Λινού για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι με ανησυχεί περισσότερο
Άγνωστοι ακόμα οι λόγοι του νέου υγειονομικού εφιάλτη
Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν θέσει σε συναγερμό και τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού μιλώντας στην parallaxi για το νέο υγειονομικό εφιάλτη τόνισε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε όσα θα θέλαμε «γιατί δεν έχει υπάρξει δυνατότητα να αναλυθούν πλήρως τα περιστατικά που υπάρχουν παγκοσμίως».
«Η Μεγάλη Βρετανία στην οποία αναφέρονται τα πρώτα και περισσότερα περιστατικά έχει κάνει μια ανάλυση στην οποία το συμπέρασμα είναι ότι είναι οξεία ηπατίτιδα η οποία επηρεάζει κυρίως μικρά παιδιά, αγνώστου αιτιολογίας» επισημαίνει η κα Λινού.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο ενώ τελευταίως συζητείται η πιθανότητα να προκαλείται από αδενοϊο « η οποία όμως δεν έχει πλήρως αποδειχθεί».
Η κα Λινού αναφέρει επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιου χημικού παράγοντα αλλά και η πιθανότητα κάποιου τροφογενούς παράγοντα.
«Όμως ακόμα δεν ξέρουμε που οφείλεται» είπε.
Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι πρέπει επειγόντως «να υπάρξει σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού των κρουσμάτων παγκοσμίως ώστε να έχουμε και μεγαλύτερο δείγμα αλλά να δούμε τι κοινό έχουν αυτά τα παιδιά, αυτό δηλαδή που έχει λειτουργήσει αιτιολογικά για να μπορούμε να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα προστασίας».
Η εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι στα περιστατικά «ηπατίτιδας Α που είναι μια μορφή τροφογενούς νόσου».
«Ο Α ιός της ηπατίτιδας κυκλοφορεί ουσιαστικά στα κόπρανα οπότε εάν είναι μολυσμένο το νερό ή τα ψάρια που παίρνουμε από τη θάλασσα μπορεί να πάθουν μαζική ηπατίτιδα πολλοί άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Αλλά τώρα έχει αποκλειστεί αυτός ο παράγοντας. Κανένα από αυτά τα παιδιά που έκαναν την οξεία ηπατίτιδα διεθνώς από όσο ξέρουμε δεν έχει τον ιό της ηπατίτιδας Α, ούτε άλλο ιό ηπατίτιδας. Επομένως, για αυτό κατευθύνονται στον πιθανό ρόλο του αδενοϊού αλλά και οι αδενοϊοί συνήθως προκαλούν άλλα συμπτώματα, δεν κάνουν σοβαρή ηπατίτιδα. Κι έτσι είμαστε ακόμα στο άγνωστο» τόνισε.
Η κα Λινού ανέφερε ότι έως τώρα τα περιστατικά είναι λίγα ωστόσο αυτό που την ανησυχεί περισσότερο χαρακτηρίζοντας το δραματικό είναι ότι «κάποια από αυτά, περίπου 10% αυτών που διαγνώστηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Μιλάμε για περίπου 10 παιδιά, είναι τεράστιος αριθμός».