Top

Κορονοϊός: Προχωράνε οι εμβολιασμοί παγκοσμίως

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-προχωράνε-οι-εμβολιασμοί-π-765142
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως. 

Ιταλία: Θεαματική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, μετά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι- Σήμερα εμβολιάσθηκε και ο Ματέο Σαλβίνι

Θεαματική αύξηση παρουσιάζουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid 19, στην Ιταλία, μετά τη χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. “Καλώ όλους τους Iταλούς να εμβολιαστούν άμεσα, για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα πρόσωπα που αγαπούν”, είχε δηλώσει ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή. Στη Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, χθες τα ραντεβού που κλείσθηκαν μέσω υπολογιστή ή τηλεφωνικά, ήταν 30.000 περισσότερα από την Τετάρτη.

“Οι δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές μας για ραντεβού εμβολιασμού, από χθες, είναι πραγματικά υπερφορτωμένες”, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια. Ενώ στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος των ραντεβού ήταν 5.000 την ημέρα, χθες, άγγιξαν τα 10.000.

Όσο για την Κάτω Ιταλία, στη νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας, όλα τα ιατρεία του ιταλικού δημοσίου συστήματος υγείας καταγράφουν αυξημένη προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό.

Στη βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια -με πρωτεύουσα την Τεργέστη- η αύξηση των ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται τόσο στην έκκληση του Ντράγκι, όσο και στην ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμένοι, κάτοχοι του “πράσινου πάσου”, θα έχουν δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους.

Σήμερα πάντως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, μετά την αναβολή του ραντεβού που είχε κλείσει τον Ιούνιο, ανήρτησε φωτογραφία έξω από εμβολιαστικό κέντρο, με το επίσημο έγγραφό της περιφέρειάς του για τη διαδικασία εμβολιασμού. Κάτι που, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι του χορηγήθηκε η πρώτη δόση σκευάσματος κατά της Covid 19.

Ρωσία: Σχεδόν 35 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19

Σχεδόν 35 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, επισημαίνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εμβολιασθέντων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας ανάφερε ότι οι ρυθμοί παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V αυξάνονται και αυτό θα συμβάλλει στο να εξασφαλιστούν οι προμήθειες του εμβολίου στις περιφέρειες της χώρας,

Παράλληλα τόνισε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τριπλασιάστηκαν στην Μόσχα και σε μια σειρά άλλες περιοχές της Ρωσίας, ενώ λόγω της σταθερής αύξησης της ζήτησης για εμβολιασμούς αυξήθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε σήμερα ότι στην ρωσική πρωτεύουσα εμβολιάζονται καθημερινά περίπου 90.000 άνθρωποι και πως τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν με αρκετά εντατικούς ρυθμούς.

Η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη θέση των ρωσικών πόλεων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Συνολικά στην ρωσική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 1.481.296 κρούσματα, εκ των οποίων 3.425 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά έχουν καταγραφεί 24.989 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Γαλλία: Οι βουλευτές ενέκριναν έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση το νομοσχέδιο για το υγειονομικό πιστοποιητικό κατά της Covid-19

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα ένα νέο νομοσχέδιο κατά της Covid που προβλέπει την αμφιλεγόμενη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού στη Γαλλία και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση αυτό το ένατο κείμενο κατά της Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 με 117 ψήφους υπέρ έναντι 86 κατά. Το κείμενο βρίσκεται τώρα στα χέρια των γερουσιαστών οι οποίοι πρέπει να το εξετάσουν από σήμερα για την οριστική έγκρισή του μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου όπως επιθυμεί η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της επιδημίας λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Το νομοσχέδιο, που συνάντησε την έντονη αντίδραση ενός μέρους της κοινής γνώμης, υλοποιεί τις ανακοινώσεις που έκανε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί η υποχρέωση εμβολιασμού που επεκτείνεται στους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες ή ακόμη σε επαγγελματίες που φροντίζουν ηλικιωμένους να αποτέλεσε σχεδόν αποτέλεσμα συναίνεσης, αλλά αυτό δεν συνέβη με τη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού (ολοκληρωμένο σχήμα εμβολιασμού ή πρόσφατο τεστ) που προβλέπεται από τις αρχές Αυγούστου (για την είσοδο) στα καφέ και στα εστιατόρια και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων επικρίσεων της αριστερής και της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Με σχεδόν 1.200 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, οι συζητήσεις ήταν έντονες στο ημικύκλιο όπου η αριστερά και η δεξιά κατήγγειλαν μια συζήτηση που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης (προχθές).

Με το βλέμμα στραμμένο στις καμπύλες μόλυνσης που αυξάνονται η κυβέρνηση κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν το νομοσχέδιό της απέναντι στη “σοβαρότητα της κατάστασης”, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Σχεδόν 22.000 μολύνσεις καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας (Sant? publique France), που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου.

“Έχουμε αποδυθεί σε μια κούρσα απέναντι στον χρόνο (…) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η προσαρμογή του μηχανισμού μας είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του LREM (του προεδρικού κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση), Κριστόφ Καστανέρ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υποχρεωτική απομόνωση των ασθενών. Η κυβέρνηση κατάφερε να εγκρίνει τροπολογίες προκειμένου να αποφύγει την απώλεια εσόδων για εργαζομένους σε απομόνωση λόγω μόλυνσής τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης γύρω στις 5 η ώρα το πρωί, η κυβέρνηση επανήλθε σε δύο τροπολογίες που είχαν εγκριθεί κατά την εξέταση του κειμένου με μια νέα ψηφοφορία για την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πιστοποιητικού για τους ασθενείς που δεν είναι σε επείγουσα κατάσταση ή τους επισκέπτες των ιδρυμάτων υγείας και των οίκων ευγηρίας.

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως – Τρίτη δόση εμβολίου σκέφτεται η Ισπανία

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ρεαλιστική η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης έως το φθινόπωρο

Ως “μη ρεαλιστικό” περιγράφει το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” τον στόχο της επίτευξης ανοσίας της αγέλης έως το φθινόπωρο στη Γερμανία και προβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αργότερους ρυθμούς έως τον Οκτώβριο, με επιτάχυνση και κορύφωση τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, αναμένει αύξηση των κρουσμάτων για ανεμβολίαστους στις ηλικίες 18-59 ετών και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

“Το ποσοστό εμβολιασμένων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό προκειμένου να φθάσουμε εγκαίρως στην ανοσία της αγέλης”, αναφέρει το Ινστιτούτο σε 10σέλιδη έκθεσή του και συνιστά η τρέχουσα φάση χαμηλών αριθμών κρουσμάτων να αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα, στην προσπάθεια για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του συστήματος υγείας και την όσο γίνεται πιο περιορισμένη εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης για τους πολίτες. Μέχρι τώρα, το 60% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 48% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 85% των ηλικιών μεταξύ 12 και 59 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση. Τα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να είναι υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, λόγω της παραλλαγής “Δέλτα”, η οποία κυριαρχεί και θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική. Σε ό,τι αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” σημειώνει ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε, εάν διαπιστωθούν εστίες έξαρσης κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων, όπως π.χ. σε γηροκομεία, να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα για νέο εμβολιασμό.

Οι κανόνες προστασίας, με χρήση μάσκας, αποστάσεις και αυξημένη προσοχή στα μέτρα υγιεινής, θα πρέπει, τονίζει το γερμανικό Ινστιτούτο, να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη, ενώ θα χρειαστεί για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν μέτρα όπως η τηλεργασία και ο περιορισμός συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις. Εκτιμώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο ενδεχόμενης έξαρσης κορονοϊού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Συνιστάται να γίνονται περισσότερα μοριακά τεστ για την ανίχνευση ασυμπτωματικών περιστατικών, κατά προτεραιότητα στα παιδιά κάτω των 12 ετών και δύο έως τρία τεστ αντιγόνου στα μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του RKI, η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση μετάβασης από την πανδημία στην ενδημία. Στην ενδημική κατάσταση, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά θα προκαλεί μόνο εποχιακές εστίες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης. “Αυτή η πορεία ωστόσο εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβεβαιότητες”, επισημαίνει το Ινστιτούτο και τονίζει ότι “το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί με βεβαιότητα”.

Ο καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Γιαν Φούρμαν, ο οποίος μελετά διάφορα μοντέλα για την εξέλιξη της κατάστασης, προειδοποιεί πάντως ότι το προσεχές διάστημα ο κίνδυνος μόλυνσης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι θα ήταν το 2020 με τα ίδια δεδομένα αριθμών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 15-39 ετών.

Την ίδια ώρα παρατηρείται στη Γερμανία κάμψη της ταχύτητας της εκστρατείας ανοσοποίησης. “Δεν προχωρούμε πλέον αρκετά γρήγορα, αν και διαθέτουμε επάρκεια εμβολίων”, παρατήρησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, εξηγώντας ότι η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί σε πολλούς μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. “Οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν τώρα, προκειμένου να έχουμε λιγότερα κρούσματα τον χειμώνα”, τόνισε και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί νέους περιορισμούς στην κοινωνική ζωή των πολιτών, αλλά μπορεί να καταστούν αναγκαίοι.

Ο συνάδελφός του και αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προειδοποίησε σήμερα σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο η παραλλαγή “Δέλτα” να πλήξει ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, προκαλώντας μάλιστα και σοβαρές επιπλοκές. “Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να θεωρούμε ότι η Δέλτα είναι και πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα”, δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, επικαλούμενος έρευνες στον Καναδά και κάλεσε κι εκείνος τους πολίτες να εμβολιαστούν.

“Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο για λίγους και κάθε πολίτης μετράει εξίσου”, δήλωσε χθες η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε από όσους έχουν εμβολιαστεί να προσπαθήσουν να πείσουν τους επιφυλακτικούς στο περιβάλλον τους. “Όλοι θέλουμε την κανονικότητά μας πίσω. Αλλά θα την ανακτήσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο από σοβαρή ασθένεια, αλλά και από τους περιορισμούς της καθημερινότητας”, είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα