Επικαιρότητα

Μαρίνα Καλαμαριάς: Aνακοίνωση για τα σχέδια και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κατιρλιωτών "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος".

Parallaxi
μαρίνα-καλαμαριάς-aνακοίνωση-για-τα-σχ-715955
Parallaxi

Aνακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” με αφορμή τα σχέδια και τις πρόσφατες ενέργειες του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. στην μαρίνα Καλαμαριάς. 

“Με την επιδιωκόμενη “επένδυση” υφαρπάζεται δημόσιος χώρος και αποδίδεται (έναντι πινακίου φακής) προς “αξιοποίηση” σε ιδιώτες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αιτήματά τους προς τις δημοτικές αρχές:

Αν ήταν σήμερα μαζί μας ο αείμνηστος Ηρακλής Μαστρογιαννάκης θα μας θύμιζε την προτροπή-παρακαταθήκη του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετώπιζαν στα τσαμούρια της Καλαμαριάς, να “καλλιεργήσουν” την θάλασσα και την παραλία, που ήταν η μόνη περιουσία που μπορούσε να τους προσφέρει η πατρίδα. 

Πράγματι, με τις άοκνες προσπάθειες τους οι γονείς και παππούδες μας κληροδότησαν στις επόμενες γενιές μία υπέροχη παραθαλάσσια ζώνη, όχι μόνο πηγή πλούτου αλλά και ένα από τα ωραιότερα και ισχυρότερα τοπόσημα ολόκληρης της Ελλάδος, μετατρέποντας την κόλαση σε παράδεισο.

Από αυτόν τον δικό μας παράδεισο προσπαθεί τώρα να μας εκδιώξει ένας ουσιαστικά παράνομος και ξενοκίνητος μηχανισμός ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, με την ψευδεπίγραφη δικαιολογία αποπληρωμής ενός τεχνητά διογκωμένου δημόσιου χρέους. 

Με την επιδιωκόμενη “επένδυση” υφαρπάζεται δημόσιος χώρος και αποδίδεται (έναντι πινακίου φακής) προς “αξιοποίηση” σε ιδιώτες, που επιδιώκουν τη ριζική αλλοίωση του τοπίου με αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. 

Ο προτεινόμενος νέος οικισμός – μικρός ή μεγάλος – στην παραλία ανατρέπει άρδην τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας και τις προβλέψεις του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου, καταστρέφοντας τη δομή, την παραδοσιακή μορφή και λειτουργία όχι μόνον του παραλιακού μετώπου αλλά και ολόκληρης της πόλης. 

Είναι συνεπώς υποχρέωση όλων μας, και πρωτίστως της δημοτικής αρχής που οφείλει να ανταποκριθεί στο δημόσιο αίσθημα που δεν μπορεί να ανεχθεί και άλλον αποκλεισμό και ντουβάρια στην παραλία, να απορρίψουμε αυτές τις έξωθεν επιβαλλόμενες διαδικασίες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μας, διότι πέραν όλων των άλλων οι μνημονιακές αυτές πρακτικές εξευτελίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη στοιχειώδη έννομη τάξη, τα οποία έχουμε όλοι υποχρέωση να υπερασπισθούμε.  

Καλούμε συνεπώς τις δημοτικές αρχές:

  1. Να ανακαλέσουν την προηγούμενη απόφαση συναίνεσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνοντας ανεπιφύλακτα ότι η ιδιωτικοποίηση και πολύ περισσότερο η ανέγερση κατασκευών πέραν των απολύτως απαραίτητων για την λειτουργία της μαρίνας, δεν είναι αποδεκτές και θα βρούν αντιμέτωπο το λαό της Καλαμαριάς, 
  2. Να προσβάλουν άμεσα την εγκυρότητα των πρόσφατων παράτυπων ενεργειών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., 
  3. Να ασκήσουν κύρια παρέμβαση κατά της προσφυγής του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. στο Σ.τ.Ε., που αποβλέπει στον αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης των πρανών στην περιοχή της μαρίνας, 
  4. Να προσφύγουν άμεσα στο Σ.τ.Ε. προκειμένου να ακυρωθεί, με βάση πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, η παραχώρηση της πλαζ στο ΤΑΙΠΕΔ και να ελέγξουν με ενδελεχή έρευνα τη νομιμότητα όλων των παραχωρήσεων της παραλιακής ζώνης στους διάφορους κατά καιρούς οργανισμούς,
  5. Να ενοποιήσουν τις τρεις Π.Ε.Π. του παραλιακού μετώπου σε μία ενιαία Π.Ε.Π. συμπεριλαμβάνοντας τη Μαρίνα, το Παλατάκι αλλά και ολόκληρο το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, αφού όλα αυτά αποτελούν ένα ενιαίο οργανικό σύνολο, η κατατετμημένη αντιμετώπιση του οποίου οδηγεί αναπόφευκτα στην αλλοτρίωση του. 
  6. Να προγραμματισθεί άμεσα μελέτη ανάδειξης και ήπιας ανάπτυξης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου ως ενιαίο σύνολο και αποκλειστικά ως χώρος αναψυχής και κοινωνικών εκδηλώσεων, εξασφαλίζοντας τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα του. 

Σήμερα, κατά την 200η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας είναι θλιβερό να εκλιπαρούμε τον ξένο δυνάστη να μας λυπηθεί για να μας αφήσει να γλύψουμε κανένα κοκαλάκι …. από την δική μας περιουσία.   

Βασίλης Πατσιλάρας

Πρόεδρος Συλλόγου Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα