Ελλάδα

Κρήτη: Υπό την παρουσία πολεμικού πλοίου απολαμβάνουν το μπάνιο τους πολίτες στα νοτιοανατολικά

Ένα μαχητικό βρίσκεται στα ανοικτά παραλίας στην Ιεράπετρα. 

Στέλλα Παϊσανίδη
κρήτη-υπό-την-παρουσία-πολεμικού-πλοί-642013
Στέλλα Παϊσανίδη

ΕΙΚΟΝΕΣ: Στέλλα Παϊσανίδη

Υπό την παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου απολαμβάνουν το μπάνιο τους πολίτες στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Εδώ και λίγες ημέρες ένα μαχητικό βρίσκεται στα ανοικτά παραλίας στην Ιεράπετρα.

Σημειώνεται ότι, το πλοίο πλέει πολύ κοντά στην ακτή. Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας είναι πλήρως ενημερωμένο για την ύπαρξη του μαχητικού στην περιοχή.

Αντίστοιχο μαχητικό εθεάθη και σε παραλία χωριού της ίδιας πόλης και συγκεκριμένα στο Μύρτος.

Δείτε τις εικόνες:

πολεμικο Κρήτη

Η παρουσία του ελληνικού πολεμικού πλοίου στην πολυσύχναστη παραλία του κέντρου της πόλης δεν είναι τυχαία, αλλά επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι, τεταμένο είναι το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Ορούτς Ρέις, να έχει εισέλθει εντός της εβδομάδας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και να έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Παρόλα αυτά, το πλοίο έγινε γνωστό ότι δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει έρευνες, εξαιτίας του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που είχε κοντά του.

Οι ελληνικές φρεγάτες του εξέπεμψαν μήνυμα που έλεγε ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να αποχωρήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

Πολύ κοντά στο Ορούτς Ρέις βρίσκονταν τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης. 

Ένα από τα μηνύματα που έστειλε στην Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν να τερματίσει άμεσα τις «παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το Ορούτς Ρέις εντοπίστηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. 

Το πλοίο συνοδευόταν από τον τουρκικό στολίσκο περίπου 10 πολεμικών πλοίων που κινούνται γύρω του.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι το Oruc Reis βρισκόταν άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε διεθνή ύδατα, στο μέσον της περιοχής που έχει παρανόμως δεσμευθεί με την τουρκική Notam της 10ης Αυγούστου.

Εξαιτίας του περιστατικού, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σειρά διεθνών επαφών με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πάντως, εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκε σήμερα το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Όπως μετέδωσε ο Skai, το πλοίο πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Αξιοσημείωτη είναι, όμως, και η σύγκρουση της φρεγάτας “Λήμνος” με την τουρκική Kemal Reis. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε φημολογία για σύγκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας.

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται πως επαληθεύονται μέσα από φωτογραφικό υλικό, με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το Oruc Reis στην Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει “Η Καθημερινή” το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Στο μεταξύ, σήμερα σε άρθρο της η Guardian σημείωνε τα εξής:

“Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει”.

Mάλιστα, η εφημερίδα δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νταή» και «απειλή» (τίτλος του άρθρου).

Η εφημερίδα συνέκρινε τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» –όπως την αποκαλεί – αυτής του Ερντογάν.

Αναμένεται νεότερη ενημέρωση.

Με πληροφορίες από skai.gr/Η Καθημερινή/ethnos.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα