Εικόνες: Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λιέγης είναι ένα μνημειώδες καλλιτέχνημα

Πως είναι ο τριτοκοσμικός της Θεσσαλονίκης; Ε καμία σχέση…!

Πάνος Γεωργιάδης
εικόνες-ο-σιδηροδρομικός-σταθμός-της-1036730
Πάνος Γεωργιάδης

Στον πολιτισμένο κόσμο, οι υπεύθυνοι φτιάχνουν συνεχώς έργα για το κοινό καλό όλων. Ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Με μελέτη, σχεδιασμό, όραμα, αισθητική και ομορφιά.

Κυρίως να είναι αυτά τα έργα χρηστικά για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Ένα τέτοιο έργο έγινε και στη Λιέγη και συγκεκριμένα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Πως είναι ο τριτοκοσμικός της Θεσσαλονίκης; Ε καμία σχέση…!

Η Λιέγη είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη στο Βέλγιο. Ανήκει στην περιοχή της Βαλλωνίας, ενώ εκτός από μεγάλο εμπορικό κέντρο, αποτελεί σημαντικό οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο.

Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι και ο περίφημος σιδηροδρομικός σταθμός ( Liège-Guillemins ). Ένα μνημειώδες καλλιτέχνημα που τραβάει τα βλέμματα όλων των επιβατών. Πάνω από 15.000 είναι οι επιβάτες που τον χρησιμοποιούν καθημερινά, ενώ είναι και ένας από τους τέσσερις βελγικούς σταθμούς στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, ανήκει στο γνωστό και σε εμάς τους Έλληνες Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Το όραμα του καλλιτέχνη για τον σταθμό, ήταν ένα κτίριο χωρίς πρόσοψη που παρέχει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα με την πόλη.

Οι πλατφόρμες περικλείονται από πλαίσια από γυαλί και χάλυβα και ο σταθμός κάνει μεγάλη χρήση του φυσικού φωτός της ημέρας. Αυτός ο μεγαλοπρεπής σιδηροδρομικός σταθμός είναι αντίθετος με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης και την μικρή κλίμακα των κτιρίων της περιβάλλουσας περιοχής.

Είναι κατασκευασμένος από χάλυβα, γυαλί και λευκό σκυρόδεμα . Περιλαμβάνει μια μνημειακή αψίδα , μήκους 160 μέτρων και ύψους 32 μέτρων, και διακρίνεται από την εξωτερική διαφάνεια και την κομψότητά του.

Ανακαινίστηκε και άνοιξε επίσημα στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. Διαθέτει εννέα πίστες και πέντε πλατφόρμες, προσφέροντας διασύνδεση με το Άαχεν, Κολωνία και Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, και τα νότια τμήματα της Ευρώπης.

Ο Σαντιάγο Καλατράβα είπε: «Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια εγκατάσταση μεταφορών του 21ου αιώνα που δεν θα ενώσει μόνο την Λιέγη με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα χρησιμεύσει επίσης ως σύμβολο της ανανέωσης της πόλης. Το έργο, στο σύνολό του, δημιουργεί μια νέα πύλη στη Λιέγη και αποκαθιστά μια σχέση με την πόλη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα