Μαζεύουν υπογραφές για την αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου του Πατούλη

«Εάν επιβεβαιωθούν (οι καταγγελίες) να αφαιρεθεί ο τίτλος και να αναζητηθούν ευθύνες από τον ίδιο και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής.»

Parallaxi
μαζεύουν-υπογραφές-για-την-αφαίρεση-τ-911795
Parallaxi

Συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας την αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου του Γιώργου Πατούλη μετά τις καταγγελίες περί λογοκλοπής. Όπως αναφέρουν «εάν επιβεβαιωθούν (οι καταγγελίες) να αφαιρεθεί ο τίτλος και να αναζητηθούν ευθύνες από τον ίδιο και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής. Οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να ισχύουν για όλους, καθαρίστριες και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό στάτους τους.»

Αναλυτικά όσα αναφέρουν:

«Ζητούμε να εξεταστεί η διδακτορική διατριβή του κ. Πατούλη ως προς τις καταγγελίες περί λογοκλοπής και εάν επιβεβαιωθούν να αφαιρεθεί ο τίτλος και να αναζητηθούν ευθύνες από τον ίδιο και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής.

Οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να ισχύουν για όλους, καθαρίστριες και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό στάτους τους.»

Υπενθυμίζεται πώς ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, απάντησε με εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή» και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το δημοσίευμα που ήθελε το διδακτορικό που έλαβε πριν από δύο χρόνια από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, να είναι προϊόν λογοκλοπής. Στην απάντησή του περιλαμβάνει και έγγραφο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βεβαιώνεται ότι η διατριβή του είναι αυθεντική.

Το χρονικό

Σάλος είχε ξεσπάσει πριν από λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα της «Αυγής της Κυριακής» που χαρακτηρίζει «Άριστο στο copy-paste» τον Γιώργο Πατούλη υποστηρίζοντας πως στο μεγαλύτερο μέρος των 130 σελίδων διδακτορικού, που κατέθεσε το 2019, εντοπίζονται αυτολεξεί αποσπάσματα από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, χωρίς όμως καμία παραπομπή.

Συγκεκριμένα στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές.

«Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών «τρέξαμε» τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015).», γράφει η «Αυγή της Κυριακής» στο δημοσίευμα τους.

Η αντίδραση του Πατούλη στο δημοσίευμα

Την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, προκάλεσε δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής σχετικά με το διδακτορικό που κατέθεσε το 2019.

Υπενθυμίζεται πώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Περιφερειάρχης «κατέθεσε ένα διδακτορικό 130 σελίδων, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή».

Των ισχυρισμών της «Αυγής» ακολούθησε η απάντηση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έκανε λόγο για συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του, σημειώνοντας πως «δεν ανακόπτεται ο ηθικός και εκδοτικός κατήφορος της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς». Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, απορρίπτει τα περί λογοκλοπής και προναγγέλλει ότι «ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της εφημερίδας» προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και την επιστημονική του υπόστασης.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό το πρωτοσέλιδο και και το σχετικό δημοσίευμα προχωρώντας παράλληλα επίθεση εναντίον «δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, “προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και “έωλα σοφίσματα”».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα