Διεθνή

Ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Parallaxi
ξεκίνησαν-και-πάλι-οι-διαπραγματεύσε-889155
Parallaxi

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντολιάκ. 

“Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανανεώθηκαν οι διαβουλεύσεις για την κύρια βάση διαπραγματεύσεων. Θέματα γενικής ρύθμισης, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας…” ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε νωρίτερα τους ηγέτες δέκα ευρωπαϊκών χωρών που συναντώνται στο Λονδίνο ότι η «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας θα βάλει κάποια από τα δικά τους κράτη στο στόχαστρο αν δεν τον σταματήσουν στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι απευθυνόταν μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο των ηγετών των δέκα χωρών μελών της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης που έχει καλέσει στη βρετανική πρωτεύουσα ο Μπόρις Τζόνσον.

Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

Για τη Μαριούπολη η Μόσχα έκανε χθες λόγο για «επιτυχή και μαζική εκκένωση» της πόλης. Εστάλησαν, σημειώνεται, πολλοί τόνοι με είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και τρόφιμα και πούλμαν, και διανοίχθηκαν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Η Μαριούπολη δεν είναι πια αποκλεισμένη, δήλωνε νωρίτερα η Ρωσία.

Ουκρανία: Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης

Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

“Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα” των ρωσικών δυνάμεων, έγραψε η Λουντμίλα Ντενίσοβα στον λογαριασμό της στο Telegram.

Ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενό σκοτώθηκε από σφαίρα στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, ο ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο και ο ουκρανός Βίκτορ Ντούνταρ σκοτώθηκε κατά τις μάχες στο Μικολάιφ στην νότια Ουκρανία.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν τραυματισθεί από “σκόπιμα πυρά του εχθρού”, πρόσθεσε αναφέροντας περιπτώσεις Ελβετών, Τσέχων, Δανών και Βρετανών.

“Ο εχθρός προσπαθεί επίσης να καταστρέψει την οπτικοακουστική υποδομή της Ουκρανίας”, συνέχισε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αναφερόμενη στην επιθέσεις κατά των πύργων της τηλεόραση στο Κίεβο, το Λουτσκ και το Ριβνέ.

Ο απολογισμός του βομβαρδισμού κατά του πύργου του Ριβνέ έφθασε σήμερα στους 19 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα