Moderna: 93% αποτελεσματικότητα 4-6 μήνες μετά την δεύτερη δόση
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.
Moderna: Υπόσχεται πως διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση
Η Moderna Inc ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.
Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA.
Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από την Covid.
Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα συζητούν αν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.
Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές παραλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα (που εντοπίστηκαν πρώτη φόρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία αντίστοιχα) και ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Για τον χρόνο αυτό, η Moderna αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων το επόμενο έτος. Η Pfizer αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο.
Κύπρος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 46,4 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 46,4 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του REACT-EU.
Το ποσό ύψους 46,4 εκατ. ευρώ θα δοθεί μέσω τροποποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη» και θα επενδυθεί για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, κυρίως με μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη για κεφάλαια κίνησης (επιχορηγήσεις), καθώς και για δράσεις που συμβάλλουν στους στόχους της κλιματικής αλλαγής.
Εξάλλου, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση Επιχειρησιακών προγραμμάτων στην Ισπανία, ύψους 1 δισεκ. ευρώ και στην Ιταλία, ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο του REACT-EU.
Το REACT-EU αποτελεί μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) και παρέχει 50,6 δισεκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση (σε τρέχουσες τιμές) κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022 σε προγράμματα πολιτικής συνοχής.
Γαλλία: Οι τουρίστες εκτός ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να αποκτούν υγειονομικό πάσο
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό ώστε οι ξένοι τουρίστες εκτός ΕΕ να μπορούν να αποκτήσουν υγειονομικό πάσο.
«Στόχος μας είναι ήδη από τις 9 Αυγούστου οι τουρίστες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος να μπορέσουν να λάβουν υγειονομικό πάσο με τον ίδιο τρόπο (που το αποκτούν) οι Γάλλοι που διαμένουν εκτός Γαλλίας», δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Ζαν- Μπατίστ Λεμουάν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Από τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε έναν μηχανισμό ώστε οι Γάλλοι πολίτες που ζουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 «με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» να μπορούν να λαμβάνουν ειδικό υγειονομικό πάσο.
Λόγω της έξαρσης της επιδημίας covid-19, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 112.000 άνθρωποι στη Γαλλία, τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Ιουλίου το υγειονομικό πάσο για όλους τους χώρους «αναψυχής και αθλητισμού» όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι.
Από τη Δευτέρα η χρήση του πάσου αυτού θα επεκταθεί στα καφέ, τα εστιατόρια, τα τρένα μεγάλων αποστάσεων και τις εσωτερικές πτήσεις, ενώ θα είναι απαραίτητο για τους ασθενείς των νοσοκομείων –με εξαίρεση όσους πηγαίνουν στα επείγοντα– και τους επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας και ιατρικά κέντρα.
Ιαπωνία: Διευρύνονται οι περιορισμοί καθώς η αύξηση των νέων μολύνσεων εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία
Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να διευρύνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης λόγω της COVID-19 προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, καθώς μια πρωτοφανής αύξηση των μολύνσεων εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία στη φιλοξενούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πόλη Τόκιο και σε άλλα τμήματα της χώρας.
Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τις εκρηκτικές εξάρσεις της νόσου που παρουσιάστηκαν αλλού, όμως ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται γρήγορα καθώς οι νέες μολύνσεις κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ στο Τόκιο, επισκιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και πυροδοτώντας αμφιβολίες για την απόκριση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντα Σούγκα στην πανδημία.
Ο Σούγκα ανακοίνωσε τα νέα βήματα –τα οποία είναι κυρίως εθελοντικά, αντίθετα με τα αυστηρά λοκντάουν που επιβλήθηκαν αλλού– καθώς οι νέες ημερήσιες μολύνσεις στο Τόκιο έφθασαν τις 5.042, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σε όλη τη χώρα οι νέες μολύνσεις έφθασαν για πρώτη φορά τις 15.000, ενώ ειδικοί υγείας στην πρωτεύουσα δήλωσαν πως οι αριθμοί στο Τόκιο θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.
“Η κατάσταση επί του πεδίου (στα νοσοκομεία) είναι εξαιρετικά σοβαρή”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα σε ένα πάνελ ειδικών πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Σούγκα. Είπε πως οι σοβαρές νοσήσεις έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Το πάνελ ενέκρινε την πρόταση να κηρυχθεί “σχεδόν κατάσταση έκτακτης ανάγκης” σε οκτώ ακόμη από τος 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας. Όμως ο Νισιμούρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ορισμένα μέλη [της επιτροπής] είπαν πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.
Ο Σούγκα είπε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση “δεν το εξετάζει αυτό τώρα” και πως θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε περιοχές θερμών σημείων (hot-spot).
Έξι νομαρχίες περιλαμβανομένου του Τόκιο βρίσκονται ήδη σε πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εως τις 31 Αυγούστου, και άλλες πέντε υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρές οδηγίες, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού καλύπτεται από ορισμένους περιορισμούς.
Αμφότεροι οι τύποι περιορισμών εστίασαν πρόσφατα στο να ζητείται από τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίς και να σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο γίνεται. Ο Σούγκα κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στη διάρκεια των θερινών διακοπών.
Τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή, σημαίνουν πως τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα τεθεί υπό περιορισμό κάποιου είδους. Οι επικρίσεις σε βάρος του Σούγκα, που η δημοτικότητά του ήταν ήδη σε ιστορικό χαμηλό, αυξάνονται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση λέει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ευθύνονται για την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, όμως ειδικοί λένε πως η διοργάνωση των Αγώνων έστειλε ένα μικτό μήνυμα σε έναν ήδη κουρασμένο πληθυσμό, για την ανάγκη να μείνει στο σπίτι.
Οι διοργανωτές των Αγώνων ανέφεραν σήμερα 31 νέες σχετιζόμενες με την COVID-19 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από την 1η Ιουλίου στις 353.
Μένει να φανεί αν οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί λόγω COVID-19, που είναι κυρίως εθελοντικοί, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο καθώς η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται.
“Δεν νομίζω πως περισσότερα [πιο αυστηρά μέτρα] θα κάνουν τη διαφορά — (είναι) απλώς μια πολιτική δήλωση”, δήλωσε ο Κέντζι Σιμπούγια, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.
Η διεύρυνση των μέτρων ακολουθεί μια οπισθοχώρηση του Σούγκα από το σχέδιό του να περιορίσει τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και εκείνους που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά. Οι υπόλοιποι καλούνται να απομονωθούν στο σπίτι.
Αυτό έγινε με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών, όμως επικριτές λένε πως θα οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων αφού η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία.
Απαντώντας στις επικρίσεις μέσα και έξω από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Σούγκα είπε χθες, Τετάρτη, πως η αλλαγή αφορά περιοχές που βλέπουν μια απότομη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19, όπως το Τόκιο, και πως δεν είναι εθνικά ενιαία.
Σήμερα φάνηκε να κάνει κι άλλο πίσω, λέγοντας πως οι ασθενείς με μέτρια συμπτώματα που χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο θα γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο και πως οι γιατροί θα παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.
Η οπισθοχώρηση είναι άλλο ένα πλήγμα στον Σούγκα πριν από μια αναμέτρηση για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.
Λίγο κάτω από το 31% των κατοίκων της Ιαπωνίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Με 15.221 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι και χθες, η θνητότητα της COVID-19 είναι περίπου 1,6%, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυστραλία: Νέο lockdown επιβάλλεται στη Μελβούρνη
Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν έκτο lockdown στη Μελβούρνη, την ώρα που το Σίδνεϊ ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19, καθώς η Αυστραλία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Νταν Άντριους παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή» από την επιβολή lockdown στη Μελβούρνη και στην πολιτεία, λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Κανείς από εμάς δεν είναι χαρούμενος που βρίσκεται εδώ, κανείς από εμάς», υπογράμμισε ο Άντριους, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο που αποτελούν οκτώ «μυστηριώδη» κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πολιτεία και τα οποία δεν συνδέονται με καμία γνωστή συρροή.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στο lockdown», πρόσθεσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε μόνο μία ευκαιρία να ενεργήσουμε γρήγορα, μόνο μία ευκαιρία να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις που είναι οι σωστές αποφάσεις».
«Γνωρίζουμε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα από ό,τι έχουν δεν ποτέ οι υγειονομικοί και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να το περιορίσουμε», εξήγησε ο Άντριους.
«Η συμβουλή που μου έδωσαν οι ειδικοί είναι ότι αν περιμένουμε ακόμη και λίγες ημέρες, υπάρχει το ενδεχόμενο αντί να επιβληθεί lockdown για μία εβδομάδα, τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου και να επιβληθεί lockdown μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι. Και απέχουμε μήνες από αυτό», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας.
Αφού τεθεί σε ισχύ το lockdown στη Βικτόρια σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους μισούς από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Αυστραλίας.
Στο μεταξύ σήμερα οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν 262 νέα κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Σχεδόν το σύνολο των νέων μολύνσεων εντοπίστηκε στο Σίδνεϊ.
Χιλή: Έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 80% του πληθυσμού
Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το ορόσημο του 80% του πληθυσμού – στόχου της εθνικής της εκστρατείας ανοσοποίησης που έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Ο πλήρης εμβολιασμός «ξεπέρασε ήδη το 80% του πληθυσμού» – στόχου, ανέφερε ο κ. Πινιέρα μέσω Twitter.
Ως χθες είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως 12.167.623 άνθρωποι, πάνω από το 80% των 15,2 εκατ. κατοίκων (επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ.) που η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.
Η εκστρατεία επιταχύνθηκε αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται το «πάσο» που δίνει στους πλήρως εμβολιασμένους πολύ ευρύτερες ελευθερίες σε ό,τι αφορά της μετακινήσεις.
Οι αρχές σχεδιάζουν τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης, όμως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί ακόμη.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής εξάλλου ανακοίνωσε χθες ότι διαγνώστηκαν λιγότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα: επιβεβαιώθηκαν 674 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 1.619.183, ενώ υπέκυψαν ακόμη 31 θάνατοι, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 35.671 νεκρούς.
Ο χιλιανός υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις, επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας σε 12 περιφέρειες υποχώρησε στο 1,81%, ενώ και οι 16 περιφέρειες της χώρας καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 14 ημέρες είτε στο 2% ή κάτω από το όριο αυτό.
Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, χάρη στα περιοριστικά μέτρα και στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού.
Εξάλλου, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinovac για να ανοίξουν δύο εργοστάσια που θα παράγουν ποσότητες του CoronaVac, του εμβολίου της για την COVID-19, προς εξαγωγή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ιγνάσιο Σάντσες, πρύτανης του πανεπιστημίου, σημείωσε ότι η Sinovac θα εγκατασταθεί στη Χιλή, θα τη μετατρέψει «σε νευραλγικό κέντρο, στο κυριότερο κέντρο παραγωγής εμβολίων στη Λατινική Αμερική».
Η επένδυση 60 εκατ. δολαρίων θα δημιουργήσει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 50 εκατ. δόσεων εμβολίων σε ετήσια βάση και η εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων αναμένεται πως θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τον χιλιανό υπουργό Οικονομίας, τον Λούκας Παλάσιος.
Ινδία: 533 θάνατοι, σχεδόν 43.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 533 ασθενείς με την COVID-19 –ισάριθμοι με την προηγουμένη– και επιβεβαιώθηκαν 42.982 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην αχανή ασιατική χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 426.290 νεκρούς επί συνόλου 31,81 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο το τελευταίο διάστημα υποδεικνύουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδείχθηκε τρομακτικά φονικό, έχει αποκλιμακωθεί στη χώρα που καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ.
Ινδοί και ξένοι ειδικοί ωστόσο χαρακτηρίζουν υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ