Διεθνή

Long Covid: Νέο πειραματικό φάρμακο μειώνει την κόπωση που προκαλεί η νόσος

Ονομάζεται AXA1125, και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα

Parallaxi
long-covid-νέο-πειραματικό-φάρμακο-μειώνει-τη-954786
Parallaxi

Ένα πειραματικό φάρμακο φαίνεται πως θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κόπωση σε άτομα που πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μια μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή, πιστεύουν ότι το φάρμακο, που ονομάζεται AXA1125, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και να μειώσει τη φλεγμονή για τα άτομα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μακράς νόσησης από COVID-19.

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδωσαν είτε το φάρμακο AXA1125 είτε μια εικονική θεραπεία εικονικού φαρμάκου σε 41 ασθενείς, δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.

Στην πρώιμη αυτή μελέτη, ούτε οι επιστήμονες ούτε οι ασθενείς γνώριζαν τι τους χορηγήθηκε, μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

Τα αποτελέσματά της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet eClinical Medicine, έδειξαν ότι όσοι έλαβαν το πειραματικό φάρμακο ανέφεραν σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα κόπωσης.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, αφού η νόηση από μακρά COVID, εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητή, αφού ακόμα βρίσκεται υπό μελέτη.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Betty Raman, η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, δήλωσε: «Η μείωση των αναφορών κόπωσης των ίδιων των ασθενών είναι πραγματικά θετική είδηση ​​και ελπίζουμε ότι η περαιτέρω εργασία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις υποκείμενες διαδικασίες πίσω από αυτή τη βελτίωση.

Τα αποτελέσματά μας επικεντρώνονται ειδικά στην κόπωση, παρά στη δύσπνοια και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, που έχουν αναφέρει άλλοι ασθενείς με χρόνια COVID».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έως και το 10% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό πιστεύεται ότι πάσχουν από μακροχρόνιο COVID. Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς και δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση.

ΠΗΓΗ: skynews – ertnews.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα