Διεθνή

Λέκκας για Τουρκία: Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

"Δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών."

Parallaxi
λέκκας-για-τουρκία-υπάρχουν-100-000-εγκλωβι-973099
Parallaxi

«Κρατάω την εναλλαγή συναισθημάτων των ανδρών της ΕΜΑΚ και της έκφρασης των προσώπων τους, στην διάρκεια των διασώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, λίγες ώρες μετά από την επιστροφή του από την Τουρκία, όπου βρέθηκε με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρώτη ημέρα παραμονής της ομάδας στην Τουρκία, όταν βγήκε ζωντανό ένα κοριτσάκι και μετά απεβίωσε. «Ακούγονται φωνές, έρχονται συγγενείς. Πρέπει να κάνεις επιλογή. Είναι τεράστια η ευθύνη και η δική μου και του επικεφαλής της ΕΜΑΚ για το ποια διάσωση θα επιχειρηθεί. Ήρθε ένας και μου είπε “οκτώ άτομα είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι μου”, ο άλλος “το κοριτσάκι μου είναι εκεί”. Για την επιλογή επικρατεί η λογική ποιος μπορεί να βγει πιο εύκολα, ποιος μπορεί να επιβιώσει, που είναι πιο εύκολη η διείσδυση για τους άνδρες της ΕΜΑΚ. Αν υπάρχει παιδί και ενήλικας, επιλέγεις πρώτα το παιδί», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Συγκλόνισε η αναφορά του για τους εγκλωβισμένους, καθώς μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «το 1999 στην Τουρκία, είδα μια μπουλντόζα που διαμέλισε έναν εγκλωβισμένο που ήταν ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών, από την ώρα που θα μπουν οι μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα μπάζα. Ίσως τον μάθουμε μετά από χρόνια τον αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στα κρεβάτια τους, όπως ήταν στον σεισμό του Αιγίου το 1995».

«Αν είχαμε τον σεισμό αυτόν στην Ελλάδα δεν θα έπεφταν τόσα κτήρια, λόγω του οικοδομικού κανονισμού που εφαρμόζεται από το 1984. Από τα δημόσια κτήρια, υπάρχουν 16.000 που είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια», είπε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με τις προβλέψεις για σεισμό στην Ελλάδα πάνω από 8 Ρίχτερ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είπε: «Δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και να μπορούσαμε να έχουμε, δεν το λες έτσι και δεν το λες τώρα στον πληθυσμό. Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος από τέτοια ρήγματα. Ακόμη, στην Τουρκία, η στατική μηχανική υποκλινόταν στην αρχιτεκτονική και στα συμφέροντα» και στο πως ήθελαν οι κατασκευαστές να φτιάξουν τα σπίτια.

Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του Ευθύμη Λέκκα, που είπε: «Περιμέναμε έως το 2024 έναν μεγάλο σεισμό έως 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ αλλάζει τα δεδομένα. Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα δούμε εάν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι από τώρα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα