Top

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου

Η Moderna ζήτησε από τον EMA την έγκριση του εμβολίου της για χρήση από εφήβους

Parallaxi
το-ευρωπαϊκό-πιστοποιητικό-covid-θα-χρησι-765143
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου», τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Τώρα ολοκληρώνουμε τις νέες συστάσεις για την ελεύθερη μετακίνηση και ελπίζω ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει πρόοδος, θα αρθούν οι περιορισμοί και θα διευκολύνουμε τα ταξίδια», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τρίτες χώρες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για αμοιβαία αναγνώριση όλων των πιστοποιητικών», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εκδώσουν ένα ενιαίο (ομοσπονδιακό) πιστοποιητικό κατά του Covid και γι’ αυτό αναζητείται τρόπος αναγνώρισης των αποδεικτικών εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή τεστ. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, επ’ αυτού.

Ψηφίζεται αύριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Ψηφίζεται αύριο Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου.

Η ολομέλεια της συνόδου θα ξεκινήσει στις 10:00. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και την πορτογαλική προεδρία και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Moderna ζήτησε από τον EMA την έγκριση του εμβολίου της για χρήση από εφήβους

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ζητώντας την υπό όρους έγκρισή του για τη χορήγηση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε εφήβους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως υπέβαλε αίτημα για την έγκριση του εμβολίου της γι’ αυτή τη νεώτερη ηλικιακή ομάδα στην υπηρεσία υγείας του Καναδά, ενώ θα ζητήσει έγκριση για επείγουσα χρήση του από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα άνω των 18 ετών και ο εμβολιασμός παιδιών θεωρείται σημαντικός για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης κατά του κορονοϊού.

Ιταλία: 1.273 κρούσματα κορονοϊού, 65 θάνατοι – Συνεχίζεται η μείωση των μολύνσεων

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 1.273 κρούσματα κορονοϊού και 65 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020, παραμονές, δηλαδή, του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 84.567 τεστ, το 1,5% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19. Χθες το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν ακριβώς το ίδιο. Όπως κάθε Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν λιγότερα τεστ σε σχέση με την υπόλοιπη εβδομάδα.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας νοσηλεύονται 15 λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 53 λιγότεροι.

Κομισιόν: 90 εκατομμύρια ενήλικοι Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 9.429 νέα κρούσματα και 330 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.429 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.135.866.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 124.117.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Οι πρώτοι Σλοβάκοι εμβολιάζονται σήμερα με Sputnik

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, έπειτα από μήνες διενέξεων σχετικά με το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Ο τότε πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς αγόρασε τον Μάρτιο το Sputnik V λέγοντας πως θα επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων αγόρασε 200.000 δόσεις και εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει 2 εκατομμύρια.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το Sputnik V καθυστέρησε πάντως εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε επειδή ο Μάτοβιτς συνήψε τη συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εμβολίου πριν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ.

Ο Μάτοβιτς παραιτήθηκε και η αναδομημένη κυβέρνηση έδωσε τελικά τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χορήγηση του Sputnik V σε αυτούς που το επιλέγουν συγκεκριμένα.

Στη βόρεια πόλη Ζίλινα, ένα από τα οκτώ σημεία εμβολιασμού που επελέγησαν για να χορηγούν εμβόλια Sputnik V άνοιξε σήμερα και είχε περισσότερες από 600 αιτήσεις. Το κέντρο έχει αρχική δυνατότητα περίπου 100 εμβολιασμών την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον χρειαστεί.

Πορτογαλία: Βρετανοί τουρίστες σπεύδουν να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Πορτογαλία για να γλυτώσουν την καραντίνα

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Πορτογαλία, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα, τελευταία ημέρα πριν την επαναφορά του μέτρου της καραντίνας που προκάλεσε δυσφορία στη Λισαβόνα και την τουριστική βιομηχανία της.

«Θα επέστρεφα την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκα να αλλάξω την πτήση μου για να αποφύγω την καραντίνα…Πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Λίζα Κίναν στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς έτρεχε προς την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου της Λισαβόνας.

Η τριάντα χρονών και κάτι Βρετανίδα, που εργάζεται στον τομέα της υγείας, πλήρωσε 150 λίρες (174 ευρώ) για να αλλάξει την ημερομηνία της πτήσης της προς το Λούτον, στα βόρεια προάστια του Λονδίνου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αναχωρήσεις επιταχύνθηκαν λόγω της απόφασης του Λονδίνου να επιβάλει εκ νέου, από αύριο Τρίτη, καραντίνα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Πορτογαλία, γεγονός που προκάλεσε ουρές στο αεροδρόμιο Φάρο, στην τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε, στην νότια Πορτογαλία, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Βρετανούς παραθεριστές.

Μόνο το Σάββατο, περίπου 10.000 Βρετανοί αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Φάρο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρόεδρος της τουριστικής περιοχής του Αλγκάρβε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι περίπου 2.500 επιβάτες κράτησαν το αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού τους.

Χθες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα επέκρινε τη Βρετανία επειδή ενέταξε τη χώρα του στην «πορτοκαλί λίστα» με τις περιοχές εκείνες απ’ όπου οι επισκέπτες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, τονίζοντας ότι το μέτρο «δεν δικαιολογείται» και προκαλεί «σοβαρή ζημιά» στους Βρετανούς τουρίστες και στην πορτογαλική οικονομία.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «καταστροφική για τον τουρισμό της Πορτογαλίας, ειδικά σε μια εποχή που ο κλάδος βρίσκεται σε ανάκαμψη», υπογράμμισε η πορτογαλική τουριστική συνομοσπονδία με μια ανακοίνωσή της.

Από τις 17 Μαΐου, η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των λίγων χωρών και εδαφών που εξαιρούνταν από το μέτρο της καραντίνας κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επαναφορά των τουριστικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών επέτρεψε σε περισσότερους από 12.000 οπαδούς του αγγλικού ποδοσφαίρου να ταξιδέψουν στις 29 Μαΐου στο Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Champions League) που διεξήχθη μεταξύ δύο αγγλικών ομάδων.

Μετά από 11 μήνες μηδενικά κρούσματα σημειώθηκαν στην Μάλτα

Ο ΠΟΥ δεν μπορεί να εξαναγκάσει την Κίνα να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του νέου κορονοϊού

Ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε σήμερα ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ΠΟΥ θα προτείνει μελέτες, αναγκαίες ώστε η κατανόηση για το πού πρωτοεμφανίστηκε ο ιός να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο».

Σε πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από έναν δημοσιογράφο για το πώς ο ΠΟΥ θα «υποχρεώσει» την Κίνα να είναι πιο ανοιχτή, ο Ράιαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει κανέναν αναφορικά με αυτό».

«Αναμένουμε πλήρως τη συνεργασία, τη συνεισφορά και την υποστήριξη όλων των κρατών μελών μας σε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η προέλευση του νέου κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μην είναι σαφής μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να υπάρχουν πάμπολλες διαφορετικές ιδέες.

Μεταξύ αυτών η μεταπήδηση του ιού στον άνθρωπο από ζώα, πιθανόν από νυχτερίδες, ή η διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού στα τέλη του 2019.

Μέλη μιας ομάδας του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος για τη διερεύνηση της προέλευσης της Covid-19 δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, τροφοδοτώντας τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη διαφάνεια της Κίνας στις έρευνες.

Ινδία: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τον δωρεάν εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των ενηλίκων

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα ότι η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 σε όλους τους ενήλικες, ξεκινώντας αργότερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την πορεία της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα.

Ο Μόντι είπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει το έργο του εμβολιασμού από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.

«Αποφασίστηκε ότι από τις 21 Ιουνίου, όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα εμβολιάζονται δωρεάν», δήλωσε.

Βάσει της πολιτικής που ίσχυε έως τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε δωρεάν εμβόλια σε ηλικιωμένους ανθρώπους και εργαζομένους της πρώτης γραμμής, και άφησε τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να χορηγούν δόσεις δωρεάν σε ανθρώπους στην ηλικιακή ομάδα 18-45 ετών.

Γερμανία: Αίρεται από σήμερα η ιεράρχηση για τον εμβολιασμό

Όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, μετά την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας. Την υπομονή των ενδιαφερόμενων ζητούν κυβέρνηση και οικογενειακοί γιατροί, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την παράδοση των εμβολίων. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι έως τα μέσα Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας γίνεται με την ολοκλήρωση του προγραμματισμού του εμβολιασμού της Ομάδας 3, ατόμων δηλαδή 60-70 ετών, αστυνομικών και πυροσβεστών, εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ και ατόμων με ήδη επιβαρυμένη υγεία. Επιπλέον, στη διαδικασία ανοσοποίησης εντάσσονται ακόμη 6000 γιατροί. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στη Βαυαρία, στο Αμβούργο και στη Βρέμη η ιεράρχηση θα εξακολουθήσει να ισχύει, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση των ευπαθών ομάδων.

Τα προβλήματα με την επάρκεια εμβολίων αναμένεται όμως να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Ο διευθυντής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας Γκερντ Λάντσμπεργκ δήλωσε στη Rheinische Post ότι η άρση της ιεράρχησης για τον εμβολιασμό «θα οδηγήσει σε απογοήτευση» για πολλούς, αλλά είναι αναπόφευκτη, επειδή δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα αρκετά εμβόλια. Όπως είπε, ενδεικτικά στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού πριν από το τέλος Ιουνίου.

Οι οικογενειακοί γιατροί από την πλευρά τους φρόντισαν να περιορίσουν τις προσδοκίες των πολιτών. «Το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι δυσεύρετο και δεν επαρκεί για τη μεγάλη ζήτηση, ενώ η παράδοση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Οικογενειακών Γιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. Ταυτόχρονα, επισήμανε, με την προσθήκη και των παιδιών άνω των 12 ετών, αυξάνεται και η ζήτηση για εμβολιασμό. «Το σκηνικό θα παραμείνει ως έχει: εμβολιάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» το 45% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 12-15 ετών, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) αναμένεται να συστήσει τη χορήγηση του εμβολίου πρώτα σε παιδιά με υποκείμενη νόσο, λόγω ανεπάρκειας εμβολίων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα