Μάλτα: Από Σεπτέμβρη η χορήγηση εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες- 57% αύξηση κρουσμάτων στο Βέλγιο
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο
Μάλτα: Από μέσα Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Η Μάλτα θα ξεκινήσει τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
«Αρχικά θα κάνουμε την ενισχυτική δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε κέντρα φροντίδας», είπε ο υπουργός Κρις Φερν, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
«Ακόμη μελετάμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα», εξήγησε.
Η Μάλτα έχει εμβολιάσει το 86% του πληθυσμού της και στην παρούσα φάση χορηγούνται εμβόλια σε εφήβους 12-16 ετών.
Αντιστρέφοντας τις προηγούμενες οδηγίες τους, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν επίσης τις έγκυες που διανύουν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της κύησης να εμβολιαστούν. «Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς λειτουργούν τα δεδομένα για τα εμβόλια. Αρχικά, δεν είχαμε στοιχεία και επομένως η συμβουλή μας ήταν να αποφύγουν (οι έγκυες) το εμβόλιο. Τώρα, φαίνεται ότι οι κίνδυνοι αν δεν κάνουν το εμβόλιο είναι υψηλότεροι από το αν το κάνουν», είπε ο υπουργός.
Οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξής θα μπαίνουν σε καραντίνα μόνο για μία εβδομάδα, αντί για δύο, εφόσον φυσικά δεν νοσήσουν και οι ίδιοι. Ο Φερν είπε επίσης ότι οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη ασφαλές να επιτρέψουν τη διοργάνωση συναυλιών ή τη λειτουργία των νάιτκλαμπ. Επιτρέπονται οι εκδηλώσεις μόνο με καθήμενους, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε τραπέζι δεν θα συγκεντρώνονται περισσότεροι από έξι άνθρωποι.
Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τον νόμο με τον οποίο εγκαθιδρύεται το υγειονομικό πάσο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, δύο μέτρα-κλειδιά της στρατηγικής κατά της Covid-19 του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όμως που προκαλούν ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες στους δρόμους.
Μπροστά στην έξαρση της επιδημίας Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους στη Γαλλία, το υγειονομικό πάσο (πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid, βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου σε «χώρους αναψυχής και πολιτισμού», όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι.
Βουλευτές και γερουσιαστές ψήφισαν την επέκτασή του, από τις 9 Αυγούστου, στα καφέ, τα εστιατόρια, τις μεγάλες σιδηροδρομικές γραμμές και τις πτήσεις εσωτερικού, όπως και στους ασθενείς, που χρήζουν μη επείγουσας περίθαλψης και στους επισκέπτες στις υγειονομικές μονάδες και τους οίκους ευγηρίας.
Όμως, βουλευτές της Αριστεράς προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας μια «δυσανάλογη» γενίκευση του πάσου και κάνοντας λόγο για «πολλές παραβιάσεις της αρχής της ισότητας».
Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν πως το υγειονομικό πάσο είναι αποτέλεσμα μιας «ισορροπημένης συμφιλίωσης» μεταξύ των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας της υγείας, σε μια κρίσιμη απόφαση για την εφαρμογή, από τη Δευτέρα, αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση.
Οι νέοι ηλικίας 12-17 ετών εξαιρούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη, τάχθηκαν κατά άλλων διατάξεων του νόμου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η υποχρεωτική καραντίνα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid -19 για 10 ημέρες δεν είναι «απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική».
Απέρριψαν, επίσης, διατάξεις που αφορούν την καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που δεν παρουσιάζουν το πάσο, εάν η εργασία τους το απαιτεί, εκτιμώντας πως υπάρχει «άνιση μεταχείριση» με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που δεν μπορούν να απολυθούν για αυτόν τον λόγο.
Το υγειονομικό πάσο προκαλεί όλο και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών.
Στη Γαλλία, σχεδόν το 54% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Βέλγιο: Αύξηση κατά 57% κατέγραψαν οι μολύνσεις κορονοϊού το τελευταίο επταήμερο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, από τις 26 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων covid-19 στο Βέλγιο είναι 1.603, αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο. Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 3,1 (+57%), ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 38,4 (+21%).
Χθες νοσηλεύονταν 369 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 92 σε MEΘ και οι 52 ήταν διασωληνωμένοι. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 187,6 (+27%), ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,12. Το ποσοστό θετικότητας είναι 3,2%, το υψηλότερο εδώ και μήνες. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 54.786 (-9%).
Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 1.132.934. Χθες επιβεβαιώθηκαν 2.176 νέα κρούσματα στη χώρα. Το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 25.258 (12.715 στη Φλάνδρα, 9.253 στη Βαλλονία και 3.290 στις Βρυξέλλες).
Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, το 83,7% του ενήλικου πληθυσμού του Βελγίου (8,084 εκατομμύρια άτομα) και με τη δεύτερη δόση το 75,2% (7, 008 εκατομμύρια άτομα). Συνολικά έχουν χορηγηθεί 14.765.390 δόσεις εμβολίων.
Κίνα: Το Πεκίνο σκοπεύει να διοχετεύσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου στον κόσμο το 2021
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η Κίνα θα αγωνιστεί για να προμηθεύσει με δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 άλλες χώρες το 2021, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
Σε γραπτό μήνυμά του προς ένα διεθνές φόρουμ για τη συνεργασία στα εμβόλια κατά της COVID-19, ο Σι είπε επίσης πως η Κίνα θα δωρήσει 100 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στον παγκόσμιο μηχανισμό διανομής εμβολίων COVAX, σύμφωνα με το CCTV.
Η Κίνα φιλοξενεί την πρώτη έκδοση του εικονικού φόρουμ στην προσπάθεια να προωθήσει τη δίκαιη και ισότιμη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ζιάο Λιζιάν δήλωσε στα τέλη Ιουλίου πως η Κίνα προμήθευσε με πάνω από 700 εκατ. δόσεις εμβολίων άλλες χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως περισσότερες από 11 δισεκ. δόσεις χρειάζονται για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Γης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο φόρουμ πως θα είναι το κλειδί για το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης: