Top

Κορονοϊός: Στο παρά πέντε οι αποφάσεις για το Πάσχα από την κυβέρνηση

Δείτε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-στο-παρά-πέντε-οι-αποφάσεις-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Δείτε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το κορονοϊού στη χώρα μας.

Γεραπετρίτης: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Λίγο πριν τη Μεγάλη Βδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις, αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πάντως, όπως τόνισε φαίνεται ότι «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα. Εξήγησε, ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα. Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση, μετά τις γιορτές.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Θέμα 104,6 χαρακτήρισε εργαλείο επανάστασης τα self test τα οποία θα βοηθήσουν για το άνοιγμα του Λυκείου.

Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη η χώρα μας δεν τα έχει πάει καλά στα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τη χειρότερη επίδοση στα σχολεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες» και αυτό όπως είπε διότι είμαστε η μόνη χώρα που είχαν κλείσει για τόσο μεγάλο διάστημα.

Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των ψήφων από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας που έγινε για πρώτη φορά, εξήγησε ότι έγινε για λόγους διαφάνειας. Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής. Όμως, δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις και όπως εξήγησε σε ελάσσονα θέματα, δίνοντας παράδειγμα την απόφαση για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για την πορεία των εμβολιασμών εκτίμησε ότι τον Μάιο θα φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια, ενώ συμπληρώνονται σε λίγες μέρες 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ολόκληρη τάξη από φάρσα μαθητών

Μαθητές στην ελβετική πόλη της Βασιλείας παραποίησαν αποτελέσματα τεστ COVID-19 ώστε να φαίνονται θετικά, σε μια προσπάθεια να… γλιτώσουν το σχολείο, με αποτέλεσμα ολόκληρη η τάξη να μπει σε καραντίνα και οι ίδιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά μέτρα, τώρα που αποκαλύφθηκε η φάρσα τους.

Τρεις μαθητές σε Λύκειο της Βασιλείας παραποίησαν μηνύματα SMS από την ελβετική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών με COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Blick.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 25 μαθητές να περιοριστούν στα σπίτια τους για περίπου 10 ημέρες. Αρκετοί δάσκαλοι επηρεάστηκαν επίσης από το περιστατικό πριν από τις εαρινές διακοπές του Μαρτίου.

«Δεν είναι απλά μια παιδιάστικη φάρσα, είναι σοβαρό περιστατικό», δήλωσε ο Ζιμόν Τίριτ, εκπρόσωπος των αρμόδιων υπηρεσιών εκπαίδευσης της Βασιλείας στην εφημερίδα Blick.

Το σχολείο σκοπεύει να εκκινήσει ποινικές διαδικασίες για παραποίηση «υγειονομικών εγγράφων» αν και δεν σχεδιάζει να τους αποβάλει. Ο Τίριτ δήλωσε ότι οι μαθητές είναι σε «δύσκολη κατάσταση» λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη φάρσα των τριών παιδιών.

Θεμιστοκλέους για εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα ή αύριο οι αποφάσεις της επιτροπής

Ξεκίνησε η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές – εκπαιδευτικούς

Από το πρωί σήμερα διατίθενται στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων τα self-tests για τους μαθητές των Λυκείων και τους καθηγητές που τα παραλαμβάνουν δίνοντας τον ΑΜΚΑ.

Από σήμερα άρχισε η διάθεση των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές 15 με 18 ετών και εκπαιδευτικούς ενόψει της επικείμενης έναρξης λειτουργίας των Λυκείων. Ήδη από χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα για την προμήθεια των self-test.

Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για τα self-test υπάρχει για τους μαθητές του Λυκείου, περίπου 300.000 και για το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σε πρώτη φάση τα ΑΜΚΑ είναι ανοικτά για αυτούς.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα. Κάθε φαρμακείο παρέλαβε 75 self-test ανά 25άδες ενώ οι φαρμακοποιοί χρειάζονται να τα συναρμολογήσουν.

Υπήρξαν ωστόσο γκρίνιες των φαρμακοποιών για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση ανεπαρκή προετοιμασία και προχειρότητα.

Για νέο φιάσκο …μετά από το φιάσκο με τις μάσκες γίγας στα σχολεία μιλά το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τη νέα σύγχυση που προκλήθηκε αυτή τη φορά με τα σελφ τεστ. Αφού υπενθύμισε πως ο σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες, προανήγγειλε πως στις επόμενες παραλαβές θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντοζαμάνη πρόκειται για ένα τεστ ταχείας ανίχνευσης με ρινικό δείγμα – διαδικασία που έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ ανά εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί λάθος θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να παραλάβει νέο.

Τα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς πρέπει να πραγματοποιηθούν είτε το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων ή την Κυριακή.

Γονείς και εκπαιδευτικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν στα φαρμακεία προκειμένου να παραλάβουν τα self test, δίνοντας το ΑΜΚΑ και λαμβάνοντας σαφείς οδηγίες από τους φαρμακοποιούς. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός να παραμείνει στο σπίτι του, ωστόσο δεν υπάρχει πρωτόκολλο για το τι θα γίνει στο σχολείο σε περίπτωση που δεν έχει ακολουθήσει μοριακό τεστ.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα παραμένουν στο κόκκινο με τον αριθμό των εισαγωγών να είναι ακόμα υψηλός.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Οι 3+1 προτάσεις για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας από τον αν. υπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη σε ευρεία σύσκεψη με τις υγειονομικές αρχές της βορείου Ελλάδος. Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Κοντοζαμάνη συζητήθηκε η κοινή προσπάθεια γιατρών του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα ώστε να αναχαιτισθεί κι αυτό το κύμα της πανδημίας, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Τέθηκαν θέματα που προκαλούν προβληματισμό, τόσο στους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και σε ιδιώτες συναδέλφους τους, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «σχετικά με ανύπαρκτες ευθύνες που μπορεί να επιχειρηθεί να τους αποδοθούν εμπλέκοντας τους σε μακροχρόνιες νομικές περιπέτειες». Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση-ρύθμιση του υπουργείου υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωσης και ασφυκτικής πίεσης».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, εξέφρασε την ανησυχία ιδιωτών συναδέλφων, σχετικά με τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης συμβατικών υποχρεώσεών με ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιωτικούς φορείς, στην περίπτωση που απασχοληθούν ως συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Προτείνουμε να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους». Ακόμη ο κ. Νίτσας έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα της άμεσης αποκατάστασης των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Σε ότι αφορά την διαδικασία του self testing ο ΙΣΘ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την απόδοση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν, αφενός με την ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες και ενδεχόμενες συνέπειες σε περίπτωση ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, αφετέρου με την πιστή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων που απαιτούνται στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επαληθεύεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο. Τέλος έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, το ζήτημα της πλημμελούς εκπαίδευσης των ειδικευόμενων κατά της διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΙΣΘ οι οποίες έχουν αποσταλεί προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσα κι όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν – ο καθένας με τις δυνάμεις του – προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως έγινε κατά το 2ο κύμα της πανδημίας όπου κινητοποιήθηκαν εθελοντικά, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεκάδες εξ αυτών (περισσότεροι από 250)

Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία της διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Βασίλειου Κοντοζαμάνη και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαου Νίτσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη και κ. Δημήτριο Τσαλικάκη, τους υποδιοικητές των δύο ΥΠΕ κ. Κωνσταντίνο Χρίστογλου και κα. Ειρήνη Χατζοπούλου , τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Πάνο Ευσταθίου και την πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ-Β. Ελλάδος κα. Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά, καθώς και του καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπογράμμισε την καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους της 3ης και 4ης ΥΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν σταθερό πρότυπο συνεργασίας των υγειονομικών περιφερειών της χώρας με τους Ιατρικούς Συλλόγους καθώς αποτελεί το θεμέλιο της ορθής αντιμετώπισης των υγειονομικών προβλημάτων που ανακύπτουν – δυστυχώς- με ραγδαίο και ανησυχητικό ρυθμό.

Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κατά 30% το ιικό φορτίο στα λύματα την τελευταία εβδομάδα

Γεννηματά: Ο εμβολιασμός των υγειονομικών δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο

Eνστάσεις, οι οποίες αφορούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας σχεδόν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ-1, «Από τις 6».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως λειτουργούσαν και πριν από την πανδημία, χωρίς να έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις. « ….μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις; Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και έπρεπε η κυβέρνηση να δείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Μιλάμε για τα σχολεία δέκα μήνες τώρα. Υπάρχει μία απάθεια προκλητική», σημείωσε, καθιστώντας σαφές: «Λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να είναι με ασφάλεια. Να μην κινδυνεύουν τα παιδιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί».

Η πρόεδρος οτυ Κινήματος Αλλαγής διαφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών τον Σεπτέμβριο, καθώς θα είναι πάρα πολύ αργά. «Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι καμπάνια ενημέρωσης στους υγειονομικούς, τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και το δεύτερο που προτείνω είναι όσοι αρνούνται να εμβολιστούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Και συζήτηση άμεσα με τους συνταγματολόγους για να δούμε αν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και μόνο. Όχι το Σεπτέμβριο, όχι κατόπιν εορτής», τόνισε. Εξέφρασε, δε, τη δυσφορία της για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αναφορικά με την αντιπολιτευτική κριτική που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής: «Δεν πήρα απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη παρά μόνο απαξιωτικά σχόλια για το πώς κάνω αντιπολίτευση. Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως υπάρχουν δυνατότητες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην κλείσουν από το απόθεμα της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τον δανεισμό με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από το ΕΣΠΑ από αδιάθετους πόρους αφού δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Όπως επεσήμανε, είναι τυχοδιωκτισμός να γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές με δεδομένα τα άλυτα προβλήματα και με το ΕΣΥ στο κόκκινο. «Θα πρέπει η χώρα να φτάσει σε σταθερό σημείο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Προφανώς υπάρχει φθορά της κυβέρνησης και η κατακραυγή θα αυξάνεται γιατί ο κόσμος κουράστηκε», υπογράμμισε, πρσθέτοντας πως το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη.

Όσο για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με την ενδυνάμωσή του και την εκλογή νέας ηγεσίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμή του το Κίνημα Αλλαγής, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του. Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή».

Σε ερώτηση εάν θα επανέλθει το όνομα ΠΑΣΟΚ αντί του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ήταν σαφής: «Το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει και ο ήλιος στα ψηφοδέλτιά του. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις για εύκολη κατανάλωση. Ήταν τα καλύτερά μας χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να τα ξαναζήσουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι όλη μου η ζωή».

Κρήτη: Παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων – 27 οι διασωληνωμένοι

Μειωμένος αλλά σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι την Πέμπτη το πρωΐ νοσηλεύονταν συνολικά 175 ασθενείς, εκ των οποίων οι 144 νοσηλεύονται σε κλινικές covid ενώ οι 31 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 27 να είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 67 ασθενείς, οι 55 στην κλινική covid και οι 12 στη ΜΕΘ (11 διασωληνωμένοι)
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 33 ασθενείς, οι 24 στην κλινική covid και οι 9 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 43 στην κλινική covid και οι 8 στη ΜΕΘ (7 διασωληνωμένοι)
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 17 ασθενείς, όλοι στην κλινική covid
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 5 ασθενείς, οι 3 στην κλινική covid και 2 διασωληνομένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται δύο ασθενείς στη κλινική covid.

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα στην κορύφωση της πανδημίας

«Βροχή» προστίμων για τη μη τήρηση των μέτρων 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη, 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (71.487) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.592) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.249) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • (999) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • (145) στην Αττική, 
  • (142) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (115) στην Κεντρική Μακεδονία,
  •   (88) στη Δυτική Ελλάδα, 
  •   (73) στην Ήπειρο,  
  •   (71) στην Κρήτη,  
  •   (69) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
  •   (62) στην Πελοπόννησο,      
  •   (59) στη Στερεά Ελλάδα,
  •   (56) στο Βόρειο Αιγαίο, 
  •   (41) στα Ιόνια Νησιά,
  •   (33) στη Θεσσαλία,
  •   (27) στο Νότιο Αιγαίο και
  •   (18) στη Δυτική Μακεδονία.  

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (168.587) ομοειδείς παραβάσεις.

  • (249) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (244) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • (38) στην Αττική,
  • (35) στη Στερεά Ελλάδα,
  • (30) στην Κεντρική Μακεδονία,  
  • (27) στην Κρήτη,
  • (16) στη Δυτική Ελλάδα,
  • (15) στο Βόρειο Αιγαίο,
  • (15) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • (14) στην Ήπειρο,  
  • (12) στα Ιόνια Νησιά, 
  • (10) στην Πελοπόννησο,
  •   (8) στη Θεσσαλία,
  •   (8) στο Νότιο Αιγαίο και 
  •   (7) στη Δυτική Μακεδονία. 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (48.435) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (46.466) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.969) των (150) ευρώ.

  • (46) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική

  • από 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο, σε κουρείο και σε κατάστημα ενδυμάτων για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,
  • από 300 ευρώ σε (6) παντοπωλεία, (2) κομμωτήρια, κατάστημα λιανικού εμπορίου και μίνι μάρκετ και για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού πελατών,
  • από 1.000 ευρώ σε (2) παντοπωλεία και κομμωτήριο για υπέρβαση ωραρίου,  
  • 3.000 ευρώ σε εστιατόριο καφέ-μπαρ διότι επέτρεψε παραμονή πελάτη εντός του καταντήματος και 300 ευρώ στον πελάτη, 
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη εστιατόριου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ σε (6) πελάτες.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 600 ευρώ σε 4 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας, καθώς και από 300 ευρώ σε 2 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και  300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση πελατών σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ σε 3 πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ, για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο ευθύνης του καταστήματος.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 7 παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.977) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.749) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΝΤ1, MEGA, ΑΠΕ, efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα