Top

Λινού: Είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε την Όμικρον 2

"Θα κινδυνεύσουν και εμβολιασμένοι και ακόμη περισσότερο οι ανεμβολίαστοι."

Parallaxi
λινού-είναι-πολύ-εύκολο-να-κολλήσουμε-754054
Parallaxi

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την υπο-παραλλαγή Όμικρον 2, κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, διότι είναι και αυτή ήπια, αλλά έχει 50% μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από την Όμικρον η οποία είχε ήδη πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

«Επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε, και μεταξύ όλων αυτών που θα κολλήσουν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα κινδυνεύσουν. Περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι αλλά θα κινδυνεύσουν και εμβολιασμένοι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς το πότε θα  μπούμε σε μια φάση να αισθανθούμε πιο ασφαλείς. «Γύρω στις 25 Φεβρουαρίου είχαμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση σε όλες τις χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην Όμικρον 2 και ότι δεν οφείλεται σε κάποια παραλλαγή που δεν μπορέσαμε ακόμη να εντοπίσουμε. Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα φτάσουμε σε επίπεδο ασφαλείας. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε κάτω από 10 κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία ανά 100.000 κατοίκους, τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς. Αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα ακόμα», ξεκαθάρισε.

«Η ελπίδα είναι να μπούμε σε ενδημική φάση, αλλά ακόμα καμία χώρα δεν είναι σε ενδημική φάση. Όπως βλέπουμε έχουμε “εκρήξεις”, αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι για το εμβόλιο, η παγκόσμια ελπίδα είναι ότι «η τρίτη δόση θα μας προστατεύσει για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ανοσίας, ή θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις». «Δεν βλέπω ακόμα επιστημονική γνώση που να οδηγεί ότι θα έχουμε κάθε χρόνο ετήσιο εμβόλιο», αντέτεινε. «Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση. Θα την χρειαστούν μόνο όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι. Οι υπόλοιποι θα είμαστε προστατευμένοι αλλά θα μάθουμε ταυτόχρονα να προσέχουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους», δήλωσε, ζητώντας να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Ειδικά για την αύξηση κρουσμάτων ακόμα και σε εμβολιασμένους, η κυρία Λινού είπε ότι «αυτό δεν είχε γίνει σαφές με τις πληροφορίες που δώσαμε και με την ασφάλεια που μας δημιουργεί το εμβόλιο». «Η ασφάλεια είναι υπαρκτή ως προς τη σοβαρή νόσο και ως προς τον κίνδυνο να χάσουμε τη ζωή μας. Αλλά ο ιός είναι εδώ, συνεχίζει να μεταδίδεται, μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων και το βιώνουμε αυτό. Και δυστυχώς βλέπουμε ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων με προέχουσα βέβαια την τεράστια αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα