Ο κόσμος χρειάζεται νέα εμβόλια κατά των νέων παραλλαγών στη νόσο;
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν ο κόσμος χρειάζεται νέα σειρά εμβολίων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μεταλλάξεων του κορονοϊού, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται επί νέων εμβολίων και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος συναγερμού, δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα Ερευνας της AstraZeneca Αντριου Πόλαρντ.
Η Νότια Αφρική διέκοψε τον προγραμματισμένο εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι παρέχει ελάχιστη προστασία μεταξύ ανθρώπων νεότερης ηλικίας από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δημιουργώντας ανησυχία για την επιμήκυνση του χρόνου καταπολέμησης της επιδημίας.
Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ως στόχο να παραγάγουν την επόμενη γενιά εμβολίων που θα παρέχουν προστασία κατά των μεταλλάξεων μέχρι το φθινόπωρο, πριν από τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ.
«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις παραλλαγές, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Και ένα από αυτά είναι: χρειαζόμαστε νέα εμβόλια;», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής ερευνών για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης.
«Νομίζω ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση γι΄αυτό προς το παρόν, αλλά όλες οι ομάδες προετοιμάζουν νέα εμβόλια, ώστε, αν τα χρειασθούμε, να τα έχουμε διαθέσιμα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους».
«Θεωρώ ότι υπάρχει σαφώς ρίσκο εμπιστοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άνθρωποι. Αλλά, όπως λέω, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος συναγερμού», πρόσθεσε ο Πόλαρντ.
«Το πραγματικά σημαντικό ερώτημα αφορά την σοβαρή νόσηση και αυτό δεν το μελετήσαμε στην Νότια Αφρική, διότι δεν αποτελούσε αντικείμενο της μελέτης. Θέταμε ειδικά ερωτήματα για νέους ενήλικες».
Η αποκαλούμενη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, γνωστή στους επιστήμονες ως 20I/501Y.V2 ή B.1.351, είναι η κυρίαρχη στην Νότια Αφρική και κυκλοφορεί σε 41 ακόμη χώρας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλες σημαντικές παραλλαγές είναι η βρετανική ή 20I/501Y.V1 και η βραζιλιάνικη γνωστή ως P.1.
Οι κλινικές δοκιμές επί 2.000 ατόμων ηλικίας κατά μέσον όρο 31 ετών στην Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσηση από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών και ενέχει μόνο κατά 22% μικρότερο κίνδυνο προσβολής από ήπια ή μέτρια νόσηση από την Covid-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης προδημοσιεύθηκαν πριν από την αξιολόγησή τους από ομοτίμους.
«Οσο έχουμε επαρκή ανοσία για την πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλειών και θανάτου, θα είμαστε μια χαρά στο μέλλον με την πανδημία», δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ.
Ομως, τίποτε δεν θα είναι μια χαρά, αν τα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο αναμενόταν κατά των νέων και νεοεμφανιζόμενων μεταλλάξεων. Τότε, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερο μακροχρόνιο και δαπανηρότερο αγώνα κατά του ιού από όσο υπολογιζόταν.
Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι καλώς η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξετάζει πώς θα γίνει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, διότι το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί στους νέους ενήλικες – κυρίως στους υγειονομικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.
«Πρέπει να επανεξετάσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποίησης του εμβολίου», δήλωσε ο Πόλαρντ.
Κίνα-Covid-19-ΠΟΥ: «Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», είναι ένα από τα συμπεράσματα της μετ΄εμποδίων διεθνούς επιτόπιας έρευνας
Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.
«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις … για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.
Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε.
Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.
Βρετανία-κορονοϊός: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την εφαρμογή αυστηρότερου διαγνωστικού ελέγχου για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φτάνουν στη χώρα, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, σύμφωνα με υπουργό
Η Βρετανία εξετάζει την εφαρμογή αυστηρότερου διαγνωστικού ελέγχου για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φτάνουν στη χώρα κατά το διάστημα που βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιουστίς.
Το ITV μετέδωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία θα υποβάλλονται σε τεστ για την COVID-19 κατά τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα που βρίσκονται σε καραντίνα, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό θα ανακοινωνόταν σήμερα.
“Υπάρχει περίπτωση να γίνονται κάποια τεστ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ήδη έχουμε πρόβλεψη ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να εξεταστούν για να βγουν από την καραντίνα νωρίτερα”, δήλωσε ο Γιουστίς στο Sky.
“Προφανώς αυτό το εξετάζουμε για να δούμε αν μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μέτρα αυτά”, πρόσθεσε.
Ιράν- covid-19: Ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα
Ξεκίνησε σήμερα στο Ιράν η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Μέση και Εγγύς Ανατολή από την πανδημία.
“Ξεκινάμε τον εθνικό εμβολιασμό κατά της covid-19”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή που οργανώθηκε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.
Πριν την έναρξη των εμβολιασμών ο Ροχανί απέτισε φόρο τιμής “στη μνήμη των μαρτύρων, υπέρμαχων της υγείας”, αναφερόμενος στα δεκάδες μέλη του υγειονομικού προσωπικού του Ιράν που μολύνθηκαν και πέθαναν από την covid-19.
Οι πρώτες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφτασαν στην Τεχεράνη την Πέμπτη και δύο άλλες παρτίδες αναμένονται στις 18 και 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.
Συνολικά στο Ιράν έχουν μολυνθεί από κορονοϊό περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι και έχονυ πεθάνει περισσότεροι από 58.500, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας. Η χώρα μετρά περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους.
Σήμερα “θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές”, επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί, ενώ πρόσθεσε ότι οι “πολίτες άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα” θα λάβουν κατά προτεραιότητα τις πρώτες δόσεις των εμβολίων.
Εκτός από το Sputnik V, το Ιράν θα λάβει από την AstraZeneca “τον Φεβρουάριο 4,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέσω του μηχανισμού COVAX”.
Ρωσία: 15.019 νέα κρούσματα και 530 θάνατοι
Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 15.019 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 1.584 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 3.998.216.
Οι αρχές ανέφεραν επίσης 530 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός θανάτων ανήλθε σε 77.598.
ΠΟΥ-Κίνα: Η ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα ενημερώσει σήμερα τα μέσα ενημέρωσης για τα ευρήματά της στην Ουχάν
Τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν στοιχεία για την προέλευση της Covid-19, θα κάνουν σήμερα μια ενημέρωση έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος.
Η ενημέρωση είχε αρχικά προγραμματισθεί για τις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα το απόγευμα, όμως στη συνέχεια αναβληθηκε για τις 5:00 μ.μ. (11:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, θα μιλήσει στη συνέντευξη μαζί με την ιολόγο Μάριον Κόπμανς, που είναι μέλος της ομάδας.
Ο Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, θα είναι επίσης παρών στη συνέντευξη.
Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορονοϊό.
Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά».
Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ