Top

Κορονοϊός – Βρετανία: Μόλις 4 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-βρετανία-μόλις-4-θάνατοι-τ-742706
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Γερμανία: Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί

Τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

«Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ σίγουρα δεν θα μας οδηγήσουν εκτός πανδημίας. Επομένως, δεν πρέπει να νοούνται ως το κλειδί για περισσότερη ελευθερία», δήλωσε ο Τόρστεν Λερ ερευνητής μοντέλων διάδοσης του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ, στο «Spiegel».

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος Όλιβερ Κέπλερ του Πανεπιστημίου του Μονάχου δεν πιστεύει ότι με τα μαζικά τεστ αντιγόνου μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορονοϊού. μια τέτοια άποψη είναι παράλογη και σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε στοιχεία. Αυτά τα τεστ υπερπροβάλλονται με περισσή ρητορική ελπίδας, υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας», δήλωσε στο Spiegel.

Σύμφωνα με μια μελέτη της ανεξάρτητης Cochrane Collaboration, τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 58% των μολυσμένων ασυμπτωματικών ατόμων. Στα παιδιά, τα μειονεκτήματα των τεστ είναι ακόμη πιο εμφανή.

Περίπου τα τρία τέταρτα των μολυσμένων μαθητών ηλικίας έως 14 ετών δεν εντοπίσθηκαν από τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ που γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα στην Αυστρία. Αυτή είναι η εκτίμηση του τρίτου γύρου έρευνας η οποία διεξήχθη σε σχολεία της χώρας, όπως είπε στο «Spiegel» πριν από δύο εβδομάδες ο Μίχαελ Βάγκνερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ο Βάγκνερ εκτιμά ότι «περίπου το 40% από αυτά τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό».

«Η επιστήμη πληροφόρησε τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται από κάποιο σημείο και μετά δεν ήθελε κανείς μας ακούσει», τόνισε ο Κέπλερ στο γερμανικό περιοδικό.

Βρετανία: Μόλις 4 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την χώρα να προσθέτει την Ινδία στην «κόκκινη» λίστα χωρών εξαιτίας της πανδημίας μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία μιας παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή της Ασίας.

Σημειώνεται πως οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού είναι συχνά μικρότεροι τις Δευτέρες εξαιτίας καθυστερημένων εγγραφών κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επίσης καταγράφηκαν 2.963 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ 32,93 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει και τις δόσεις ενός εμβολίου.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως στην χώρα έχει καταγραφεί μια κάποια μετάδοση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού στην κοινότητα αν και τόνισε πως περίπου τα 2/3 των κρουσμάτων σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το Λονδίνο προσέθεσε την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» χωρών μετά τον εντοπισμό 103 κρουσμάτων ενός παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά ζωτικής σημασίας απόφαση να προσθέσουμε την Ινδία στην κόκκινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν είναι κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου ή Ιρλανδός ή Βρετανός υπήκοος δεν μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο αν βρέθηκε στην Ινδία τις προηγούμενες 10 ημέρες», είπε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

«Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας και οι Βρετανοί πολίτες που βρέθηκαν στην Ινδία τις τελευταίες 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους θα πρέπει να περάσουν καραντίνα σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες από τη στιγμή της άφιξης τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα την Παρασκευή, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ινδία, το οποίο θα πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα, λόγω της κατάστασης της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή της Ασίας.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία σπάει το ένα τραγικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρό, δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Βουλγαρία: Αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για γυναίκες κάτω των 60 ετών

H Βουλγαρία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Υγείας.

Η Βουλγαρία έχει χορηγήσει σε 638.400 πολίτες μια πρώτη δόση εμβολίου, σχεδόν στο ένα τρίτο αυτών το εμβόλιο της AstraZeneca, σε μια από τις βραδύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στην ΕΕ.

“Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγηθεί στις γυναίκες κάτω των 60 ετών με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και/ ή με διάγνωση θρομβοπενίας”, δήλωσε ο Κονσταντίν Ανγκέλοφ στους δημοσιογράφους.

Ο Ανγκέλοφ επισήμανε οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση με το AstraZeneca και δεν εμφάνισαν καμιά ανεπιθύμητη ενέργεια θα πρέπει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου.

Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν μια δεύτερη δόση με το AstraZeneca μπορούν να επιλέξουν μια δόση με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech σχεδόν 84 ημέρες μετά την πρώτη δόση, διευκρίνισε.

Η βαλκανική χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να λάβει περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ έως τα μέσα Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατομμυρίων δόσεων των Pfizer-BioNTech, γεγονός που θα βοηθήσει να επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο Ανγκέλοφ.

Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και Hualan Biological Bacterin: Συμφωνία για την παραγωγή του Sputnik V στην Κίνα

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι σύναψε συμφωνία με το Hualan Biological Bacterin για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19 στην Κίνα.

Το RDIF, το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου αυτού, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία στην παραγωγή εμβολίων.

Ισραήλ: Συμφωνία αγοράς εκατομμυρίων εμβολίων της Pfizer, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία αγοράς εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της Pfizer κατά της Covid-19 έως το 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα νέα εμβόλια θα είναι κατάλληλα για την προστασία κατά διαφορετικών παραλλαγών του νέου κορονοϊού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει στην υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας για την αγορά εμβολίων της Moderna.

“Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε υπεραρκετές δόσεις εμβολίων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά”, είπε.

Με περίπου το 81% των πολιτών ή των κατοίκων άνω των 16 ετών – η ηλικιακή ομάδα που είναι επιλέξιμη για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στο Ισραήλ – να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί δραστικά.

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έφθασε το 97,6% σε 3,8 εκατομμύρια εμβολιασθέντες

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έφθασε το 97,6%,σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ν. Γκαμαλέι και το RDIF ανακοινώνουν ότι η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων νοσηρότητας από κορονοϊό μεταξύ των Ρώσων που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου, έφθασε το 97,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά την περίοδο από τις 5 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 31 Μαρτίου του 2021, η νοσηρότητα που παρατηρήθηκε την 35η ημέρα από την στιγμή που έγινε η πρώτη δόση του εμβολίου ήταν της τάξεως του 0,027%.

Αυστρία: Εννέα στους δέκα πρόσφατα μολυσμένους ανθρώπους είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών

Μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία με τον νέο κοροναϊό είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό περιπτώσεων λοιμώξεων από SARS-CoV-2 κατά ηλικιακές ομάδες, για την προηγούμενη εβδομάδα (12 έως 18 Απριλίου), που δημοσιεύει σήμερα ο Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των 17.135 ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί σε αυτό το διάστημα, μόνο οι 1.743, ή το 10,2%, ήταν άνω των 65 ετών, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 είναι αποτελεσματικός, καθώς, στους άνω των 85 ετών σχεδόν το 71% των ανδρών και το 65% των γυναικών έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Στην ομάδα των 75 έως 84 ετών, ισχύει το ίδιο για σχεδόν 69% των ανδρών και για σχεδόν το 67% των γυναικών και στην ομάδα των 65 έως 74 ετών για το 44% των ανδρών και για το 42% των γυναικών.

Συνολικά, στην Αυστρία 1,76 εκατομμύρια άνθρωποι προστατεύονται τώρα από τον κορονοϊό με μια αρχική δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 23,36% του πληθυσμού, ενώ 718.314 άνθρωποι, ή το 9,54% του πληθυσμού, έλαβαν ήδη και τη δεύτερη δόση και άρα μία πλήρη προστασία με εμβολιασμό.

Ο κορονοϊός, επί του παρόντος, πλήττει στην Αυστρία, ανά 100.000 κατοίκους 277,1 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών και 274 ανθρώπους ηλικίας έξι έως 14 ετών, ενώ, αν προστεθούν και οι ηλικίες κάτω των έξι ετών, τότε το 30,7% εκείνων που μολύνθηκαν πρόσφατα είναι κάτω των 25 ετών.

Στατιστικά, κατά μέσο όρο στην Αυστρία ένα νεο-μολυσμένο άτομο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 37,6 ετών, ενώ, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η μέση ηλικία ήταν 56,7 έτη.

Το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη ανακοίνωσαν σήμερα 2.117 νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον αριθμό των νοσηλευόμενων με κορονοϊό σε νοσοκομείο να ανέρχεται σε 2.100 ασθενείς, από τους οποίους οι 570 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την εμφάνιση της πανδημίας έχει φτάσει τους 9.922.

Η επίπτωση επτά ημερών, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 196,8, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα