Top

Kορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε μπαρ και καφετέρειες στη Θεσσαλονίκη – Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
kορονοϊός-τα-νέα-μέτρα-σε-μπαρ-και-καφε-652343
Parallaxi

corona

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας. 

Κέρκυρα: Στο νοσοκομείο με Covid-19 25χρονος Γάλλος τουρίστας Στη μονάδα Λοιμωδών του νοσοκομείου της Κέρκυρας νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα 25χρονος Γάλλος θετικός στην Covid-19. Ο 25χρονος έφτασε χθες στην Κέρκυρα για διακοπές, αλλά ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορονοϊό, που βγήκε θετικό.

ΠΟΕΔΗΝ: Αποψιλώνονται τα νοσοκομεία – Μετακινούνται νοσηλευτές στα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού

Αναστάτωση έχει προκληθεί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη λειτουργία των νοσοκομείων της Αττικής από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για την στελέχωση Νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό. Με το σχεδιασμό που γίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ανέπτυξαν κλινικές νοσηλείας υπόπτων και διαπιστωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Ως εκ τούτω οι ανάγκες σε προσωπικό για τη λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ κορονοϊού ειδικά στο Νοσοκομείο Σωτηρία, αυξήθηκαν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), “Με την μετακίνηση Νοσηλευτών και γιατρών από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής προς το “Σωτηρία” και άλλα Νοσοκομεία αναφοράς, διαταράσσεται η λειτουργία τους και αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια. Οι εφημερίες καθίστανται επισφαλείς όπως επισημαίνουν Διοικήσεις Σωματείων και επιστημονικά όργανα των γιατρών”. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει, επίσης, ότι μετακινούνται γιατροί και Νοσηλευτές για να ανοίξουν νέες ΜΕΘ χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). “Απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού ιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν οι ανάγκες που αναμένεται να αυξηθούν το χειμώνα και να επιστρέψουν οι μετακινημένοι στη θέση τους”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σέρρες: Θετικός στον κορονοϊό πατέρας μαθητή – Δε λειτούργησε προληπτικά η σχολική τάξη

Προληπτικά δεν λειτούργησε σήμερα ένα σχολικό τμήμα του 18ου δημοτικού σχολείου στην πόλη των Σερρών, επειδή 43χρονος πατέρας μαθητή βρέθηκε θετικός στο κορονοϊό το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη ημέρα είχε διαγνωσθεί θετική στον κορονοϊό η 67χρονη μητέρα του που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη που μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ Σερρών, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ των παιδιών του 43χρονου που το μεγαλύτερο πηγαίνει στο δημοτικό. Ήδη ο μαθητής – όπως και η υπόλοιπη οικογένεια έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Κορονοϊός: Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες στην Ελλάδα

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε σε οριακό σημείο – Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού

Ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» του Open TV για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού τονίζοντας ότι το σημείο που διανύουμε είναι «οριακό». Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να φτάσουμε στον χειμώνα με λιγότερα κρούσματα κορονοϊού και επισήμανε ότι η χρήση της μάσκας παντού θα έχει «πολλά πλεονεκτήματα». «Τα κρούσματα βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ύφεση, αλλά δεν έχουμε και εκθετική αύξηση. Δηλαδή ουσιώδη αύξηση των κρουσμάτων κάθε λίγες ημέρες», ανέφερα αρχικά ο επιδημιολόγος. Ξεκαθάρισε όμως ότι βρισκόμαστε σε «οριακό σημείο» για το αν θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «όλοι περιμένουμε ο χειμώνας να είναι περισσότερο επιβαρυμένος», καθώς αυτό συμβαίνει με όλες τις ιώσεις του αναπνευστικού. Επομένως, πρέπει να τηρούμε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να συναντήσουμε την πιο δύσκολη χειμερινή περίοδο με την καλύτερη δυνατή αφετηρία», όπως τόνισε. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους «είναι ασφαλώς στο τραπέζι» και έχει «πολλά πλεονεκτήματα», ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι «είναι μια αντίφαση το ότι δεν λαμβάνεται στην Αττική ενώ λαμβάνεται σε άλλες περιοχές με παρόμοια κυκλοφορία του ιού». Ο επιδημιολόγος τάχθηκε υπέρ του μέτρου διότι με την καθολική χρήση της μάσκας «ο κόσμος εξοικειώνεται με τη χρήση της».

Κοτανίδου: Δεν είναι τα μαγαζιά το πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι που συνωστίζονται

Οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορoναϊού αλλά και ο αριθμός ρεκόρ των διασωληνωμένων έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι τα μαγαζιά αλλά οι άνθρωποι που πάνε και συνωστίζονται». Τόνισε ότι είναι ατομική ευθύνη η προσωπική προστασία και αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. «Από εμάς εξαρτάται αν θα σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα». Το σύστημα υγείας αντέχει Σχετικά με το ΕΣΥ και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι στην Αττική, που εντοπίζονται και οι περισσότεροι διασωληνωμένοι, υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ και σημείωσε πως τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Υπογράμμισε ότι, ενόψει και του χειμώνα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους υπόλοιπους ασθενείς που ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και όχι αποκλειστικά σε αυτούς με κοροναϊό. «Τα πράγματα είναι δυναμικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιθάλψουμε και τον υπόλοιπο κόσμο που δεν έχει Covid-19. Πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ΜΕΘ». Επιπλέον, σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει αντοχές αφού αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» και «μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση». Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα κρούσματα μέσα στον χειμώνα, δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να συζητάμε την πραγματικότητα παρά να κάνουμε σχεδιασμούς και μοντέλα για μετά από δύο και τρεις μήνες».

Γώγος: Καλά νέα από εμβόλια και θεραπεία με τα αντισώματα – Την έλαβε και ο Τραμπ

Τα νέα μέτρα σε μπαρ-εστιατόρια-καφετερίες

Νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, σε μπαρ, εστιατόρια και καφετερίες της Θεσσαλονίκης.
Το ωράριο των καταστημάτων στην εστίαση διευρύνεται έως τις 12.30 π.μ, με τους εστιάτορες να ζητούν παράταση έως τη 1 π.μ. Τα εστιατόρια θα ξανανοίγουν στις 5 π.μ.
Επίσης, στο 65% της πληρότητάς της θα λειτουργεί η εστίαση από το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το όριο των τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι παραμένει, ενώ και η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο για τους σερβιτόρους όσο και για τους πελάτες σε αναμονή.

Πηγές: ert,ethnos,open,ΑΠΕ, in.gr / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα