Top

Κύπρος: Θα χορηγήσει 3η δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κύπρος-θα-χορηγήσει-3η-δόση-εμβολίου-σε-707533
Parallaxi

corona 2

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Κύπρος: Θα χορηγήσει τρίτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου mRNA κατά της COVID-19 σε άτομα άνω των 65 ετών, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας, εφόσον έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει άμεσα και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ίσως και αύριο.

“Επιβάλλεται να ολοκληρώσουμε το τείχος ανοσίας”, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Αποφασίστηκε επίσης επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία στα 2/3 της πληρότητας με απαραίτητη επίδειξη safepass.

Ακόμα αποφασίστηκε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι 22 Σεπτεμβρίου.

Ιταλία: Προσανατολίζεται προς υποχρεωτικό εμβολιασμό και τρίτη δόση

Στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι στο εσωτερικό της συμμαχίας κομμάτων που τον στηρίζουν θα πρέπει να προκύψει συμφωνία, μέσω διαλόγου, για την επέκταση της χρήσης του πράσινου πάσου. Παράλληλα, ερωτηθείς αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου και αν ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, απάντησε “ναι και στα δυο”.

Σχετικά με την μέχρι τώρα εφαρμογή του πράσινου πάσου στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι “θεωρεί πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά”. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι “το 91,5% του διδακτικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί” και ότι “η εκστρατεία εμβολιασμού αγκαλιάσθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους νέους”.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος επανέλαβε την έκκληση προς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και προέβλεψε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο το 80% του ιταλικού πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Γαλλία: Η εισαγωγή του υγειονομικού πιστοποιητικού, ένα κερδισμένο στοίχημα

Η εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού αύξησε θεαματικά τις επιδόσεις της Γαλλίας στον εμβολιασμό εντάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων χωρών της κατάταξης. Το κερδισμένο στοίχημα θεωρείται πλέον ευνοϊκός παράγοντας για τον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.

Επτά εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Γάλλοι έχουν πλέον συνηθίσει να δείχνουν το πιστοποιητικό για να μπουν στο εστιατόριο, το μπαρ, στο γυμναστήριο, το μουσείο, το εμπορικό κέντρο.

Όπως παντού, περιλαμβάνει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid ή ανάρρωσης από την νόσο τους τελευταίους έξι μήνες..

“Αρχικά, το στοίχημα δεν είχε κερδηθεί. Αλλά παρά την όποια απροθυμία, εφαρμόσθηκε ευρέως, τηρείται αρκετά καλά και συμβάλλει αναμφίβολα προς το παρόν στον έλεγχο του τέταρτου κύματος της επιδημίας”, ο δρ Τζιλαλί Ανάν, διευθυντής του τμήματος Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Raymond-Poincaré στο Παρίσι.

Εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού για να αποφύγουν τα επαναλαμβανόμενα τεστ, ακόμη και αν συνεχίζονται οι επικρίσεις για το μέτρο του υγειονομικού πιστοποιητικού από όσους θεωρούν ότι εισάγει διακρίσεις απέναντι στους ανεμβολίαστους.

Έτσι πολύ σύντομα η Γαλλία θα ξεπεράσει το φράγμα των 50 εκατομμυρίων εμβολιασμένων επί πληθυσμού 67 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, 64% έως 77% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το σύστημα του πιστοποιητικού, ενώ η εμπιστοσύνη στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της από την έναρξη της επιδημίας, που προκάλεσε τον θάνατο 114.577 ανθρώπων και 6,7 εκατομμύρια κρούσματα στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Σανάν, διευθυντή του ινστιτούτου Elabe, ο πρόεδρος της Γαλλίας δίνει την εντύπωση ότι πέρασε την κρίση με κάποιες δύσκολες στιγμές, αλλά χωρίς να αφήσει χώρο για εναλλακτική, για να πει κανείς ότι “κάποιος άλλος θα το έκανε καλύτερα”.

Σήμερα, το υγειονομικό πιστοποιητικό συνεχίζει να καταγγέλλεται από “μία μειονότητα, αλλά όχι περιθωριακή μειονότητα” που αντιστοιχεί στο 20% έως 25%, σημειώνει ο επικεφαλής του Elabe.

Όλα τα Σάββατα, εκπρόσωποι αυτής της ομάδας διαδηλώνουν κατά της “δικτατορίας” που έχει επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση, αλλά το “κίνημα” δεν συγκέντρωσε ποτέ δημόσια υποστήριξη και φθίνει

“Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να βγάλουν το κινητό τους στην είσοδο ενός εστιατορίου έχει γίνει συνήθεια. Δεν έχουν ακολουθήσει τους διαδηλωτές στην ιδεολογική σφαίρα”.

Όμως, με την έναρξη του φθινοπώρου, οι γιατροί ετοιμάζονται για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την επιδημιολόγο Κατρίν Χιλ, όλοι οι δείκτες της Covid-19 βρίσκονται σε καθοδική πορεία, αλλά “μένει μία δεξαμενή 20 εκατομμυρίων περίπου ανεμβολίαστων ανάμεσα στους οποίους ο ιός έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να κυκλοφορεί”.

“Φορέας της επιδημίας θα είναι οι ανεμβολίαστοι”, λέει η επιδημιολόγος. Το ήμισυ αυτών είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

Και όποιες και αν είναι οι επιτυχίες, “βρισκόμαστε στο έλεος μίας νέας παραλλαγής”, προειδοποιεί.

«Φρένο» από τον ΕΜΑ στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Η Νορβηγία αναβάλλει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού

Η Νορβηγία ανέβαλε και πάλι σήμερα την πλήρη άρση των υγειονομικών περιορισμών, με φόντο έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

“Η συνέχιση του ανοίγματος (της κοινωνίας) σήμερα θα δημιουργούσε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης”, δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες δεν φαίνονται ευοίωνες για το δεξιό συνασπισμό της.

“Αυτό τον κίνδυνο, δεν θέλουμε να τον αναλάβουμε την ώρα που μένει τόσο λίγος χρόνος πριν όλοι οι ενήλικοι να έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν με το εμβόλιο”, δήλωσε.

Η σκανδιναβική χώρα άρχισε πριν από το καλοκαίρι να αίρει σταδιακά τα υγειονομικά μέτρα της στο βαθμό που ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προχωρούσε και η επιδημία οπισθοχωρούσε στην επικράτειά της.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων, ανέβαλε ωστόσο επανειλημμένα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του ανοίγματος, η οποία ισοδυναμεί με οιονεί εξομάλυνση.

Σήμερα η Σόλμπεργκ δήλωσε πως στόχος της είναι η επιστροφή σε μια ομαλή ζωή “στα τέλη Σεπτεμβρίου”, όταν θα έχει εμβολιαστεί, όπως ελπίζει, περίπου το 90% του ενήλικου πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό ήταν 71,9% χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας, ενώ 89,1% των ενηλίκων είχαν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση.

Εξαιτίας της διάδοσης της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως μεταξύ των νέων λόγω της επιστροφής στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Μεταξύ των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβάνεται ο ανώτατος αριθμός ατόμων στις συγκεντρώσεις, αν και το όριο αυτό έχει αυξηθεί στα 5.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και σε 7.000 σε εξωτερικούς.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Σεπτεμβρίου σ’ αυτή τη σκανδιναβική χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της “κοκκινο-πράσινης” αντιπολίτευσης, αν και η απερχόμενη κυβέρνηση εν γένει χαιρετίζεται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Βέλγιο: Σε καραντίνα το βασιλικό ζεύγος αφού μέλος της οικογένειας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματίλντ, ακύρωσαν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους, αφού ένα μέλος της οικογένειάς τους βρέθηκε θετικό στην Covid-19.

Τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι το βασιλικό ζεύγος αποφάσισε να περιορίσει τις επαφές του τις επόμενες ημέρες. Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας ασθενεί.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση VRT, πρόκειται για ένα από τα μικρότερα παιδιά του βασιλιά, είτε για τον 15χρονο Εμανουέλ είτε για τη 13χρονη Ελεονόρ. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, που βγήκαν αρνητικές.

Το βασιλικό ζεύγος ακύρωσε ή ανέβαλε τις εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί μέχρι την Δευτέρα. Σ’ αυτές περιλαμβανόταν μια ακρόαση των “ηρώων” της καθημερινότητας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, καθώς και η παρουσία τους σε αθλητικούς αγώνες αύριο Παρασκευή.

Γερμανία: Νέους περιορισμούς βλέπει το φθινόπωρο ο κορυφαίος ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων

Ο κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί των κοινωνικών επαφών θα είναι και πάλι απαραίτητοι το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων, διαφορετικά θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί από τον Οκτώβριο.

«Το ποσοστό νοσηλείας νοσούντων από την κυρίαρχη στην Γερμανία παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού είναι πολύ υψηλό και το ποσοστό εμβολιασμών πολύ χαμηλό και πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί», τόνισε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

«Εκτιμώ ότι κοινωνικές επαφές θα πρέπει να περιοριστούν ξανά το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας της COVID-19. Αυτό το προγνωστικό μοντέλο προβλέπει ότι τον Οκτώβριο οι πολίτες θα πρέπει να μειώσουν τις κοινωνικές τους επαφές κατά 10% και τον Νοέμβριο κατά 30%», είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, βασιζόμενος σε ένα μαθηματικό μοντέλο του Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

«Τα αποτελέσματα μελέτης στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι το ποσοστό νοσηλείας εξ αιτίας της παραλλαγής Δέλτα, η οποία κυριαρχεί στη Γερμανία, είναι σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, μπορεί κανείς να αποφύγει αυτήν την κατάσταση εάν εμβολιαστεί. Τα διαγνωστικά τεστ αποτελούν απλώς ένα βοηθητικό μέσον. Πρέπει να εργαστούμε οπωσδήποτε όλοι στην κοινωνία ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Το τρέχον ποσοστό 61% πλήρως εμβολιασμένων στην Γερμανία δεν είναι αρκετό», τόνισε ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος στη συνέντευξή τους στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Βουλγαρία: Νέα μέτρα λόγω έξαρσης κρουσμάτων – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα