Top

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

Parallaxi
κορονοϊός-περισσότεροι-από-25-εκατομμύ-684963
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

Covid-19: Πάνω από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 έχουν καταγραφεί επίσημα σε όλο τον κόσμο, μετά το ξέσπαμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίστηκε σε επίσημες εκθέσεις.

Μέχρι σήμερα 19:30 ώρα Ελλάδας, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.500.172 θάνατοι για 112.618.488 αναφερόμενες μολύνσεις.

Η Ευρώπη, η πιο πληγείσα περιοχή, μετρά 842.894 νεκρούς μπροστά από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (667.972 θανάτους) και τις ΗΠΑ και Καναδά (528.039).

Πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο) καταγράφουν μαζί σχεδόν τους μισούς θανάτους.

Η Πορτογαλία παρατείνει το λοκντάουν τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου

Η Πορτογαλία παρέτεινε σήμερα, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, το πανεθνικό λοκντάουν που έχει επιβάλει στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, όμως ο πρόεδρός της ανέθεσε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων.

Η Πορτογαλία έδωσε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον της πανδημίας τον περασμένο μήνα, όταν κατέγραφε τη χειρότερη αύξηση παγκοσμίως νέων μολύνσεων και θανάτων κατά κεφαλήν για εβδομάδες, με το σύστημα υγείας της χώρας να έχει περιέλθει στα όρια της κατάρρευσης.

«Δυστυχώς, η κατάσταση της δημόσιας αυτής καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται», δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε μια ανακοίνωση, εξηγώντας πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει υψηλή.

Το λοκντάουν, εντούτοις, μείωσε γρήγορα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων, με 49 θανάτους και 1.160 κρούσματα σήμερα, αριθμοί που την τελευταία φορά είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο, όταν οι επιχειρήσεις ήταν ακόμη ανοικτές.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επισήμανε ότι ένα σχέδιο για τη χαλάρωση του λοκντάουν θα πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε, όταν η κατάσταση με την πανδημία το επιτρέψει, τα μέτρα να μπορέσουν να αρθούν σταδιακά.

«Η άρση της καραντίνας πρέπει να σχεδιαστεί σε στάδια, βάσει των συστάσεων των ειδικών και των αντικειμενικών δεδομένων», είπε ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας πως η διενέργεια τεστ Covid-19 και η ιχνηλάτηση είναι αναγκαίες προκειμένου η χαλάρωση των μέτρων να στεφθεί με επιτυχία.

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του λοκντάουν τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου. Το λοκντάουν επιβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά το αρχικό κύμα. Οι μη αναγκαίες υπηρεσίες έκλεισαν, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική, όπου είναι δυνατόν, και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Βέλγιο-Covid-19: Οι αρχές συνιστούν να μην χρησιμοποιούν οι πολίτες τις υφασμάτινες μάσκες που διένειμε δωρεάν η κυβέρνηση, γιατί ενδέχεται να περιέχουν τοξικές ουσίες

Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον τα εκατομμύρια υφασμάτινων μασκών που διένειμε πέρσι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εισπνεύσουν τοξικές ουσίες, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

«Δεν συστήνεται πλέον να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα των μασκών Avrox», αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στον υπουργό Υγείας Φρανκ Βάντερμπρικε και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS).

Ο υπουργός αποφάσισε να συμμορφωθεί με αυτή τη σύσταση, σύμφωνα με το γραφείο του και στο εξής οι Βέλγοι καλούνται να μην χρησιμοποιούν αυτές τις μάσκες, μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα μια συμπληρωματικής μελέτης για την πιθανή τοξικότητά τους.

Τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η εταιρεία Avrox του Λουξεμβούργου παρέδωσε στο Βέλγιο 15 εκατομμύρια τέτοιες πλενόμενες, υφασμάτινες μάσκες. Μολονότι διατίθονταν δωρεάν από τα φαρμακεία, δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μόνο το ένα τρίτο από αυτό το απόθεμα μοιράστηκε στους πολίτες.

Το CSS έκανε λόγο για παρουσία νανοσωματιδίων αργύρου και διοξειδίου του τιτανίου, ουσίας που είναι «πιθανόν καρκινογόνα (κατηγορία 2Β)». Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο την Τρίτη, «συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται υφάσματα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου στις στοματικές μάσκες».

Όσον αφορά τον άργυρο, η παρουσία του, ακόμη και σε μορφή πολύ μικρών σωματιδίων, ενέχει τον κίνδυνο «εισπνοής» του και η υπηρεσία συνιστά επίσης να ληφθούν οι ανάλογες προφυλάξεις.

Την περασμένη άνοιξη, η ανάθεση της παραγωγής μασκών στην εταιρεία Avrox προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Βέλγιο. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ερευνά εδώ και οκτώ μήνες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξασφάλισε η εταιρεία το συμβόλαιο, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά βελγικά υφαντουργεία υποστήριζαν ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν τηρούσε τις υγειονομικές απαιτήσεις στην παρασκευή του προϊόντος. Σήμερα, η Avrox διαβεβαίωσε ότι οι μάσκες της «πληρούν όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές νόρμες».

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο ότι οι μάσκες αυτές δεν ενείχαν κάποιον κίνδυνο, υπενθύμισε το πρακτορείο Belga.

Ιταλία: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Συνεχίζεται και σήμερα, στην Ιταλία, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα νέα κρούσματα είναι 19.886, ενώ 308 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 353.704 τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, τα κρούσματα ηταν 16.424, με 318 θανάτους.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική παραλλαγή του ιού, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι, έως τώρα, παρουσιάζει μεταδοτικότητά αυξημένη κατά 37%.

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις και κατά το Πάσχα των Καθολικών, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Ο Ματέο Σαλβίνι, όμως, από την Λέγκα, είναι κάθετα αντίθετος και κάνει λόγο για “ασέβεια προς τους πιστούς”.

Στην Τουρκία άρχισαν οι τοξικολογικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα δήλωσε σήμερα ότι στην Τουρκία ξεκίνησαν οι τοξικολογικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

«Στην Τουρκία άρχισαν οι τοξικολογικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Γίνεται μια ξεχωριστή προετοιμασία σε σχέση με αυτό. Επίσης προχωρά η συνεργασία για την από κοινού παραγωγή του εμβολίου», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα.

Η Κίνα ενέκρινε δύο νέα κινεζικά εμβόλια κατά της Covid

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενέκριναν δύο νέα εμβόλια κατά της Covid, τα οποία ανέπτυξαν κινεζικές εταιρείες, για δημόσια χρήση.

Τα εμβόλια αυτά, που παρασκεύασαν η κινεζική εταιρεία CanSino Biologics και μια θυγατρική της Sinopharm, έχουν λάβει υπό όρους έγκριση, αφότου επιβεβαιώθηκαν ως αποτελεσματικά κατά της Covid-19, έγινε γνωστό από την Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν, θυγατρική του εργαστηρίου Sinopharm, επιβεβαίωσε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου του είναι 72,51%. Η CanSino Biologics αναφέρει ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας στο 65,28% για το εμβόλιό της 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η Κίνα, επομένως, έχει δώσει το πράσινο φως σε τέσσερα εμβόλια, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. Τον Φεβρουάριο, η κινεζική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε υπό όρους την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου CoronaVac της Sinovac. Τον Δεκέμβριο, η χώρα είχε εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm.

Η κινεζική αρχή φαρμάκων υπογράμμισε, σήμερα, ότι θα ζητήσει από τις δύο κατασκευάστριες εταιρείες να «συνεχίσουν να διεξάγουν σχετικές έρευνες, να εκπληρώνουν τα κριτήρια της υπό όρους έγκρισης και να καταθέσουν τα αποτελέσματά των επιπλέον ερευνών στις προβλεπόμενες προθεσμίες».

Η Κίνα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για την ανάπτυξη εμβολίων στη χώρα. Η κυβέρνηση είχε ορίσει ως στόχο να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, με περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Η Κίνα παράσχει, επίσης, δωρεάν εμβόλια σε 53 χώρες και τα εξάγει σε περισσότερες από 20, οι οποίες έχουν κάνει παραγγελία για την αγορά τους.

Βουλγαρία: Υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού η Σόφια

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στήριξε το σχέδιο έκδοσης διαβατηρίων εμβολιασμού κατά της Covid-19 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ηλεκτρονικό ή πράσινο διαβατήριο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από αυτήν», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας τη φωνή του στις εκκλήσεις χωρών κυρίως της νότιας Ευρώπης, που αγωνιούν για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν και επιθυμούν την έκδοση τέτοιων διαβατηρίων ως τρόπο διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών μετακινήσεων.

«Έχουμε συντονίσει την πρόταση με τον (καγκελάριο της Αυστρίας) Σεμπάστιαν Κουρτς, και με τους Έλληνες και άλλους συναδέλφους μας στο Συμβούλιο της ΕΕ», είπε, παροτρύνοντας παράλληλα τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων να τηρήσουν τις συμβάσεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα σχέδια των κρατών μελών της ΕΕ για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά του νέου κορονοϊού.

Η Βουλγαρία έχει λάβει μέχρι σήμερα μόλις το 40% των δόσεων εμβολίων που έχει παραγγείλει από την AstraZeneca, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κοσταντίν Αγκέλοφ, καθυστερώντας το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.

Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην Ευρώπη των 27. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.

Η επιτροπή Τουρισμού προωθεί κοινά κριτήρια για «ασφαλή και καθαρά» ταξίδια

Η Βρετανία μείωσε το επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία ελαττώθηκε

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας χαμήλωσαν σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στη χώρα, επικαλούμενοι τη σταδιακή μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

«Μετά τις συστάσεις του Κοινού Κέντρου Βιοασφάλειας και δεδομένων των πιο πρόσφατων στοιχείων, οι τέσσερις αρχίατροι του Ηνωμένου Βασιλείου και η Εθνική Ιατρική Διεύθυνση του NHS Αγγλίας συμφώνησαν πως το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία θα πρέπει να μειωθεί από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 4 και στις 4 περιοχές του», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Υγείας, σε μια ανακοίνωση.

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία λειτουργούν χωριστά στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες στις τέσσερις περιοχές παραμένουν υπό σημαντική πίεση με έναν υψηλό αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία, εντούτοις χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, βλέπουμε τους αριθμούς να μειώνονται συνεχώς», προσθέτουν οι υγειονομικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα