Μακρόν: Δεν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο ο Πούτιν

Όλες οι εξελίξεις.

Parallaxi
μακρόν-δεν-είναι-πρόθυμος-να-τερματίσ-893469
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Νέες δηλώσεις Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας για διέξοδο από τη φρίκη του πολέμου που μαίνεται για 17η ημέρα.

Ο Ζελένσκι, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ. Κάλεσε επίσης τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς αντίστοιχα, οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Επίσης ανέφερε ότι οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις, σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο οικονομικός σύμβουλος το Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πόλη Βολνοβάχα καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, λέει ο τοπικός κυβερνήτης

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Έτοιμες να εισβάλλουν στο Κίεβο φαίνεται πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στα βορειοανατολικά και τα ανατολικά περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας μαίνονται μάχες και ακούγονται εκρήξεις.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας έχουν διασπαρεί βορείως του Κιέβου, «πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτος Σακελλάρης, οι κάτοικοι του Κιέβου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν αλλά  να υπερασπιστούν την πόλη τους. Έχουν δημιουργηθεί παντού οδοφράγματα και όσοι δεν έχουν φύγει ετοιμάζονται να δώσουν μάχη με τα ρωσικά στρατεύματα.

Ουκρανικές πηγές: Η Ρωσία σχεδιάζει «δημοψήφισμα» ανεξαρτησίας στο λιμάνι Χερσώνα

Ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν «ψευτοδημοψήφισμα» στα νότια Ουκρανική πόλη-λιμάνι Χερσώνα για τη δημιουργία μιας αποσχισθείσας περιοχής, σύμφωνα με όσα είπε τοπικός αξιωματούχος.

«Η δημιουργία ανεξάρτητης δημοκρατίας θα μετατρέψει την περιοχή μας σε μαύρη τρύπα χωρίς ζωή ή μέλλον», είπε ο Sergey Khlan σε ανάρτηση στα social media.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Βίντεο φαίνεται να ρίχνει φως στην απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης

Τα διεθνή μέσα δημοσίευσαν βίντεο το οποίο φαίνεται να δείχνει τον δήμαρχο της πόλης Μελιτόπολης να απομακρύνεται από Ρώσους στρατιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καταγγείλει πως ο δήμαρχος, Ιβάν Φεντόροφ, είχε απαχθεί από μια ομάδα 10 ενόπλων από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίοι έβαλαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του.

Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο οικονομικός σύμβουλος το Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για “κατάφωρες παραβιάσεις” του ανθρωπιστικού δικαίου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με Μακρόν και Σολτς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Γαλλία – Κλεμέντ Μπον: Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας, ιδίως από το ρωσικό αέριο

«Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας», ιδίως από το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλεμέντ Μπον σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FRANCE INTER.

Ο Γάλλος υφυπουργός κάλεσε να ακολουθηθεί το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

«Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι όπως κάναμε για την Covid. Πρέπει, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι είμαστε εξαρτημένοι, ότι χρειαζόμαστε την ενέργειά της, το αέριό της και αυτό συμβαίνει σήμερα. Το 40% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία. Ας το μειώσουμε το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 «το οποίο θα επέτρεπε να σταματήσει η κατανάλωσή του το πολύ έως το 2030. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο», υποστήριξε ο Μπον και συνέχισε:

«Θα το συζητήσουμε με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς. Στη Γαλλία, κάναμε ενεργειακές επιλογές που έχουν διασφαλίσει την κυριαρχία. Δεν είναι συνολική αφού είναι λιγότερο από το 20% του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία. Για τη Γερμανία και την Ιταλία είναι πολύ πιο περίπλοκο. Για τη Ρουμανία και την Αυστρία, το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία», εξήγησε. «Έτσι πρέπει να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις σε επίπεδο των 27. Βρίσκεταιι στο τραπέζι το να έχουμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να μην καταναλώνουμε πλέον ρωσικό φυσικό αέριο. Προς το παρόν αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο», αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ ο Μπον είπε. «Θα πρέπει να επανεπενδύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην άμυνα, να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση και να μην προσφεύγουμε πλέον στο ρωσικό αέριο. Για όλα αυτά θα χρειαστούν χρήματα». Γι’ αυτόν τον λόγο, κατέληξε, «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός νέου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου, της κοινής ευρωπαϊκής βοήθειας. Βρισκόμαστε σε μια τέτοια έκτακτη, εξαιρετική και δραματική κατάσταση που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε στην κάπως κλασική, ενίοτε γραφειοκρατική ευρωπαϊκή ρουτίνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Ουκρανία: 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα