Ελλάδα

Κρήτη: Κάλεσαν στον Στρατό 18χρονο τετραπληγικό με βαριά νοητική υστέρηση

«Πόσες φορές πρέπει να εξεταστεί ένα άτομο με πιστοποιημένη εκ γενετής αναπηρία;» ξεσπάει η οικογένεια του

Parallaxi
κρήτη-κάλεσαν-στον-στρατό-18χρονο-τετρα-401600
Parallaxi

Εκτός του δικού της Γολγοθά, μία οικογένεια από τη Νεάπολη Κρήτης καλείται να διαχειριστεί και τη… γραφειοκρατία, εξαιτίας της οποίας ο 18χρονος γιος τους καλείται να καταταγεί στον Στρατό, παρά το γεγονός ότι πάσχει από τετραπληγία, βαριά νοητική υστέρηση εκ γενετής, δεν έχει όραση και υποστηρίζεται από μηχανήματα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ekriti.gr, την περασμένη Παρασκευή (5/5) η μητέρα του παιδιού είδε έκπληκτη ένα περιπολικό να φτάνει στο σπίτι της και να της επιδίδει το σημείωμα κατάταξης του γιου της στο πεζικό.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, η μητέρα του Γιώργου, Κυριακή Παπουτσάκη, περιέγραψε το σοκ που υπέστη και αναρωτήθηκε πώς στην εποχή που υπάρχει το διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων, ώστε τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να απαλλάσσονται χωρίς τις ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που φορτώνουν εξτρά βάρη στις πλάτες τους.

Σύμφωνα με την ίδια, το παιδί έχει εκ γενετής βαριά αναπηρία, δηλαδή τετραπληγία λόγω αγεννεσίας, καθώς έχει έλλειψη μεσολοβίου στον εγκέφαλο, είναι τυφλό, έχει βαριά νοητική υστέρηση και είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι ενώ υποστηρίζεται από μηχανήματα λόγω τραχειοστομίας (μόνιμο αναπνευστήρα οξυγόνου).

Μάλιστα, το ποσοστό αναπηρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του έχει καθοριστεί στο 100%.

Ωστόσο, τώρα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία για να αποδειχτούν τα αυταπόδεικτα.

«Πόσες φορές πρέπει να εξεταστεί ένα άτομο με πιστοποιημένη εκ γενετής αναπηρία, για να κριθεί ακατάλληλο για στράτευση;», αναρωτήθηκε η μητέρα του παιδιού και οι οικογένειες να απαλλαγούν απ’ αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία.

Πλέον, θα πρέπει να γίνει ιατρική υποβολή εγγράφων σε επιτροπή του τοπικού δήμου που πιστοποιεί την πάθηση, ή να μεταβεί στο ναυτικό νοσοκομείο στη Σούδα, προκειμένου να σχηματισθεί τελική κρίση σχετικά με την ικανότητα στράτευσης, την ώρα που η οικογένεια είναι εφοδιασμένη με πιστοποιητικό αναπηρίας από τα αρμόδια Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο πιστοποιεί και αποτελεί πλήρη απόδειξη για την κατάσταση υγείας του καλούμενου προς κατάταξη βαριά αναπήρου.

«Τέτοιες πρακτικές καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στη διασύνδεση των υπηρεσιών της, υποδαυλίζουν τη γραφειοκρατία, αποδεκατίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Δημόσιους φορείς και στα συστήματά τους και καταδεικνύουν ένα κράτος τυπολατρικό που ακόμα και για σοβαρά θέματα αναπηρίας χάνει την ουσία» αναφέρουν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν χωρίς το πρόβλημα να έχει επιλυθεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα