Ματιές στον κόσμο

H πρώτη Ανάσταση στους πρώην Δίδυμους Πύργους

Μετά την παράδοση του ναού που ξαναχτίστηκε εξ αρχής μετά από πολλές περιπέτειες, σε σχέδια του Σαντιάγο Καλατράβα

Μυρτώ Τούλα
h-πρώτη-ανάσταση-στους-πρώην-δίδυμους-π-996517
Μυρτώ Τούλα

Είκοσι δυο χρόνια μετά η πρώτη Αναστάσιμη λειτουργία στο σημείο Μηδέν, εκεί που ήταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι και η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε ξανά.

Η παράδοση του ναού που ξαναχτίστηκε εξ αρχής μετά από πολλές περιπέτειες, σε σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα, έγινε πέρσι το καλοκαίρι, αλλά η πρώτη περιφορά Επιταφίου καθώς και η πρώτη λειτουργία της Ανάστασης τελέστηκε φέτος.

Εκατοντάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης καθώς και τουρίστες βρέθηκαν επί δύο μέρες και πήραν μέρος στις συγκινητικές λειτουργίες.

Μάλιστα η περιφορά του Επιταφίου έγινε σε όλην τη νέα πλατεία του Wold Trace Center, στη μνήμη των νεκρών.

Η λειτουργία της Ανάστασης έγινε στα αγγλικά και τα Ελληνικά.

Πρόκειται για έναν ιστορικό ναό.Η πρώτη εκκλησία που προσκυνούσαν αφού πρώτα είχαν περάσει από το περίφημο Ελις Αϊλαντ.

Η κατάρρευση του Βόρειου και του Νότιου Πύργου οδήγησε στην κατάρρευση πάνω από δώδεκα κοντινές δομές. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην οδό Cedar Street 155, ήταν ο μοναδικός ναός που καταστράφηκε από τις επιθέσεις. Αυτός ο τόπος λατρείας, που φιλοξενούσε μια εκκλησία περίπου εβδομήντα οικογενειών, καταστράφηκε μετά την κατάρρευση του Νότιου Πύργου στις 10 π.μ. στις 11 Σεπτεμβρίου και ήταν επίσης το μοναδικό κτίριο που δεν ανήκε στο συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που καταστράφηκε εντελώς.

Ο ναός σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα και ξαναχτίστηκε μετά από μεγάλες δυσκολίες, στη σκιά σκανδάλων και ερωτηματικών με υπερβάσεις χρηματικές.

Ο παλιός Άγιος Νικόλαος που γκρεμίστηκε μαζί με τους Πύργους
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα