Κορονοϊός: Συναγερμός σε Υεμένη, Τσεχία, Ουκρανία, Ρουμανία
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Υεμένη
Η επιτροπή που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Υεμένη κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να κηρύξει “κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης” και να επιβάλει “μερική απαγόρευση κυκλοφορίας” λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 στην εμπόλεμη χώρα.
Η Υεμένη καταγράφει τις τελευταίες ημέρες περίπου 100 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας, η οποία αρχικά δεν είχε πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Όμως ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ και το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σε ανάρτησή της στο Twitter η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Covid-19 ζητεί από “το υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε όλες τις επαρχίες, να ενισχύσει το επίπεδο προετοιμασίας των νοσοκομείων και να προσφέρει ατομικό εξοπλισμό προστασίας στους υγειονομικούς”.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται “εν όψει της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος” της πανδημίας.
Η επιτροπή ζήτησε επίσης να επιβληθεί “μερική απαγόρευση κυκλοφορίας”, ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση στις διάφορες περιοχές.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να κλείσουν τις αίθουσες διεξαγωγής γάμων και τα τεμένη, με εξαίρεση τις ώρες της προσευχής, καθώς και να δώσουν άδεια στους ηλικιωμένους δημόσιους υπαλλήλους ή σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Η επιτροπή αναφέρεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία όμως δεν ελέγχει όλη τη χώρα.
Οι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.
Οι Χούτι δεν ανακοινώνουν τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται στις περιοχές που ελέγχουν.
Από την αρχή της πανδημίας μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση ενδέχεται να μετατραπεί σε καταστροφή και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη εκτυλίσσεται στην Υεμένη, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη παγκοσμίως.
Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επισήμως περίπου 3.500 κρούσματα κορονοϊού και 771 θανάτους.
Τσεχία
Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 έσπασε το φράγμα των 25.000, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του έτους.
Η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό νεκρών στονκόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Our World in Data.
Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων είχε φτάσει στα 25.055 μέχρι αργά χθες το βράδυ, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Τον Μάρτιο, σημειώνονταν κατά μέσο όρο σχεδόν 194 θάνατοι ημερησίως από covid-19.
Η κυβέρνηση επέβαλε αυτό τον μήνα αυστηρότερο λοκντάουν περιορίζοντας τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών καθώς επιδιώκει να μειώσει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και τον αριθμό των νοσηλειών δεδομένου ότι το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση.
Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα σχολεία είναι ως επί το πλείστον κλειστά από τον Νοέμβριο.
Το ποσοστό των μολύνσεων έχει αρχίσει να μειώνεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά τα αυστηρά μέτρα αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τον Απρίλιο.
Χθες υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν ότι δεν έχει έρθει η ώρα για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί παρότι έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρούσματα.
Συνολικά, 1,48 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα πριν από ένα χρόνο.
Χθες αναφέρθηκαν 8.167 κρούσματα από πάνω από 10.000 που ήταν την ίδια ημέρα πριν από μια εβδομάδα.
Οι Τσέχοι κατέγραψαν χθες ένα χρόνο από τον πρώτο θάνατο από COVID-19 στη χώρα και στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ήχησαν οι καμπάνες.
Στην μνήμη των θυμάτων μια ομάδα ζωγράφισε 25.000 λευκούς σταυρούς στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης στην Πράγα.
Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 15% το 2020 και ήταν ο υψηλότερος από το 1987 με την αύξηση να σημειώνεται κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου όταν ενέσκηψε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ουκρανία
Η Ουκρανία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο αριθμό ρεκόρ 333 θανάτων σε μια ημέρα από την COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ.
Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μία ημέρα εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχε καταγραφεί στις 17 Μαρτίου και ανερχόταν σε 289.
Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 11.476 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός τους αριθμός στη χώρα ανήλθε σε 1.565.732.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 30.431.
Αιχμές από NIAID για τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η AstraZeneca
Φινλανδία
Η Φινλανδία πρέπει να παρατείνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ έως τις 18 Απριλίου για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα προτείνει σήμερα το μέτρο στο κοινοβούλιο της χώρας.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά για τους πελάτες αλλά επιτρέπεται να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway στο πλαίσιο του lockdown τριών εβδομάδων που εχει προγραμματιστεί να τελειώσει στις 28 Μαρτίου και έχει στόχο να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων με COVID-19 στη σκανδιναβική χώρα.
Η σχεδιαζόμενη παράταση, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων στην κυβέρνηση πλειοψηφίας της Φινλανδίας, αναμένεται να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.
Τέσσερις περιοχές θα εξαιρεθούν από τον περιορισμό, ωστόσο, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση εκεί βελτιώνεται, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Ενώ είναι μια από χώρες που έχουν υποστεί μικρό πλήγμα από την Covid-19, η Φινλανδία καταγράφει από τις αρχές Φεβρουαρίου αύξηση στα ημερήσια, επιβεβαιωμένα κρούσματα και τώρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι ο υψηλότερος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με το φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 72.073 κρούσματα, 808 θανάτους ενώ αυτή τη στιγμή 306 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19.
Ρουμανία
Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε χθες Δευτέρα τους 1.339, επίπεδο χωρίς προηγούμενο, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 60 ασθενών σε 24 ώρες αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 22.268 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν το όριο των 900.000 φθάνοντας τα 900.858.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αρχές μιλούν για νέο κύμα της πανδημίας που οφείλεται σε παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού. Χθες οι δέκα από τις 42 περιφέρειες της Ρουμανίας κατατάσσονταν στις «κόκκινες» ζώνες, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Άλλες 27 είναι «κίτρινες» και μόλις πέντε περιφέρειες βρίσκονται στο «πράσινο», δηλαδή καταγράφουν χαμηλό δείκτη επιπολασμού του ιού.
Σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους και στην Τιμισοάρα, έχει επιβληθεί lockdown, καθώς ο δείκτης επίπτωσης ξεπέρασε τα έξι κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία ότι και το Βουκουρέστι απέχει ένα βήμα από το λοκντάουν: ο δείκτης βρισκόταν χθες κοντά στο όριο, στα 5,67 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους.
Οι ρουμανικές αρχές επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε την 27η Δεκεμβρίου. Ως εδώ, έχουν χορηγηθεί 2.568.108 εμβόλια σε 1.769.378 πολίτες, εκ των οποίων 767.922 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση τους.
Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 8.457 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.042 κρουσμάτων στην Μόσχα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.474.610.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 427 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας συνολικά έχουν καταγραφεί 95.818 θάνατοι.
Ινδία
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 199 ασθενείς με την COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 40.715 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.
Στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας ξεπεράστηκε έτσι το όριο των 160.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας – ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 160.166 νεκρούς επακριβώς – ενώ το σύνολο των μολύνσεων έφθασε τις 11.686.796.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη.
Η ανησυχία στη χώρα για το ενδεχόμενο να είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 345.377 (+10.731 σε σύγκριση με την προηγουμένη). Τα περισσότερα (5.124) εντοπίστηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα (νοτιοδυτικά), επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.
Η Ινδία άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης τον Ιανουάριο. 48 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου τους ως εδώ. Οι αρχές επιδιώκουν να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των πολιτών ως τον Αύγουστο.
Γερμανία
Η απόφαση της Γερμανίας να παρατείνει το lockdown λόγω του κορονοϊού και να κλείσει καταστήματα κατά την περίοδο του καθολικού Πάσχα μπορεί να οδηγήσει περισσότερες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, όπως ανακοίνωσε σήμερα φορέας του κλάδου.
Η ένωση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου HDE ανέφερε ότι το 54% των καταστημάτων ενδυμάτων είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας ύστερα από 100 ημέρες lockdown.
«Ύστερα από ένα χρόνο κορονοϊού, η κατάσταση για πολλούς λιανεμπόρους είναι απελπιστική. Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα επιβίωσης από αυτή την κρίση οικονομικά», ανέφερε ο πρόεδρος του HDE Στέφαν Γκεντ.
Ύστερα από συνομιλίες που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown της έως τις 18 Απριλίου και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές για πέντε ημέρες από την 1η Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.485 σήμερα στα 2,674 εκατ., ενώ καταγράφηκαν ακόμα 250 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 74.964. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 τις τελευταίες επτά ημέρες σε 108 από 107 χθες.
Ο Γκεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με στενόμυαλο τρόπο καθώς επικεντρώνεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους, αντί να σε άλλες μετρήσεις και στα πολλά μέτρα που λαμβάνονται από τους λιανεμπόρους για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης κατά τις αγορές των καταναλωτών.
Η γερμανική ένωση τουρισμού δήλωσε απογοητευμένη με τις νέες αποφάσεις, λέγοντας ότι είναι ακατανόητο να επιτρέπονται οι διακοπές στη Μεσόγειο και να απαγορεύονται οι εγχώριες μετακινήσεις.
«Δεν μπορείς απλά να το δικαιολογήσεις αυτό πλέον σοβαρά», δήλωσε ο αναπληρωτής διευντής της ένωσης Ντιρκ Ντούνκελμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR, προσθέτοντας ότι πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο δεν θα επιβιώσουν από το παρατεταμένο lockdown.
Η ένωση εμπόρων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ZDK επίσης καταφέρθηκε κατά της παράτασης και της αυστηροποίησης του lockdown και προειδοποίησε για κύμα χρεοκοπιών.
«Εάν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δεν συνεισφέρουν πρακτικά τίποτα στις μολύνσεις, πώς υποτίθεται ότι το κλείσιμό τους θα βοηθήσει να περιοριστεί ο ιός;» αναρωτήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ZDK Γιούργκεν Καρπίνσκι στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe.
Iσπανία
Ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από ένα χιονισμένο βουνό στην περιοχή της Καταλονίας, στην Ισπανία, και μετέφερε σε ασφαλές σημείο έναν τραυματισμένο ορειβάτη, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε αργά χθες η ομάδα διάσωσης, ανταποκρινόμενη σε μια ακόμα κλήση για βοήθεια ενώ καταγράφεται αύξηση στα ατυχήματα ορειβατών.
Η ομάδα διάσωσης ορειβατών της Καταλονίας κατέγραψε αύξηση 16% πέρυσι στις εκκλήσεις να συνδράμει ορειβάτες, ενώ στη Μαδρίτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 27%. Οι υπηρεσίες διάσωσης συνδέουν την αύξηση με το γεγονός ότι οι Ισπανοί έσπευσαν στα βουνά για να ξεφύγουν από τα lockdowns του κορονοϊού.
Στην τελευταία επιχείρηση διάσωσης, ένας 48χρονος άνδρας έπεσε και τραυμάτισε το πόδι του χθες, ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Κομαμπόνα, ύψους 2.500 μέτρων, στα ισπανικά Πυρηναία.
«Το ονομάζω το σύνδρομο του φυλακισμένου πουλιού», δήλωσε ο Μαμέλ Χιμένεθ, οδηγός με έδρα του τη Μαδρίτη, που έχει δει απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν στην οροσειρά Γουαδαράμα έξω από την πόλη.
Πασχίζοντας να περιορίσει την πανδημία, η Ισπανία επέβαλε πέρυσι την άνοιξη ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns, απαγορεύοντας ακόμα και τους σύντομους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους.
Όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί τον Μάιο, υπήρξε άμεση αύξηση στις επισκέψεις σε εθνικά πάρκα και χώρους πρασίνου, δήλωσε ο Ινίχο Αϊγιόν από την Εθνική Ομοσπονδία Ορειβασίας FEDME.
«Δημιούργησε ένα φαινόμενο ανάδρασης. Μετά την καραντίνα, ο κόσμος θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές τους και να ξανακερδίσει αυτή την αίσθηση ελευθερίας».
Σουηδία
Η διαχείριση της πανδημίας που έκανε η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία διαφοροποιήθηκε από το μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης Ευρώπης με το να μην επιβάλλει λοκντάουν, επηρέασε αρνητικά την άποψη που έχουν για την χώρα οι σκανδιναβοί γείτονές της, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων στη Νορβηγία, την Φινλανδία, την Δανία και την Ισλανδία απάντησε ότι τον περασμένο χρόνο η άποψή του για τη Σουηδία έγινε λιγότερο θετική και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο λόγος είναι η σουηδική στρατηγική απέναντι στην πανδημία, αναφέρει η δημοσκόπηση του Σουηδικού Ινστιτούτου, ενός δημόσιου οργανισμού που προωθεί την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Σχεδόν 750.000 από τα δέκα εκατομμύρια Σουηδών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και πάνω από 13.000 έχουν πεθάνει–ένα κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο των σκανδιναβών γειτόνων της, αλλά μικρότερο σε σχέση με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν τα λοκντάουν.
Χιλιάδες θάνατοι σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας.
“Ο κόσμος θεωρεί ότι οι χειρισμοί της Σουηδίας στην πανδημία υπήρξαν λανθασμένοι. Ο λόγος που αναφέρουν (οι ερωτηθέντες) είναι ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους σουηδούς πολίτες και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες”, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο.
Έχουν κλείσει σύνορα και έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις με αφορμή προβλήματα στη ροή των πολιτών και των αγαθών μεταξύ των συνήθως φιλικών σκανδιναβικών χωρών.
Η πανδημία ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι γείτονες της Σουηδίας απέκτησαν χειρότερη άποψη.
Μια αύξηση του αριθμού επιθέσεων με όπλο και βομβιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, η οποία συνδέεται κυρίως με συμμορίες που δρουν σε σουηδικές πόλεις, έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά και οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως αιτίες για την αλλαγή της γνώμης τους την εγκληματικότητα, το μεταναστευτικό και την κοινωνική πόλωση.
“Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν λάθη στον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία αντιμετώπισε τις διαφορετικές προκλήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες φαίνεται ότι θεωρούν πως υπάρχει διστακτικότητα από την σουηδική πλευρά να αναγνωρίσει τα λάθη της και να αλλάξει κατεύθυνση”, σημειώνει το Ινστιτούτο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 1.000 ατόμων από την καθεμιά από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες κατά το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Δανία
Η Δανία συμφώνησε να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς για τον κορονοϊό τον επόμενο μήνα επιτρέποντας το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των σπα και άλλων υπηρεσιών, ενώ τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν εκ νέου τον Μάιο, ανάλογα με τη χρήση των “διαβατηρίων” εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που θα αναφέρουν αν ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει στο παρελθόν ή έχει υποβληθεί σε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες..
Η Δανία έχει σταδιακά ανοίξει την οικονομία της καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής του στελέχους του ιού.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας αργά χθες το βράδυ, από τις 6 Απριλίου περισσότεροι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, ενώ θα ανοίξουν μεταξύ άλλων και τα στούντιο για τατουάζ.
Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 12 Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τα παρόντα πακέτα οικονομικής βοήθειας μέχρι τον Ιούλιο.
Η χώρα έχει καταγράψει 226.277 κρούσματα κορονοϊού και 2.402 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο χρόνο.
Γαλλία
Η Γαλλία επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού μετατρέποντας, από τον Απρίλιο, μεγάλα αθλητικά κέντρα και στάδια σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε μια προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο αναμονής για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε αρχικά απορρίψει την ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι χώροι αυτοί ως κέντρα μαζικού εμβολιασμού όπως είχε συμβεί ανεπιτυχώς με την εμβολιαστική εκστρατεία εναντίον της γρίπης Η1Ν1 το 2009.
Μέχρι στιγμής– και έπειτα από την διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για μερικές ημέρες την περασμένη εβδομάδα– έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,35 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα, τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου 10 εκατομμύρια πολίτες και 30 εκατομμύρια πολίτες ως την αρχή του καλοκαιριού.
Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 67 εκατομμύρια.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, το Παρίσι θα μειώσει το όριο της ηλικίας από την οποία θα μπορεί κάποιος να εμβολιάζεται σε 70 έτη από 75.
“Από το Σάββατο θα επιταχύνουμε την εκστρατεία εμβολιασμού”, είπε ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Βαλενσιέν της βόρειας Γαλλίας.
“Πρώτα θα ξεκινήσουμε με όλους όσοι είναι άνω των 75 ετών και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και θα αναζητήσουμε και την αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα και επίσης θα διαθέσουμε ραντεβού για εμβολιασμούς σε όσους είναι άνω των 70”, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Από την Μασσαλία ως την Τουλόν και από την Λυών ως το Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την μετατροπή ορισμένων από τους μεγαλύτερους αθλητικούς χώρους της Γαλλίας, ανάμεσά τους και του Stade de France στο Παρίσι, σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου περίπου 35 εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να έχουν προετοιμαστεί και να λειτουργούν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει τον κίνδυνο για τους πολίτες που σχετίζεται με την επίσκεψη σε μικρότερα κέντρα υγείας για τον εμβολιασμό τους.
Βρετανία
Πρόστιμα ύψους 5.000 λιρών (5.800 ευρώ) θα μπορούν να επιβληθούν σε ανθρώπους από την Αγγλία που θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πριν από το τέλος του Ιουνίου σε μία αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης να εξετάσει τα διεθνή ταξίδια τον Απρίλιο και πιθανόν να τα επιτρέψει από τις 17 Μαΐου συνεχίζει να ισχύει, αλλά ότι τα ταξιδιωτικά πρόστιμα περιλαμβάνονται στη νομοθεσία στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν.
Η είδηση αυτή οδήγησε τις μετοχές ταξιδιωτικών εταιριών, όπως της easyJet, της ιδιοκτήτριας της British Airway, της Jet2 και της TUI, σε πτώση μεταξύ 3% και 4% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.
Στη Βρετανία αυτή τη στιγμή ισχύει απαγόρευση για τις διακοπές στο εξωτερικό.
«Το νωρίτερο ως ημερομηνία που μπορούμε να επιτρέψουμε τα διεθνή ταξίδια…είναι η 17η Μαΐου. Αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News.
Το ερώτημα εάν οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς ιδιαίτερους λόγους, όπως για εργασία ή εκπαίδευση, είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η κυβέρνηση στην αξιολόγησή της αναφορικά με τα ταξίδια, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Απριλίου, δήλωσε ο Χάνκοκ.
Ωστόσο, οι ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για θερινές αποδράσεις από την 17η Μαΐου έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των προειδοποιήσεων για αύξηση των επιπέδων μολύνσεων COVID-19 στην Ευρώπη.
Ο Χάνκοκ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις διακοπές.
«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι βλέπουμε αυτό το τρίτο κύμα να αυξάνεται σε κάποια τμήματα της Ευρώπης και βλέπουμε επίσης κάποια παραλλαγμένα στελέχη και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τη πρόοδο που καταφέραμε να σημειώσουμε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός να προστεθούν οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη στη λεγόμενη ‘κόκκινη λίστα’ της Βρετανίας με υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία κατά την άφιξή τους, δήλωσε ο Χάνκοκ σε άλλο μέσο ενημέρωσης, επίσης σήμερα.
«Δεν έχουμε σχέδια να το κάνουμε αυτό…δεν το αποκλείουμε αλλά δεν σχεδιάζουμε να το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Χάνκοκ στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC, προσθέτοντας πως δεν είναι βέβαιος εάν τα ταξίδια θα μπορούν να έχουν ξεκινήσει έως τον Ιούλιο.
«Δεν ξέρουμε…πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη χώρα και την πρόοδο που έχουμε κάνει αλλά ταυτόχρονα κατανοώ απολύτως ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι».
Η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω covid-19, η Βρετανία, θα αποτίσει σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού, ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα, με το κοινοβούλιο να τηρεί ενός λεπτού σιγή.
Στις 12:00 ακριβώς (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να θυμηθούν τη θλιβερή αυτή επέτειο και να αποτίσουν φόρο τιμή “στους εκατομμύρια ανθρώπους που βυθίστηκαν στο πένθος” σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Το βράδυ της 23 Μαρτίου 2020 ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την επιβολή lockdown στη χώρα. Ήδη η Βρετανία μετρούσε περισσότερους από 300 νεκρούς από τον κορονοϊό.
Ένα χρόνο αργότερα η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lokdown, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο να ανασχέσει την εξάπλωση ενός πολύ θανατηφόρου κύματος της ασθένειας που αποδίδεται στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό. Η Βρετανία μετρά πλέον 126.000 νεκρούς από covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη, και περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Τζόνσον αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.
“Κανένας από εμάς δεν γλίτωσε από τη δοκιμασία της covid-19. Από το σοκ που στερούμαστε τις ελευθερίες μας ως τη θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου”, δήλωσε ο Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σε ανακοίνωσή του.
“Οπότε είναι δίκαιο, ένα χρόνο αργότερα, να σκεφτούμε τι περάσαμε ως έθνος, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε πολλές ζωές που χάθηκαν και στις οικογένειες που πενθούν”, πρόσθεσε.
Προβλήματα προμήθειας
Ο Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς με την ευκαιρία της επετείου αυτής “να σκεφτούν τη χρονιά που πέρασε, μία από τις πιο δύσκολες στην Ιστορία της χώρας μας”.
Η συντηρητική του κυβέρνηση, που δέχεται συχνά επικρίσεις για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και επειδή καθυστέρησε να λάβει μέτρα ανάλογα του μεγέθους της κρίσης, πλέον βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, η οποία είναι μια από τις πιο προχωρημένες παγκοσμίως, για να άρει σταδιακά τους περιορισμούς ως το τέλος Ιουνίου.
Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στη Βρετανία, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 και άλλα 2,3 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις.
Στη Βρετανία χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης, ενώ ένα τρίτο του αμερικανικού εργαστηρίου Moderna αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Στόχος είναι να έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών ως τα μέσα Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες ως το τέλος Ιουλίου.
Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca τον Απρίλιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που αποδίδονται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Ινδία. Ωστόσο δεν αναθεώρησε τον οδικό της χάρτη για την άρση του lockdown.
Η προμήθεια του εμβολίου αυτού αποτελεί και λόγο αντιπαράθεσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, η οποία απείλησε να εμποδίσει την εξαγωγή των δόσεων που παράγονται στο έδαφός της. Το Λονδίνο εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι “αντιπαραγωγικό”, ενώ ο Τζόνσον ζήτησε χθες να υπάρξει “διεθνής συνεργασία” στον τομέα των εμβολίων.
Βιετνάμ
Το Βιετνάμ ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
“Η έγκριση του Sputnik V βασίζεται στα στοιχεία για την ασφάλειά του, την ποιότητά του και την αποτελεσματικότητά του”, επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε το Βιετνάμ θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο.
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο, επεσήμανε σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ότι το Sputnik V έχει πλέον λάβει έγκριση σε 56 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 1,5 δισεκ. ανθρώπους.
“Η έγκρισή του στο Βιετνάμ, μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, θα προσφέρει προστασία στους ανθρώπους και θα φέρει πιο κοντά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού”, επεσήμανε ο επικεφαλής του Κίριλ Ντμιτρίεφ.
Το Βιετνάμ, με πληθυσμό 98 εκατομμυρίων, βασιζόταν στο εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής. Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Μαρτίου και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Οι αρχές της χώρας συζητούν επίσης την αγορά εμβολίων από τη Pfizer/BioNTech, τη Moderna και την Johnson & Johnson, ενώ σκοπεύει να αρχίσει να χορηγεί το 2022 ένα εμβόλιο εγχώριας παραγωγής.
Στο Βιετνάμ, που έχει δεχθεί επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 2.575 κρούσματα covid-19 και 35 θάνατοι.
Κύπρος
Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, τέθηκε σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο και ενημερώθηκαν οι στενές επαφές του, με αποτέλεσμα, πέρα από τον ίδιο και οι υπόλοιποι να τεθούν σε αυτοπεριορισμό.
Στις επαφές του συμπεριλαμβάνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο αναμένεται να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο.
ΕΕ
Η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σάντρα Γκαλίνα, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να διασφαλίσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η AstraZeneca.
H Γκαλίνα απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, όμως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν έχει απειλήσει στο παρελθόν να αυτοματοποιήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ένωση.
Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι στόχος της είναι να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 ως το τέλος Ιουνίου, τρεις φορές λιγότερα από αυτά που δεσμεύεται βάσει του συμβολαίου της.
“Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση”, τόνισε η Γκαλίνα μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει “όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να λάβει τις δόσεις (του εμβολίου της AstraZeneca)”.
“Είναι κρίμα, βλάπτει τη φήμη της”, σχολίασε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολιου που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ένωση.
Στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα στις ΗΠΑ αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτή την περίοδο μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ