Ελλάδα

«Μαύρος» απολογισμός σε Λέσβο, Κύθηρα – Δεκάδες αγνοούμενοι

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Σώθηκα χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου»

Parallaxi
μαύρος-απολογισμός-σε-λέσβο-κύθηρα-911489
Parallaxi

*εικόνα άρθρου: Σταματίνα Ταμβάκη / kythera.news

Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τα δύο ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα.

Ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή μπαίνοντας σε μια βάρκα με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Στη Λέσβο ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 18 νεκρούς όταν μια πλαστική βάρκα, όπως υπολογίζεται, ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στα ανατολικά του νησιού με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκρές 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και ένα παιδί, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε η σορός και ενός άνδρα.

Έχουν διασωθεί 10 νεαρές γυναίκες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ζωντανά στη στεριά από χερσαίο κλιμάκιο διάσωσης άλλα 15 άτομα. Από αυτά οι 11 είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες. Ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 25, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η βάρκα αναχώρησε από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, εν μέσω θαλασσοταραχής και επέβαιναν τουλάχιστον 53 άτομα.

Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθείσες στο Star.

«Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Σοκαριστικές οι περιγραφές δύο γυναικών από τη Σομαλία για τον εφιάλτη του έζησαν. Όπως αναφέρουν, δεν τους σταμάτησε ούτε ένα τουρκικό σκάφος.

– Πόσα δώσατε στους διακινητές;

– Λέει ότι εκείνη πλήρωσε 300 δολάρια. Εξαρτάται από το παζάρι με τους διακινητές. Άλλοι πληρώνουν 500, άλλοι 600 δολάρια. Εκείνη λέει ότι πλήρωσε 300 δολάρια.

– Είδαν τουρκική ακτοφυλακή όταν ξεκινούσαν από την Τουρκία; Τους σταμάτησε κανείς;

– Μέχρι που φτάσαμε εδώ δεν είδαμε κανέναν.

«Το χειρότερο ήταν να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σώσεις. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει», ανέφερε μία από τις γυναίκες που διασώθηκαν.

Οι υποψίες όλων κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο με ξεκάθαρο στόχο, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εισροές μεταναστών.

Δεκάδες αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας.

Το βράδυ της Τετάρτης (5/10), ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες – μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης είχε κάνει λόγο για νεκρούς από νωρίς. Σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του, είδε να πεθαίνουν μπροστά του 5 άτομα.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε κάθετα βράχια που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.

Οι αντιδράσεις και το «κατηγορώ» για την Τουρκία

Στη διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο της Πράγας εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» για «την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη «να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο» για να μην υπάρξουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον «και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικων αρχών γι’ αυτή την τραγωδία» κατεληξε στις αναφορές του στα δύο ναύαγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην Τουρκία απευθύνθηκε με ανάρτησή του στο Twitter και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ζητώντας της να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών». «Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο» δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

*με πληροφορίες από protothema.gr / ΕΡΤ / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα