Top

Ξεκίνησε η κούρσα των εμβολίων στην Ευρώπη

Αγωνία σε πολλούς ηγέτες και αξιωματούχους μετά τα το θετικό test του Μακρόν

Parallaxi
ξεκίνησε-η-κούρσα-των-εμβολίων-στην-ευ-635438
Parallaxi

κοροναϊός κόσμος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι θα εμβολιαστεί εναντίον της COVID-19 όταν έρθει σειρά του, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα εμβολιασθεί εναντίον του νέου κορονοϊού «όταν θα είναι αυτό δυνατό» για την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει, πλέκοντας το εγκώμιο του «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου Sputnik V, το οποίο ανέπτυξε η χώρα του.

«Ακούω τις συστάσεις των επιστημόνων μας και άρα, προς το παρόν, όπως συνιστούν οι ειδικοί, δεν το έκανα, αλλά θα το κάνω οπωσδήποτε όταν θα είναι αυτό δυνατό», εξήγησε ο 68χρονος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που δίνει κάθε χρόνο με το τέλος του έτους.

«Έχουμε ένα καλό εμβόλιο: ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό (…) με επίπεδο προστασίας 96 έως 97% σύμφωνα με τους ειδικούς», συνέχισε ο Πούτιν, που απαντά φέτος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ο ίδιος τον Αύγουστο ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε ένα εμβόλιο εναντίον της COVID-19 και ότι είχε χορηγηθεί και στην κόρη του.

Με την επωνυμία “Sputnik V” προς τιμήν του πρώτου σοβιετικού δορυφόρου που εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1957, το εμβόλιο αυτό έγινε δεκτό με επιφυλάξεις από τη διεθνή κοινότητα που χαρακτήρισε την ανακοίνωσή του πρόωρη, πριν ακόμη ξεκινήσουν μαζικές κλινικές δοκιμές (φάση 3) και τη δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι αναμένει πως η χώρα του θα διαθέτει μέχρι το επόμενο έτος «εκατομμύρια δόσεις εμβολίων».

Ο πρόεδρος εκτίμησε, εξάλλου, πως η Ρωσία διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού με «αξιοπρέπεια» και «καλύτερα από άλλες χώρες» παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι αντιμετώπισε «έναν τεράστιο αριθμό προβλημάτων».

«Κανένα σύστημα (υγείας) στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο για την κλίμακα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι», είπε ακόμη, εκτιμώντας πως το ρωσικό σύστημα «αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό» απ’ ό,τι αλλού, κυρίως στη Δύση.

Ευχαριστώντας τους συμπατριώτες του γιατί επέδειξαν «ενότητα απέναντι στην απειλή» τάχθηκε υπέρ του «μαζικού εμβολιασμού» του ρωσικού πληθυσμού.

Ο τελευταίος ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με τον εμβολιασμό των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο στη Μόσχα.

Φον ντερ Λάιεν: Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε

Ιταλία-κορονοϊός: Η χώρα θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Η Ιταλία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εφόσον τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο ιταλικός οργανισμοί φαρμάκων δώσουν την έγκρισή τους στο εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η Ιταλία θα λάβει αρχικά 1,83 εκατομμύριο εμβόλια από την Pfizer. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη διάρκεια συνεδρίασής του που έχει προγραμματισθεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Αυστραλία: Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Σίδνεϊ καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε εστία που εντοπίστηκε χθες

Οι αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες αγωνίζονται να εντοπίσουν την προέλευση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού σε εστία που βρέθηκε χθες Τετάρτη στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ, ζήτησαν σήμερα από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και έστησαν έκτακτα κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων.

Μετά την ανακοίνωση χθες δύο νέων κρουσμάτων κορονοϊού στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ, οι αρχές σημείωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε 17, γεγονός που τις οδήγησε να καλέσουν και τους 250.000 κατοίκους της περιοχής Νόρδερν Μπίτσις να παραμείνουν στα σπίτια τους για τρεις ημέρες.

Επίσης ζητήθηκε από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της περιοχής της τοπικής κυβέρνησης να μην την επισκέπτονται.

Η συρροή αυτή κρουσμάτων σήμανε το τέλος μιας περιόδου δύο εβδομάδων χωρίς κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ήρε επισήμως χάρη στους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων την εντολή για εργασία εξ αποστάσεως που είχε δοθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19.

“Καθώς ένας αριθμός νέων κρουσμάτων διερευνάται αυτήν την στιγμή, είναι πιθανόν ότι ένας αριθμός νέων περιοχών θα εντοπιστεί και ότι οι άνθρωποι στην περιοχή Νόρδερν Μπίτσις μπορεί να είχαν επισκεφθεί αυτές τις περιοχές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υγειονομική υπηρεσία της πολιτείας.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζiκλιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Θέλουμε πραγματικά να το προλάβουμε αυτό, δεν θέλουμε αυτή η ανησυχία να μας συνοδεύει αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και απλώς καλώ τον κόσμο να επαγρυπνεί περισσότερο από ποτέ”.

Η Αυστραλία άρχισε να ανοίγει προσεκτικά τα εσωτερικά της σύνορα και να χαλαρώνει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στον χαμηλό ή μηδενικό αριθμό κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης στις περισσότερες από τις 8 πολιτείες και εδάφη της.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της νέας συρροής από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας έδωσε εντολή σε όλους όσοι φτάνουν σε αυτήν από τη Νέα Νότια Ουαλία να τίθενται σε αυτοαπομόνωση και να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό εντός 24 ωρών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις πάνω από 28.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 908 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Έως χθες Τετάρτη, τα περισσότερα ενεργά κρούσματα στη χώρα αφορούσαν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και είχαν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Η Ε.Ε σπεύδει να παραγγείλει επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer

Αυστρία-Covid-19: Η κυβέρνηση αναμένει πως οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Αυστρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ήδη στις 24 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένει η αυστριακή κυβέρνηση αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την απόφαση του για την έγκριση του εμβολίου της BioNTech και της Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 900.000 δόσεις αυτού του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν στην Αυστρία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, ενώ αναμένονται επίσης δόσεις εμβολίων από άλλους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία στη Βιέννη, η Pfizer είχε υποσχεθεί σε τηλεδιάσκεψη με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς ότι θα αρχίσει να χορηγεί τις πρώτες δόσεις εμβολίου αμέσως μετά την έγκριση και αυτό σημαίνει ότι, στην ιδανική περίπτωση, η πρώτη παράδοση θα μπορούσε να φτάσει στην Αυστρία και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ στις 24 Δεκεμβρίου.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχουμε προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό αμέσως μετά την παράδοση», δηλώνει ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι «δεν θα περιμένουμε ούτε μια ημέρα, αλλά θα αρχίσουμε να διανέμουμε το εμβόλιο γρήγορα μόλις φτάσει η παρτίδα στην Αυστρία».

Μετά την παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίου περίπου 10.000 μονάδων ανά κράτος- μέλος της ΕΕ, περαιτέρω δόσεις θα παραδίδονται σε διάφορα στάδια τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου έτους.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021 πρόκειται να παραδοθούν στην Αυστρία 900.000 δόσεις εμβολιασμού από την Biontech / Pfizer και επιπλέον αναμένονται επίσης δόσεις εμβολιασμού από άλλους κατασκευαστές.

Σουηδία-Covid-19: Η χώρα αντιμετωπίζει και πάλι δυσκολίες αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Παρά τη σκλήρυνση των μέτρων από τις αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, η Σουηδία και η στρατηγική της κατά του κορονοϊού αντιμετωπίζουν και πάλι σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας ενός μεγάλου δεύτερου κύματος που η σκανδιναβική αυτή χώρα πίστευε πως θα μπορούσε να αποφύγει.

«Η υπηρεσία δημόσιας υγείας είχε προετοιμάσει το καλοκαίρι τρία σενάρια. Μας προέκυψε το χειρότερο. Όμως αποδεικνύεται πως είναι δύο φορές χειρότερο» απ’ ό,τι φοβόμασταν ότι θα είναι, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λαρς Φαλκ, υπεύθυνος της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Πίεση στις μονάδες εντατικής, εκκλήσεις προς όλο το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό στη Στοκχόλμη να παράσχει ενισχύσεις, θνητότητα έως και δέκα φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους σκανδιναβούς γείτονές της: αυτό το φθινόπωρο, η σουηδική στρατηγική, λιγότερο αυστηρή έναντι της επιδημίας, επαναλαμβάνει τις πολύ μέτριες επιδόσεις που είχε την άνοιξη.

«Δυστυχώς το επίπεδο των μολύνσεων δεν μειώνεται (…) και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υγειονομικός διευθυντής της περιφέρειας της Στοκχόλμης Μπγιορν Έρικσον, κάνοντας λόγο για «ακραία πίεση στο σύστημα υγείας».

Αφού ζήτησε ήδη ενισχύσεις απ’ όλο το εξειδικευένο υγειονομικό προσωπικό, ιδιαίτερα από τις ιδιωτικές κλινικές, ο Έρικσον έδωσε την Τρίτη εντολή να ματαιωθούν στην περιφέρεια της Στοκχόλμης όλες οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

«Φτάνει πια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα. «Δεν αξίζει να πας να πιείς ένα ποτήρι μετά τη δουλειά, να συναντήσεις ανθρώπους έξω από το νοικοκυριό σου, να πας για ψώνια για τα Χριστούγεννα ή να πιείς έναν καφέ: οι συνέπειες είναι τρομερές».

Στην αρχή της εβδομάδας, οι νοσηλείες που συνδέονται με την Covid στη Σουηδία ήταν όσες και κατά την κορύφωση της πανδημίας στις 20 Απριλίου, καθώς νοσηλεύονταν σχεδόν 2.400 ασθενείς — παρόλο που η αναλογία αυτών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής είναι δύο φορές μικρότερη απ’ ό,τι την άνοιξη, γύρω στο 10%.

Ο αριθμός των νεκρών έφθασε χθες, Τετάρτη, τους 7.802 –από τους οποίους περισσότεροι από 1.800 από την αρχή Νοεμβρίου– και αυτός των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 6.000 την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

«Πιστεύω πως αποτύχαμε», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος σ’ ένα σχόλιό του που άπτεται της επικαιρότητας, κάτι σπάνιο για τον βασιλιά.

«Πολλοί άνθρωποι πέθαναν και αυτό είναι τρομερό. Είναι κάτι που μας κάνει όλους να υποφέρουμε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT σε συνέντευξη που έδωσε με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς.

– Καθυστερημένη αυστηροποίηση –

Χωρίς μάσκα ούτε κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων ούτε υποχρεωτική καραντίνα, η Σουηδία ξεχώρισε με μια στρατηγική βασισμένη κυρίως σε «συστάσεις» και πολύ λίγο σε υποχρεωτικά μέτρα.

Μπροστά στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, εκδόθηκαν ωστόσο πολύ αυστηρές συστάσεις –κυρίως να μην συναντά κανείς παρά μόνον τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο νοικοκυριό του–, όμως η μη τήρησή τους δεν τιμωρείται.

Αντίθετα από τη διαδεδομένη άποψη, η σκανδιναβική αυτή χώρα ουδέποτε είχε στόχο να επιτύχει συλλογική ανοσία.

Όμως οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της θεωρούσαν για καιρό ότι το υψηλό επίπεδο των μολύνσεων την άνοιξη θα της επέτρεπε αναμφίβολα να συγκρατήσει πιο εύκολα μια αναζωπύρωση της επιδημίας μακροπρόθεσμα.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε σχετικά χαμηλό επίπεδο μολύνσεων το φθινόπωρο», έλεγε τον Αύγουστο ο επικεφαλής των επιδημιολόγων Άντερς Τέγκνελ.

Οι εξελίξεις φάνηκε για ένα διάστημα να τον δικαιώνουν, όμως το δύτερο κύμα, από το οποίο η Σουηδία πίστευε πως θα μπορούσε να ξεφύγει, ξέσπασε τελικά στη χώρα λίγο αργότερα απ’ ό,τι αλλού στην Ευρώπη.

Το ποσοστό της επιπλέον θνητότητας ξεπέρασε το 10% ήδη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Παρά τις επικρίσεις που διατύπωσε την Τρίτη μια ανεξάρτητη επιτροπή, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν έχει μέχρι τώρα αρνηθεί να χαρακτηρίσει τη στρατηγική αποτυχημένη.

«Οι περισσότεροι από τους υγειονομικούς ειδικούς δεν είδαν το κύμα μπροστά τους, μιλούσαν για τοπικές εστίες», παραδέχθηκε πάντως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftonbladet.

Η εμπιστοσύνη στις αρχές, παρόλο που εκφράζεται από την πλειονότητα του πληθυσμού, έχει μειωθεί πολύ από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Για τον γιατρό Λαρς Φαλκ, «προχωρήσαμε σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, αλλά πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου των εορτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ληφθεί μερικά μέτρα: απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις άνω των οκτώ ατόμων και η πώληση οινοπνευματωδών μετά τις 10 μ.μ. και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεψαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έβγαλε από το συρτάρι ένα επείγον νομοσχέδιο που θα επιτρέψει το κλείσιμο κυρίως των καταστημάτων και των εστιατορίων. Ωστόσο δεν προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ παρά στα μέσα Μαρτίου.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία βασίζει επίσης πολλές ελπίδες στον εμβολιασμό, τον οποίο ελπίζει να ξεκινήσει στο τέλος Δεκεμβρίου και να μπορεί να τον προτείνει σε όλον τον πληθυσμό της γύρω στα μέσα του 2021.

Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο της Moderna, το οποίο είναι το επόμενο που θα εγκριθεί

Ταϊλάνδη-Κορονοϊός: Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τουρίστες από 56 χώρες

Η Ταϊλάνδη χαλάρωσε σήμερα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πολίτες από 56 χώρες σε μια προσπάθεια να τονώσει την πληγείσα από την πανδημία τουριστική βιομηχανία της, αν και οι επισκέπτες θα πρέπει να παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχείο.

Οι τουρίστες από χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα αλλά θα χρειαστούν ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι είναι αρνητικοί στην COVID-19, 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους, καθώς και μία θέση σε ξενοδοχείο καραντίνας, δήλωσε ο Ταγουισίν Βισανουγιοθίν, εκπρόσωπος της ομάδας δράσης της Ταϊλάνδης κατά της COVID-19.

Οι επισκέπτες θα πρέπει στη συνέχεια να τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η κανονική διάρκεια ισχύος της βίζας των 30 ημερών θα παραταθεί σε 45.

Ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε τρία τεστ COVID-19, αντί για δύο που απαιτούνταν προηγουμένως, δήλωσε ο Ταγουισίν, προσθέτοντας ότι η διενέργεια περισσότερων τεστ μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη περίοδο καραντίνας στο μέλλον.

Οι αναθεωρήσεις αυτές έρχονται καθώς η στηριζόμενη στον τουρισμό οικονομία πασχίζει να ενθαρρύνει την εγχώρια δραστηριότητα, αλλά οι ισχύουσες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις συνεχίζουν να κρατούν μακριά τους περισσότερους ξένους τουρίστες.

«Η είσοδος των τουριστών θα δώσει ώθηση στην οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανί Σανγκράτ στο Reuters.

Οι περιορισμοί της Ταϊλάνδης για την είσοδο στη χώρα έχουν βοηθήσει να κρατηθούν τα κρούσματα της COVID-19 στο χαμηλό επίπεδο των 4.281, αλλά έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην οικονομία και έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ταϊλάνδης, πριν από αυτό δεν ήμασταν σίγουροι, αλλά τώρα έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα», δήλωσε ο Τανί.

Τσεχία: Ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα ξεπέρασε τους 10.000 ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Τσεχία, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, ξεπέρασε τους 10.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων, από τις πλέον πληγείσες στην Ευρώπη κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατέγραψε χθες 8.235 νέα κρούσματα COVID-19, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τις 11 Νοεμβρίου.

Συνολικά, από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 602.404 περιστατικά.

Το υπουργείο ανακοίνωσε 154 νέους θανάτους, αριθμός που περιλαμβάνει 48 θανάτους χθες καθώς και τις αναθεωρήσεις στα στοιχεία προηγούμενων ημερών. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφθασε τους 10.036, ένα επίπεδο που έχει τριπλασιαστεί από τα τέλη Οκτωβρίου.

Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν στα νοσοκομεία αφού βγουν

Βουλγαρία: Η χώρα θα κρατήσει κλειστά τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Η Βουλγαρία παρέτεινε το ήπιο lockdown της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να περιορίσει τη εξάπλωση των μολύνσεων από τον κορονοϊό, οι οποίες κορυφώθηκαν το φθινόπωρο και προκάλεσαν μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι επρόκειτο να λήξουν στις 21 Δεκεμβρίου, βοήθησαν να περιοριστεί η αύξηση των νέων μολύνσεων, όμως η χώρα αυτή των 7 εκατομμυρίων κατοίκων εξακολουθεί να έχει από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσοστά θνητότητας ανά 100.000 κατοίκους.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα καφέ, καθώς και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν και πάλι μετά τις γιορτές του Νέου Έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Νότια Αφρική: Ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, με το ποσοστο θετικότητας να φτάνει το 21%

Η Νότια Αφρική ξεπέρασε την Κυριακή το όριο των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, με το ποσοστό θετικότητας στη χώρα να ανέρχεται στο 21%, προκαλώντας την ανησυχία του υπουργού Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο μέσος όρος των νέων, ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 ήταν ήδη 8.000, γεγονός που ώθησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 23:00 και το κλείσιμο στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων των παραλιών.

Στην κορύφωση του πρώτου κύματος της covid-19 τον Ιούλιο η Νότια Αφρική μετρούσε έως 12.000 κρούσματα την ημέρα.

“Ξεπεράσαμε το όριο των 10.000 κρουσμάτων, τα νέα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται εκθετικά”, προειδοποίησε ο Ζουέλι Εμκίζε. “Το ποσοστό θετικότητας ορίζεται στο 21%, πολύ πάνω από το 10% που θεωρείται ιδεώδες”.

Οι πλέον πληγείσες περιοχές είναι αυτή του Κέιπ Τάουν, όπου εντοπίζεται σχεδόν το ένα τρίτο των 10.008 νέων κρουσμάτων, επεσήμανε ο Εμκίζε, ενώ ακολουθεί η Κουαζούλου- Νατάλ και η περιοχή της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Γιοχάνσεμπουργκ.

“Σε γενικές γραμμές οι παραλίες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο του χρόνου και οι άνθρωποι ανέμελοι”, σχολίασε ο υπουργός Υγείας. Όμως όσοι πηγαίνουν στις παραλίες, που θα παραμείνουν ανοικτές την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ η Νότια Αφρική, μια χώρα με 58 εκατομμύρια κατοίκους, μετρούσε 23.827 νεκρούς και 883.687 κρούσματα κορονοϊού.

Καναδάς: Πάνω από 6.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 140 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.416 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 481.630 από τη 15η Ιανουαρίου, όταν είχε διαγνωστεί η πρώτη περίπτωση μόλυνσης.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 140, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 13.799 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Την Κυριακή, έφθασε στον Καναδά μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορονοϊού. Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε τη Δευτέρα.

Ινδία: 24.037 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 382 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.037 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τα 9,96 εκατομμύρια.

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, τα κρούσματα έμειναν κάτω από το όριο των 30.000. Η καμπύλη της εξάπλωσης συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβριο, όταν έφθανε στην κορύφωσή της, με κάπου 97.000 κρούσματα να καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας, η δεύτερη πολυπληθέστερη στον κόσμο, κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν παράλληλα κατά 382, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 144.451 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Χριστούγεννα : Διαφορετικοί φέτος οι εορτασμοί σε όλο τον κόσμο

Mε στολίδια…εκατομμύρια πολύχρωμα φώτα… και παραστάσεις….το ντράιβ θρου θεματικό πάρκο που άνοιξε για τις γιορτές, καλεί τους επισκέπτες να ξεχάσουν για λίγο την πανδημία.

Παρά την πανδημία, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων. Από το Λος Αντζέλες μέχρι τη Βενετία και τη Σιβηρία.

Από την ασφάλεια των αυτοκινήτων τους, οι κάτοικοι του Λος Άντζελες απολαμβάνουν μοναδικές Χριστουγεννιάτικες στιγμές.

Με στολίδια…εκατομμύρια πολύχρωμα φώτα… και παραστάσεις….το ντράιβ θρου θεματικό πάρκο που άνοιξε για τις γιορτές, καλεί τους επισκέπτες να ξεχάσουν για λίγο την πανδημία.

«Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες από τους επισκέπτες που λένε πώς ήταν η πρώτη φορά που βγήκαν έξω εδώ και εβδομάδες ή μήνες» αναφέρει ένας εκ των διοργανωτών, Τζέισεν Σμίθ.

Περισσότεροι από 180 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη απολαύσει τη Χώρα των Θαυμάτων όπως λέγεται το σόου.

«Δεν ένιωθα καν ότι βρισκόμουν μέσα στο αυτοκίνητο. Ένιωθα σα να περπατάω και ήταν υπέροχα» αναφέρει ένας πολίτης.

Διαφορετικές οι ευχές φέτος

«-Τι εύχεσαι για τα Χριστούγεννα; -Να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός» εύχεται ένα μικρό κοριτσάκι.

Στο νησί Μπουράνο, στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, μία πλωτή φάτνη φέρνει τη μαγεία και την κατάνυξη των Χριστουγέννων.

Το έργο φιλοτέχνησε ένας έμπορος της περιοχής με καλλιτεχνική φλέβα.

Εξήντα ζωγραφισμένες ξύλινες φιγούρες που στερεώθηκαν με πασσάλους στη λιμνοθάλασσα συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

Στη Βολιβία οι παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες φιγούρες φέτος…φοράνε μάσκα. Ακόμη και το άγαλμα του Θείου Βρέφους.

«Προηγουμένως ντύναμε τον Ιησού με παραδοσιακά ρούχα. Τώρα με την πανδημία όμως καινοτομήσαμε. Επίσης αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τους καλούμε να προσέχουν περισσότερο» δηλώνει η κατασκευάστρια, Νάνσι Κίσπε.

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα, οι πιστοί αγοράζουν κάθε Χριστούγεννα μία παραδοσιακή φιγούρα του Ιησού. Ειδικά φέτος πιστεύουν ότι η μάσκα που φέρει το Θείο Βρέφος θα προστατεύσει τα σπίτια τους από τον κορωνοϊό.

Η παράδοση της Ουκρανίας

Στην Πολτάβα της Ουκρανίας, τα Χριστούγεννα σημαίνουν…περίτεχνα μπισκότα που θυμίζουν κεντήματα και κάνουν ώρες για να φτιαχτούν.

Οι λιγοστές Ουκρανές που κρατάνε την παράδοση μαθαίνουν την τέχνη στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στη Σιβηρία οι κάτοικοι βγήκαν για να φωτογραφηθούν, με το θερμόμετρο να δείχνει -28 βαθμούς Κελσίου

«Ο χειμώνας της Σιβηρίας είναι τόσο όμορφος και θέλησα να φωτογραφηθώ και να αιχμαλωτίσω τη στιγμή.»

Με τα πιο ζεστά τους ρούχα πόζαραν στο παγωμένο τοπίο με φόντο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Ορισμένοι ακόμη πιο τολμηροί δε δίστασαν να κάνουν πους απς στο χιόνι, φορώντας ελάχιστα ρούχα.

Πηγή: ΑΠΕ/MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα