Featured

ΚΘΒΕ: Η πρώτη ηχηρή παραίτηση μετά το ρεπορτάζ της parallaxi

Η απόλυτη σιωπή στη σκιά μιας ηχηρής αποχώρησης. Όλο το ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν.

Parallaxi
κθβε-η-πρώτη-ηχηρή-παραίτηση-μετά-το-ρε-880198
Parallaxi

To αναλυτικό και κατατοπιστικό για όσα συμβαίνουν στο ΚΘΒΕ ρεπορτάζ της Λίας Κεσσοπούλου στην parallaxi έφερε ήδη την πρώτη εξέλιξη.

Με μια ανάρτηση του στο facebook ο γνωστός θεατρικός σκηνοθέτης ανακοινώνει, εμφανώς αγανακτισμένος με το τεράστιο παρασκήνιο της επιλογής νέου καλλιτεχνικού διευθυντή την απόσυρση του από την κούρσα αφήνοντας αιχμές. Η επιστολή απευθύνεται στον δικηγόρο πρόεδρο της επιτροπής κ. Γαρούφα. Επιτροπή από την οποία έχουν αποχωρήσει ήδη ο Νικήτας Τσακίρογλου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και οι θέσεις τους παραμένουν κενές ενώ κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Η επιστολή παραίτησης από τη διεκδίκηση που συνοδεύεται στην ανάρτηση από το ρεπορτάζ της parallaxi έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Γαρούφα,
για λόγους αρχής αποσύρω την υποψηφιότητά μου,

Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με τιμή,
Ευδόκιμος Τσολακίδης
………………………………………………………………………..
Ευχαριστώ τους φίλους και γνωστούς για την θερμή υποστήριξη.

Μετά το σάλο των ερωτημάτων και των αποκαλύψεων προκύπτουν μεγάλες απορίες για τη σιωπή του τύπου σε μια ακόμα υπόθεση που σχετίζεται με την υπουργό Πολιτισμού απευθείας και δεν δημοσιοποιείται πουθενά. Ο Γιώργος Σαρηγιάννης, πολιτιστικός συντάκτης επί δεκαετίες σε μεγάλα μέσα προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση:

”Κάτι τρέχει εκεί στην Θεσσαλονίκη… Κάτι τρέχει εκεί στο ΚΘΒΕ. Η συνάδελφος Λία Κεσοπούλου είναι σαφέστατη και το ρεπορτάζ της απολύτως έγκυρο. Γράφοντας στο parallaximag.gr για τις θρασύτατες κινήσεις. Χωρίς να αφήνει «θρασύτατες υπόνοιες». Το υπουργείο, το λεγόμενο, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν επέστη ο χρόνος να απαντήσει; Δεν επέστη ο χρόνος να κινηθεί; Καθαρά και με εντιμότητα; Δεν ζούμε στο Βυζάντιο. Οι συναδελφοι του Πολιτιστικού των εφημερίδων -πλην «Αυγής» που το έκανε και την απειλούν- δεν θα ασχοληθούν; Δεν πρόκειται για «τοπική υπόθεση». Πρόκειται για το δεύτερο τη τάξει κρατικό Θέατρο.”

Η κριτικός θεάτρου του Αθηνοράματος Τόνια Καράογλου έγραψε:

”Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω , τις κωλυσιεργίες, τη μη τήρηση του νόμου, τα πληρωμένα ρεπορτάζ; Η επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή για το ΚΘΒΕ υπόκειται στον ίδιο νόμο με αυτόν του Εθνικού, αλλά το Υπουργείο κάνει του κεφαλιού του. Μήπως το θέμα πρέπει να αναδειχθεί και στα αθηναϊκά μέσα; (Μια που οι Θεσσαλονικείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βρίσκονται σε…. νιρβάνα;)
(Το ότι δεν σκέφτηκε το υπουργείο να ορίσει έναν έστω καθηγητή του τμήματος θεάτρου -που υφίσταται και διαπρέπει στη Θεσσαλονίκη- στην επιτροπή αξιολόγησης, επίσης «ασχολίαστο»)”
Από την πλευρά το Υπουργείου η σιωπή συνεχίζεται, ενώ όπως αποκάλυψε στην parallaxi ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος ο Νικήτας Τσακίρογλου δεν εμφανίστηκε καν ως όφειλε στην ακρόαση της δικής του υποψηφιότητας παρότι ήταν στην από τις πρώτες της διαδικασίας λόγω αλφαβητικής σειράς.
Στο μεταξύ τεράστια απορία προκαλεί το γεγονός πώς ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και δεκάδες άλλα ακραία ζητήματα που άπτονται της νομιμότητας εντός του θεάτρου, γνωστά πρόσωπα του συνδικαλισμού του ΚΘΒΕ που ξεσηκώθηκαν εναντίον όλων των προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθυντών για διάφορους λόγους και προχωρούσαν σε απεργίες και κινητοποιήσεις για πολύ λιγότερα τηρούν αυτή τη στιγμή σιγή ιχθύος στηρίζοντας απόλυτα το νυν καλλιτεχνικό διευθυντή και όσα εξόφθαλμα συμβαίνουν. Προφανώς είναι πολλά τα οφέλη με τα οποία πετυχαίνεται αυτή η σιωπή…

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα