Κορονοϊός – Ρωσία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για πέμπτη συνεχή ημέρα

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
κορονοϊός-ρωσία-ρεκόρ-ημερήσιων-θαν-705925
Parallaxi

corona

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 697 θανάτους που οφείλονται στον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ για πέμπτη συνεχή ημέρα, την ώρα που η χώρα πλήττεται σκληρά από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η Ρωσία κατέγραψε επίσης σήμερα 24.439 νέα κρούσματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα μέσα Ιανουαρίου όταν η χώρα έβγαινε από ένα δεύτερο φονικό κύμα.

Αξιωματούχοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Ιαπωνία: Υψηλό πέντε εβδομάδων στα νέα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο

Το Τόκιο ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, τον υψηλότερο απολογισμό έπειτα από 5 και πλέον εβδομάδες, την ώρα που η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τους περιορισμούς κατά της πανδημίας στην πρωτεύουσα, λίγες εβδομάδες προτού φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Τόκιο και άλλες τρεις γειτονικές περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ των περιοχών που τελούν υπό μια “σχεδόν” κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουλίου, όμως η Ιαπωνία ενδέχεται να παρατείνει τα μέτρα κατά δύο εβδομάδες ή περισσότερο λόγω της πρόσφατης αύξησης των μολύνσεων.

Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο είναι ο υψηλότερος από τις 26 Μαΐου, όταν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας καταγράφηκαν 734 νέα κρούσματα.

Ιράν: Ο πρόεδρος Ροχανί φοβάται ένα 5ο κύμα που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα για ένα “πέμπτο κύμα” κορονοϊού, που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με τις υγειονομικές υποδείξεις.

“Φοβόμαστε ότι είμαστε καθ’ οδόν προς το πέμπτο κύμα σε όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εθνικής επιτροπής καταπολέμησης του ιού, προσθέτοντας ότι, στις επαρχίες του νότου, θα πρέπει οι πολίτες να είναι πιο “προσεκτικοί γιατί η παραλλαγή Δέλτα έχει εξαπλωθεί”.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία Covid-19 στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Ισλαμική Δημοκρατία μετρά περισσότερους από 84.000 νεκρούς σε ένα σύνολο 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα από τα πραγματικά όπως παραδέχονται οι αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι επαρχίες Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, Κερμάν, Χορμοζγκάν και Φαρς, που βρίσκονται στον νότο της χώρας και νοτιοανατολικά, χαρακτηρίζονται “κόκκινες”, δηλαδή ότι έχουν το υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, βάσει του χρωματικού κώδικα που υιοθέτησαν οι αρχές για την αξιολόγηση του κινδύνου της εξάπλωσης του ιού.

Στην επαρχία της Τεχεράνης, δέκα πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα, χαρακτηρίζονται πλέον “κόκκινες”.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων) έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο 1,7 εκατομμύριο Ιρανοί έχουν λάβει τις δύο απαραίτητες δόσεις.

“Θεού θέλοντος, η κατάσταση θα βελτιωθεί όσον αφορά τον εμβολιασμό από την επόμενη εβδομάδα. Ο εμβολιασμός θα γίνεται πιο εκτεταμένα”, υποσχέθηκε ο Ροχανί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ενέκριναν για “επείγουσα” χρήση δύο εμβόλια ιρανικής κατασκευής, η ευρεία διάθεση των οποίων στην αγορά δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Σ. Αραβία: Αναστολή πτήσεων προς τρεις χώρες λόγω κορονοϊού

Η Σαουδική Αραβία θα αναστείλει τις πτήσεις με τρεις χώρες, μεταξύ αυτών τα γειτονικά της Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει κατά της διασποράς μιας “νέας” παραλλαγής του κορονοϊού, χωρίς να διευκρινίσει ποιας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι πτήσεις προς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως επίσης την Αιθιοπία και το Βιετνάμ, “αναστέλλονται” από αύριο Κυριακή και οι υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, όπως οι ξένοι που διαμένουν εκεί, κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να τίθενται σε “μια καραντίνα” 14 ημερών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδει το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Επιπλέον, “οι πολίτες απαγορεύεται να μεταβαίνουν απευθείας ή μέσω άλλων σταθμών, χωρίς την άδεια των αρμόδιων αρχών προηγουμένως”, προς αυτές τις τρεις χώρες, συμπληρώνεται.

Η απόφαση ελήφθη “υπό το φως της υφιστάμενης επιδημιολογικής κατάστασης του κορονοϊού και της εξάπλωσης ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού”, χωρίς να κατονομάζεται ρητά η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία κι η οποία έχει αναγκάσει πολλές χώρες να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορά τους στους ξένους τουρίστες, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν καταγράψει κρούσματα των παραλλαγών Δέλτα, Βήτα και Άλφα. Η χώρα έχει αναστείλει τις πτήσεις με την Ινδία.

Κίνα και ΗΠΑ στέλνουν δόσεις εμβολίων στο Ελ Σαλβαδόρ

Η Κίνα θα στείλει 1,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac για την Covid-19 στο Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε χθες η εκεί κινεζική πρεσβεία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν 1,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Moderna στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε αντέδρασε στο κινεζικό σχέδιο, αναδημοσιεύοντας το tweet της ανακοίνωσης της κινεζικής πρεσβείας, αναρτώντας εικονίδια της σημαίας της Κίνας δίπλα στη σημαία της χώρας του. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την αποστολή εμβολίων.

Η Κίνα τόνισε ότι θα στείλει τα εμβόλια της Sinovac μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι δήλωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν την Κυριακή τις δόσεις εμβολίων της Moderna.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει καταγράψει 78.766 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 2.393 θανάτους.

Τι ισχύει για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά

Γερμανία: Ακόμη 16 θάνατοι και 671 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 671 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.730.353, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 91.023 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα