Top

Κορονοϊός: Το τρίτο κύμα της επιδημίας απειλεί τη Βραζιλία – Θα είναι καταστροφικό

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-το-τρίτο-κύμα-της-επιδημίας-765141
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Χτυπημένη από την πανδημία του κορονοϊού, η Βραζιλία ζει ένα δράμα χωρίς τέλος, υπό την απειλή ενός καταστροφικού, τρίτου κύματος της επιδημίας λόγω της βραδείας εμβολιαστικής εκστρατείας, της πρόωρης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να φτάσει ως το τέλος Ιουνίου τους 500.000 νεκρούς από covid-19, έχοντας ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας παγκοσμίως με περισσότερους από 220 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους.

Κάποιοι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι το τρίτο κύμα θα είναι ακόμη πιο φονικό από τα δύο πρώτα.

Και αντίθετα με τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει μια περίοδος ηρεμίας μεταξύ των κυμάτων της επιδημίας: από τα μέσα Μαΐου η καμπύλη των θανάτων έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό ωστόσο επίπεδο, με τη Βραζιλία να καταγράφει καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 2.000 θανάτους από covid-19.

Η καμπύλη των μολύνσεων από την πλευρά της σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδα άνοδο, άμεση συνέπεια της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η αύξηση αυτή του αριθμού των κρουσμάτων την ώρα που η θνητότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο κινδυνεύει να προκαλέσει «επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης», προειδοποίησε το Fiocruz, το ινστιτούτο δημόσιας υγείας στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική του έκθεση.

Την εποχή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της επιδημίας, τον Μάρτιο και κυρίως στις αρχές Απριλίου, όταν στη Βραζιλία καταγράφηκαν περισσότεροι από 4.000 νεκροί για δύο ημέρες, οι περισσότεροι δήμαρχοι και κυβερνήτες κρατιδίων επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα.

Όμως ήραν τα μέτρα έπειτα από μερικές εβδομάδες, πάρα πολύ νωρίς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Στη Βραζιλία μια άνευ προηγουμένου υγειονομική εκατόμβη έχει καταλήξει να θεωρείται κάτι συνηθισμένο. Η πλειονότητα των ανθρώπων ζει όπως πριν την πανδημία», σχολίασε ο Ζοζέ Νταβίντ Ουρμπάεζ του Κέντρου Επιδημιολογίας της Μπραζίλια.

Ακόμη μια πηγή ανησυχίας είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, με τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανακοινώνονται τις προηγούμενες εβδομάδες στη Βραζιλία σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί την ασιατική χώρα.

Κατσαρόλες και Copa America

Το τρίτο κύμα της επιδημίας κινδυνεύει να πλήξει τη χώρα την περίοδο διεξαγωγής του Copa America, του ποδοσφαιρικού γεγονότος το οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε να δεχθεί με ανοικτές αγκάλες, μετά την υποχώρηση της Αργεντινής και της Κολομβίας.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, όμως φήμες περί μποϊκοτάζ από τους ποδοσφαιριστές έχουν προκαλέσει αμφιβολίες, ενώ ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέριο απείλησε να απαγορεύσει τη διεξαγωγή αγώνων στην πόλη σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγειονομική κατάσταση.

Πάντως η κατάσταση με την covid-19 δεν φαίνεται να βελτιώνεται, σε μια χώρα όπου μόλις το 10,8% των πολιτών έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

Στη διάρκεια διαγγέλματός του την Τετάρτη ο Μπολσονάρου δεσμεύθηκε ότι «όλοι οι Βραζιλιάνοι» θα έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος του έτους, ένας δύσκολος στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο διάγγελμά του, το οποίο συνόδευσαν οι χτύποι των κατσαρολικών από τους κατοίκους μεγάλων πόλεων που διαμαρτύρονται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι η Βραζιλία «ήταν μία από τις χώρες που σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του έτους (1,2%)», διότι «δεν ανάγκασε κανέναν να μείνει σπίτι του».

Παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, η ανεργία έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους, 14,7%, και η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.

«Αν ο εμβολιασμός δεν καταφέρει να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της άρσης των περιορισμών, το τρίτο κύμα ενδέχεται να είναι σφοδρό», εκτίμησε ο Μάουρο Σάντσες, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Μπραζίλια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.977 νέα κρούσματα κορονοϊού ( ο μέγιστος αριθμός από τις 14 Μαρτίου), εκ των οποίων 3.817 στην Μόσχα με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.145.843.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 379 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 124.496.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Τα νεκροτομεία της Ναμίμπιας έχουν αρχίσει πλέον να πιέζονται, η χωρητικότητά τους εξαντλείται καθώς οι θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αυξάνονται ραγδαία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της χώρας, ο Καλούμπι Σανγκούλα.

«Δεν αντιμετωπίζουμε κρίση ακόμη, αλλά είναι λόγος ανησυχίας. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει η αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ωστόσο έχουμε πτώματα που δεν έχει αναζητήσει κανένας εδώ και πέντε χρόνια», παραδέχθηκε ο υπουργός.

Η Ναμίμπια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η χώρα κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα 88 θανάτους.

Ο Δρ. Σανγκούλα υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα για να περιοριστούν οι μολύνσεις.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, η Ναμίμπια έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 920 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 59.092 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου

Οι επικεφαλής των επιβατικών αεροπορικών εταιριών που διεξάγουν πτήσεις μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ κάλεσαν χθες, Δευτέρα, τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην άρση των υπερατλαντικών ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις δύο χώρες σημαίνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να αρχίσουν και πάλι με ασφάλεια, μετά την επιβολή περιορισμών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της American Airlines, της British Airways (θυγατρικής της IAG), της Delta Air Lines, της United Airlines και της JetBlue Airways Corp, σε μία σπάνια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η αναφερόμενη παραπάνω κίνηση σε ανώτατο επίπεδο στελεχών από τις αεροπορικές εταιρίες εξελίσσεται πριν από τις συναντήσεις που θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη (Νοτιοδυτική Αγγλία).

Αξιωματούχοι των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών εταιριών δήλωσαν στο Reuters ότι δεν αναμένουν από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς μέχρι περίπου την 4η Ιουλίου το συντομότερο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στον εμβολιασμό όσο το δυνατό περισσότερων Αμερικανών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της British Airways Σον Ντόιλ δήλωσε πως η άρση των περιορισμών είναι καθοριστικού χαρακτήρα.

“Νομίζω ότι εδώ διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τις διακοπές. Πρόκειται για το εμπόριο, για τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, αλλά και για την επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις και την επαναπρόσληψη ανθρώπων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόιλ.

Από το Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε όλους σχεδόν τους μη Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν είχε προηγηθεί καραντίνα 14 ημερών.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Βρετανία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών μετά την άφιξή τους.

Η επανεκκίνηση της αεροπορικής διασύνδεσης είναι πιο σημαντική για τις αεροπορικές εταιρίες British Airways και Virgin Atlantic, οι οποίες δεν επωφελούνται από την ανάκαμψη της εσωτερικής επιβατικής κίνησης, όπως οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue Ρόμπιν Χέις δήλωσε ότι “το ανθρώπινο κόστος είναι όπως το σκέφτομαι τουλάχιστον καταστροφικό” για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, αλλά “δεν έχουν δει τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους για περισσότερο από έναν χρόνο”.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς εισόδου που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά περίπτωση. Μόνο οι 26 χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν στην Ευρώπη που δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους, η Ιρλανδία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines Νταγκ Πάρκερ δήλωσε πως η λίστα των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς των ΗΠΑ “δεν έχει κάποιο λογικό νόημα τώρα πια…, καθώς οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς για να ταξιδέψουν”.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της United Airlines Σκοτ Κίρμπι δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρία του “μπορεί να προσθέσει πολύ σημαντική ικανότητα μεταφοράς επιβατών” μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την άρση των περιορισμών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της ταξιδιωτικής περιόδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και κάθε ημέρα που περνάει, είναι μία ημέρα που χάνεται για την ανάκαμψη” παρατήρησε ο ίδιος.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.123 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 86.498 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες 66 ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος των 1,3 δισεκ. κατοίκων ξεπέρασε πλέον τους 350.000 νεκρούς – ανέρχεται σε 351.309 – επί συνόλου 29 εκατομμυρίων κρουσμάτων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί θεωρούν υποτιμημένα.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 1.303.702 (–97.907 σε 24 ώρες).

Η Ινδία καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ.

Η Κίνα προετοιμάζεται να εμβολιάσει τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 ετών κατά της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το εργαστήριο Sinovac, γεγονός που θα καταστήσει τη χώρα την πρώτη παγκοσμίως που θα εμβολιάσει τα μικρά παιδιά κατά του SARS- CoV-2.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στο τέλος του 2019, έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

Η Κίνα, η οποία έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από τον Μάιο του 2020, ελπίζει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, ως το τέλος του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωπος του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac, που παράγει ένα από τα τρία εμβόλια κατά της covid-19 που χορηγούνται μέχρι στιγμής στην Κίνα, δήλωσε ότι το σκεύασμα Coronavac, από το οποίο απαιτούνται δύο δόσεις, θα μπορέσει να χορηγηθεί σε ανήλικους.

“Το εμβόλιο της Sinovac εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες για τα παιδιά ηλικίας 3 με 17 ετών”, εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει να χορηγείται το εμβόλιο στα παιδιά, καθώς το χρονοδιάγραμμα καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Το κινεζικό εργαστήριο έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά και εφήβους, τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να δημοσιευθούν στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εξήγησε ο ίδιος.

Εκτός από το Sinovac στην Κίνα χορηγείται στους ενήλικους ένα εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinopharm (δύο δόσεις) και ένα της Cansino Biologics (μονοδοσικό).

Τα εργαστήρια αυτά έχουν επίσης ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανήλικους. Συνολικά περίπου 20 υποψήφια κινεζικά εμβόλια κατά της covid-19 βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, επεσήμανε την Κυριακή ο Ζενγκ Ζονγκγουέι αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Τα προϊόντα της Sinovac και της Sinopharm έχουν εγκριθεί για χρήση από ενήλικες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και χορηγούνται σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα