σε κέντρα εμβολιασμού τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ οι άλλες ομάδες ανθρώπων θα περνούσαν πιθανόν τον χειμώνα καλά και με προστασία, αναφέρει ο διάσημος λοιμωξιολόγος , ο οποίος είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής ομάδας στο αυστριακό υπουργείο Υγείας.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα 107 νέες μολύνσεις μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των θανάτων στη χώρα από επιπλοκές κορονοϊού έχει φτάσει τις 10.719. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 119 άνθρωποι που νοσηλεύονται και από αυτούς οι 47 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η „επίπτωση επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 7,4.

Βρετανία: Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δοκιμάσει την δημιουργία λωρίδων από τις οποίες θα μπορούν να διέρχονται γρήγορα οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δοκιμάσει την δημιουργία λωρίδων από τις οποίες θα μπορούν να διέρχονται γρήγορα οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 πριν από την απόφαση που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για την άρση της καραντίνας γι’ αυτούς που φτάνουν στη Βρετανία από ορισμένους προορισμούς.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, οι επιβάτες ορισμένων πτήσεων που προέρχονται από προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, θα μπορούν να “φορτώνουν” το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 πριν από την επιβίβασή τους.

Κατά την άφιξή τους στο Χίθροου θα κατευθύνονται σε λωρίδες αναμονής που θα αποσκοπούν στο να επιταχύνεται το πέρασμά τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται πριν από την ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, από τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς για τον τερματισμό της υποχρέωσης να τηρούν καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες που έχουν ενταχθεί στον “πορτοκαλί” κατάλογο, στον οποίο βρίσκονται πολλοί ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Times”, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τάσσεται υπέρ της εφαρμογής αυτής της χαλάρωσης ήδη από τις 19 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αρθεί στην Αγγλία το βασικότερο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν λόγω του νέου κορονοϊού.

“Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να δείξουμε ότι οι έλεγχοι για τον εμβολιασμό πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη μπορούν να γίνουν με κάθε ασφάλεια κατά το check-in, προκειμένου οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες να μπορέσουν να αποφεύγουν την καραντίνα από τις 19 Ιουλίου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι.

Το Χίθροου, όπως και οι εταιρείες British Airways και Virgin Atlantic, ασκούν πιέσεις στην βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει χωρίς καθυστέρηση αυτά τα μέτρα χαλάρωσης στα σύνορα, την ώρα που ποσοστό μεγαλύτερο από το 64% του ενήλικου πληθυσμού της Βρετανίας έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καθυστερήσει έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ και η συνέχιση μιας πολύ επιφυλακτικής προσέγγισης απέναντι στα διεθνή ταξίδια θα έχει έναν επιπρόσθετο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη και τις 500.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που διακυβεύονται”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Virgin Atlantic Σάι Γουάις.

Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις 16 Αυγούστου, οι ενήλικες, που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού πριν από διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, δεν θα τίθενται σε απομόνωση δέκα ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Χρήσιμα apps για ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα