Top

Κορονοϊός: Ποια μέτρα επεξεργάζονται οι ειδικοί – Σοκάρουν οι εικόνες από το ΑΧΕΠΑ

Παραμένει έντονη η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
κορονοϊός-ποια-μέτρα-επεξεργάζονται-376426
Parallaxi
ΑΧΕΠΑ

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα, τον αριθμό των νεκρών, αλλά και αυτόν των διασωληνωμένων να αυξάνονται διαρκώς.

Καθημερινά η Αττική «φλέγεται» μετρώντας όχι απλά πάνω από τα μισά κρούσματα, αλλά πλέον και τη συντριπτική πλειοψηφία.

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική. Με τα 213 νέα περιστατικά κοροναϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στο κέντρο αν δεν είναι αναγκαίο, ενώ συμβούλεψε τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να μην κυκλοφορούν σε ώρες με πολυκοσμία.

Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Σύψας: «Θα ζούμε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 με τον κοροναϊό»

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.

«Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, έχουμε αρνητικά και αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, κυρίως στην Αττική», τόνισε αρχικά ερωτηθείς για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα.

Όπως ανέφερε, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εστίες στο κέντρο της Αθήνας, οι παραθεριστές που επέστρεψαν από περιοχές με μεγάλο φορτίο και τα σχολεία που άνοιξαν.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν είναι κόκκινος, δεν είμαστε σε φάση lockdown, αλλά η κατάσταση χρειάζεται επαγρύπνηση», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «θα πάμε μέχρι την άνοιξη, τις αρχές καλοκαιριού με τον κοροναϊό. Ακόμα κι αν έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το 70% του πληθυσμού, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης και την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης και συμβούλεψε να κοιτάμε το επόμενο βήμα και να μην κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Εικόνες σοκ στο ΑΧΕΠΑ

Το MEGA μπήκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που είναι και το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς στην Βόρεια Ελλάδα και κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid να περνούν μέσα από τα επείγοντα του νοσοκομείου σε ώρα εφημερίας ενώ σοκ προκαλούν οι εικόνες των τραυματιοφορέων να βγάζουν τις ειδικές στολές στον κοινό αύλιο χώρο, να τις τοποθετούν μόνοι τους σε σακούλες και να τις αφήνουν εκεί που πάνε και τα κοινά απορρίμματα.

Μάιος του 2020: Ήδη η πανδημία του Κορωνιού έχει παραλύσει το σύστημα Υγείας στην ελληνική επικράτεια. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν μπλοκάρει από δεκάδες κρούσματα covid 19 και με τη λίστα των νεκρών να μεγαλώνει ανησυχητικά.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το μεγαλύτερο κέντρο Αναφοράς της Βορείου Ελλάδος για περιστατικά covid 19, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, όπως παρακολουθείτε  παρακάτω στο βίντεο με τα αποκλειστικά πλάνα του Μega, περνάνε μέσα από τα επείγοντα του νοσοκομείου εν ώρα εφημερίας.

Ασθενείς που περιμένουν να μπουν στον εφημερεύοντα γιατρό αναγκάζονται να βγουν στον προθάλαμο για να περάσουν το ύποπτο η επιβεβαιωμένο περιστατικό. Η απολύμανση της περιοχής… με μια καθαρίστρια και μια σφουγγαρίστρα…

Η καθαρίστρια που περνάει και ανοίγουν οι πόρτες και ξαναμπαίνει ο κόσμος. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένα άλλο περιστατικό βρίσκεται στον αξονικό τομογράφο του τμήματος.

Ο διάδρομος δεν έχει εκκενωθεί. Οι τραυματιοφορείς και κάποιοι νοσηλευτές με κατάλληλο εξοπλισμό ενώ ο γιατρός που παίρνει το ιστορικό του, μόνο με μάσκα και γάντια.

Ακολουθεί απολύμανση του χώρου στον αξονικό τομογράφο, από όπου θα περάσουν όλοι οι ασθενείς της εφημερίας, με τα ίδια μέσα…

4μήνες μετά…. το δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας είναι γεγονός.

Η ώρα είναι 10 το βράδυ και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που βρίσκεται σε εφημερία και αποτελεί Κέντρο Αναφοράς ήδη άρχισαν να καταφθάνουν περιστατικά covid με τις συνθήκες στα επείγοντα ίδιες με εκείνες που επικρατούσαν τον μήνα Μάρτιο.

Οι σκηνές που ακολουθούν στα αποκλειστικά πλάνα του MEGA σοκάρουν. Στο νοσοκομείο μόλις έχει διακομιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό Κορωνιού από την Πτολεμαΐδα. Μετά από …. Χιλιόμετρα οδηγός και τραυματιοφορείς παραμένουν στον κοινό προαύλιο χώρο του ιδρύματος, για συνοδούς και ασθενείς, ντυμένοι με τον εξοπλισμό προστασίας. Για 40 λεπτά αναμένουν τον ειδικό για την απολύμανση τους πριν φύγουν.

Η απολύμανση ξεκινάει στον δρόμο με δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους και παιδιά να περνάει από δίπλα τους σα να μη συμβαίνει τίποτα. Οι οδηγίες που έχουν λάβει είναι ο μολυσμένος ρουχισμός τους να αποθηκευτεί σε ειδική σακούλα. Μέχρι εκεί.

Η σακούλα παρέμεινε στο σημείο για αρκετές ώρες. Ύποπτα περιστατικά covid 19 σε απόσταση αναπνοής όλη τη νύχτα με ανθρώπους που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα με μια πανδημία, που από πολλούς επιστήμονες ακούμε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Αυτό που σίγουρα βλέπουμε μήνες τώρα , είναι η μεγάλη μάχη που δίνουν καθημερινά στις κλινικές και στις μονάδες εντατικής θεραπείας γιατροί και νοσηλευτές να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Αποσωληνώθηκε η 17χρονη ύστερα από 40 μέρες στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ

Η17χρονη πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ ύστερα από 40 μέρες. Εχει αρνητικοποιηθεί πλέον, δεν πάσχει από κορονοϊό, λένε οι γιατροί. Πρόκειται για το νεαρότερο περιστατικό του κορονοϊού στη χώρα. Τον Δεκαπενταύγουστο η 17χρονη είχε πάει διακοπές στη Χαλκιδική, ανέβασε πυρετό και μέσα σε λίγες ώρες επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία της. Από τις 16 Αυγούστου βρισκόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, ενώ δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

Ο διευθυντής της κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης είπε στο Open TV: «Η κοπέλα είναι πολύ καλά στην υγεία της, περιμένουμε κάποιες εξετάσεις για να γυρίσει πλέον σπίτι της. Μπορούσε να κάνει οργανική ανεπάρκεια, αλλά γλιτώσαμε».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αυξημένα και για ακόμα μια μέρα πάνω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Μάλιστα, πρόκειται για την 4η σερί μέρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 300.

Εκ των νέων κρουσμάτων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, 2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Δεσμεύονται και ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς

Με αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές θα νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19 στον ιδιωτικό τομέα όπως προβλέπεται σε απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Ειδικότερα η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

“Με απόφαση των Διοικητών των ως άνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορoνοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, “καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ”

Πηγές: tanea.gr / MEGA / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα