Μ. Βρετανία: Ανησυχία για τοπικές εξάρσεις της ινδικής μετάλλαξης
Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τοπικά ξεσπάσματα στην Αγγλία κρουσμάτων της παραλλαγής του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μην αποκλείοντας “τίποτα” για την καταπολέμηση τους, δηλώνοντας εντούτοις βέβαιος για τη συνέχιση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
“Είναι μια ανησυχητική παραλλαγή, μας προβληματίζει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε σχολείο.
“Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα επιστημονικών απόψεων για το τι μπορεί να συμβεί”, πρόσθεσε, καθώς μια συνεδρίαση της ομάδας επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, “υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε, δεν αποκλείουμε τίποτε”.
Ενώ τα τελευταία στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί στο ήμισυ από τον περασμένο μήνα στην Αγγλία, με ένα κρούσμα ανά 1.000 κατοίκους αυτή τη στιγμή, βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τοπικά ξεσπάσματα της ινδικής παραλλαγής, ειδικά στο Μπόλτον, κοντά στο Μάντσεστερ (βόρεια), σε ηλικίες κυρίως κάτω των 25 ετών.
Στο Μπλάκμπερν, περίπου 20 χλμ βόρεια του Μπόλτον, θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid-19 σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οι εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή γίνονται σε άτομα άνω των 38 ετών. Ωστόσο, ο Τζόνσον θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τα επόμενα στάδια αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που προγραμματίζονται στην Αγγλία στις 17 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας εσωτερικών χώρων σε παμπ και εστιατόρια) και στις 21 Ιουνίου, όπου εξετάζεται η άρση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς.
“Προς το παρόν, δεν βλέπω κάτι που να με αποτρέπει από το να σκεφτώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη Δευτέρα και στις 21 Ιουνίου παντού” την άρση των μέτρων, “αλλά μπορεί να κάνουμε πράγματα τοπικά και δεν θα διστάσουμε αν μας δοθεί μια τέτοια συμβουλή”, πρόσθεσε.
Έχοντας πληγεί από την πανδημία με σχεδόν 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο τρέχει μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά την οποία σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και περίπου 19 εκατομμύρια και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να χορηγήσει τουλάχιστον μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τις 31 Ιουλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κατακλυστούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, “ακόμη και αν ο αριθμός λοιμώξεων αρχίσει να αυξάνεται, θα είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί εάν αυτό συνοδεύεται από πολλές νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και δεν υπάρχει ένδειξη γι’αυτό προς το παρόν”, είπε στο Times Radio ο Στίβεν Ράιλι, καθηγητής της Δυναμικής των Λοιμώξεων στο Imperial College του Λονδίνου. Χθες Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία messenger RNA, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna, φαίνονται να είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.
Αμερικανικά CDC: Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται πια μάσκες
Οι πλήρως εμβολιασμένοι – δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού – δεν χρειάζεται πια να φορούν μάσκες στις περισσότερες περιστάσεις, είτε εκτός είτε εντός κλειστών χώρων, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δίκτυο NBC News.
Υπάρχει μια σειρά περιστάσεων – όπως η παρουσία εντός ενός νοσοκομείου ή ενός αεροσκάφους – όπου ακόμη κι εκείνοι, ωστόσο, θα πρέπει να υποχρεούνται να φορούν τις μάσκες τους, αναμένεται να σημειώσει η διευθύντρια των CDC Δρ. Rochelle Walensky, σε συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ελπίζει μέχρι την εθνική εορτή της χώρας, στις 4 Ιουλίου, οι Αμερικανοί να μπορούν πλέον να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους ελεύθερα.
Οι νέοι στόχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έως τις 4/7 είναι το 70% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και 160 εκατ. άνθρωποι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Έως την Τετάρτη, περισσότεροι από 151 εκατ. Αμερικανοί ηλικίας 18 ετών και άνω, δηλαδή το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Περίπου 116 εκατ. πολίτες ή το 45,1% του ενήλικού πληθυσμού της χώρας, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα τα CDC.
Ιταλία: Τέσσερις δόσεις του εμβολίου της Pfizer και όχι έξι χορηγήθηκαν στην 23χρονη από την Τοσκάνη
Οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν σήμερα ότι στην 23χρονη απόφοιτη της Σχολής Ψυχολογίας από την Τοσκάνη, την περασμένη Δευτέρα χορηγήθηκαν τέσσερις δόσεις εμβολίου Pfizer κατά του κορονοϊού, και όχι έξι , όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Η διαπίστωση οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τις πρώτες στιγμές σύγχυσης, εξακριβώθηκε ότι μέσα στο φιαλίδιο του εμβολίου είχε μείνει περίπου το ένα τρίτο του σκευάσματος. H ψυχολόγος έκανε γνωστό ότι δεν εννοεί να κινηθεί νομικά κατά της νοσοκόμας που έκανε το συγκεκριμένο λάθος κατά την χορήγηση του εμβολίου, διότι δεν θεωρεί ότι έγινε εσκεμμένα. Προς το παρόν, η κοπέλα πίνει συνεχώς νερό (μέχρι και επτά λίτρα την ημέρα) αλλά γνωστοί Ιταλοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει μόνιμα προβλήματα υγείας.
Αναμένεται να διαπιστωθεί, παράλληλα, μέσω αναλύσεων, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται τα αντισώματα έναντι κορονοϊού στον οργανισμό της νεαρής κοπέλας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πειραματική φάση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, είχε ήδη χορηγηθεί μέχρι και τέσσερις φορές η προβλεπόμενη δόση, χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα για τους εθελοντές.
Ιταλία: Τον τελευταίο μήνα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%
Τις τελευταίες 30 ημέρες, στην Ιταλία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορονοϊού μειώθηκαν κατά 49,1%. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, η μείωση έφτασε το 45,1%. Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το ιταλικό ίδρυμα ερευνών Gimbe, το οποίο παρακολουθεί την στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Ιταλία.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τα σκευάσματα κατά του κορονοϊού δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί στο 25% των πολιτών 70 με 79 ετών, ενώ το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 50% για όσους ανήκουν στο φάσμα ηλικιών από 60 μέχρι 69 ετών. Σύμφωνα με το ίδρυμα Gimbe, χρειάζεται αλλαγή της μέχρι τώρα πρακτικής: οι πολίτες που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, πρέπει να παροτρυνθούν από τις υγειονομικές αρχές, με “στοχευμένα” τηλεφωνήματα, ώστε να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της covid 19.
Την τελευταία εβδομάδα, παράλληλα, οι θάνατοι από κορονοϊό μειώθηκαν στη χώρα κατά 15%, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 15,1% και οι εισαγωγές στους νοσοκομειακούς θαλάμους κατά ποσοστό 17,8%. Είναι σαφές, δηλαδή, ότι η πίεση επί των νοσοκομείων άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Σύμφωνα, τέλος, με τον ιταλικό Τύπο, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω “χαλάρωση” των μέτρων πρόληψης και προστασίας: όλες οι περιφέρειες αναμένεται να γίνουν κίτρινες (με ανοικτά καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία) με μόνη εξαίρεση πιθανόν την μικρή βορειοδυτική περιοχή της Βάλε Ντ΄Αόστα.
Σήμερα στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού είναι 8.085, με 201 θανάτους
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 8.085 και 201 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 7.852 και 262 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 287.026 διαγνωστικά τεστ, το 2,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,5%. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σήμερα βρίσκονται 99 λιγότεροι ασθενείς με Covid-19, σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 672 λιγότεροι.
Σε ότι αφορά τις περιφέρειες με περισσότερα κρούσματα, σήμερα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.396) και ακολουθούν η Καμπανία (1.110) με πρωτεύουσα την Νάπολη και το Πεδεμόντιο (706) με κύρια πόλη το Τορίνο. Από την αρχή της πανδημίας κορονοϊού, τέλος, στην χώρα μολύνθηκαν 4.139.160 άνθρωποι.
ΕΕ: Πάνω από το 25% των ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν είναι πιθανόν να κάνουν εμβόλιο
Καναδάς: Το Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ σταματά από σήμερα να χορηγεί πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, αλλά θα χορηγεί τις δεύτερες δόσεις χρησιμοποιώντας υπάρχουσες προμήθειες και μελλοντικές παραδόσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της επαρχίας.
Αρκετές επαρχίες έκαναν παρόμοιες ανακοινώσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις περισσότερες να επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό, αν και η επαρχία του Οντάριο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τον κίνδυνο σπάνιων αιματικών θρομβώσεων.
CureVac – GSK: Αποτελεσματικό και έναντι μεταλλάξεων το νέας γενιάς mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Η CureVac NV και η GlaxoSmithKline Plc ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές του δεύτερης γενιάς εμβολίου τους κατά του κορονοϊού είναι θετικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως παρέχει προστασία έναντι ορισμένων παραλλαγών του ιού.
Οι προκλινικές μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, με σημαντική εξουδετέρωση των μεταλλάξεων που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Δανία, ανακοίνωσε η CureVac την Πέμπτη. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η μετοχή της CureVac, η οποία εδρεύει στη Γερμανία, καταγράφει άνοδο 5,8% στη Νέα Υόρκη, ενώ ο τίτλο της Glaxo υποχωρεί κατά 0,3% στο Λονδίνο.
Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα νέο “σκελετό” αγγελιαφόρου RNA που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει ισχυρές ανοσοαποκρίσεις σε χαμηλές δόσεις, που θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία πολλαπλού εμβολίου – δηλαδή με δόσεις που παρέχουν προστασία έναντι πολλών μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Οι εταιρείες είχαν δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι έχουν βάλει στόχο να εγκριθεί το νέας γενιάς υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού έως το 2022.
Ένα ισχυρό δεύτερης γενιάς εμβόλια θα μπορούσε να αμβλύνει την κριτική που αντιμετώπισε η Glaxo ως προς την συνεισφορά της στη μάχη κατά του κορονοϊού. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές εμβολίων, ο φαρμακευτικός κολοσσός απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς δεν πρωτοστατεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, αφού μετά την αποτυχία της συνεργασίας της με την Sanofi αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή τις κλινικές δοκιμές.
Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης αναμένονται αργότερα τον Μάιο. Η CureVac αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές του mRNA εμβολίου της κατά του κορονοϊού, πρώτης γενιάς, τις επόμενες εβδομάδες.
Η τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, που χρησιμοποιήθηκε επίσης και στην περίπτωση των εμβολίων της Moderna Inc. αλλά και των Pfizer/BioNTech, “έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξης των πρώτων υποψήφιων εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού, πρώτης γενιάς, στις αρχές του 2020”, δήλωσε ο Igor Splawski, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της CureVac, σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης: