Featured

Κορονοϊός: Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown στη Θεσσαλονίκη–Κλείνουν σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

Πηγές από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν πως έχει καταταθεί σχετική πρόταση στην κυβέρνηση και οι αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Parallaxi
κορονοϊός-σκέψεις-για-αυστηρότερο-lockdown-σ-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, με ακόμη αυστηρότερα μέτρα, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία -όπου ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα- ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Πηγές από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν πως έχει καταταθεί σχετική πρόταση στην κυβέρνηση και οι αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Ερχονται νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη – Μεταφορά ασθενών με C-130 στην Αθήνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί όλη η χώρα και ειδικά η Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Οι ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές θα μεταφέρονται με C-130 νοσοκομεία Αθήνας, προβλέπει το νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορονοϊό, καθώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση μετά τη ραγδαία αύξηση στα κρούσματα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται εκτάκτως εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα διατεθεί ένα C-130 με ειδική κάψουλα ώστε να διακομίζονται τα περιστατικά covid από περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθούν άλλες 50 κλίνες μέχρι το Σαββατοκύριακο, ανεξάρτητα από τις άλλες 50 που ήδη είναι σε προετοιμασία. Μάλιστα οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ θα δημιουργηθούν σε διάφορα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος όπως στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. «Η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική Περιφέρεια και η μία περιοχή θα στηρίζει την άλλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου μετέβη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά παρά το lockdown που επιβλήθηκε πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποίηση τα μέτρα δεδομένης της επιθετικής αύξησης των νέων μολύνσεων με κορονοϊο.

Μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των SMS, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενδεχομένως και το κλείσιμο όλων των σχολείων, Παρότι όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, προς ώρας δεν υπάρχει σχετική εισήγηση των ειδικών, κρίθηκε ότι πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί έγγραφο που διέρρευσε και σύμφωνα με το οποίο σταματούν στη Θεσσαλονίκη οι διακομιδές ανασφάλιστων ατόμων που καλούν το ΕΚΑΒ. 

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι οι εξής: 

Αναλυτικότερα, οι κλίνες ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα κατανέμονται ως εξής: 27 στην Θεσσαλονίκη

6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,

7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης

5 στο νοσοκομείο Σερρών

5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός παράλληλα, αύριο 12/11 το Διαβαλκανικό νοσοκομείο πρόκειται να συνδράμει στην προκαθορισμένη εφημερία του το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να γίνουν τεστ και στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ

«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν’ αντέξουμε, πρέπει ν’ αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».

Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.

Χιλιάδες τεστ για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ Αναφερόμενος σε κρούσματα που εντοπίστηκαν στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο

κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών και τα μέτρα αυτά ενισχύονται, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν αποσταλεί από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, και τις επόμενες μέρες θα διενεργηθούν.

«Είναι πολύτιμη η υγεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. διότι μόνο με υγιές προσωπικό μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε ότι όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες με υλικά ώστε να προστατεύεται η υγεία των αστυνομικών. Κάλεσε, δε, όλους τους αστυνομικούς να είναι παρά πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή.

Δεν θα γίνουν πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου Ερωτηθείς για το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται μακάβρια. Είναι μία άσκοπη συζήτηση. Γιορτή για φέρετρα, το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος έτσι. Την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, το Πάσχα του 2020, όλες αυτές τις γιορτές τις φυλάξαμε και προφυλάξαμε τους εαυτούς μας. Το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου, την οποία θα γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες».

Κλειστείτε στα σπίτια σας 

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να «κλειδαμπαρωθούν» στα σπίτια τους απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου», είπε σε δραματικό τόνο ο κ. Εξαδάκτυλος στον Real Fm 107,1 και πρόσθεσε: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι «άμαχοι» να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε, επίσης, στον υψηλό βαθμό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη που εκτινάχθηκε στο 32%. Αυτό σημαίνει πως ένα στα τρία δείγματα κατά τον έλεγχο για κορωνοϊό είναι θετικό. Και μπορεί αυτό να μη σημαίνει αυτόματα πως ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς έχει μολυνθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο «είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον covid-19».

«Ουαί και αλίμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες που υπάρχουν σε κλίνες και ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη οι αντοχές του συστήματος έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν αποκλείεται να αρχίσει διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία εκτός νομού. Αν όμως φρακάρουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, το πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη θα είναι έντονο.

Αργοπορία κυβέρνησης

¨Δεν εισακουσθήκαμε. Το να φτιάξεις τώρα ΜΕΘ δεν είναι ομαλή διαδικασία, είναι ανωμαλία. Ποιος δεν έβλεπε πως θα έρθει νέο κύμα; Όλοι το έβλεπαν. Ο φρόνιμος άνθρωπος πριν πεινάσει μαγειρεύει. Έπρεπε να έχουν γίνει ήδη διάφορα. Έχουμε να κάνουμε με μια βαρειά ασθένεια με πολλές παρενέργειες. Εχθές μέσα σε μια μέρα γέμισαν και οι 12 ΜΕΘ. Υπάρχει τρομακτική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, εντατικολόγων, έπρεπε να το έχουμε φροντίσει, όταν επιστρατεύουμε άλλες ειδικότητες δεν είναι ομαλή κατάσταση. Χρειαζόταν ανίχνευση και απομόνωση, αυτό το χάσαμε. Το ζήτημα ήταν να ανιχνεύαμε από την αρχή το κάνανε οι χώρες της Ν.Α. Ασίας. Εδώ φαίνεται και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τώρα το μόνο που μένει είναι σοβαρό lockdown, αλλά σοβαρό, τώρα κυκλοφορούν πάρα πολλοί και διασπείρουν. Πρέπει να γίνει επιστράτευση όλων δίπλα μας γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό”

(Nίκος Καπραβέλος,διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου στην ΕΡΤ1)

Πηγή:  CNN/ethnos.gr/in.gr/iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα