Top

Η Μάλτα θα έχει εμβολιάσει απόψε με μια δόση το 70% του πληθυσμού της

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
η-μάλτα-θα-έχει-εμβολιάσει-απόψε-με-μια-743224
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Μάλτα θα έχει εμβολιάσει απόψε με μια δόση το 70% του πληθυσμού της

Η Μάλτα, «πρωταθλήτρια» στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, θα έχει εμβολιάσει απόψε το βράδι με μια πρώτη δόση το 70% του πληθυσμού της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η μικρότερη χώρα της ΕΕ, με πληθυσμό σχεδόν 500.000 ανθρώπων, εκτιμά ότι πέτυχε τη «συλλογική ανοσία», νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις της, ακόμα κι αν αυτός ο όρος χρησιμοποιείται γενικά σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Μετά τη χορήγηση περίπου 475.000 δόσεων, σχεδόν το 42% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna ή AstraZeneca ή με το μονοδικό εμβόλιο του εργαστηρίου Johnson & Johnson.

«Σήμερα, φθάσαμε στη συλλογική ανοσία. Το εμβόλιο είναι το όπλο μας εναντίον του ιού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της μαλτέζικης κυβέρνησης Κρις Φερν.

«Αυτό σημαίνει πως η μετάδοση του ιού, ακόμα κι αν ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, μειώθηκε σημαντικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έως τα τέλη Ιουλίου.

Η Μάλτα, που έχει καταγράψει περισσότερους από 400 θανάτους από τον νέο κορονοϊό, ξεκινάει την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα της την 1η Ιουνίου. Η χώρα λογαριάζει, επίσης, να καθιερώσει ένα «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για την επανέναρξη των πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η υποχρέωση να φοράει κανείς συνεχώς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να χαλαρώσει από την 1η Ιουλίου.

Η χώρα δεν έχει καταγράψει θανάτους, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, εδώ και 3 εβδομάδες. Κατά μέσο όρο, μετρά τρία νέα κρούσματα την ημέρα.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν ασθένησαν έναν μήνα πριν εντοπιστεί η πρώτη εστία του νέου κορονοϊού

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal για την προέλευση του νέου κορονοϊού και χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης Ουχάν (WIV) ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα προτού να ανακοινώσει η Κίνα τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας που στη συνέχεια ονομάστηκε Covid-19.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, η Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προχωρήσει σε μια πιο «διαφανή» έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Νωρίτερα, το Πεκίνο διέψευσε ότι τρεις ερευνητές του WIV ασθένησαν και χρειάστηκαν νοσηλεία πριν να εξαπλωθεί η πανδημία σε όλον τον κόσμο. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζάο Λιτζιάν, χαρακτήρισε «απολύτως λανθασμένες» τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα που παρέπεμπαν στην Covid-19 ή σε κάποια εποχιακή λοίμωξη.

Η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι εντοπίστηκαν κρούσματα μιας ασθένειας που έμοιαζε με πνευμονία στην Ουχάν. Μέχρι και σήμερα το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

Ουχάν: Ενδείξεις για συμπτώματα πριν γίνει γνωστή η πανδημία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 8.406 νέα κρούσματα και 319 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.406 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.487 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.009.911.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 319 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 118.801.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Αυστρία: Σήμερα καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός από το περασμένο φθινόπωρο

Στην Αυστρία αναφέρθηκαν σήμερα, Δευτέρα, “μόνον” 360 νέες μολύνσεις κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός που δεν είναι μόνο πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών (595), αλλά είναι και ο χαμηλότερος από το φθινόπωρο του 2020, και την ίδια στιγμή, η αποκαλούμενη “επίπτωση επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός νέων μολύνσεων μέσα στις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, έχει μειωθεί στο 46,8.

Από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια η υψηλότερη “επίπτωση επτά ημερών” καταγράφεται στο Φόραρλμπεργκ με 71,3, ακολουθούμενη από το Τιρόλο (71), την ‘Ανω Αυστρία (52,2), τη Στυρία (50,6), τη Βιέννη (42,4), την Κάτω Αυστρία (39,2), την Καρινθία (39), το Μπούργκενλαντ (29,2) και το Σάλτσμπουργκ (28,8).

Σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 7.525 ενεργά κρούσματα, κατά 420 λιγότερα από ό,τι την Κυριακή, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορονοϊό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον μέσο όρο των θανάτων εντός των τελευταίων επτά ημερών να είναι 9,6 ημερησίως.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας ανέρχεται μέχρι σήμερα στην Αυστρία σε 10.547, που σημαίνει 118,5 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, σε σύνολο πληθυσμού 8,9 εκατομμύρια.

Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα με κορονοϊό 601 άνθρωποι, και από αυτούς οι 231 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά πέντε από χθες και κατά 62 ασθενείς μέσα σε μια εβδομάδα.

Τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 233.680 τεστ, με το θετικό ποσοστό των οριστικών τεστ PCR να βρίσκεται στο 0,8%, και αυτή η τιμή 24 ωρών είναι πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (0,7%).

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ηλεκτρονικό Αρχείο Εμβολιασμών, 3.377.772 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δηλαδή το 37,6% του πληθυσμού, και 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι, και επομένως το 14,3%, έχουν ήδη πλήρως ανοσοποιηθεί.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο στο Μπούργκενλαντ με 42,8%, ενώ η Βιέννη βρίσκεται αρκετά πίσω, στην τελευταία θέση από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, με ποσοστό εμβολιασμού μόνον 33,9%.

Γερμανία: O κορονοϊός θα κοστίσει 300 δισεκ. ευρώ στην οικονομία, σύμφωνα με ειδικούς

H πανδημία του κορονοϊού θα κοστίσει συνολικά μέχρι τον Ιούνιο 300 δισεκατομμύρια ευρώ στη γερμανική οικονομία, η οποία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (ΙDW), το οποίο παρουσίασε σήμερα σχετικό υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης.

Σύμφωνα με αυτό, οι ερευνητές αναμένουν ζημία ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Χωρίς την πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία θα συνέχιζε να αναπτύσσεται. Παρόλο που το 13% των πολιτών είναι εν τω μεταξύ πλήρως εμβολιασμένο και τα κρούσματα μειώνονται, η πανδημία της κορονοϊού αφήνει εξαιρετικά σοβαρά ίχνη πίσω της, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην παρουσίασή τους.

Για τους υπολογισμούς του, το εν λόγω Ινστιτούτο προσομοίωσε τα στοιχεία μιας ενεργούς οικονομίας χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας και τα συνέκρινε με την πραγματική εξέλιξη των στοιχείων της οικονομίας λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας μειώθηκε κατά 4,8% το 2020 λόγω της πανδημίας. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Rapid και self tests σε ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις – Πότε θεωρούνται αξιόπιστα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα