Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των τριών εκατομμυρίων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, καθώς η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται ανά τον κόσμο εμποδίζει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.
Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 αυξάνεται για μια ακόμη φορά, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας αποδίδουν αυτή την αύξηση στις περισσότερο μεταδιδόμενες παραλλαγές του ιού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα λοκντάουν και από τα άλλα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για τον παγκόσμιο απολογισμό νεκρών από covid-19 να φθάσει τα δύο εκατομμύρια. Το επόμενο ένα εκατομμύριο θανάτων προστέθηκε στον παγκόσμιο απολογισμό μέσα σε περίπου τρεις μήνες.
Η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον μέσο όρο ημερήσιων νέων θανάτων από covid-19 και αναλογεί σε έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε την δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λέγοντας ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα να είναι υπερφορτωμένο.
“Πράγματι, είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Βραζιλία, όπου υπάρχουν πολλές πολιτείες σε κρίσιμη κατάσταση”, είχε δηλώσει στην ενημέρωση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε προσθέτοντας ότι πολλές ΜΕΘ νοσοκομείων έχουν πληρότητα άνω του 90%.
Η Ινδία ανέφερε χθες αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων και έγινε έτσι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ανέφερε πάνω από 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο στην Ινδία, το Μαχαράστρα, ξεκίνησε χθες να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και τόπους λατρείας καθώς τα νοσοκομεία του είναι υπερπλήρη.
Η περιοχή της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό νεκρών που πλησιάζει το 1,1 εκατομμύριο. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας καταγράφουν περίπου το 60% του συνολικού αριθμού θανάτου από τον ιό στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως –555.000–που αναλογεί στο περίπου 19% όλων των θανάτων λόγω της COVID-19 στον κόσμο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα πιθανόν να αποτρέψει και την αύξηση των θανάτων.
Ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μέχρι την Κυριακή εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Our World in Data.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις χώρες να παραχωρήσουν περισσότερες δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στις φτωχότερες χώρες να ικανοποιήσουν τον στόχο εμβολιασμού.
Ισπανία
Οι τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία κατέγραψαν βουτιά 93,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο καθώς οι επισκέπτες έμειναν μακριά από τα μπαρ και τις παραλίες της χώρας, η οποία συνήθως είναι αυτή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στον κόσμο.
Ο διεθνής τουρισμός στην Ισπανία κατέγραψε βουτιά 80% στα 19 εκατ. επισκέπτες πέρυσι –το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969– καθώς έγινε αισθητός ο αντίκτυπος από τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία, σε μια ακόμα κακή είδηση για τη χώρα στην οποία ο τουρισμός αντιστοιχούσε σε πάνω από το ένα δέκατο του ΑΕΠ της.
Η Ισπανία υποδέχθηκε 284.311 ξένους τουρίστες τον Φεβρουάριο, κατά 34,6% λιγότερους σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα διεθνή τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 93,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις.
Ενώ οι περισσότεροι τουρίστες ήλθαν από τη Γαλλία, ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των Γάλλων μειώθηκε κατά 87,4% από τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταίο μήνα πριν την πανδημία.
Πολλοί Γάλλοι, κουρασμένοι από το lockdown στη δική τους χώρα, περνούν τα σύνορα για να πάνε σε μπαρ και εστιατόρια σε περιοχές όπως η Μαδρίτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου Funcas, η συνεισφορά του τουρισμού στην ισπανική οικονομία μειώθηκε στο 4% με 5% πέρυσι από περίπου 12% το 2019.
Γαλλία
Η Valneva ανακοίνωσε σήμερα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της κατά της COVID-19 στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και προγραμματίζει να αρχίσει δοκιμές τρίτης φάσης αυτόν τον μήνα.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία που έχει το εγκεκριμένο εμβόλιό της για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, δοκίμασε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 σε 153 ενήλικες με τρία επίπεδα δόσεων βάσει ενός προγράμματος δύο δόσεων, ενώ οι εμβολιασμοί απείχαν κατά τρεις εβδομάδες.
Οι μετοχές της Valneva ανέβηκαν κατά 8% κατά την έναρξη των συναλλαγών.
Το εμβόλιο κατά της COVID-19, προσθέτει η Valneva, είναι “γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό σε όλες τις ομάδες δόσεων που δοκιμάστηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων για την Ασφάλεια”.
Η Valneva σημειώνει ότι το εμβόλιο, για το οποίο η αμερικανική εταιρεία Dynavax παρέχει ένα ανοσοενισχυτικό, είναι επίσης “εξαιρετικά ανοσογόνο”, με “περισσότερους από το 90% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα” να αναπτύσσουν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού.
“Βάσει των δεδομένων που αξιολογήθηκαν, η εταιρεία αποφάσισε να προωθήσει την υψηλή δόση στην κλινική δοκιμή τρίτης φάσης”, σύμφωνα με τη Valneva.
Η Valneva έχει υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για έως και 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 σε μια συναλλαγή ενδεχόμενης αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να την προμηθεύσει με 60 εκατομμύρια δόσεις.
Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στη Βρετανία φέτος το φθινόπωρο και ότι οι συνομιλίες με άλλες ρυθμιστικές αρχές συνεχίζονται.
Λίβανος
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργάτες στον Λίβανο κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της covid-19, αν και εκπροσωπούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, προειδοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Ο Λίβανος έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάμαντ Χάσαν, η οποία καλύπτει όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Όμως «μόνο το 2,86% των εμβολιασμένων και το 5,36% των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν είναι μη Λιβανέζοι», υπογράμμισε το HRW.
Σε μια χώρα όπου «ένας στους τρεις ανθρώπους είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, το ένα τρίτο του πληθυσμού κινδυνεύει να εξαιρεθεί από την εκστρατεία εμβολιασμού», προειδοποίησε η Νάντια Χάρντμαν του HRW.
«Η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην ευαισθητοποίηση τους ώστε να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τους πληθυσμούς που εδώ και καιρό είναι περιθωριοποιημένοι, διαφορετικά η εκστρατεία εμβολιασμού θα αποτύχει», εκτίμησε η μη κυβέρνητική οργάνωση.
Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού στον Λίβανο έχει στόχο να καλύψει το 80% του πληθυσμού ως το τέλος του έτους.
Όμως σύμφωνα με το HRW, μόνο 233.934 δόσεις είχαν χορηγηθεί ως τις 5 Απριλίου, κυρίως διότι δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.
Περισσότεροι από 19.900 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και 6.701 Σύροι πρόσφυγες δικαιούνται να εμβολιαστούν στην πρώτη φάση της εκστρατείας, προσέθεσε η ΜΚΟ.
Επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ, το HRW προειδοποίησε ότι «το ποσοστό θνησιμότητας από covid-19 ήταν περισσότερες από τέσσερις και περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο για τους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αντίστοιχα», ζητώντας από τις αρχές του Λιβάνου να διασφαλίσουν τη δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Στον Λίβανο ζουν 1,5 εκατομμύριο Σύροι, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ. Εννέα στους δέκα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Στη χώρα ζουν επίσης σχεδόν 180.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, αριθμός πολύ μικρότερος από τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 500.000 πρόσφυγες.
Στον Λίβανο ζουν επίσης χιλιάδες μετανάστες εργάτες. Με 480.502 κρούσματα κορωνοϊού και 6.442 θανάτους, η πανδημία επιδείνωσε τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Ο Λίβανος ξεκίνησε την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της covid-19 στις 14 Φεβρουαρίου αφού η Παγκόσμια Τράπεζα του πρόσφερε 34 εκατομμύρια δολάρια για να εμβολιάσει τα δύο από τα έξι εκατομμύρια κατοίκους του.
Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει άδεια στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει επιπλέον εμβόλια. «Κάποιοι πολιτικοί έχουν αρχίσει ήδη να διασφαλίζουν εμβόλια για τους ψηφοφόρους τους, εγείροντας φόβους ότι η διανομή θα γίνει βάσει των πολιτικών προτιμήσεων», τόνισε το HRW.
Ο εμβολιασμός βουλευτών εκτός επίσημης σειράς είχε προκαλέσει τον Φεβρουάριο μεγάλη αγανάκτηση στη χώρα, με την Παγκόσμια Τράπεζα να φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι θα διακόψει τη χρηματοδότησή της.
«Γρήγορα έγινε εμφανές ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού», σημείωσε η Χάρντμαν.
ΗΠΑ
Η πολιτεία του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Η πολιτεία κατέγραψε 11.082 κρούσματα με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 779.974, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορύφωση των 10.140 κρουσμάτων που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 αυξήθηκε κατά 23 φθάνοντας στους 17.282.
Αξιωματούχος EMA: Το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τις θρομβώσεις
Γεωργία
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας διεγνώσθη θετικός στον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα αυτή του Καυκάσου, παρά την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 που διεξάγει.
“Αισθάνομαι καλά, βρίσκομαι σε απομόνωση και συνεχίζω να εργάζομαι εξ αποστάσεως”, δήλωσε ο Ιρακλί Γκαριμπασβίλι σε μήνυμά του στο Facebook.
Η Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα 897 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ένα 24ωρο, ήτοι περίπου τον τριπλάσιο αριθμό του μέσου όρου που κατέγραφε καθημερινά τους τελευταίους μήνες.
Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 275.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και 3.832 θανάτους από την COVID-19 στη χώρα αυτή με πληθυσμό κάτω των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.
Στις 15 Μαρτίου, η Γεωργία ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου έχει λάβει περίπου 43.000 δόσεις μέσω του προγράμματος COVAX. Η χώρα έχει λάβει επίσης δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech που επαρκούν για τον εμβολιασμό 14.000 ανθρώπων.
Τον Μάιο του 2020, η Γεωργία ήρε το λοκντάουν που είχε επιβάλει και επέτρεψε στα καταστήματα να ξανανοίξουν. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η υφυπουργός Υγείας Ταμάρ Γκαμπούνια δήλωσε χθες ότι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων “δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν”.
Νότια Αφρική
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Αφρική θα χρειαστεί περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά και για τη διανομή τους, προκειμένου να επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα εργασία που εκπόνησαν η ίδια τράπεζα μαζί με το ΔΝΤ.
Η ίδια έρευνα υποστηρίζει την περαιτέρω παράταση από την ομάδα χωρών G20 του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας τις αυξημένες ανάγκες οικονομικής ρευστότητας των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και τις επιδεινούμενες προοπτικές της βιωσιμότητας του χρέους τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το ποσό των χρημάτων που έχει ανάγκη η Αφρική, προκειμένου να αναχαιτίσει τη μετάδοση του ιού, ισούνται περίπου με το συνολικό ποσό επίσημων καταβολών εξυπηρέτησης χρέους, οι οποίες έχουν ήδη αναβληθεί από 45 από τις πιο φτωχές χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους της G20 (DSSI).
Νέα Ζηλανδία
Τα ταξίδια ελεύθερα καραντίνας μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας θα αρχίσουν στις 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.
Η ίδια δήλωσε ότι οι συνθήκες για το άνοιγμα των ταξιδιών ελεύθερων καραντίνας με την Αυστραλία πληρούνται.
«Η επιτυχία της ομάδας μας στη διαχείριση της COVID-19 αλλά και στη συγκράτησή της εκτός της Νέας Ζηλανδίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τώρα, μας δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους αγαπημένους μας και να ξαναρχίσουμε τα ταξίδια μας δια μέσου της Τασμανίας», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
«Η ταξιδιωτική φούσκα μέσω της Τασμανίας αποτελεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην διαχείρισή μας της COVID και στην ανάκαμψή μας, για την οποία δουλέψαμε σκληρά. Το γεγονός αυτό καθιστά τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία σχετικά μοναδικές. Γνωρίζω ότι οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, αλλά και σημαντικά τμήματα της οικονομίας μας θα την καλωσορίσουν, το ίδιο και εγώ», τόνισε η κ. Άρντερν.
Μερικές άλλες γειτονικές χώρες έχουν καταρτίσει σχέδια για ειδικές ταξιδιωτικές ζώνες, αλλά η συμφωνία μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας είναι μεταξύ των πρώτων που δεν συμπεριλαμβάνουν διαγνωστικά τεστ για την COVID-19.
Περίπου 568.000 Νεοζηλανδοί ζουν στην Αυστραλία, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 -περίπου το 2,3% του πληθυσμού της Αυστραλίας -και αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 1NEWS, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί η πηγή αυτής της πληροφορίας.
Η τηλεοπτική αναφορά έγινε καθώς η Άρντερν αναμένονταν να ανακοινώσει την ημερομηνία για την έναρξη των ταξιδιών προς την Αυστραλία, χωρίς την υποχρέωση της παραμονής σε καραντίνα μετά την κλιμακούμενη πίεση που δέχθηκε από τις επιχειρήσεις για το άνοιγμα των συνόρων.
Η αποκαλούμενη «ταξιδιωτική φούσκα» θα απαγορεύει τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν συγκεκριμένες περιοχές υπό το ενδεχόμενο ενός ξεσπάσματος μετάδοσης της COVID-19 στην Αυστραλία και αναμένεται αυτό να ισχύει ξεχωριστά ανά πολιτεία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.
Τόσο η Αυστραλία, όσο και η Νέα Ζηλανδία διαχειρίστηκαν την κρίση της COVID-19 με μεγαλύτερη επιτυχία, από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες μετά το κλείσιμο των διεθνών συνόρων τους για τους ξένους πολίτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους τους αρκετά νωρίς στη διάρκεια της πανδημίας.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «The Australian» γράφει σήμερα, επικαλούμενη την κυβέρνηση αλλά και πηγές της τουριστικής βιομηχανίας, ότι τα ταξίδια χωρίς την υποχρέωση καραντίνας μεταξύ των δύο χωρών είναι ενδεχόμενο να αρχίσουν στις 12 ή στις 19 Απριλίου.
Κορονοϊός: Μπορεί κάποιος να κολλήσει από μολυσμένη επιφάνεια; Το CDC απαντά
Ινδία
Η Ινδία κατέγραψε 96.982 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανήλθε σε 12,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.
Το προηγούμενο 24ωρο 446 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, ανεβάζοντας σε 165.547 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Χθες Δευτέρα το βράδυ οι επικεφαλής πολλών κρατιδίων της χώρας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να διευρύνει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, περιλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες της χώρας, καθώς αυτή πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας το οποίο επισκιάζει το πρώτο.
Χθες η Ινδία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ και σήμερα τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν παραμένουν υψηλά.
Η χώρα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, επέκτεινε αυτόν τον μήνα το πρόγραμμά της εμβολιασμού περιλαμβάνοντας όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει κατά της COVID-19 μόνο περίπου 1 στους 25 κατοίκους της, σε σύγκριση με σχεδόν 1 στους 2 στη Βρετανία και 1 στους 3 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστοτόπου Our World in Data.
«Αν ένας μεγάλος αριθμός από τον πληθυσμό των νέων και των εργαζομένων εμβολιαστεί, η σοβαρότητα των κρουσμάτων θα είναι πολύ μικρότερη και λιγότεροι θα χρειάζονται θεραπεία απ’ ό,τι σήμερα» σημειώνει ο Ούντχαβ Θάκερεϊ, ο επικεφαλής του χειρότερα πληγέντος κρατιδίου της χώρας Μαχαράστρα, σε επιστολή προς τον Μόντι που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.
Ο επικεφαλής του Νέου Δελχί Άρβιντ Κεϊριουάλ και αυτοί πολλών άλλων κρατιδίων ζήτησαν επίσης γρηγορότερο και πιο διευρυμένο εμβολιασμό των πολιτών, με κάποιους να επισημαίνουν στενότητα στις προμήθειες εμβολίων ακόμη και για τις ομάδες προτεραιότητας.
Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στην πρωτεύουσα ως τις 30 Απριλίου, μετέδωσε το ANI, που συνεργάζεται με το Reuters. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διευρύνει την εκστρατεία εμβολιασμού στο «εγγύς μέλλον» για να περιλάβει κι άλλες ηλικιακές ομάδες και ότι επιταχύνονται οι προμήθειες εμβολίων.
Η Ινδία έχει εξαγάγει περισσότερες από 64 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αλλά τώρα έχει επιβραδύνει τις αποστολές για να θέσει προτεραιότητα στις εσωτερικές της ανάγκες. Με 12,7 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, η Ινδία είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν πολύ μετά τους χαμηλότερους αριθμούς για μήνες που κατέγραψε η χώρα στις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν οι αρχές χαλάρωσαν τους περισσότερους περιορισμούς και ο κόσμος σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να φοράει προστατευτικές μάσκες και να ακολουθεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Ινδία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από οπουδήποτε στον κόσμο. Στο δεύτερο κύμα μπορεί να έπαιξαν ρόλο πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με επιδημιολόγους.
Βρετανία
Ένα σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ για τη χρήση μιας διετούς περιόδου φορολογικής «υπέρ-έκπτωσης» και αναστολής των πληρωμών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις και να επενδύσουν, φαίνεται ότι αποδίδει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της βιομηχανίας.
Η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Make UK, ανακοίνωσε ότι περίπου το ¼ των εταιριών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε αύξηση των επενδύσεών τους, αντιδρώντας θετικά και άμεσα στην πολιτική του υπουργείου των Οικονομικών, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, προγραμματίζουν να παρουσιάσουν τα επενδυτικά σχέδια τους.
Η πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζεται από το 1/3 των 149 εταιριών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ως το μέτρο που είχε το καλύτερο αποτέλεσμα, στην ετήσια ομιλία του Σουνάκ για τον προϋπολογισμό, το Μάρτιο.
«Ο προϋπολογισμός είχε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στους βιομηχανικούς παραγωγούς σχετικά με την εμπιστοσύνη τους, καθώς αντιδρώντας [θετικά] επιταχύνουν την κατάρτιση των επενδυτικών σχεδίων τους» δήλωσε η Βέριτι Ντέιβιντεϊτζ Διευθύντρια Πολιτικής της ίδιας ομοσπονδίας.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επενδυτική απόδοση της Βρετανίας ήταν κάτω του μετρίου, ενώ η πρωτοβουλία αυτή, πρέπει να δώσει μία ώθηση, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα» τόνισε η ίδια.
Ο προϋπολογισμός που κατάρτισε ο Σουνάκ έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε, η βρετανική οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση της COVID-19, με μεγαλύτερες δαπάνες, αλλά και σχέδια για την αύξηση της εταιρικής φορολογίας από το 2023, ώστε να υπάρξει βοήθεια, στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας.
Η Βρετανία θα αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού Νάντιμ Ζαχάουι, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.
Ερωτηθείς από το BBC TV αν η διάθεση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Απριλίου, ο Ζαχάουι απάντησε “ακριβώς”. “Θα διατίθεται γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο της για την διάθεση σε όλους τους ενηλίκους στη χώρα μιας πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 ως το τέλος του Ιουλίου.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμών στις προμήθειες, αλλά πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του, δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό LBC, προσθέτοντας ότι 12 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις εμβολίων θα διατεθούν τον Απρίλιο.
“Η προμήθεια παρουσιάζει πάντα προκλήσεις και η προμήθεια δεν είναι απεριόριστη όπως βλέπετε γύρω σε όλον τον κόσμο. Αλλά είμαι πεπεισμένος (…) ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας”, σημείωσε.
Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο Ζαχάουι επισήμανε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια δεν θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα βάσει του σημερινού σχεδίου εξόδου από το λοκντάουν στην Αγγλία.
Βάσει του δεύτερου σταδίου του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα καταστήματα και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ θα ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων φιλοξενίας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο βάσει του τρίτου σταδίου.
“Στη χώρα, στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο πηγαίνουμε (και) στο τρίτο στάδιο, δεν θα τίθεται απολύτως κανένα θέμα οι παμπ ή τα εστιατόρια να αξιώνουν οποιαδήποτε μορφή πιστοποιητικού”, δήλωσε ο Ζαχάουι.
“Ωστόσο είναι υπεύθυνο καθώς θα βλέπουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, καθώς θα βλέπουμε πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν ότι διατηρούν τον ιό υπό έλεγχο, τότε να κοιτάξουμε το ίδιο”, πρόσθεσε.
Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στον Times Radio, ο Ζαχάουι σημείωσε ότι το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει να ψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο εισαγωγής ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στις επιχειρήσεις και στον τομέα φιλοξενίας εντός της χώρας, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.
“Δεν έχουμε φτάσει ακόμη ούτε σε μια απόφαση για το τι θέλουμε να κάνουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα εντός της χώρας, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά θέματα που χρειάζονται προσεκτική εξέταση”, είπε και τόνισε: “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά (…) αν φτάσουμε εκεί, τότε βεβαίως θα πάμε στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία”.
Παράλληλα στις δηλώσεις που έκανε στο BBC TV υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε σύστημα πιστοποιητικού σχετικά με την COVID-19 υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πρακτικό και δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
“Δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει αυτό να συμβεί”, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ένα σύστημα πιστοποιητικού θα είναι μεροληπτικό.
“Όλοι μπορούν να κάνουν τεστ. Δεν γίνονται διακρίσεις. Αλλά δεν μπορούν όλοι να κάνουν εμβόλιο (…) και γι’αυτό οφείλουμε να κοιτάξουμε όλες τις τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν από κοινού”, κατέληξε.
Τέσσερις χώρες δοκιμάζουν το «εμβόλιο των φτωχών» κατά της Covid-19
Ρωσία
Η Ρωσία κατέγραψε 8.328 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.747 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.589.540.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 389 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 101.106 θάνατοι.
Η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία (Rostat) η οποία κάνει την δική της ξεχωριστή καταμέτρηση έχει ανακοινώσει ότι από το Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι από 225.000 θάνατοι.
Πηγή: AΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ