Top

Βουλγαρία: Νέα μέτρα λόγω έξαρσης κρουσμάτων – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
βουλγαρία-νέα-μέτρα-λόγω-έξαρσης-κρου-746354
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βουλγαρία: Νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλει η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων – 54 νέοι θάνατοι και 1.745 κρούσματα

Τα εστιατόρια και τα μπαρ στη Βουλγαρία θα υποχρεωθούν να κλείνουν στις 10 μμ από τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις σε εσωτερικούς χώρους θα διεξάγονται χωρίς θεατές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας καθώς η βαλκανική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Βουλγαρία, η χώρα με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην ΕΕ, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται κυρίως στην παραλλαγή του κορονοϊού Δέλτα.

Μόνο σήμερα η χώρα αυτή των επτά εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε περίπου 1.745 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 32.192.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει περίπου 18.950 άνθρωποι και χθες καταγράφηκαν 54 νέοι θάνατοι στη χώρα αυτή που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία από το Our World in Data.

“Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι ανεξέλεγκτη. Το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών μάς υποχρεώνει να επιβάλουμε αυτά τα μέτρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Στόιτσι Κατσάροφ κάνοντας και πάλι έκκληση προς τους Βούλγαρους να εμβολιαστούν.

Με βάση τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, απαγορεύονται τα φεστιβάλ μουσικής, ενώ τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα πρέπει να λειτουργούν με το 50% της χωρητικότητάς τους.

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία από τις 15 Σεπτεμβρίου που ξεκινάει το νέο σχολικό έτος, αλλά όπως επισήμανε ο Κατσάροφ, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανόν να υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.

Νορβηγία: Η χώρα θα αρχίσει να εμβολιάζει τα παιδιά 12 με 15 ετών

Οι αρχές της Νορβηγίας θα αρχίσουν να χορηγούν εμβόλιο κατά της covid-19 σε παιδιά 12 με 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

Στη χώρα παρατηρείται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19, κυρίως μεταξύ των νέων.

Περίπου το 72% των Νορβηγών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 57% του πληθυσμού είναι πλήρως ανοσοποιημένο, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Γαλλία: Με μάσκες και αντισηπτικά επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές στα σχολεία

Περίπου 12,3 εκατομμύρια μαθητές και 866.500 δάσκαλοι και καθηγητές στη Γαλλία επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία τους με μάσκες, αντισηπτικά στην είσοδο των κτιρίων και υποχρεωτική τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο προαύλιο, βάσει των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Είναι πολύ διαφορετικά από τη συνηθισμένη επιστροφή στο σχολείο”, λέει ο Ματιέ Σεγκουάν, ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Rodin στο κεντρικό Παρίσι, δείχνοντας τις συσκευές καθαρισμού του αέρα που έχουν τοποθετηθεί στις σχολικές αίθουσες και τις εφεδρικές μάσκες για όσους μαθητές έχουν ξεχάσει τη δική τους.

Με τα εμβόλια να διατίθενται πλέον και για παιδιά άνω των 12 ετών και με τους μαθητές να ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν ο Σεγκουάν εξηγεί ότι το σχολείο του πιθανόν να γίνει εμβολιαστικό κέντρο.

“Πρωτίστως, πρέπει να είμαστε ήρεμοι, η επάνοδος έχει προετοιμαστεί, οι μαθητές θα είναι εκεί, οι καθηγητές το ίδιο, το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι σαφές”, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Tο υπουργείο του έχει διατηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο στο “επίπεδο 2” (από τα 4) που προβλέπει την δια ζώσης διδασκαλία και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους εκτός από το νηπιαγωγείο.

Το ημερήσιο ποσοστό μεταδοτικότητας, κατά μέσο όρο, έχει επιβραδυνθεί στη Γαλλία και η κυβέρνηση στοχεύει να χορηγήσει μια τρίτη αναμνηστική δόση σε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τις αρχές του 2022, ανακοίνωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Γιατί και η νέα σχολική χρονιά αναμένεται χαοτική – Η περίπτωση των ΗΠΑ

Ρωσία: Καταγράφηκαν 18.985 νέα κρούσματα και 798 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε 18.985 νέα κρούσματα κοροναϊού κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα, ανήλθε σε 6.956.318, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο διαχείρισης της πανδημίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε 798 νέους θανάτους που συνδέονται με την covid-19 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 184.812.

Φιλιππίνες: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν υπερβεί τους 33.500

Στις Φιλιππίνες ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς το αρχιπέλαγος σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο εξαιτίας της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μολύνσεις που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εκδήλωση της πανδημίας στη φιλιππινέζικη επικράτεια.

Χθες Τετάρτη οι αρχές ανακοίνωσαν 14.216 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των περιπτώσεων να ξεπερνά τα 2 εκατ., ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 33.533 στη χώρα των 110 εκατ. κατοίκων.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Για πρώτη φορά, τη Δευτέρα ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 22.000. Ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιος από αυτόν της 6ης Αυγούστου, της ημέρας που επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Μανίλα και τα προάστιά της.

Ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις Φιλιππίνες, ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίνγκε, αποδίδει την έξαρση της πανδημίας στην παραλλαγή Δέλτα.

«Πάνω από το 70% των μολύνσεων στην κοινότητα οφείλονται στη Δέλτα», σημείωσε ο Δρ. Αμπεγιασίνγκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το lockdown στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας – όπου ζουν πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι – παρατάθηκε ως τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αρχές πασχίζουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπεγιασίνγκε, τα περιοριστικά μέτρα, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και η αύξηση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων έχει επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να αποφευχθεί ο κίνδυνος κορεσμού του συστήματος υγείας.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκόμων όμως υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά λόγω των αθρόων παραιτήσεων, που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της μαζικής ροής ασθενών με την COVID-19.

Οργάνωσαν διαδηλώσεις μπροστά σε νοσοκομεία, προβάλλοντας αιτήματα όπως οι προσλήψεις προσωπικού και η αύξηση των μισθών.

Η Moderna ζήτησε άδεια για μια τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου της

Κούβα: Αρχίζει αύριο ο εμβολιασμός παιδιών από 2 έως 18 ετών

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας αρχίζουν αύριο Παρασκευή να εμβολιάζουν παιδιά και έφηβους από δύο ως 18 ετών με τα εμβόλια Abdala και Soberana, κάτι που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει αναγκαία προϋπόθεση προτού ανοίξει ξανά τα σχολεία, ανακοίνωσε η προεδρία χθες Τετάρτη.

Η παιδιατρική εκστρατεία εμβολιασμού αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Αβάνας για να επιταχύνει την ανοσοποίηση έναντι της COVID-19, που έχει καθυστερήσει: ενώ η Αβάνα είχε θέσει στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα τέλη Αυγούστου, το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 33,8%, κάτι που την ώθησε να αξιοποιήσει το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, πέραν αυτών που έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της νήσου.

Ο νέος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί «το 92,6%» των 11,2 εκατ. κατοίκων τον Νοέμβριο, διαβεβαίωσε η προεδρία μέσω του ιστοτόπου της.

Οι έφηβοι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται αύριο, κατόπιν, από τη 15η Σεπτεμβρίου, τα παιδιά 2 ως 11 ετών, στο πλαίσιο εκστρατείας που θα είναι «εντατική, με πολλούς ανθρώπους να εμβολιάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε η Ιλεάνα Μοράλες, η διευθύντρια του τμήματος Επιστήμης και Καινοτομίας στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Η Κούβα διεξάγει κλινικές δοκιμές σε παιδιά με τα εμβόλια Αμπντάλα και Σομπεράνα, που αξιοποιούνται ήδη στον ενήλικο πληθυσμό, όμως κανένα από τα δύο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη άδεια επείγουσας χρήσης για τους ανήλικους.

Πάντως, «η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή έχει εγκριθεί» από το κέντρο ελέγχου φαρμάκων του κράτους (CECMED), τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, τόνισε η προεδρία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν προτού να έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι θα ξεκινήσουν να παραδίδονται μαθήματα από την επόμενη Δευτέρα μεν, αλλά εξ αποστάσεως.

Η Κούβα, η οποία –συγκριτικά– διατηρούσε υπό έλεγχο την πανδημία στην επικράτειά της, καταγράφει από τον Ιούλιο πολύ ανησυχητικούς αριθμούς κρουσμάτων, καθώς η άφιξη της παραλλαγής Δέλτα έθεσε υπό μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας της, καμάρι και κοινωνικό πυλώνα του νησιού.

Ως αυτό το στάδιο το κράτος των 11,2 εκατ. κατοίκους έχει καταγράψει 5.377 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 659.464 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Ως τις αρχές του Αυγούστου, 95.100 ανήλικοι μολύνθηκαν και επτά πέθαναν.

Σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, ο εμβολιασμός γίνεται από τα 12 έτη και πάνω, ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές δοκιμές εμβολίων για την COVID-19 σε μικρότερα παιδιά.

Στην Κίνα, η φαρμακευτική εταιρεία Sinovac ανακοίνωσε πως προετοιμάζει εμβόλιο για παιδιά ηλικίας τριών ετών, ενώ στο Ισραήλ, τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19 μπορούν να εμβολιάζονται από την 1η Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα