Top

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ιταλία – Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-συναγερμός-στην-ιταλία-αυ-650329
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ιταλία-Covid-19: Η χώρα ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων, με στόχο τον περιορισμό των μολύνσεων – δεν αποκλείεται να αποφασιστεί εθνικό λοκντάουν τριών εβδομάδων

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν έως τώρα, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Corriere della Sera, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των μολύνσεων, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των παραλλαγών του ιού. Σε αρκετά νοσοκομεία, ιδίως στη νότια Ιταλία, οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί σημαντικά και η όλη κατάσταση θυμίζει το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται έως τώρα είναι το ολικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία, η δυνατότητα να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 8 το βράδυ (μέχρι τώρα τίθεται σε ισχύ στις 10) ή, στην περίπτωση που τα κρούσματα δεν περιοριστούν, να αποφασιστεί εθνικό λοκντάουν περίπου τριών εβδομάδων.

Σήμερα το απόγευμα, οι ιταλοί υπουργοί Υγείας, Περιφερειακών Θεμάτων, Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού θα συναντηθούν με την επιτροπή ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Ντράγκι, με στόχο να γίνει διεξοδική αναφορά στις συνέπειες της πανδημίσς και να μπορέσουν να ληφθούν άμεσα όλες οι σχετικές αποφάσεις.

Ινδία: Ξεπέρασαν ξανά τα 18.700 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 97 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 18.711 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν τους 11.229.398.

Παράλληλα, οι θάνατοι 97 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 157.853 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 188.747 (+4.224 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία αυξάνεται ξανά τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέου κύματος. Ως πριν από λίγες εβδομάδες, τα κρούσματα στη χώρα μειώνονταν, είχαν περάσει κάτω από το όριο των 10.000 ημερησίως.

Την περασμένη εβδομάδα άρχισε η δεύτερη, μαζική φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στην ασιατική χώρα. Πρόθεση των αρχών είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες. Ως τώρα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 21 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Είναι ασφαλής η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης;

Ισραήλ: Ξεπέρασαν τις 800.000 οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, σχεδόν 5.900 νεκροί εξαιτίας της COVID-19. 4,94 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.734 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 801.461.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 33 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.889 νεκρούς ως εδώ.

Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 712 (+2 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.110 ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε σε 37.472.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) αυξήθηκε στο 1,02 — ξεπέρασε το 1 την Παρασκευή, για πρώτη φορά από την 20ή Ιανουαρίου, ενώ το Σάββατο βρισκόταν στο 1,01.

Το ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορονοϊό έφθασε το 53,1% — οι εμβολιασμένοι αριθμούν 4,94 εκατομμύρια — από την 20ή Δεκεμβρίου.

Ιαπωνία-Covid-19: Οι αυτόματοι πωλητές διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε τεστ κορονοϊού

Για τους Ιάπωνες, η ευκολία και η άνετη εξυπηρέτηση έχει ιδιαίτερη σημασία, το να υποβληθεί όμως κάποιος σε τεστ COVID-19 δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Μέρος της λύσης στο πρόβλημα αυτό –όπως και για μια σειρά από βασικές καθημερινές ανάγκες στο Τόκιο– έγιναν οι απλοί αυτόματοι πωλητές.

Θέλοντας να εξοικονομήσει ανθρώπινο δυναμικό και πόρους στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση διενεργεί μόλις 40.000 τεστ PCR την ημέρα, το ένα τέταρτο της δυναμικότητάς της, και τα περιορίζει μόνο σε όσους εμφανίζουν αρκετά συμπτώματα ή έχουν μεγάλη πιθανότητα να μολυνθούν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να στηρίζονται ιδιαίτερα στις ιδιωτικές κλινικές ή να προμηθεύονται τεστ PCR από άλλα πηγές.

Οι αυτόματοι πωλητές που πωλούν τεστ προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αποφεύγουν τον συνωστισμό στις κλινικές ή την αναμονή για ένα ραντεβού, δήλωσε ο Χιντέκι Τακεμούρα, επικεφαλής της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής Laketown Takenoko που έχει στήσει επτά πωλητές στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο.

«Η Ιαπωνία διενεργεί έναν παράλογα χαμηλό αριθμό τεστ PCR και ως εκ τούτου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχουν απλό κρύωμα ή κορονοϊό», δήλωσε ο Τακεμούρα στο Reuters. «Χωρίς τα τεστ PCR, καμία διάγνωση δεν είναι δυνατή και πραγματικά νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να διαγιγνώσκονται νωρίς και να απομονώνονται νωρίς».

Ο Τακεμούρα δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τους πολίτες από τότε που τοποθετήθηκαν οι αυτόματοι πωλητές και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρούνται τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί σε αυτούς δύο φορές την ημέρα.

Έκτοτε η ζήτηση έχει κάπως υποχωρήσει καθώς το τρίτο κύμα των κρουσμάτων εξασθένησε εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τα νέα κρούσματα στο Τόκιο ήταν κατά μέσο 250 τις τελευταίες επτά ημέρες συγκριτικά με πολλές ημέρες άνω των 2.000 περιστατικών στις αρχές Ιανουαρίου.

Κάθε αυτόματος πωλητής έχει περίπου 60 τεστ που πωλούνται έναντι 4.500 γεν (40 δολαρίων) το καθένα. Στη συνέχεια οι χρήστες αποστέλλουν δείγμα σιέλου για επεξεργασία.

Η Ιαπωνία έχει περίπου 4,1 εκατ. αυτόματους πωλητές σε λειτουργία, τους περισσότερους στον κόσμο κατά κεφαλήν, σύμφωνα με οργάνωση του κλάδου.

Εκτός των αυτόματων πωλητών, τα τεστ PCR γίνονται ολοένα και πιο διαθέσιμα στο κοινό μέσω της πώλησής τους σε φαρμακεία και στο Διαδίκτυο.

Ισραήλ: Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 των Παλαιστινίων που έχουν άδεια εργασίας

Το εβραϊκό κράτος ξεκίνησε επίσημα σήμερα εκστρατεία εμβολιασμού των Παλαιστινίων που εργάζονται στο Ισραήλ ή στους (εβραϊκούς) οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε η ισραηλινή αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού οργάνωση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό κάπου 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στους οικισμούς ή σε ισραηλινό έδαφος, όπου διεξάγεται μια τεράστια και γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού.

Μια πιλοτική δοκιμή εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για 700 εργαζομένους, ανακοίνωσε την ίδια μέρα η Gogat, το γραφείο συνδέσμου του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους.

Οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια δόση του εμβολίου της Moderna σε πάγκους που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό σε σημεία διέλευσης ανάμεσα στο ισραηλινό έδαφος και στη Δυτική Όχθη, ή σε βιομηχανικές ζώνες κοντά στους οικισμούς, ανέφερε σε ανακοίνωση η Magen David Adom.

Η Δυτική Όχθη είναι μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Περίπου το 40% των εννέα εκατομμυρίων Ισραηλινών έχουν λάβει τις δύο δόσεις τους του εμβολίου των Pfizer/BioNTech απο τις 19 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα, χάρη σε μια συμφωνία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer που προμηθεύει γρήγορα τη χώρα με αντάλλαγμα βιοϊατρικά δεδομένα.

Όμως οι Παλαιστίνιοι έχουν λάβει μόλις λίγες περισσότερες από 30.000 δόσεις, εκ των οποίων 2.000 από το Ισραήλ που δεσμεύθηκε να τους χορηγήσει 5.000.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες πως το Ισραήλ έχει “την υποχρέωση” ως “κατοχική δύναμη” να “παράσχει” εμβόλια στα 2,8 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και στα δύο εκατομμύρια αυτών της λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Πολλά παλαιστινιακά κυβερνεία, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ραμάλας όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή, επέβαλαν και πάλι αυστηρό λοκντάουν αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια αναζωπύρωση των μολύνσεων και μια αύξηση των νοσηλειών.

Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότεροι από 140.570 άρρωστοι έχουν καταγραφεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων περίπου 1.580 έχουν αποβιώσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα