Featured

Όλες οι εξελίξεις για την Αγιά Σοφιά, μέσα και έξω από την Τουρκία

Όσα συνθέτουν τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Parallaxi
όλες-οι-εξελίξεις-για-την-αγιά-σοφιά-μέ-624129
Parallaxi

H parallaxi ζητά συγνώμη για την ανάρτηση της συγκεκριμένης εικόνας η οποία τελικά δεν απεικονίζει την Αγία Σοφία όπως αρχικώς είχαμε γράψει.

Στο επόμενο βήμα προχωρά η Τουρκία αναφορικά με την Αγία Σοφία, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της σε τζαμί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή των Μουσουλμάνων εντός του μνημείου.

Σημειώνεται ότι, η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί εδώ και χρόνια και η επιλογή της ημέρας είναι άκρως συμβολική.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία παραμένει από χθες κλειστή για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.

Για την ακρίβεια, η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής, Αλί Ερμπάς.

Τι θα συμβεί με τις αγιογραφίες 

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με φωτισμό και ειδική τεχνολογία.

Αναλυτικότερα, θα προστεθούν κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα χαλιά, τα οποία θα φωτίζονται προκειμένου να μην είναι ευδιάκριτες οι αγιογραφίες. 

Συνεπώς, οι επισκέπτες θα πρέπει να αφαιρέσουν τα υποδήματά τους προκειμένου να εισέλθουν στο ναό.

H στάση της Ελλάδας 

Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα, ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και όσους την αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη», δήλωσε από μέρους της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ είπε επίσης πως η απόφαση «υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι εργαλείο πολιτικής, δεν είναι ιδιοκτησία. Είμαστε όλοι προσωρινοί στο πέρασμα της ιστορίας και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, διαπράττει ύβρη», γράφει σε ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Κληρονομούμε και παραδίδουμε στις επόμενες γενιές τη διαφύλαξη και την προστασία των παγκόσμιων συμβόλων. Η Αθήνα, οικοδέσποινα και θεματοφύλακας της ιστορίας, το γνωρίζει καλά. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, εισηγούμαι την έκδοση ψηφίσματος, για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Το μήνυμα που λέει ότι οι όποιες δικαστικές ή πολιτικές απόφασεις είναι, εν τέλει, πολύ μικρές και εφήμερες μπροστά στην ιστορία της Αγίας Σοφίας», σημείωσε επίσης ο ίδιος.

«H θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυση των συμμαχιών μας και της αποτρεπτικής μας ισχύος», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τίτλο «Με αυτοπεποίθηση και με πυξίδα τη διεθνή νομιμότητα».

«Όσο λοιπόν κι αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβατικές της συμπεριφορές εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής, όσο κι αν προκαλεί με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή που κατ’ ουσίαν επέβαλε στον Σάρατζ της Λιβύης εις βάρος του ίδιου του λιβυκού λαού, όσο κι αν παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για το εμπάργκο των όπλων στη χώρα, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυση των συμμαχιών μας και της αποτρεπτικής μας ισχύος» τονίζει ρητά ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: εκεί δηλαδή που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, η Ελλάδα όπως και η Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά.

Εξίσου, στέλνει το μήνυμα πως «με νηφαλιότητά αλλά και πλήρη και εντεινόμενη αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως η διεθνής έννομη τάξη αλλά και το Σύνταγμά μας ορίζουν», και επισημαίνει ότι «δεν παρασυρόμαστε σε φωνασκίες και δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά έχουμε πλήρη αντίληψη ότι ο διάλογος διεξάγεται επί τη βάσει κανόνων του διεθνούς δικαίου και ουδόλως με τη λογική των τετελεσμένων και την επιβολή του περιστασιακά φερόμενου ως ισχυρού». Άλλωστε, υπογραμμίζει, η ορθή αντίληψη ισοζυγίου ισχύος είναι πιο πολύπλοκη άθροιση από ανάγνωση αριθμών.

Σήμερα, αποτυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε μια διαδικασία νέου, ελπιδοφόρου, όσο και δύσκολου ξεκινήματος μετά την άκρως επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικότερα, αναφέρει πως η οικονομία, ο τουρισμός μας έχουν ήδη επανεκκινήσει δυναμικά, ενώ η εξωτερική μας πολιτική παραμένει ιδιαίτερα δραστήρια. Επιβεβαιώνει κι αυτή καθημερινά, μέσα από μια σειρά στοχευμένων κινήσεων, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αναφέρει ρητά.

Στη συνέχεια ο Nίκος Δένδιας προσδιορίζει πως με ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών και συνεργειών που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως τον Κόλπο, η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να αφήσει αποτύπωμα σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Μεθοδικά, επεξηγεί, η Ελλάδα καλλιεργεί συνθήκες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές προσκήνιο και πως η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά τα διεθνή της ερείσματα κάνοντας τη φωνή της να ακούγεται πιο δυνατά. «Επιδιώκει ενεργό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της περιοχής μας. Και βέβαια έχει πλήρη και στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία» επισημαίνει. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως απτή απόδειξη αποτελούν, μεταξύ άλλων, «η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (των ΑΟΖ) που υπογράψαμε προσφάτως με την Ιταλία και η αδιάρρηκτη σύμπλευση Ελλάδας Γαλλίας. Η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ έχει εκφραστεί επανειλημμένα και ηχηρά από τα πλέον αρμόδια χείλη. Συμπτωματική δεν είναι, επίσης, η εξαιρετική μας συνεργασία με χώρες κλειδιά στην περιοχή, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρόσφατη συμμετοχή μου στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για τη Λιβύη, αλλά και η συμμετοχή μας σε σειρά πρωτοβουλιών για την περιοχή του Σαχέλ, τη Λατινική Αμερική, το Σουδάν και την Υεμένη. Είναι μία ακόμα προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου μας διεθνώς».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας καθιστά σαφές πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί μια άγκυρα σταθερότητας για την περιοχή μας κι ότι προάγει με συνέπεια την ειρήνη, τη συνεργασία, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών. Έχει ακόμα αποδείξει, όπως υπογραμμίζει, ότι γνωρίζει πώς να επιλύει προβλήματα, πώς να συμβάλλει με θετικό τρόπο στην πρόληψη και επίλυση διενέξεων και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης πάντα στη βάση του απαρέγκλιτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η πυξίδα μας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η χώρα προασπίζει τα δικαιώματά της και συνομιλεί με γείτονες και εταίρους, διαμηνύει ξεκάθαρα στο άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και σημειώνει ότι «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος συμβολίζει, με τον πιο ακραίο τρόπο, τη στρατηγική επιλογή του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης. Όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας», δηλώνει o Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο facebook.

«Η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί, αποδεικνύει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα-βήμα. Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

«Εξίσου, όμως, προκλητικές είναι και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, που εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου που έχουν αναγορεύσει αυτές τις συμμαχίες σε προστάτες του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι οι ίδιες που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε επίσης: Επιστολή Παπαδημούλη στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών για την Αγία Σοφία

Η στάση της Κύπρου 

Η Προεδρία της Δημοκρατίας καταδικάζει επίσης μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η Κυπριακή Προεδρία, η Αγία Σοφία είναι επί αιώνες παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού, αλλά και σύμβολο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλήγμα κατά της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ανεξιθρησκείας, αλλά και παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα δικαίου, αρχών και αξιών του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, και παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τη διατήρηση τέτοιων μνημείων.

Οι αντιδράσεις μέσα στην Τουρκία

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που πρόσθεσε επίσης στο BBC News ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μεμια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».

Μπασκίν Οράν

Ο πολιτικός επιστήμονας και γνώστης των μειονοτικών θεμάτων της Τουρκίας, Μπασκίν Οράν, αναφέρει: «Η τελευταία πυρίτιδα στο χέρι έχει πλέον εξαντληθεί. Τώρα εκρήγνυται. Ας δούμε τι συμβαίνει. Η πυρίτιδα τελείωσε. Μόνο η εξωτερική πυρίτιδα παρέμεινε. Συρία και Λιβύη».

Γιαβούζ Μπαϊντάρ

Ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Περαστικά Τουρκία… Αυτή η απόφαση ίσως να είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια της κοσμικής Τουρκίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερασπιστής σε αυτή τη χώρα που να σέβεται τις ταυτότητες και τις πεποιθήσεις των άλλων».

Νεβσίν Μενγκιού

Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού αντίστοιχα γράφει: «Η κυβέρνηση εξαρτάται από το αίσθημα της νίκης εναντίον των εχθρών που δημιουργεί και χρειάζεται συνεχώς αυτό το συναίσθημα για να διατηρήσει τη βάση και τον εαυτό της μαζί. Η απόφαση της Αγίας Σοφίας είναι μια λανθασμένη απόφαση που λήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι λέει ο Διεθνής Τύπος 

«Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»   Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση», σχολιάζει ο Διεθνής Τύπος.

Η εκτίμηση του AFP είναι ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.

Το Reuters σχολιάζει πρόκειται για μια κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.

Οι διεθνείς αντιδράσεις 

Aντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει από χθες η απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Απογοήτευση όμως εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

«Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού», τόνισε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και συνέχισε λέγοντας «τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».

Σχετικά με την απόφαση τοποθετήθηκε όμως και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

«Η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Αυτή η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. Μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει τον ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων».

Στις διεθνείς αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η προκλητική τουρκική ενέργεια προστίθεται και εκείνη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες. Το Συμβούλιο εξέφρασε τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Δείτε επίσης: Λ.Πετρούνιας για την Αγία Σοφία: Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση που έχεις στην καρδιά μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις, τονίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε από μέρους του ο Ερντογάν.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», είπε ακόμη.

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», έγραψε με τη σειρά της η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, στο Τwitter.

Υπενθυμίζεται ότι, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ ανοίγοντας τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείο ως τζαμί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Αγία Σοφία: Έντονες αντιδράσεις από την ιταλική συντηρητική παράταξη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα