Lockdown και μετά τα εμβόλια «βλέπουν» οι ειδικοί

Προειδοποιήσεις για τους εμβολιασμούς και την επόμενη μέρα

Parallaxi
lockdown-και-μετά-τα-εμβόλια-βλέπουν-οι-ειδ-624633
Parallaxi

vaccine

Η Βρετανία θα παραμείνει σε κάποια μορφή κλειδώματος μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο παρά την έναρξη των εμβολίων κοροναϊού, προειδοποίησε ο καθηγητής Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής των Βρετανών λοιμωξιολόγων, μιλώντας στην Επιτροπή Υγείας και Επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο κ. Γουίτι ξεκαθάρισε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δεν θα έχουν εμβολιαστεί αρκετοί Βρετανοί εναντίον του Covid-19 ούτως ώστε να επαρκούν για να κρατήσουν τους πιο ευάλωτους ασφαλείς από τον ιό.

Παράλληλα, συμβούλευσε τους πολίτες να μην απογοητευτούν τώρα που έχει εγκριθεί το εμβόλιο καθώς αυτό «θα ήταν απολύτως λάθος». Ο Βρετανός αρχίατρος προειδοποίησε ότι οι χειμερινοί μήνες ούτως ή άλλως είναι κάθε χρόνο η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο για την πίεση που αναμένεται να δεχθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

«Για τους επόμενους τρεις μήνες, θέλω να είμαι πολύ σαφής, δεν θα έχουμε επαρκή προστασία. Περνάμε την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για αναπνευστικές λοιμώξεις και την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για το ΕΣΥ. άρα, η ιδέα που μπορούμε να σταματήσουμε ξαφνικά τώρα επειδή το εμβόλιο είναι εδώ, αυτό θα ήταν πολύ πρόωρο. Θα ήταν σαν κάποιος να εγκαταλείψει έναν αγώνα μαραθωνίου στα 16 μίλια – θα ήταν απολύτως λάθος να κάνουμε», είπε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Γουίτι ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Υγείας και Επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων έχει δηλώσει με ανακοίνωσή της την εκτίμηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει τρία ή τέσσερα εμβόλια κατά της Covid-19 έως τα μέσα του 2021, εκφράζοντας την ελπίδα για επιστροφή στην ομαλότητα μέχρι το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε ακόμη ότι περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στην πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμού, δηλαδή οι άνω των 50 ετών, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εργαζόμενοι σητν φροντίδα κατ’ οίκον.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι αναμένει να διαθέτει «ένα χαρτοφυλάκιο πολλών εμβολίων έως τα μέσα του 2021», αλλά ενημέρωσε ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα πρέπει να συνεχιστεί προσεκτικά.

Βρετανικές αρχές: Εάν έχετε σοβαρές αλλεργίες, μην κάνετε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Άτομα με σοβαρό ιστορικό αλλεργιών δεν πρέπει προς το παρόν να λαμβάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς δύο άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο από την Τρίτη το πρωί στη Βρετανία εκδήλωσαν αλλεργική αντίδραση.

Το Η.Β. έγινε από χθες η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που άρχισε τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού, μετά την έκτακτη έγκριση που έλαβε το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης, την περασμένη εβδομάδα.

“Όπως συνηθίζεται με τα νέα εμβόλια, η αρχή (MHRA) συστήνει προληπτικά τα άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων να μην λαμβάνουν το εμβόλιο”, δήλωσε ο Stephen Powis, εθνικός ιατρικός διευθυντής του βρετανικού NHS για την Αγγλία.

Η June Raine, επικεφαλής της MHRA, δήλωσε ότι η αρχή εξετάζει δύο περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ατόμων που εμβολιάστηκαν την Τρίτη το βράδυ. Και τα δύο άτομα, εργαζόμενοι στο NHS, αναρρώνουν κανονικά, ανέφεραν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Pfizer και BioNTech αναφέρουν ότι στηρίζουν την MHRA στην έρευνά της για το ζήτημα των αλλεργικών αντιδράσεων.

“Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών φάσης 3, το εμβόλιο έγινε πολύ καλά δεκτό από όσους το έλαβαν και δεν υπήρξαν ανησυχίες ασφαλείας από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης των δεδομέων, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην ανακοίνωσή τους.

Άνθρωποι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε στοιχεία του εμβολίου είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές για λόγους προστασίας τους.

Ξεπούλησε η μπλούζα της 90χρονης που εμβολιάστηκε πρώτη στη Βρετανία

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης – αναπάντητα ερωτήματα

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της δημοσίευσης των M. Voysey και συνεργατών στο περιοδικό “The Lancet” στις 8 Δεκεμβρίου 2020 (Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK).

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα δύο από τις 4 κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία.

Συνολικά, συμπεριλήφθησαν 11.636 εθελοντές με διάστημα παρακολούθησης περίπου 4 μηνών. Οι περισσότεροι (10.218, 88%) είχαν ηλικίες 18-55 ετών, ήταν λευκοί (9625, 83%) και γυναίκες (7045, 61%). Δεν αναφέρθηκαν νοσηλείες σχετιζόμενες με COVID-19 μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 10 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν το ποσοστό των περιπτώσεων COVID-19 μετά από 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνολικά, η αποτελεσματικότητα ήταν 70.4% – καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ 5807 (0.5%) συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και 101 περιπτώσεις μεταξύ 5829 συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου (1.7%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους εθελοντές που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, ενώ σε όσους έλαβαν μια μισή δόση και μια πλήρη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 90%. Όταν η αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο ομάδων συγκρίθηκε στις 21 ημέρες μετά την πρώτη πλήρη δόση, δεν ανεδείχθη διαφορά, το οποίο υποδηλώνει ότι ακόμα και 1 δόση εμβολίου προσφέρει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη προστασία. Όσον αφορά στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19, δηλαδή την ανίχνευση του ιού σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα στο πλαίσιο περιοδικών εξετάσεων που υποβάλλονταν οι εθελοντές, αλλά χωρίς συμπτωματολογία, το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει κάποιου βαθμού προστασία, αλλά περαιτέρω δεδομένα είναι απαραίτητα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Δεδομένα ασφάλειας συλλέχθηκαν από 12.174 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο και από 11.879 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο. Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με το εμβόλιο. Συνολικά, περιεγράφηκαν 175 συμβάματα: 84 στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και 91 στην ομάδα ελέγχου.

Ένας ασθενής εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (τελικά όμως αυτό το σύμβαμα αποδόθηκε σε ιδιοπαθή απομυελίνωση του νωτιαίου μυελού), ένας ασθενής εμφάνισε αιμολυτική αναιμία (αλλά απεδείχθη ότι ανήκει στην ομάδα ελέγχου) και ένας ασθενής που έλαβε το εμβόλιο εμφάνισε πυρετό άνω των 40 oC. Αναφέρθηκαν δύο ακόμα επεισόδια εγκάρσιας μυελίτιδας που δε θεωρήθηκαν τελικά σχετιζόμενα με το εμβόλιο: ένα 10 ημέρες μετά τη χορήγηση, σε ασθενή με προϋπάρχουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα σε ασθενή στην ομάδα ελέγχου, 68 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της μελέτης και όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Στα θετικά της μελέτης αυτής συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο δείγμα, ο διπλός τυφλός τυχαιοποιημένος σχεδιασμός της μελέτης, η συμμετοχή στη μελέτη διαφορετικών εθνικοτήτων και φυλών και η αξιολόγηση της ασφάλειας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στους περιορισμούς της μελέτης συνυπολογίζεται ότι λιγότερο από 4% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 70 ετών, κανείς εθελοντής άνω των 55 ετών δεν έλαβε το συνδυασμό με την μεικτή δόση, και οι εθελοντές με συννοσηρότητες ήταν σχετικά λίγοι. Η ετερογένεια στα δοσολογικά επίπεδα που χορηγήθηκαν ήταν τυχαία αλλά ανέδειξε ένα δυνητικά πολύ αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω αναλύσεις με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους και εγκύους. Η εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινής γνώμης σε οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του.

Δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση για έγκριση των εμβολίων τους στην Ευρώπη η Ρωσία και η Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια COVID-19 και ο οργανισμός δεν βρίσκεται υπό πολιτική πίεση για να επιταχύνει τις εγκρίσεις εμβολίων, δήλωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ την Τετάρτη.

“Προς το παρόν δεν έχουν ζητήσει άδεια έγκρισης για τα εμβόλια τους. Αν το κάνουν, θα μελετήσουμε τα δεδομένα “, δήλωσε η Emer Cooke στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica σύμφωνα με το Reuters, όταν ρωτήθηκε για τα κινέζικα και ρωσικά εμβόλια.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει εγκρίνει τρία υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Sinovac και την κρατική Sinopharm για επείγουσα χρήση.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε ρυθμιστική έγκριση για ένα νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya και διατίθεται στην αγορά από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η Cooke είπε ότι ο οργανισμός δεν βρίσκεται υπό καμία πίεση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech ή του εμβολίου της Moderna.

“Αν υπάρχει κάποια πίεση αυτή είναι μόνο επιστημονική, γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για τους πολίτες”, είπε, προσθέτοντας ότι ο EMA ενεργεί ανεξάρτητα.

Η Cooke τόνισε ακόμη πως η αξιολόγηση του εμβολίου των Pfizer / BioNTEch αναμένεται αν ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου ενώ η αξιολόγηση για το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

ΗΑΕ: Το κινεζικό εμβόλιο της CNBG εμφανίζει αποτελεσματικότητα 86%

Το υποστηριζόμενο από το κινεζικό κράτος εμβόλιο κατά της Covid-19 εμφανίζει αποτελεσματικότητα 86% στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της αραβικής χώρας.

Το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η θυγατρική της Sinopharm, China National Biotec Group (CNBG), έχει λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης στα Εμιράτα και έχει χορηγηθεί σε υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και σειρά υπουργών, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Το εμβόλιο έχει λάβει ήδη έγκριση και στην ίδια την Κίνα και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για τον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εκεί τους τελευταίους μήνες.

H CNBG δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο, παρά τη σχετική ερώτηση από το Bloomberg.

Η αποτελεσματικότητα στο 86% για ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια κατά του νέου ιού είναι από τις υψηλότερες ανά τον κόσμο, εμφανίζοντάς το ως αξιόπιστη εναλλακτική για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έναντι των αντίστοιχων δυτικών εμβολίων.

Το κινεζικό εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης, μειώνοντας τη δυσκολία διατήρησης και διανομής του σε χώρες που δεν διαθέτουν τις εγκαταστάσεις βαθιάς ψύξης που χρειάζονται τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που καταγράφουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού σκευάσματος της CNBG εμφανίζεται επίσης υψηλότερη εκείνης του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που εμφανίζεται να έχει προστατεύσει το 62% όσων συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές του έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα βοηθήσει στην εκπλήρωση της υπόσχεσης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι οποιοδήποτε αποτελεσματικό κινεζικό εμβόλιο θα μετατραπεί σε “κοινό αγαθό παγκοσμίως”. Χώρες όπως η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει συμφωνίες με την CNBG, ενώ η εταιρεία έχει εγγράψει άνω των 50.000 εθελοντές σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής για κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου.

Το εμβόλιο της CNBG κατασκευάστηκε με τη χρήση μιας μη ενεργής εκδοχής του κορονοϊού η οποία εισάγεται στον άνθρωπο ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να ενεργοποιηθεί για να την αντιμετωπίσει. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα εμβόλια που πέρασε σε φάση κλινικών δοκιμών, μόλις τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη της Γουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

ΠΗΓΕΣ: in.gr / capital.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα