Διεθνή

Κύπρος-Εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες με «κούρσα» για 1+2

Η χώρα περνάει στην επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Αναστασιάδη

Parallaxi
κύπρος-εκλογές-άνοιξαν-οι-κάλπες-με-κ-969552
Parallaxi

Αρχισε στις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 πρόσωπα.

Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κέντρα στην Αθήνα (5), Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη (3), Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα και Ρέθυμνο,

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τις 21:00.

Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς θα οδηγηθούν στον β γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί και ανακηρυχθεί ο νέος ΠτΔ.

Δημοσκοπικό προβάδισμα Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές

Μετά µια μακρά σε διάρκεια αλλά κυρίως υψηλή σε ένταση προεκλογική μάχη, διεξάγεται σήμερα ο α΄ γύρος των προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρότι υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων –φτάνουν για πρώτη φορά τους 14–, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι που διεκδικούν εισιτήριο για τον β΄ γύρο των εκλογών, στις 12 Φεβρουαρίου, είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο διπλωμάτης και ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίζεται από το κόμμα της Αριστεράς (ΑΚΕΛ) Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος στηρίζεται επίσημα από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) και Κόμμα Σοσιαλιστών (ΕΔΕΚ). Ο τελευταίος θεωρείται, βάσει των δημοσκοπήσεων, το φαβορί, διατηρώντας σαφές προβάδισμα από τους άλλους δύο ανθυποψηφίους του, οι οποίοι φέρεται πως θα δώσουν μάχη ψήφο με ψήφο για τη δεύτερη θέση.

Τα σενάρια

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο πρώτος υποψήφιος που ενώ δεν στηρίχθηκε επίσημα από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ), κατάφερε είτε να περάσει στον β΄ γύρο είτε να εκλεγεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, σε συνδυασμό με το ότι υπογραμμίζει τη συναγερμική του ιδιότητα, λαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των συναγερμικών ψηφοφόρων και ένα μικρό ποσοστό από το ΑΚΕΛ.

Εχει ήδη δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αποτελεί τη δεύτερη συναγερμική υποψηφιότητα, η οποία παραδόξως δεν έχει πληγεί από τα σκάνδαλα της δεκαετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουδέποτε έκρυψε τη συναγερμική του ταυτότητα, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη διακυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ. Αυτό συμβάλλει στο να «κλειδώσει» εκείνο το σημαντικό ποσοστό συναγερμικών ψηφοφόρων και να απενεχοποιήσει την ψήφο τους υπέρ του. Βεβαίως, στο επιτελείο του υπάρχει η έντονη ανησυχία ανατροπής των δημοσκοπήσεων, καθώς αναγνωρίζουν πως η ψήφος τους είναι χαλαρή.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταφέρουν να συσπειρωθούν την ύστατη ώρα, επικαλούμενα τον κομματικό πατριωτισμό. Σε ένα σενάριο ήττας του, πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ιδρύσει κόμμα και θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα